Από το «εν να φκάλουμε νάμι» στους «κουμμούναρους» και τη μέντιουμ σύζυγο παίκτη

Tα πλοκάμια της διαφθοράς και της σήψης στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν απλώθηκαν ούτε σήμερα, ούτε χθες, ούτε προχθές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο έδειξε τα δόντια του την τελευταία δεκαετία, όπου η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, παρέλαβε συνολικά 86 κόκκινους φακέλους. 

Από το 2011 μέχρι σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγες υποθέσεις, οι οποίες ωστόσο, πέραν του ντόρου που δημιουργείτο για μερικές ημέρες, έμειναν απλώς καταγεγραμμένες στην ιστορία, αφού κανένας και ποτέ δεν τιμωρήθηκε για χειραγώγηση αγώνων.   

2011… Η καταγγελία Νάγκι για δωροδοκία
Η πρώτη καταγγελία της δεκαετίας έγινε το 2011, όταν η είδηση για απόπειρα δωροδοκίας ποδοσφαιριστή, ήρθε να προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
Στις 5 Φεβρουαρίου 2011, ο τερματοφύλακας της Δόξας Ζόλταν Νάγκι, είχε μεταβεί στο ΤΑΕ Λάρνακας και ανέφερε ότι στις 4 Φεβρουαρίου, την προηγούμενη δηλαδή μέρα, πρώην ποδοσφαιριστής και νυν μάνατζερ, είχε προσεγγίσει τον Νάγκι και του υποσχέθηκε τέσσερις χιλιάδες ευρώ για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με την Αλκή. 

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου», είχε δηλώσει μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο τότε εκπρόσωπος τύπου της Δόξας, Παναγιώτης Παναγιώτου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αλκής, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τον τερματοφύλακα της Δόξας για την καταγγελία που έκαναν και υποσχέθηκαν να παρασχεθούν όλες οι βοήθειες στην Αστυνομία. Δήλωσε επίσης ότι η ομάδα του δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.
 
Για την ιστορία, η Δόξα κέρδισε το παιχνίδι με 3-0 χάρις στα δύο γκολ του Άρναλ Κόντε και ένα του Γιώργου Ελευθερίου.  
7 Δεκεμβρίου 2011.. Τα στοιχήματα στο Ολυμπιακός-Δόξα
Σάλος είχε ξεσπάσει στις 7 Δεκεμβρίου 2011, μετά τον αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Δόξα για τη φάση των «16», του Κυπέλλου Κύπρου. Η ομάδα της Κατωκοπιάς, κέρδιζε με 0-2 και ο Ολυμπιακός γύρισε το παιχνίδι κερδίζοντας με 3-2. Την επόμενη μέρα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τζίρο 662 χιλιάδων ευρώ σε μόνο μια στοιχηματική εταιρεία, για τον νικητή του αγώνα.
Για το συγκεκριμένο παιχνίδι παίχτηκαν πριν τον αγώνα 74 χιλιάδες ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα, είχε παιχθεί το εννιαπλάσιο ποσό. Μάλιστα, την ώρα που η ομάδα της Δόξας προηγήθηκε ακόμα και με 0-2, παίχτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη νίκη του Ολυμπιακού, με τιμές 7 προς 1 ή 8 προς 1.

Επίσης τεράστια ποσά παίχθηκαν στο ακριβές σκορ 3-2. Την ίδια μέρα, μεγάλα ποσά είχαν παιχθεί και στον αγώνα κυπέλλου ανάμεσα σε Νέα Σαλαμίνα και Αγία Νάπα. Στον συγκεκριμένο αγώνα, η ομάδα της Αγίας Νάπας κέρδιζε με 2-0 ωστόσο η ομάδα της Αμμοχώστου κατάφερε να επικρατήσει με 2-4. Πριν τον αγώνα είχαν παιχθεί ποσά που έφθαναν τις 113 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ποσό πολλαπλασιάστηκε στη διάρκεια της αναμέτρησης.
Οι αντιδράσεις γύρω από τους δύο αγώνες ήταν αλυσιδωτές και με την υπόθεση ασχολήθηκε και η τότε η Κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, να δηλώνει ότι «επιβάλλεται συλλογική προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών».

Σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση, σε δηλώσεις προέβη και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της στοιχηματικής εταιρείας, όπου παίχθηκαν τα υπέρογκα ποσά. Όπως είχε αναφέρει, «η εταιρεία θεωρεί τον αγώνα Ολυμπιακός-Δόξα ως σοβαρά ύποπτο».

Το φως της δημοσιότητας, είδαν επίσης και δηλώσεις ξένου ποδοσφαιριστή που συμμετείχε στην αναμέτρηση, ο οποίος είχε πει, «είμαστε 2-3 μήνες απλήρωτοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όσοι έχουμε λίγη αξιοπρέπεια ακόμη, αναζητούμε τρόπους να φύγουμε από την Κύπρο».

Επίσης σύζυγος ξένου ποδοσφαιριστή είχε αναφέρει στους διαμαρτυρόμενους φιλάθλους της ομάδας του Ολυμπιακού, σε σχέση με την κακή εικόνα της ομάδας στην αρχή του αγώνα, «μην ανησυχείτε, ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με 3-2».

Για την υπόθεση, ανέλαβε δράση και η Αστυνομία, η οποία δύο μέρες μετά τον αγώνα μετέβη στην προπόνηση του Ολυμπιακού και παρέλαβε τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Παουλίνιο στο Αρχηγείο για κατάθεση.

Ο Παουλίνιο, έμεινε την τελευταία στιγμή εκτός 18αδας, επικαλούμενος ζαλάδες, κάτι που κίνησε την περιέργεια των Αρχών. Στην κατάθεση του ο Παουλίνιο επανέλαβε τη θέση του για τα περί ζαλάδας.
«Οι άλλοι εν κουμμούναροι εν μας κόφτει»
Το 2015, ήρθαν στο φως ηχογραφημένες συνομιλίες μέλους της Επιτροπής Διαιτησίας με διαιτητή και οι οποίες αφορούσαν τον αγώνα ανάμεσα στον Ευρυπίδη Τραχωνίου και τον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, για το πρωτάθλημα γ’ κατηγορίας της περιόδου 2010-11.

Αυτούσιοι οι διάλογοι:
 
Μέλος Ε.Δ.:Το λοιπόν, να σου πω έτσι 2-3 πράματα. Τζικάτω στο παιχνίδι που θα πάεις ξέρεις ότι εν σημαντικότατο.
 
Διαιτητής: Εντάξει, εν τζαι είδα τη βαθμολογία τους.
 
Μέλος Ε.Δ.: Ε… όι εν σημαντικότατο, είδες την βαθμολογία τους;
 
Διαιτητής: Όι εν την είδα.
 
Μέλος Ε.Δ.: Εν σημαντικότατο για τη διαβάθμιση για τη διαβάθμιση. Αν δεν κερδίσει ο Ευρυπίδης, εν να κινδυνέψει σοβαρά. Εντάξει;
 
Διαιτητής: Ναι.
 
Μέλος Ε.Δ.: Οι άλλοι εν κουμμούναροι, εν μας κόφτει που τους άλλους εντάξει;
 
Διαιτητής: Ναι, ναι.
 
Μέλος Ε.Δ.: Εντάξει; Με τον τρόπο σου εν να βοηθήσεις λίον. Εντάξει;
 
Διαιτητής: Ναι, ναι.
 
Μέλος Ε.Δ.: Πιστεύω ότι τζαι ο διατητής εννά τον βοηθήσειο τζαι ούλαλα. Αν έσιεις πρόβλημα με τον παρατηρητή, να πιάσεις τηλέφωνο
μετά. Το άλλο το θέμα ρε (…) θέλω, μιλούμε μαζί, έχω σου εμπιστοσύνη, εν θέλω ν’ ανοίγεις το στόμα σου να λαλείς κουβέντες παραπάνω.
 
Διαιτητής: Όι εν λαλώ τίποτε.
Μέλος Ε.Δ.: Είπα σου, όπως σου είπα, μπορεί να έρτω τζαι ποτζεί στην προπόνησηξ να τους πω κάποια πράματα. Εν να στείλω κάποια μηνύματα –εν σε εννοώ εσένα- κάποιους άλλους εντάξει; Το λοιπόν, προσεχτικά, σοβαρά όπως πάεις καλά, νομίζω εν να πιάσεις τζαι παιχνίδι στην 4η κατηγορία. Το λοιπόν… Τζαι μεν κάμνεις κουβέντες με κανένα.
 
Μέλος Ε.Δ.: Το λοιπόν, είπαμε αύριο τζικάτω τι εν να κάμεις, εν σημαντικό για την ομάδα του Ευρυπίδη, εκατάλαβες. Εβάλαν σε εσέναν, Λεμεσιανό. Εβάλαν Λεμεσιανούς για να βοηθήσει.
 
Μέλος Ε.Δ.: Έναν οριακό, με τηλεόραση έσιει πας το οφσάιντ με τίποτε. Ο διαιτητής εν μες στο κέντρο του γηπέδου που κάθεται τζαι εν μπορεί να πάρει θέση για το οφσάιντ εντάξει;
 
Διαιτητής:  Ε, ναι σίγουρα.
 
Μέλος Ε.Δ.: Ο παρατηρητής, ο παρατηρητής εν μες το κέντρο του γηπέδου που κάθεται, εν μπορεί να πάρει θέση για το οφσάιντ, εντάξει;
 
Διαιτητής: Ναι.
Την επόμενη μέρα άλλες συνομιλίες ανάμεσα σε πρώην μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας και διαιτητή, είδαν το φως της δημοσιότητας, από την εφημερίδα «Goal», τα οποία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.
Αφορούσε παιχνίδι ανάμεσα σε Άρη και Ομόνοια για μικρές ηλικίες.
 
Μέλος Ε.Δ.: Ρε Ν. ντα μπου κάμεις;
 
Διαιτητής: Έλα κύριε Μ..
 
Μέλος Ε.Δ.: Είσαι καλά;
 
Διαιτητής: Μια χαρά εσύ; Ντα μπου έγινε;
 
Μέλος Ε.Δ.: Το λοιπόν. Ήμουν δαπαστο τουρνουά, τούτο που διοργανώνουν δαμαί σήμερα τούτοι το Άρη. Τούτα λέω σου τα έτσι φιλικά. Ήμουν με ανθρώπους τζαι του Άρη τζαι της Ομόνοιας.
 
Διαιτητής: Ναι…
Μέλος Ε.Δ.: Υπήρχε μια παραδοχή ότι τζεινη η φάση ήταν πέναλτι από όλους. Το λοιπόν, εσύ πως είδες τη φάση τζίνη; Εν πάση περιπτώσει, τζαι αμφισβητούμενη να ήταν, ήταν 1-0  το παιχνίδι εντάξει. Ήσουν τζαι πολλά φιλικός με τους παίκτες της Ομόνοιας, ήξερες τους με τα μικρά ονόματα. Τούτα ούλλα ας πουμεντε, έτσι όλα μαζί, διουν μια εντύπωση ότι εσύ έχεις μια φιλικότητα με την Ομόνοια. Εν τζαι νοιάζει με εμένα. Εντάξει εν δικαίωμα σου, αλλά για να ξέρω τζαι ργιώ να σε προστατεύκω. Ρε κουμπάρε έσιεις κάποιες αυτές με την Ομόνοια. Εν φίλοι σου, να μεν σε βάλλω να σε προστατέψω.
 
Διαιτητής: Ούτε τους ξέρω κ. Μ… μου. Ούτε τους ξέρω καν, ούτε τα ονόματα τους εν τα ξέρω, ποιος σου είπε έτσι μαλακία;
 
Μέλος Ε.Δ.: Ότι έλεες τους μες στο παιχνίδι μπράβο, μπράβο, εν πολλά ωραίο…
 
Διαιτητής: Ποιος σου είπε έτσι πράμα. Όι εντάξει θέλω να μου πεις ποιος σου είπε έτσι πράμα όμως.
 
Μέλος Ε.Δ.: Το λοιπόν, εντάξει ήταν η φάση του πέναλτι, εντάξει εσύ είδες το διαφορετικά. Εγώ στη θέση σου, ήταν 1-0 υπέρ της Ομόνοιας, αν ήταν φάση που είχαν επαφή και και, εντάξει εγώ θα το δίεννα. Εν πάση περιπτώσει, εσύ έτσι το είδες, έτσι έκρινες. Εξάνλτησε την αυστηρότητα σου πας τον παίκτη του Άρη. Εσύ ήσουν σίουρος για τη φάση ρε κουμπάρε;
 
Διαιτητής: 100% αφού ήμουν που πάνω του.
 
Μέλος Ε.Δ.: Δηλαδή εν του έντζισε εν είσιεν επαφή;
 
Διαιτητής: Όι ούτε καν, ας πούμε έπεσε μόνος του.
 
Μέλος Ε.Δ.: Οι μιτσιοι δυσκολεύομαι να πιστέψω ΄τι κάμνουν έτσι εύκολα θέατρο. Τζαι σε τούτες τες ηλικίες, έννεν τόσο θεατρίνοι όσο εν οι παίκτες των πρώτων ομάδων, οι έμπειροι. Εν ηξέρω εντάξει. Εν πάση περιπτώσει. Επηρεάστηκες που κανένα που την Ομόνοια;
 
Διαιτητής:  Άλλη έννοιαν έν έχω.
Μέλος Ε.Δ.: Εν ξέρω, τέλος πάντων. Ο Άρης ξέρεις, εμένα, τζαι τούτος εν τζαι μπόρω να με τους λάβω υπόψιν. Εμέναν εν ο Άρης που με έβαλε τζιαμαί ρε κουμπάρε. Τζαι ξέρω τους ανθρώπυος, τζαι αρκέψαν μου εμένα. Στο τέλος εμπέρτεψα εγώ.
 
Διαιτητής: Εντάξει.
 
********
Μέλος Ε.Δ.: Εν θα τολμάς να τους δείξεις γιατί φοάστε, είσαστε σιέσηες. Φοάστε με τούτες τις ομάδες. Ρε την περασμένη φορά έκαμες ματς ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ, είσιεν πεναλτάρα τζιαμαί τζαι δημιουργηθήκαν τα επεισόδια με τον Ζ.., εφοήθηκες να το δώκεις.
 
Διαιτητής: Εντάξει.
 
Μέλος Ε.Δ.: Μεν μου λαλείς τζαι εψυχολόγησα σε. Είσαι καλός, προσγειώθου λίον. Εγώ εν να σε βοηθήσω. Ήδη εβοήθησα σε. Αλλά μεν μου φοάσαι τους κουμμούναρους.
 
Διαιτητής: Ντα μπου να φοβηθώ. Γιατί έχω ανάγκη τους κουμμούναρους ή τον καθένα;
 
Μέλος Ε.Δ.: Ναι μεν μου φοάσαι τους κουμμούναρους, άμαν που τα τωρά φοάστε τους… Διότι στο τέλος εν πάνω μου, εν εμένα που
έρκουνται τζαι φωνάζουν μου.
 
Διαιτητής: Έπρεπε να δώκω μια κόττσιηνη πιο γλήορα του Άρη τζαι εν την έδωκα όμως.
 
Μέλος Ε.Δ.: Ε ρε κουμπάρε της Ομόνοιας εν της εχαρίστηκες;
 
Διαιτητής: Αφού εν είσιε κάτι να δώκω.
 
Μέλος Ε.Δ.: Εν είσε κάτι γιατί έπαιζες τους εντάξει τζίνους, ενώ τούτους εν τους έπαιζες εντάξει τζαι εδημιουργήθηκε τούτη η αντίδραση. Για να διαμαρτύρουνται σημαίνει έπαιζες Ομόνοια, έστω τζαι λλίο. Τζαι δημιουργείται αντίδραση που τους παίχτες, ενώ οι άλλοι ήταν ευχαριστημένοι.
Οι ποινές του 2016
Το 2016, η ΚΟΠ αποφάσισε μια σειρά ποινών με σκοπό να θέσει τέλος στους στημένους αγώνες. Επρόκειτο για συνολικά τέσσερα μέτρα.
 
1.Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000.
 
2. Στο δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο €50.000 και αφαίρεση 6 βαθμών. Για φάκελο που αφορά Β’, Γ’ ή Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ ή οποιασδήποτε άλλης Κατηγορίας Πρωταθλήματος ΚΟΠ, επιπρόσθετα των άλλων, θα επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία.
 
3. Στον τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων, στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα, από τη ΚΟΠ.
 
4. Στο τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου €100.000 και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας και απαγόρευση επανεγγραφής για 5 χρόνια.
 
Διακοπή πρωταθλήματος και τροποποιήσεις
Μεσολάβησαν από τότε αρκετά, στημένοι αγώνες στην Κύπρο από ομάδες του εξωτερικού το 2017, ποινές σε ομάδες για στημένους αγώνες, ακόμα και διακοπή του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας πέρυσι λόγω των πολλών κόκκινων φακέλων που έφθασαν στα γραφεία της ΚΟΠ.
 
Συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου 2019, η ΚΟΠ ενημέρωσε πως διακόπτει το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, λόγω του επαναλμβανόμενου φαινομένου ότι αγώνες θεωρήθηκαν ύποπτοι για χειραγώγηση.Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ανακοίνωσε τροποποίηση του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ για τους στημένους αγώνες.
 
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
1. Στον πρώτο φάκελο  θα τιμωρούνται οι ομάδες με αποκοπή όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί  ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος.
Σε περίπτωση που ο φάκελος έρχεται μετά την πρώτη φάση του πρωταθλήματος ή τον πρώτο γύρο θα ισχύει η αποκοπή και για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο, σε οποιανδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα.
 
2. Στον δεύτερο φάκελο αφαίρεση τριών (3) βαθμών και πέντε χιλιάδες πρόστιμο.
 
3. Στον τρίτο φάκελο αφαίρεση  έξι (6)  βαθμών και δέκα χιλιάδες πρόστιμο.
 
4. Στον τέταρτο φάκελο απαγορεύεται  συμμετοχή του σωματείου στο Πρωτάθλημα το οποίο  συμμετέχουν (διαβάθμιση) και είκοσι χιλιάδες πρόστιμο.
 
Σε περίπτωση που το σωματείο είναι ήδη διαβαθμισμένο, τότε διαγράφεται από το μητρώο μελών της Ομοσπονδίας.
 
5. Στον πέμπτο φάκελο διαγραφή του σωματείου από το Μητρώο Μελών  της Ομοσπονδίας και πενήντα χιλιάδες πρόστιμο και απαγόρευση επανεγγραφης για πέντε χρόνια.
 
6. Νοείται ότι για το θέμα της διαγραφής από το Μητρώο Μελών  της Ομοσπονδίας ενός σωματείου θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το Καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής της διαγραφής του σωματείου.
 
7. Νοείται ότι ο φάκελος με όλα τα στοιχεία θα παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις και έρευνα στην Αστυνομία.
 
8. Τα προηγούμενα των σωματείων θα μετρούν για δύο ποδοσφαιρικές περιόδους και ακολούθως θα μηδενίζονται.
 
9. Αν σωματείο για το οποίο ήρθε φάκελος, για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα  αποδεδειγμένα βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης, τότε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα απαλλάσσεται από τον συγκεκριμένο φάκελο, με όλα τα συνεπακόλουθα, την ποινή δηλαδή που θα είχε για συγκεκριμένο φάκελο μόνο.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διπλός ελπίδας για τον Οθέλλο, κέρδισε την ΑΕΖ ο Απόλλωνας
Έτσι παρατάσσει τον Απόλλωνα κόντρα στην ΑΕΖ ο Ματσίν
«Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να μην είναι στη χρυσή περίοδό του οικονομικά, αλλά ήρθα για να πάρω ακόμα έναν τίτλο»
Σα Πίντο: Είμαι ήσυχος, ευγενικός αλλά δεν πρέπει να μου φερθείς άσχημα, όπως έγινε με την Ανόρθωση
Σε ρυθμούς προετοιμασίας η Εθνική Futsal
Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία