Οι αντίθετοι βίοι ποδοσφαίρου-κόσμου και η... μαχαιριά της κάρτας

Είναι άκρος αποδεκτό από όλες τις πλευρές πως το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου σε αρκετούς τομείς τη τελευταία δεκαετία. Οι επιτυχίες των ομάδων μας σε συλλογικό επίπεδο ανέβασαν κατά πολύ το επίπεδο στο ποιοτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. 

«Μια η δύναμή σου, εμείς οι οπαδοί σου», λένε αρκετοί φίλαθλοι και μη αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει. Ο αριθμός των εισιτηρίων ομολογεί το αντίθετο αφού κάθε χρονιά παρουσιάζεται αλλοιωμένος αλλά και μειωμένος ο αριθμός.

Την κατιούσα λοιπόν, παίρνουν χρόνο με τον χρόνο τα εισιτήρια των ομάδων που αγωνίζονται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αφού οι τεράστιοι αριθμοί των 600 και 700 χιλιάδων φιλάθλων τη χρονιά αποτελεί όνειρο απατηλό .

Ο λόγοι πάνω κάτω είναι γνωστοί αφού όσο το ποδοσφαιρικό προϊόν τόσο και η κάρτα φιλάθλου που ισχύει από την αρχή της σεζόν 2018/19.

Η χρονιά 2009/10, η οποία προσμετρείται μέσα στη δεκαετία που πέρασε, τα εισιτήρια τα οποία διέθεσαν οι 14 ομάδες που βρίσκονταν στην πρώτη κατηγορία ήταν 603.049.  Η έκβαση του πρωταθλήματος, ήταν αυτή που έδωσε τεράστια ώθηση στο κόσμο να βρεθεί στο γήπεδο. Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ διεκδίκησαν μέχρι τέλους του πρωτάθλημα γεγονός που από μόνο του μεταφράζεται σε γεμάτα γήπεδα. 

Η Ομόνοια τη συγκεκριμένη χρόνια ήταν η πρώτη σε εισιτήρια με 162.061 χιλιάδες για τους εντός έδρας αγώνες της.

Η επόμενη χρονιά 2010/11, υπήρξε μια μείωση κοντά στις 60,353 θεατές. Η μείωση των εισιτηρίων οφείλεται  σύμφωνα με την ΚΟΠ, κυρίως στο γεγονός ότι οκτώ αγώνες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι η σειρά στην πρώτη τετράδα της κατάταξης του Πρωταθλήματος είχε κριθεί χωρίς με τον ΑΠΟΕΛ να κατακτά το πρωτάθλημα. Ο συνολικός αριθμός της χρονιάς 2010/11, ήταν 542,696.

Οι γαλαζοκίτρινοι, διέθεσαν τα περισσότερα εισιτήρια την εν λόγο χρονιά με 141.268 εισιτήρια.

Η μείωση συνεχίστηκε και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η σεζόν 2011/12, ολοκληρώθηκε με τον αριθμό των εισιτηρίων να σταματά στις 499,326. Και πάλι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΚΟΠ, η μείωση αυτή οφειλόταν στους αρκετούς αγώνες των ομάδων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Το αρχείο της ΚΟΠ, αναγράφει μια πολύ μικρή αύξηση στον αριθμό των εισιτηρίων τη χρονιά 2012/13, αφού στο σύνολο παρακολούθησαν 504.525 χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου τις προσπάθειες των ομάδων τους. 5.199 ήταν τα εισιτήρια που αυξήθηκαν σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο.

Αυτό που αξίζει αναφοράς, είναι πως οι πέντε αγώνες του πρωταθλήματος 2012/13 έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στο παιχνίδι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ την Ομόνοια, διατέθηκαν τα περισσότερα (15.727) εισιτήρια της χρονιάς. 

Την αγωνιστική περίοδο 2013/14 οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος, διέθεσαν 475.989 εισιτήρια. Από τη συγκεκριμένη χρονιά και μετέπειτα η μείωση στον αριθμό των εισιτηρίων δεν ήταν μόνο σταδιακή αλλά και μεγάλη. Στα γήπεδα παραβρέθηκαν 28,536 λιγότεροι φίλαθλοι σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά.

Στις 413 χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των εισιτηρίων που διατέθηκαν στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2014/15.
Για ακόμη μια χρονιά η μείωση ήταν τεράστια. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναφερθεί πως στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 12 ομάδες σε σχέση με τις άλλες χρονιές ο αριθμός των ομάδων ήταν στις 14.

Από τη σεζόν 2014/15, μπήκε σε λειτουργία ένα νέα τιμωρία που αφορούσε το μερικό κλείσιμο κερκίδων, ενώ σε έξι αγώνες και σύμφωνα πάντοτε με τον πειθαρχικό κανονισμό, στο γήπεδο εισήλθαν παιδιά συνοδευόμενα με τις μητέρες τους και συνταξιούχοι.

Τα περισσότερα εισιτήρια σε αγώνα του Πρωταθλήματος διατέθηκαν στον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής.

Στις δυο φάσεις του πρωταθλήματος 2015/16 ο αριθμός των εισιτηρίων ανήλθε στους 460.105. Φυσικά και υπήρξε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και πάλι ο αριθμός των ομάδων τη συγκεκριμένη σεζόν, ανέβηκε στις 14. Περισσότεροι αγώνες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λογική η αύξηση.

Το ντέρμπι της 34ης αγωνιστικής μεταξύ του ΑΠΟΕΛ με την ΑΕΚ Λάρνακας που καθόρισε τον πρωταθλητή της φετινής περιόδου προσέλκυσε και τους περισσότερους θεατές. Συγκεκριμένα διατέθηκαν 14.379 εισιτήρια.

Στις 403,207 ανήλθε ο αριθμός των εισιτηρίων που διατέθηκαν και στις δύο φάσεις του πρωταθλήματος οι ομάδες τη σεζόν 2016/17. Τεράστια πτώση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν αφού, κόπηκαν 56,898 λιγότερα εισιτήρια. 

Ο ΑΠΟΕΛ ήταν η ομάδα που διέθεσε τα περισσότερα εισιτήρια, 120.587 συνολικά και ακολούθησε η Ομόνοια με 75,845 εισιτήρια. Τα περισσότερα εισιτήρια διατέθηκαν στην 34η αγωνιστική, δύο δηλαδή αγωνιστικές πριν από το τέλος του Πρωταθλήματος Cyta, όπου ο συνολικός αριθμός έφτασε στις 17,575 εισιτήρια.

 

Στις 414,651 ανήλθε ο αριθμός των εισιτηρίων που διατέθηκαν στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017/18 σε 36 συνολικά αγωνιστικές. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υπήρξε μικρή αύξηση κοντά στα 11444.

Στο πλαίσιο της 34ης αγωνιστικής είχαμε τον πιο εμπορικό αγώνα της χρονιάς, καθώς διατέθηκαν 15,574 εισιτήρια στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας. Ενώ μεγάλη είναι και η διαφορά στα εισιτήρια που φεύγουν στις δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος διατέθηκαν 308,069 εισιτήρια και στη δεύτερη φάση 106,582 εισιτήρια.

Η τεράστια πτώση έγινε ωστόσο τη περσινή χρονιά, όταν και μπήκε σε λειτουργία η κάρτα φιλάθλου. Οι έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο και ειδικά από τους οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων αλλά και την απόσχιση της Θύρα 9 από την Ομόνοια, ήταν αυτά που συνέβαλαν στο να μειωθεί η προσέλευση σχεδόν κατά το ήμισυ.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, τη σεζόν όπου η κάρτα φιλάθλου τέθηκε σε λειτουργία, παραβρέθηκαν στα γήπεδα 154,929 λιγότεροι φίλαθλοι. Ο αριθμός των εισιτηρίων που διατέθηκαν στους αγώνες του πρωταθλήματος 2018/19, ανήλθε στα 259.722.

Τα περισσότερα εισιτήρια, 67.702 διέθεσε το ΑΠΟΕΛ και ακολουθεί η Ομόνοια με 60.223 εισιτήρια. Επιπλέον, ο πιο εμπορικός αγώνας του πρωταθλήματος ήταν αυτός μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα στη Β' φάση του πρωταθλήματος (8η αγωνιστική) στον οποίο διατέθηκαν 6.926 εισιτήρια.

Από την έναρξη της δεκαετίας, υπήρξε μια μικρή και σταδιακή μείωση στον αριθμό των εισιτηρίων που διέθεταν οι ομάδες. Η μεγάλη έκρηξη από τον κόσμο ήρθε εν τέλει τη χρονιά 2018/19. Η κάρτα φιλάθλου, ήταν το τελικό χτύπημα όπου ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στο ποδόσφαιρο.
 
 

Δειτε Επισης

Πήρε το διπλό κόντρα στην ΑΕΖ και ακόμη ελπίζει η Δόξα
Πέτυχαν από τρία γκολ Εθνικός και Απόλλωνας και μοιράστηκαν από ένα βαθμό
«Δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για χρήματα ο Κίρζης, θα καλύψει μόνος του τη ζημιά»
Οι ενδεκάδες Εθνικού και Απόλλωνα στο Δασάκι
Η ανακοίνωση της Πάφου για τον τελικό κυπέλλου
Άκυρο στο αίτημα της Πάφου για να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο ο τελικός Κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
Αφιερωμένες αγωνιστικές για την τελική φάση του EURO
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στην Περιστερώνα ο τελικός Κυπέλλου Apollon Ladies-Λευκοθέα Λατσιών