«Πήραμε μέτρα για τους διαιτητές, αλλά εγώ είμαι ασφαλής που έχω φρουρά

Στον απόηχο των επικρίσεων για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην παρουσία ΚΟΠ, Διαιτητών και Αστυνομίας, ο Γιώργος Σαββίδης ξεκαθαρίζει και διαμηνύει πως δεν πρόκειται για μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά για την ασφάλεια των διαιτητών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην OMADA, o υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως κακώς ερμηνεύτηκε από το κοινό ότι η σύσκεψη έγινε με σκοπό να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, αφού όπως τόνισε, η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο είχε σαν σκοπό να συζητηθούν τα θέματα που έθιξαν οι διαιτητές, ώστε να επιστρέψουν στα γήπεδα.

«Δόθηκε μια λανθασμένη εντύπωση και γι’ αυτό τον λόγο βγήκαν και οι ποδοσφαιριστές και είπαν γιατί δεν τους καλέσαμε και τους ίδιους. Δεν ήταν γενική σύσκεψη για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά ήταν προσπάθεια για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπήρχε με την αποχή των διαιτητών στα γήπεδα. Αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό το θέμα θα δημιουργούσε σοβαρή ζημιά στο πρωτάθλημά μας και να μην βρίσκονται ημερομηνίες για την ομαλή διεξαγωγή του, έγινε αυτή η συνάντηση για να δούμε τα αιτήματα των διαιτητών. Είμαι ευτυχής ωστόσο, διότι μετά την παρέμβασή μου λύθηκε το πρόβλημα και επαναρχίζει το πρωτάθλημα».

«Εγώ είμαι ασφαλής που έχω φρουρά;» 

Κληθείς να σχολιάσει εάν θεωρεί ότι οι διαιτητές είναι ασφαλείς μετά τη βομβιστική επίθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του και μίλησε για την ωμή πραγματικότητα.

«Ποιος άνθρωπος μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι 100% ασφαλής; Δηλαδή εγώ είμαι ασφαλής που έχω φρουρά; Δεν είναι εύκολο να πεις σε ένα άνθρωπο αυτό το πράγμα. Ο Πρόεδρος της Αμερικής να είσαι, πάλι δεν είσαι ασφαλής. Είδαμε τις ανησυχίες των διαιτητών και ο Αρχηγός της Αστυνομίας τους έδωσε τις διαβεβαιώσεις που ζήτησαν και ήθελαν, όπως τη συνοδεία σε μερικά κρίσιμα παιχνίδια και επίσης εκεί που υπάρχει καταγγελία να τους παρέχεται ιδιαίτερη επιτήρηση. Πήραμε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, αλλά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι σίγουρος για την ασφάλεια οποιουδήποτε;

Εκείνο που τους είπα είναι ότι τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο γίναμε πιο ασφαλής με την κάρτα φιλάθλου και τη βία. Και πλέον δεν μιλάμε για άδεια γήπεδα αλλά για γεμάτα γήπεδα αφού φέτος είδαμε αυξημένη προσέλευση και πόσο μάλλον αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό η ανταγωνιστικότητα των ομάδων»..

Σήκωσε το γάντι για τις δηλώσεις Αναστασιάδη

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για διεφθαρμένους διαιτητές και παράγοντες, ο υπουργός Δικαιοσύνης σήκωσε το γάντι, τονίζοντας πως ο «Πρόεδρος τοποθετήθηκε με πολύ καθαρές λέξεις και αρκετά έντονο τρόπο και είναι αστείο να θεωρεί οποιοσδήποτε παράγοντας, διαιτητής και ποδοσφαιριστής ότι μπορεί να πείσει ότι όλα αυτά τα ρεζιλίκια, με τα στημένα παιχνίδια και τους φακέλους που ήρθαν, δεν έχει κανέναν παράγοντα, ποδοσφαιριστή και διαιτητή διεφθαρμένο. Απλά πρέπει να μας βοηθήσει η Βουλή και να δώσει τα όπλα, ίσως καταφέρουμε να γίνουν συλλήψεις και καταδίκες».

Η δυσκολία της στοιχειοθέτησης 

Την έντονη ανησυχία του για τους κόκκινους φακέλους που απέστειλε η UEFA, εξέφρασε παράλληλα ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις, επισήμανε για άλλη μια φορά τη δυσκολία στοιχειοθέτησης τέτοιων αδικημάτων, ενώ απηύθυνε έκκληση στη Βουλή για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. 

«Το θέμα των στημένων αγώνων είναι κάτι που σαφώς και μας προβληματίζει. Είναι λάθος όμως που λένε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από το 2015, διότι η κυβέρνηση πέρασε το νόμο για την απόπειρα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων. Νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 και 7 χρόνων στα άτομα, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται σε τέτοια δραστηριότητα. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις ή καταδίκες, δεν είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας βούλησης ή νομοθετικού πλαισίου εκ μέρους της πολιτείας, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός δύσκολου αδικήματος για να αποδειχθεί, με την έννοια του ότι δυο τρόποι υπάρχουν για να μπορέσεις να μαζέψεις πληροφορίες για να γίνουν αποδεκτές στο δικαστήριο. Πρώτον είναι να μιλήσει κάποιος και δεύτερο να παρακολουθήσεις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ατόμων που κάνουν τέτοιων ειδών συζητήσεις. Στις χώρες που πήραν κυκλώματα στησίματος αγώνων, τους συνέλαβαν βάση πληροφοριών από παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Αυτό που έκανα εγώ τώρα, ήταν η έκκληση μου στη Βουλή να περάσει τον νόμο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, διότι αυτό είναι το σοβαρό εργαλείο για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει και να εξασφαλιστούν μαρτυρίες και παραδοχές, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο Δικαστήριο».

Σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν, ο κ. Σαββίδης, αναγνωρίζει τη δυσκολία που έχει κόσμος να μιλήσει, γιατί ενδεχομένως να θέλουν να διασφαλίσουν την εμπιστευτικότητα της καταγγελίας, γι' αυτό όπως είπε, «βάλαμε ένα μηχανισμό για τον οποίο ορίσαμε τον ανώτερο Αστυνομικό, ως τον επικεφαλή και ως τον άνθρωπο στον οποίον μπορούν να γίνουν οι καταγγελίες για διαφθορά και προβλήματα για τους διαιτητές. Οποιοσδήποτε μπορεί να πηγαίνει κοντά στον Χριστόφορο Μαυρομάτη που ορίσαμε. Είναι άτομο της εμπιστοσύνης του Αρχηγού της Αστυνομίας και θα διαχειρίζεται την κάθε καταγγελία με εμπιστευτικότητα. Επίσης βάλαμε τη γραμμή 1460 στην οποία επίσης μπορούν να γίνονται καταγγελίες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα».

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει βρωμιά στο ποδόσφαιρο...»

Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης για το πόσο εύκολο είναι να οδηγηθούμε στη στοιχειοθέτηση υπόθεσης που αφορά χειραγώγηση αγώνα, όταν υπάρχουν ανώνυμες πληροφορίες, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως με τον νέο νόμο υπάρχει δυνατότητα από την Αστυνομία  να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που θεωρεί ότι είναι ύποπτοι για διαφθορά. 

«Καταρχάς, υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία, όπως και οι φάκελοι της UEFA, που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανίχνευση. Εάν υπάρχει κάποια πληροφορία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα ο νόμος που βάλαμε για τη χειραγώγηση των αγώνων, επιτρέπει στην Αστυνομία να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που θεωρεί ότι είναι ύποπτοι διαφθοράς και ύποπτων αγώνων.

Η απόφαση για τους φακέλους πάρθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και όσοι πήγαν να χλευάσουν μετά με τους τρεις νόμους που αποφασίσαμε, ήταν αυτό ακριβώς ότι δεν ήταν σκοπός μας τη Δευτέρα στη συνάντηση με τους διαιτητές να λύσουμε τη διαφθορά. Ο σκοπός ήταν να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Για το θέμα της διαφθοράς που είχαμε μιλήσει, είχαμε πει ότι θα έρθουν ειδικοί από την UEFA για να μας εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των φακέλων και να μας επεξηγήσουν όταν παίρνουν τις πληροφορίες τους, τι ακριβώς κοιτάζουν, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν και εμάς για να εξασφαλίσουμε αποδεκτή μαρτυρία στο Δικαστήριο.

Τώρα εγώ με τη σειρά μου, δεν μπορώ να πω ότι αύριο-μεθαύριο θα συλλάβουμε κάποιους. Είναι από τα πιο δύσκολα αδικήματα που μπορούν να διερευνηθούν. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει βρωμιά στο ποδόσφαιρο αλλά εκεί που τους έπιασαν είναι διότι χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Πίεσα πάρα πολύ τους τελευταίους επτά μήνες που είμαι εδώ για να περάσει αυτός ο νόμος στη Βουλή. Είναι πάρα πολύ σημαντικός, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και για την ασφάλεια του κράτους, για τα σοβαρά ποινικά αδικήματα, τα οργανωμένα εγκλήματα και τα ναρκωτικά. Όλα αυτά θα τα βοηθήσουν και πρέπει η Βουλή να περάσει τον νόμο.

Επίσης, και ο άλλος ο νόμος με την ταυτοποίηση των καρτών είναι πολύ σημαντικό να περάσει γιατί και η τηλεφωνική παρακολούθηση να ισχύσει, όταν παίρνουν προπληρωμένες κάρτες δεν μπορεί να υπάρξει ανίχνευση των υπόπτων».

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο