Αυτά είναι τα πρόσωπα της δεκαετίας που ξεχώρισαν

Η δεκαετία τελειώνει και μαζί της ξεχώρισαν πολλά πρόσωπα του κυπριακού αθλητισμού, στο σύνολό της. Αυτά τα πρόσωπα πέτυχαν πολλά και το όνομα τους συζητήθηκε ακόμα περισσότερο για τα κατορθώματά τους.

H OMADA γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει τα δέκα πρόσωπα του κυπριακού αθλητισμού που ξεχώρισαν από το 2010, μέχρι και σήμερα.

Μιλτιάδης Νεοφύτου

Ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Μιλτιάδης Νεοφύτου άφησε το δικό του στίγμα στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ανέλαβε πρόεδρος των πρασίνων της Λευκωσίας τον Μάρτιο του 2008, με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή. Οι πράσινοι κέρδισαν μόνο ένα πρωτάθλημα επί των ημερών του το 2010, ενώ κατέκτησαν και δύο κύπελλα Κύπρου το 2011 και το 2012. Ο μεγαλοεργολάβος αποχώρησε από την προεδρία των πρασίνων το 2012, αφήνοντας πίσω του ένα δυσβάσταχτο χρέος, από το οποίο παλεύει η Ομόνοια να απαλλαγεί ακόμα και σήμερα.
 
Η λευκωσιάτικη ομάδα παρέμενε το αντικείμενο συζήτησης και στη δίκη του Μιλτιάδη Νεοφύτου, κατά του μακαριστού πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Όπως υποστηρίζει ο Νεοφύτου, διεκδικούσε 22 εκατομμύρια ευρώ από τον πρώην πρόεδρο, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν χρέη της ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην ατζέντα υπήρχε και το θέμα του ιδιόκτητου γηπέδου της Ομόνοιας, στην περιοχή των Χαλεπιανών. Όπως ανέφερε ο Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια της δίκης, θα γινόταν μια αναβάθμιση της πολεοδομικής ζώνης και θα επωλείτο το τεμάχιο, που ανήκε στην Ομόνοια και θα εξοφλούνταν τα χρέη της.

Σήμερα, ο Νεοφύτου έχει τη δική του εργοληπτική εταιρεία και δεν ασχολείται καθόλου με την Ομόνοια, παρά το ότι παραμένει οπαδός της. Έχει σημαίνοντα ρόλο στην κατασκευή του νέου ιδιόκτητου γηπέδου της Λεμεσού, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
 
 
Φράνσις Ουζόχο

Το 2019 ήταν η χρονιά του Φράνσις Ουζόχο. Την τελευταία μέρα του περασμένου ανακοινώθηκε ο δανεισμός του στην Ανόρθωση από την ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι, ο Νιγηριανός τερματοφύλακας μπήκε στο στόχαστρο για το πλαστό δελτίο υγείας του, με το οποίο αγωνίστηκε κόντρα στον Απόλλωνα. Η λεμεσιανή ομάδα κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του παιχνιδιού και την κέρδισε στις δικαστικές αίθουσες. Ο Ουζόχο αγωνίστηκε ακόμα δύο φορές με την ομάδα της Αμμοχώστου και στο τέλος της σεζόν έμεινε ελεύθερος.

Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της Ομόνοιας, η οποία τον απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι, με εκ νέου δανεισμό από την ισπανική ομάδα. Ο Ουζόχο ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, όμως υπέστη έναν φρικιαστικό τραυματισμό στο φιλικό της Εθνικής του ομάδας κόντρα στη Βραζιλία και θα χάσει όλη τη σεζόν. Το πιθανό μέλλον του, είναι άγνωστο για την ώρα, αν και η Ομόνοια ίσως κάνει προσπάθεια για την αγορά του και για τα επόμενα χρόνια.
 

Πάμπος Χριστοδούλου

Το όνομά του θα είναι για πάντα στις καρδιές των οπαδών της ΑΕΛ. Ο Πάμπος Χριστοδούλου έφερε την ομάδα της Λεμεσού στην κορυφή του πρωταθλήματος τον Μάιο του 2012, μετά από μια ονειρική σεζόν.  Μέχρι και σήμερα, η λεμεσιανή ομάδα παραμένει αυτή που κατέκτησε τελευταία το πρωτάθλημα, πριν τα σερί του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια. Και όλα αυτά με τον Κύπριο τεχνικό στο τιμόνι.

Ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού Λευκωσίας επέστρεψε για κάποιους μήνες στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, αλλά κάποιες διαφωνίες με τη διοίκηση και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα τον οδήγησαν στην έξοδο τον Μάρτιο του 2017.

Αξιοσημείωτη ήταν και η πορεία του Κύπριου τεχνικού στην Εθνική Κύπρου από τις αρχές του 2014 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015. Υπό τις οδηγίες του, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφθασε πολύ κοντά στην διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Ένα όνειρο που έμεινε ανέφικτο.
 

Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Είναι ο άνθρωπος που πέτυχε την μεγαλύτερη επιτυχία κυπριακής ομάδας σε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η «τρελή» πορεία του ΑΠΟΕΛ μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ του χάρισαν μια περίοπτη θέση στο πάνθεον της πλούσιας ιστορίας των γαλαζοκιτρίνων.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αφίχθηκε στον ΑΠΟΕΛ για πρώτη φορά τη σεζόν 2003/04 και απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία την επόμενη σεζόν. Επέστρεψε στον πάγκο στο ξεκίνημα της σεζόν 2007/08, υπό τη διοίκηση Φοίβου Ερωτοκρίτου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2012/13.

Με τον ΑΠΟΕΛ συνολικά κατέγραψε 185 παιχνίδια, έχοντας 115 νίκες, 34 ισοπαλίες και 36 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κύπρου.

Μέχρι και τις μέρες μας, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ τον θυμούνται για τα κατορθώματά του και ζητούν την επιστροφή του. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα τη δεδομένη στιγμή.
 

Νούνο Μοράις

Είναι το σημείο αναφοράς και το σύμβολο για τις επόμενες γενιές των οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Ήρθε ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων το καλοκαίρι του 2007 και με τους γαλαζοκίτρινους βίωσε τα πάντα σε 12 χρόνια παραμονής.

Κέρδισε εννέα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Κύπρου στο νησί μας, ενώ είναι και ο ρέκορντμαν συμμετοχών στο νησί μας με πάνω από 500 συμμετοχές στο κυπριακό ποδόσφαιρο με τον ΑΠΟΕΛ. Πλέον, παραμένει στην οικογένεια του ΑΠΟΕΛ, παίρνοντας θέση στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας.
 

Παύλος Κοντίδης

Πολύ σημαντική θέση στον κυπριακό αθλητισμό κατέχει ο Κύπριος ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης. Το αργυρό του μετάλλιο στην κατηγορία των λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ήταν το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής από Κύπριο αθλητή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση των ημερών μας.

Ο Κοντίδης έχει κατακτήσει και τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστιοπλοϊα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Το 2016 στη Μελβούρνη, το 2017 στο Χιέρες και το 2019 στην Ενοσίμα.

Οι προσωπικές διακρίσεις του Κοντίδη είναι αμέτρητες όλα αυτά τα χρόνια και δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία πρόσωπα της δεκαετίας.
 

Μάρκος Παγδατής

Το 2019 έφερε το τέλος της καριέρας του κορυφαίου Κύπριου τενίστα όλων των εποχών. Ο Μάρκος Παγδατής, μετά από ένα διάστημα 15 χρόνων, αποχαιρέτησε τα κορτ του τένις στο αγγλικό γκραν σλαμ του Γουίμπλεντον, μέσα σε πολύ έντονη συγκίνηση.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Κύπριου τενίστα ήρθε στο Αυστραλιανό Όπεν του 2006, όπου έφθασε μέχρι τον τελικό του τουρνουά, χάνοντας από τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ με 3-1 σετ. Ο Παγδατής έφερε το τένις στα σπίτια των Κυπρίων και ο ίδιος γνώρισε την απόλυτη αποθέωση από όλο τον φίλαθλο κόσμο.

Ο Παγδατής έφθασε μέχρι το νούμερο 8 στην παγκόσμια κατάταξη εκείνη τη σεζόν. Αυτή ήταν η υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ ο συμπαθής Μάρκος. Πλέον, ο Παγδατής έχει ακολουθήσει το επάγγελμα του προπονητή, έχοντας αναλάβει την καθοδήγηση του νούμερου 6 στον κόσμο στις γυναίκες, Ελίνα Σβιτολίνα, πριν από λίγες μέρες.
 

Πρόδρομος Πετρίδης
Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος ομάδας στα χρονικά του κυπριακού ποδοσφαίρου. Τέτοιες μέρες, το 2013 επέστρεψε στον προεδρικό θώκο της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ και από τότε, έχει «σαρώσει» τα πάντα στο διάβα του. Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Κύπρου και αξιοζήλευτες πορείες σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ είναι τα κατορθώματα του.

Ο ίδιος δεν έχει δηλώσει ακόμα πότε θα σταματήσει να… συλλέγει τίτλους και το όνομά του είναι μέσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας, εδώ και χρόνια.
 

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
Συνυφασμένο το όνομά του με τον ΑΠΟΕΛ. Ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης μετά από λαμπρή και πολύ ξεχωριστή καριέρα σταμάτησε το ποδόσφαιρο οριστικά τον Νοέμβριο του 2017. O Κύπριος μεσοεπιθετικός κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Κύπρου με τον ΑΠΟΕΛ, ενώ έχει και 94 συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου στο ενεργητικό του. Αγωνίστηκε επίσης σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Καρλ Ζάις Ιένα Γερμανίας και ΑΕΚ Λάρνακας.

Πλέον ασχολείται με την φιλανθρωπική αθλητική οργάνωση «Γκολ στη Ζωή», ενώ παρουσιάζει και τηλεοπτική αθλητική εκπομπή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παραμένει κοντά στο ποδόσφαιρο.
 
Πιέρος Σωτηρίου
Είναι ο σημαντικότερος πρεσβευτής του κυπριακού ποδοσφαίρου, αυτή την στιγμή στο εξωτερικό. Ο Πιέρος Σωτηρίου «τρελαίνει» κόσμο στη Δανία με τη φανέλα της Κοπεγχάγης και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα αγωνιστεί σε καλύτερο πρωτάθλημα.
 
Ο ΑΠΟΕΛ τον απέκτησε το 2013 από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και οι εμφανίσεις του με την γαλαζοκίτρινη φανέλα κίνησαν το ενδιαφέρον της τωρινής του ομάδας. Αυτή τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2017, με τον διεθνή Κύπριο επιθετικό να πετυχαίνει περισσότερα από 35 γκολ σε 110 περίπου συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
 
Η μεταγραφή του Πιέρου ήταν η ακριβότερη πώληση Κύπριου ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, αφού κόστισε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεδομένο είναι πως ο ίδιος αναμένεται να λάμψει και στα επόμενα χρόνια, αφού όλο το μέλλον του ανήκει.
 

Δειτε Επισης

Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη
Έδωσε την πρώτη δόση για τον οικονομικό έλεγχο ο Πουλλαΐδης-«Τέτοιες ενέργειες μόνο καλό κάνουν στην ομάδα»
Ανόρθωση: «Υπάρχουν επαφές με Πριέτο, αγωνιστικοί οι λόγοι της αποχώρησης Οκκά»
Στο top 10 της Ευρώπης ο Ελ Κααμπί
Έκτακτη συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον Απόλλωνα