UEFA όπως… Τρόικα για να ξηλωθούν τα στημένα-Στον γύψο το κυπριακό ποδόσφαιρo

Τον ερχομό κλιμακίου της UEFA για περαιτέρω έρευνες όλων όσων έλαβαν χώρο στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αναφορικά με τους κόκκινους φακέλους και τα στημένα παιχνίδια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, μετά από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην παρουσία υπουργού και Αστυνομίας.

Όσον αφορά τις βομβιστικές επιθέσεις ανακοινώθηκαν μέτρα, χωρίς ωστόσο να λεχθούν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για εξυχνίαση της υπόθεσης. 

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βομβιστική επίθεση: «Θέλουμε καταρχάς να καταδικάσουμε με όλη τη δυνατή ένταση τις ενέργειες τις βομβιστικής επίθεσης εναντίον συγκεκριμένου διαιτητή, ανεξάρτητα κινήτρων, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Όσο και για την επίθεση και για τους κόκκινους φακέλους που δυστυχώς έκαναν την εμφάνιση τους.

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και είναι εποικοδομητικός ο σκοπός από όλους μας. Ξέρετε όλοι και διαπιστώθηκε ότι η εξιχνίαση αδικημάτων, όπως τη χειραγώγηση αγώνων και τη βομβιστική επίθεση. Δυστυχώς τα στοιχεία που έρχονται από τους κόκκινους φακέλους δεν είναι εύκολη η στοιχειοθέτηση για τη χειραγώγηση αγώνων. Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα μιλήσουν».

Η κάθοδος του κλιμακίου της UEFA

«Πήραμε κάποιες αποφάσεις. Πρώτη απόφαση την οποία μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι για να ζητηθεί βοήθεια σε τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη από κλιμάκια της UEFA.

Μίλησε ο πρόεδρος με άτομα της UEFA και ελπίζουμε ότι θα έρθουν στην Κύπρο για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τις Αρχές αλλά και ειδικότερα για τους κόκκινους φακέλους. Πήραμε κι άλλες αποφάσεις και άλλα μέτρα τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας τα οποία στο στάδιο αυτό δεν θα ανακοινώσουμε. 

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω την ανησυχία του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμερίζεται την αγωνία όλων για τα θλιβερά συμβάντα. Και θα συγκαλέσει σύσκεψη τόσο για το θέμα των σταδίων αλλά θα συζητήσει επίσης θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Τελειώνοντας, θέλω να επαναλάβω τη βούληση της κυβέρνησης για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση θέσπισε τον κανονισμό για την ποινή που προκύπτει για τις χειραγωγήσεις αγώνων. Πρέπει επίσης να θυμίζω και να κάνω έκκληση ότι η κυβέρνηση έχει ενώπιον της τον νόμο για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Ζήτησα από τον πρόεδρο της ΚΟΠ να έρθουν στην Κύπρο οι αρμόδιοι παρά να πάνε Κύπριοι στο εξωτερικό γιατί δυστυχώς δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ένοχοι. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ολιγωρίας από όλους μας γιατί πιστεύουμε θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας με αυτά που ακολουθήσαμε». είπε για την κάθοδο του κλιμακίου. 

Η απάντηση στις δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη

Ερωτηθείς ν' απαντήσει σε σχετική ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου είπε: «Το τι εννοεί ο Πρόεδρος πιστεύω ήταν ξεκάθαρο και δεν είμαι το αρμόδιο άτομο για να το επεξηγήσω. Τα μέτρα που έχει λάβει τα τελευταία επτά χρόνια είναι πολλά για την πάταξη της διαφθοράς. Θα πρέπει να σας πω ότι όταν έρθει κόκκινος φάκελος είναι μια έκθεση που αναφέρει ότι υπάρχει ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα σε ένα αγώνα. Δεν είναι εύκολο να βρεις ποιοι είναι αυτοί που στοιχηματίσουν και δεν είναι εύκολο να βρεις το κύκλωμα που εμπλέκεται στη διαφθορά».

Η παραδοχή του Κούμα και η βοήθεια από το κράτος

«Με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Αρχηγό για το ενδιαφέρον που επέδειξαν στο αίτημα της ΚΟΠ για μια σύσκεψη σήμερα και υπήρχε αμεσότητα. Οι διαιτητές μας πήραν την απόφαση να έχουν αποχή την ερχόμενη αγωνιστική. Εμείς σαν ΚΟΠ είμαστε οι άμεσοι υπεύθυνοι.  

Τις τελευταίες μέρες υπήρχε μια έξαρση με τους φακέλους, τους οποίους εφαρμόζοντας τους δικούς της κανονισμούς, τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

Το πρωί σήμερα είχα τηλεφωνική με αξιωματικό της UEFA και ζήτησα τη συνδρομή για να μας βοηθήσει σε όλα τα θέματα. Όσο αφορά τους φακέλους αναμένω ενημέρωση πότε θα έρθει στην Κύπρο εμπειρογνώμονας

Θα ζητήσω από την UEFA αν είναι δυνατό επίσης να κάνει ένα σεμινάριο στην Κύπρο, τι σημαίνει ένας φάκελος και όταν έρχεται πόσο είναι σωστός ο κάθε φάκελος. Σήμερα ένιωσα ότι το κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατό από το χέρι του. Τα πειθαρχικά σαν Ομοσπονδία τα έχουμε καλύψει και έμεινε από το κράτος για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν συζητάμε για την κάθοδο ξένων διαιτητών και εγώ είπα στους διαιτητές με την απόδοσή σας θα μας δείξετε αν αναγκαστούμε στην κάθοδο ξένων διαιτητών.».

Η αποφασιστικότητα της Αστυνομίας δια στόματος Αρχηγού

«Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις ως προς τη διαχείριση των θεμάτων. Έχουν παρθεί αποφάσεις που έχει αναφερθεί ο Υπουργός. Εγώ θέλω να διαβιβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη επίθεση βόμβας να εξιχνιαστεί πλήρως και επίσης με το θέμα των φακέλων σε συνεργασία με την ΚΟΠ να λύσουμε το θέμα.

Ευελπιστούμε ότι με τη στενή συνεργασία όλων και ως Αστυνομία θα κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει και να επιληφθούν τα θέματα που πρέπει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σύσκεψη στην ΚΟΠ για τις διοργανώσεις του Futsal
Ανυπομονούν για τη ρεβάνς με τον Απόλλων η Πάφος-«Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο»
Τελειώνει από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Παρελθόν από τη Δόξα ο Γιώργος Πετράκης
«Όταν ο Κακόριν πέρασε από τον Πίριτς είχε κάποια επαφή, θα μπορούσε να υπήρχε παράβαση για πέναλτι»
Στο ΓΣΠ το ντέρμπι τίτλου ανάμεσα σε Ομόνοια 29ης Μαΐου και Ομόνοια Αραδίππου
Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Κοριτσιών Κ-15
Το μήνυμα του Μπεζούς-«Να με στηρίξετε, να πιστέψετε και να αγαπάτε την Ομόνοια»
Πλήγμα με Μπεζούς στην Ομόνοια-Έξι μήνες εκτός δράσης
Σπουδαία κίνηση για την Πάφο-Συνεργασία με την ακαδημία της Γουότφορντ