ΡΕΤΡΟ: Πώς ήταν και πώς έγιναν οι φανέλες των έξι μεγάλων του πρωταθλήματος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν κάθε χρονιά οι επίσημες στολές των ομάδων του κυπριακού πρωταθλήματος. H φανέλα, όπως και το σήμα, κάθε ομάδας αντιπροσωπεύει την ιστορία της, με τα χρώματα να είναι κάθε χρονιά πανομοιότυπα. 

Η επαγγελματικοποίηση του ποδοσφαίρου και οι συμφωνίες με εταιρείες ειδών ένδυσης έχει ως αποτέλεσμα να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή φανέλας κάθε ομάδας και οι πωλήσεις των οποίων αποφέρουν σημαντικό κομπόδεμα στο ταμείο των συλλόγων.

Ανάμεσα στους κανόνες των παιχνιδιών λοιπόν, είναι και ο εξοπλισμός που πρέπει να φέρει κάθε ποδοσφαιριστής και περιλαμβάνει πέντε αντικείμενα: φανέλα ή κοντομάνικη φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, υποδήματα και επικαλαμίδες. Οι τερματοφύλακες επιτρέπεται να φοράνε μακριές φόρμες αντί για κοντά παντελονάκια. Επίσης, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές φοράνε ποδοσφαιρικά παπούτσια με καρφιά αν και οι κανόνες παιχνιδιού δεν τα απαιτούν. Οι φανέλες ακόμη, πρέπει να έχουν μανίκια (είτε κοντά είτε μακριά) και ο κάθε τερματοφύλακας πρέπει να φέρει χρώματα τα οποία θα τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους παίκτες, τον διαιτητή και τους βοηθούς διαιτητές.

Κάτω από το παντελονάκι επιτρέπεται να φορεθούν εφαρμοστά εσώρουχα («κολάν»), εφόσον έχουν το ίδιο χρώμα με το παντελονάκι και δεν είναι μακρύτερα από το γόνατο. Οι επικαλαμίδες πρέπει να καλύπτονται πλήρως από τις κάλτσες, να είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, πλαστικό ή παρόμοιο υλικό και «να παρέχουν ικανοποιητικό βαθμό προστασίας». Τέλος, οι Κανόνες Παιχνιδιού απαγορεύουν τη χρήση εξοπλισμού που είναι επικίνδυνος για αυτόν που τον χρησιμοποιεί ή κάποιον άλλο ποδοσφαιριστή

Έτσι, επί ευκαιρίας της συμπλήρωσης ακόμη μιας δεκαετίας, η OMADA παραθέτει τις επίσημες πρώτες στολές των έξι μεγάλων ομάδων της πρώτης κατηγορίας, από το 2010 μέχρι σήμερα. 

Εσείς θυμάστε τις φανέλες της δικιάς σας ομάδας; 

Θυμηθείτε παρακάτω κατά σειρά τις επίσημες εμφανίσεις ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωσης, Απόλλων, Ομόνοια, ΑΕΛ και ΑΕΚ των τελευταίων δέκα χρόνων. 

ΑΠΟΕΛ

Ανόρθωση
Απόλλων
Ομόνοια
ΑΕΛ
ΑΕΚ

Δειτε Επισης

Έντονη δυσαρέσκεια ΔΣ ΑΕΛ για απόφαση Αθλητικού Δικαστή-«Είναι ξεκάθαρα προβληματική και λανθασμένη»
Καίει την ΑΕΛ η απόφαση Βρυωνίδη για το ντέρμπι-Απορρίπτει τα περί πολιτικών παρεμβάσεων
Μοίρασε πρόστιμα και αποκλεισμούς ο Αθλητικός Δικαστής
Απαντά στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-«Προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΑΠΟΕΛ ευνοήθηκε»
Στον Απόλλωνα οι τρεις βαθμοί του ντέρμπι-Επέβαλε ποινές κεκλεισμένων ο Βρυωνίδης
Φωνάζει για τη διαιτησία του Super Cup η Πάφος-Ζητά ξένους διαιτητές
Πυροδότησε βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Ανακοίνωσε καταρχήν συμφωνία
Δεν ικανοποίησε τον Μπέλετς η εμφάνιση ΑΠΟΕΛ στο Super Cup-«Δεν ήμασταν τόσο καλοί»
Άλλος ένας τίτλος για τον ΑΠΟΕΛ-Κέρδισε την Πάφο και κατέκτησε το Super Cup
Ενδεχομένως αύριο η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για το Απόλλων-ΑΕΛ, που δεν άρχισε ποτέ