Οι... μπελάδες της δεκαετίας που δεν έφυγαν από το κυπριακό ποδόσφαιρο

Διαιτησία, Βία στα γήπεδα, Εθνική Κύπρου, Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τι είχες κυπριακό ποδόσφαιρο; Τι είχα πάντα.
 
Τέσσερις από τις πιο σημαντικές πτυχές που αποτελούν διαχρονικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου.
 
Από την κάθοδο ξένων διαιτητών, στη δημιουργία της κάρτας φιλάθλου και στα… ανεξεταστέα κυπριακά γήπεδα.
 
Με αφορμή τη νέα δεκαετία στην οποία εισήλθε ο πλανήτης με την αλλαγή του χρόνου, η OMADA γυρίζει τον χρόνο ακριβώς δέκα χρόνια πίσω και αναλύει εν συντομία τα θέματα που απασχόλησαν το κυπριακό ποδόσφαιρο, συγκρίνοντάς τα με τα σημερινά δρώμενα.  
 
Διαιτησία
Τα προβλήματα και οι φωνές για τη διαιτησία δεν έφυγαν ποτέ από το κυπριακό ποδόσφαιρο. Την ποδοσφαιρική σεζόν 2009-10, υπήρξαν συζητήσεις για κάθοδο ξένων διαιτητών, με τον αείμνηστο πρόεδρο της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη να δηλώνει πως: «Έγινε συμφωνία με τη Βουλγαρία. Μέχρι τον Μάρτιο ευελπιστούμε να έχουμε συνεργασία και με άλλη χώρα. Δεν είναι θέμα προκατάληψης. Θέλουμε ξένους διαιτητές στους ομίλους και ίσως στα ντέρμπι του β’ γύρου προς το τέλος. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί συνεργασία με τη φόρμουλα της ανταλλαγής».
 
Από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος άνοιξε μια συζήτηση για τα διαιτητικά λάθη και το ενδεχόμενο για κάθοδο ξένων. Η πρωτοβουλία του Απόλλωνα δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής, με την ΚΟΠ να θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των Κύπριων διαιτητών.
 
Βίοι παράλληλοι λοιπόν, αφού δέκα χρόνια οι αποφάσεις των διαιτητών συνεχίζουν να συζητούνται επί καθημερινής βάσεως. 
 
 
Βία στα γήπεδα
Η ΚΟΠ είχε ζητήσει γνωμάτευση από Άγγλο παρατηρητή – ειδικό για θέματα χουλιγκανισμού – κι έπειτα έγινε συζήτηση με όλα τα σωματεία για να γίνει εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής όσον αφορά τα θέματα βίας. Η Ομοσπονδία είχε πάρει την απόφαση όπως επενδύσει ένα σοβαρό ποσό από τα χρήματα που λάμβανε από τη Δικαστική Επιτροπή, με στόχο να γίνονται βήματα προόδου.
 
Δέκα χρόνια μετά, με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου τα επεισόδια σε συνδυασμό με την προσέλευση του κόσμου μειώθηκαν.
 
Παρόλο ότι δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο που το φίλαθλο κοινό γύρισε την πλάτη στο κυπριακό ποδόσφαιρο, εντούτοις είναι ξεκάθαρο ότι τα οργανωμένα σύνολα μαζί με μια μερίδα οπαδών απέχουν λόγω του μέτρου.
 
Σ’ ένα από τα πιο ένθερμα περιστατικά μετά την εφαρμογή της κάρτας οπαδού (σ.σ. ρίψη αντικειμένων και προσωρινή διακοπή στο αιώνιο ντέρμπι Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ) έγιναν λανθασμένες ταυτοποιήσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν από σύλληψη αθώων ανθρώπων, γεγονός που άνοιξε ξανά τη συζήτηση ανάμεσα στα σωματεία και τους αρμόδιους φορείς για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και στον τρόπο που γίνεται η ταυτοποίηση μέσω του συστήματος.
 
 
Εθνική Κύπρου
«Διατηρούμε επτά εθνικές ομάδες. Έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση του προσωπικού και σε ανανεώσεις συμβολαίων. Όπως πρόσφατα με τον Άγγελο Αναστασιάδη. Στόχος στη νέα προκριματική φάση να μας δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Το επόμενο μεγάλο έργο για την εξεύρεση χώρου, για την ανέγερση αθλητικού κέντρου των εθνικών ομάδων. Ο χώρος είναι κοντά στον Κόρνο. Το ποσό που θα πάρουμε είναι κοντά στα 2.00.000 ευρώ. Μέσα στα επόμενα χρόνια ευελπιστούμε ότι θα έρθει η διάκριση όπως έγινε και με τις κυπριακές ομάδες», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χάρης Λοϊζίδης στον ετήσιο απολογισμό της ΚΟΠ.
 
Η Εθνική έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια, αφού όλα δείχνουν να δουλεύουν σε μια πιο επαγγελματική βάση.
 
Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο… αγκάθι δεν έχει αφαιρεθεί αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί σε τελική φάση μιας διοργάνωσης, κάτι που έχει εδώ και χρόνια το κυπριακό κοινό ευελπιστεί ότι θα γίνει.
 
Με τη συμμετοχή της στη νέα διοργάνωση του Nations League, η Κύπρος θα έχει μια επιπλέον ευκαιρία να διεκδικήσει την πρώτη της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση.
 
Παράλληλα, το καινούργιο σπίτι της Εθνικής αναμένεται να είναι έτοιμο μεταξύ του 2022-2023, ενώ θα περιλαμβάνει επτά γήπεδα, γραφεία, αίθουσες διασκέψεων και σεμιναρίων.
 
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα της UEFA και της FIFA και ενδέχεται να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια που θα καταβάλει η Κύπρος να κάνει το πολυπόθητο μεγάλο βήμα, αφού οι παίκτες θα νιώθουν ότι έχουν τον δικό τους χώρο για να δουλέψουν για κάτι καλύτερο.
 
 
Το πρόβλημα με το Δασάκι και η βελτίωση των γηπέδων
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η Αστυνομία των Βάσεων δεν αποδεχόταν να αστυνομεύει πλέον αγώνες που διεξάγονταν στο Δασάκι της Άχνας αν ο ΚΟΑ δεν διέθετε χρήματα για την αστυνόμευση.
 
Οι Βάσεις είχαν ζητήσει ένα ποσό από τον ΚΟΑ και με παρέμβαση της ΚΟΠ είχε επιλυθεί το όλο ζήτημα για να προχωρήσει κανονικά το πρωτάθλημα.
 
Ένα άλλο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και οι βελτιώσεις στα γήπεδα, κάτι που ακόμη και στις μέρες μας δεν έχει επιλυθεί. Δέκα χρόνια μετά, έχοντας μάλιστα και καινούργιο γήπεδο (σ.σ. ΑΕΚ Αρένα), η Κύπρος παίρνει… απροβίβαστα στην κατάσταση των αγωνιστικών χώρων.
 
Τα περισσότερα γήπεδα δεν περνούν καν τα κριτήρια της UEFA, ενώ αρκετά από αυτά (συμπεριλαμβανομένων και ορισμένα της α’ κατηγορίας) έχουν επιφέρει τραυματισμούς στους ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις ή στους αγώνες.
 
 
Αν ρίξει κάποιος μια ματιά και στις εγκαταστάσεις εκτός ποδοσφαίρου, τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά σε σημείο που αναβάλλονται αγώνες λόγω πλημμύρας ή σωματεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις ίδιες εγκαταστάσεις (σ.σ. Στάδιο Ελευθερία) με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει μπέρδεμα.
 
Ακόμη και οι ίδιοι οι αθλητές που έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες στην Κύπρο – σε αθλήματα εκτός ποδοσφαίρου – έχουν εκφράσει δημόσια την άποψη ότι οι πλείστες, αν όχι όλες οι εγκαταστάσεις χρήζουν άμεσης βελτίωσης.
 
Στα θετικά μπορεί να συγκαταλέγεται η έναρξη των εργασιών για το γήπεδο της Λεμεσού, με τις εγκαταστάσεις που θα βοηθήσουν άμεσα πολλά από τα σωματεία της επαρχίας, με το Τσίρειο στάδιο να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια