Σφυρίγματα, χτυπήματα, μηνύματα-Όταν το ποδόσφαιρο της… νύχτας παίζεται αλλιώς

Άλλη μια μαχαιριά στο κυπριακό ποδόσφαιρο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/1), με τη βομβιστική επίθεση στο όχημα του διαιτητή στη Λάρνακα, Ανδρέα Κωνσταντίνου. 
 
Από τις πρώτες εξετάσεις που διενήργησαν τα μέλη του ΤΑΕ, διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του 33χρονου διαιτητή, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε υπόστεγο γκαράζ της οικίας του. Από την έκρηξη του μηχανισμού σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ωστόσο δεν κινδύνευσε κανένας.

Οι βομβιστές έδρασαν λίγες ημέρες μετά την αποστολή των κόκκινων φακέλων στα γραφεία της ΚΟΠ για τους ύποπτους αγώνες που μπήκαν στο... μάτι της UEFA, μεταξύ των οποίων ήταν και το παιχνίδι Αγία Νάπα-Πάφος, όπου διαιτητής ήταν ο Αντρέας Κωνσταντίνου, χωρίς όμως να επιρρίπτεται ευθύνη σε κάποια εκ των δύο ομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κόκκινος φάκελος, το επεισοδιακό ντεμπούτο Α' Κατηγορία και το… βομβιστικό μήνυμα

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, μετά από ένα μήνα σχεδόν από τον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν ο άρχοντας της αναμέτρησης ανάμεσα σε Δόξα και ΑΕΛ για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος CYTA, με τις ομάδες να εξέρχονται ισόπαλες 2-2. 

Ο αγώνας, που ήταν ο πρώτος στην Α' Κατηγορία για τον 33χρονο διαιτητή, διεξήχθη στις 3 Ιανουαρίου, ενώ η διαιτησία του Αντρέα Κωνσταντίνου έφερε έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς της ΑΕΛ. Σε αυτό το παιχνίδι στρέφονται και οι έρευνες της Αστυνομίας, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή.

Διαπλοκή, λεφτά και υπόκοσμος

Οι βομβιστικές ή εμπρηστικές επιθέσεις σε διαιτητές, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στα κυπριακά δεδομένα, αντιθέτως τείνει να καταστεί φαινόμενο.
 
Το γεγονός ότι σχεδόν κανένα «χτύπημα» σε διαιτητή δεν έχει εξιχνιαστεί, δίνει… αέρα στους «εγκέφαλους» για να συνεχίσουν να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από εγκληματικές ενέργειες.
 
Από την άλλη, οι επιθέσεις αποδεικνύουν αφενός το αρρωστημένο της κατάστασης του κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού είναι και πολλά τα λεφτά, αφετέρου επιβεβαιώνει την εμπλοκή του υποκόσμου.   

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκαν στο στόχαστρο οι διαιτητές, ωστόσο αν όχι σχεδόν όλες, σχεδόν οι περισσότερες υποθέσεις κατέληξαν στα συρτάρια των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων της Αστυνομίας. 

Απρίλιος 2018: Βόμβα στον Κώστα Καπιτανή

Τον Απρίλιο του 2018, ο παρατηρητής διαιτησίας, μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ και Υπεύθυνου Εκπαίδευσης των Διαιτητών, Κώστας Καπιτανής, βρέθηκε στο στόχαστρο εμπρηστών.

Άγνωστοι, τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του χώρου στάθμευσης του οχήματος του και ακολούθως τράπηκαν σε φυγή.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην ηλεκτρική πόρτα του γκαράζ και σε παράθυρο στο υπόγειο της οικίας του. 

Οκτώβρης 2017: Εμπρηστική επίθεση στο όχημα του Γιώργου Κούμα 

Ολοσχερώς καταστράφηκε το αυτοκίνητο του τότε αναπληρωτή προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα μετά από εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Το όχημα του κ. Κούμα, Mercedes S class αξίας 100 χιλιάδων ευρώ, βρισκόταν σταθμευμένο σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πενταώροφης πολυκατοικίας στην οδό Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία.

Οι δράστες το περιέλουσαν με βενζίνη, ενώ από την πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σεπτέμβρης 2016: Βόμβα στο όχημα του διαιτητή, Γιώργου Νικολάου

Στο στόχαστρο βομβιστών βρέθηκε και ο Γιώργος Νικολάου, αφού νυχτοβάτες του ανατίναξαν το όχημα του, το Σεπτέμβριο του 2016.

Γύρω στις 02.50 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος οχήματος που ήταν σταθμευμένο έξω από την οικία του 41χρονου.
 
Από τις πρώτες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι από την έκρηξη υπέστη εκτεταμένες ζημιές το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ενώ η αξία του αυτοκινήτου ανέρχεται στις επτά χιλιάδες ευρώ περίπου.

Μάρτιος 2015: Στο στόχαστρο ο Λεόντιος Τράττος
Στόχος εμπρηστών για τρίτη φορά έγινε το αυτοκίνητο του διαιτητή Λεόντιου Τράττου.

Λίγο μετά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του διαιτητή που ήταν σταθμευμένο στο υπόγειο της πολυκατοικίας που διαμένει στα Λατσιά. Από την πυρκαγιά, το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η πολυκατοικία γέμισε καπνούς, προκαλώντας αναστάτωση στους ενοίκους. 

Ο Λεόντιος Τράττος είχε γίνει στόχος και το Φεβρουάριο του 2014 (σ.σ η πρώτη επίθεση ήταν το 2019), όταν άγνωστοι τοποθέτησαν βόμβα στο αυτοκίνητο του, το οποίο και τότε βρισκόταν σταθμευμένο στο υπόγειο. 

Φεβρουάριος 2015: Βόμβα στο όχημα του Βασίλη Δημητρίου
Ήταν γύρω στις 3:50 τα ξημερώματα όταν ακούστηκε έκρηξη έξω από το σπίτι του διαιτητή στην Αραδίππου, Βασίλη Δημητρίου. Όπως διαπιστώθηκε είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός, τύπου υδροσωλήνα, μεταξύ του μπροστινού ανεμοθώρακα και της μηχανής αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του 38χρονου διαιτητή.
 
Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο όχημα και σε διπλανά σπίτια. Θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού εκτινάχθηκαν σε διπλανή οικία της οποίας έσπασαν τζάμια.

Ιανουάριος 2015: Βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Θωμά Μούσκου
Αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι, έξω από το πατρικό σπίτι του Κύπριου διαιτητή, Θωμά Μούσκου. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σπίτι.

Οκτώβριος 2014: «Χτύπησαν» στον Σύνδεσμο διαιτητών

Στο στόχαστρο βομβιστών βρέθηκε το 2014 και ο Σύνδεσμος διαιτητών που βρίσκεται στα Λατσιά. Άγνωστοι είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του οικήματος του Συνδέσμου και τον πυροδότησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.

Τις κινήσεις των δραστών κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στο οίκημα. Στα βίντεο διακρίνονται δύο πρόσωπα με κουκούλες να πλησιάζουν την είσοδο πεζοί, να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό, να απομακρύνονται τρέχοντας και να σημειώνεται μετά από λίγο η έκρηξη. 

Φεβρουάριος 2014-Βομβιστική επίθεση στον Τράττο
Τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν η δεύτερη φορά που διαιτητής Λεόντιος Τράττος, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβιστών. 

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στα Λατσιά. 

Απρίλιος 2012: Μήνυμα με... κροτίδα στον Ανδρέα Ανδρέου

Έκρηξη εργοστασιακής κροτίδας σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2012 και στο αυτοκίνητο του βοηθού διαιτητή, Αντρέα Ανδρέου, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. 

Ο κ. Ανδρέου ήταν ο δεύτερος διαιτητής στο ντέρμπι της αγωνιστικής που προηγήθηκε ανάμεσα στο ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, που ήταν τα κεκλεισμένων των θυρών, και τα κίνητρα αποδίδονταν σε αυτό το παιχνίδι.

Σεπτέμβριος 2011-2012: Διπλό χτύπημα στον Σύνδεσμο διαιτητών

Μέσα σε δύο χρόνια, 2011-2012, ο Σύνδεσμος διαιτητών Κύπρου, δέχθηκε δύο χτυπήματα από εμπρηστές. 

Τον Σεπτέμβριο του 2011 άγνωστοι έριξαν δύο μολότοφ εντός και εκτός του κτηρίου. Ωστόσο, μόνο η μία εξερράγη, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Πέραν από τις μολότοφ, οι άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους του οικήματος υβριστικά συνθήματα, με αποδέκτες τους διαιτητές.

Νοέμβριος 2010: Επίθεση στο αυτοκίνητο του Αριστείδη Χρίστου
Τον Νοέμβριο του 2010, δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο του τότε Κύπριου διεθνή βοηθού διαιτητή, Αριστείδη Χρίστου, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν σε εστιατόριο της Λεμεσού και συνέτρωγε με τον πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών, Γιώργο Πάπουτσο.

Οι δύο κουκουλοφόροι έσπασαν στο παρμπρίζ και εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Μπορεί το αυτοκίνητο να ήταν του κ. Χρίστου, ωστόσο η επίθεση είχε ως στόχο τον πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών, κ. Πάπουτσο.

Αφορμή για την επίθεση φέρεται να έπαιξαν ρόλο δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τη διαιτησία. Ο κ. Πάπουτσος σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά τα λάθη των διαιτητών, απάντησε ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου και ότι παράγοντας της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταστρέφει το χώρο της διαιτησίας. Ωστόσο δεν θέλησε να τον κατονομάσει και αρκέστηκε να πει: «Πουλά πνεύμα και φουσκώνει τα μυαλά των διαιτητών».

*Οι πιο πάνω είναι μόνο οι βομβιστικές ή εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ