Τι είναι το red button και η θλιβερή περίπτωση του Σαμίρ ʼραμπ

Σε εφαρμογή τίθεται η υπηρεσία red button, μετά από απόφαση που πάρθηκε από τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ΚΟΠ, διαιτητών και Αστυνομίας. Με αυτό το μέτρο, μπορεί ο οποιασδήποτε πολίτης μπορεί να καλεί και να θέτει, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, πληροφορίες για χειραγώγηση ή πληροφορίες για διαφθορά. 

Το Red Button είναι ένα application που δίνει την ευκαιρία, να καταγγείλει ο ποδοσφαιριστής στις αρχές, διασφαλίζοντας την ανωνυμία του. Αν έστελνε το μήνυμα ο Μαλτέζος, τότε θα μπορούσε να δείξει ότι μήνυμα ότι αυτός ενημέρωσε τις αρχές. Οι ποδοσφαιριστές θέλουν να συνεργαστούν, αλλά θέλουν να διαφυλάξουν την ανωνυμία τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ειδικά στις μικρές κατηγορίες.

Στο κονγκρέσο στην Αθήνα παρευρέθηκε ο νεαρός ποδοσφαιριστής Σαμίρ Άραμπ (Samir Arab) από τη Μάλτα, και παρουσιάστηκε η τραυματική του εμπειρία, ένα παράδειγμα το οποίο η FIFPro χρησιμοποιεί ως εργαλείο βελτίωσης των προβλημάτων στο θέμα της καταπολέμησης της μάστιγας των στημένων.

Ο Σαμίρ ήταν ένας από τους έξι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Μάλτας U21 οι οποίοι τιμωρήθηκαν από την UEFA γιατί δεν κατάγγειλαν άμεσα ότι προσεγγίστηκαν για να στήσουν το παιχνίδι της με το Μαυροβούνιο το 2016. Παρόλο που ο Σαμίρ κατάθεσε στην αστυνομία και το άτομο που προσπάθησε να στήσει τον αγώνα εν τέλει συνελήφθη και φυλακίστηκε, εντούτοις κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές της UEFA για δωροδοκία χωρίς οποιεσδήποτε αποδείξεις και για τον λόγο ότι δεν ανέφερε το περιστατικό άμεσα στις αθλητικές αρχές!

Ακόμη και ο υπεύθυνος της αστυνομίας κατέθεσε ότι εάν δεν έβγαινε μπροστά ο Σαμίρ δεν θα ήταν δυνατό να διαλευκάνουν την υπόθεση και ότι η μαρτυρία του στο δικαστήριο ήταν καίρια για την υπόθεση. Ένα γεγονός που δεν το έλαβαν καν υπόψη στην UEFA και τιμώρησαν τον ποδοσφαιριστή με δύο χρόνια αποκλεισμό.

Ο Σαμίρ και οι άλλοι έξι συμπαίκτες του πλήρωσαν το λάθος τους, λόγω του φόβου τους στο να καταγγείλουν άμεσα την προσέγγιση τους αλλά και επειδή παλαιότερα, σε μια άλλη περίπτωση στη Μάλτα, όπου ένας ποδοσφαιριστής κατέθεσε ανώνυμα στην αστυνομία περιστατικό χειραγώγησης, διέρρευσαν το όνομά του στον Τύπο με αποτέλεσμα να διωχθεί από την ομάδα και να δέχεται απειλές. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του στήριξε τον ποδοσφαιριστή, όμως δεν έπραξε το ίδιο και η τοπική Ομοσπονδία, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε εκπαιδεύσει τους ποδοσφαιριστές σε θέματα χειραγώγησης, όμως στην πραγματικότητα τους διαμοίρασαν μόνο ένα φυλλάδιο.

Από το περιστατικό αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί από ποιους ενημερώνονται. Επίσης, είναι εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που θα δίνει την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να καταγγείλουν ένα περιστατικό, διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύοντας εάν χρειαστεί ότι δεν έκρυψαν κάτι τόσο σοβαρό. Τέλος, η ποινή του Σαμίρ στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ποδοσφαιριστές για το ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και αντιλαμβάνεται αυτά που περνούν σε όλη τους την ποδοσφαιρική και όχι μόνο ζωή.

Δειτε Επισης

Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών