Όταν πρόεδροι, παράγοντες και διαιτητές στήθηκαν στη δικαστική σέντρα

Σε δίκη παραπέμπονται ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας Δημήτρης Μασιάς και ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου, για την υπόθεση χειραγώγησης του αγώνα Οθέλλος-Αγία Νάπα, στον οποίο οι «πορτοκαλί» κέρδισαν με 0-1 την ομάδα της Αθηαίνου.
 
Μετά τη συμπλήρωση του φακέλου της, οι ανακριτές προχωρούν στην καταχώρηση της υπόθεσης και παραπέμπουν σε δίκη τους δύο υπόπτους, αφού θεωρούν πως εναντίον τους υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία που τους δένουν με την υπόθεση. Ως εκ τούτου, οι Μασιάς και Κωνσταντίνου θα καταστούν οι πρώτοι που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για υπόθεση χειραγώγησης αγώνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα ζητηθεί η κράτηση Μασιά-Κωνσταντίνου στις Κεντρικές, επίκειται δικαστική μάχη

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ποδοσφαιριστές, πρόεδροι, διαιτητές και γενικότερα παράγοντες, είτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις Αρχές, είτε κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διάφορες υποθέσεις.
 
Ανάμεσα σε αυτές, κτύπημα σε διαιτητή, υπόθεση ναρκωτικών, υπεξαίρεση χρημάτων και απαγορευμένες ουσίες που χορηγήθηκαν σε ποδοσφαιριστές.
 
Υπόθεση Φαλκονέττι
Μια από τις πρώτες υποθέσεις με φόντο το ποδόσφαιρο που βρέθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ήταν η περίπτωση του ποδοσφαιριστή της ΕΠΑ, Χριστάκη Φιλίππου, άλλως Φαλκονέτι, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Μαΐου 1987 για υπόθεση ναρκωτικών.
 
O Φαλκονέττι, είχε συλληφθεί μετά τον εντοπισμό μικρής ποσότητας κάνναβης στο διαμέρισμα του και στο ασανσέρ της πολυκατοικία που διέμενε.
Μετά τη σύλληψη του, ο Φαλκονέττι κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.
 
Λίγα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου 1994, ο ποδοσφαιριστής κατηγορήθηκε από εφημερίδα ότι εμπλεκόταν σε στημένους αγώνες, με αποτέλεσμα να προσφύγει ενώπιον Δικαστηρίου, ζητώντας αποζημιώσεις για δυσφήμιση.
 
Το Δικαστήριο στην απόφαση του ανέφερε ότι «τα επίδικα δημοσιεύματα δεν συνιστούν σχόλια, αλλά μόνο ισχυρισμούς γεγονότων. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η υπεράσπιση του εντίμου σχολίου».
 
«Η δυσφημιστική δήλωση έγινε υπό μορφή επανάληψης, έγινε αναφορά στην πηγή της και ο δηλώσας πίστευε στην αλήθεια της», ανέφερε το Δικαστήριο για να τονίσει ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο τρόπος και η μεγάλη έκταση της δημοσίευσης».
Μετά από δικαστική μάχη, ο ποδοσφαιριστής κέρδισε αποζημιώσεις, με το Δικαστήριο να επισημαίνει ότι η εφημερίδα ότι δεν προέβη σε καμία απολογία, ούτε σε προσφορά για επανόρθωση.
 
Ο Φαλκονέττι κέρδισε αποζημιώσεις ύψους 1.750 λιρών.
 
Όταν ο Κόκος Ηλία κτύπησε τον Καραϊσκάκη
To ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτωβρίου 1997. Η Νέα Σαλαμίνα υποδεχόταν τον Απόλλωνα στο στάδιο Αμμόχωστος για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι έληξε 2-2, ωστόσο έμεινε στην ιστορία για καθαρά εξωαγωνιστικούς λόγους.
 
Η Νέα Σαλαμίνα προηγήθηκε με 2-0, με τον Απόλλωνα να μειώνει σε 2-1 και στη συνέχεια σε 2-2. Στο γκολ της ισοφάρισης, οι ποδοσφαιριστές της Νέας Σαλαμίνας εξαγριώθηκαν, με ένα εξ’ αυτών, τον Κόκο Ηλία, να βγαίνει εκτός εαυτού. Αφού εξύβρισε τον διαιτητή και του τράβηξε τα μαλλιά στη συνέχεια αποβλήθηκε.
Το ίδιο βράδυ, ο Κόκος Ηλία τέθηκε υπό μονοήμερη προσωποκράτηση, ενώ η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστικά όργανα της ΚΟΠ.
 
Στον Κόκο Ηλία επιβλήθηκε η εξοντωτική ποινή του ενός χρόνου αποβολής από τα γήπεδα.
 
Χρόνια αργότερα, ο Κόκος Ηλία σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, το περιστατικό τον στιγμάτισε. «Ο περισσότερος κόσμος, με ξέρει για αυτό. Μόνο για αυτό με ρωτούν. Να κάνεις 100 καλά και ένα κακό, θα θυμόμαστε το κακό. Το λάθος ήταν αποκλειστικά δικό μου. Έβριζα τον διαιτητή τον πλησίασα και αντέδρασα. Αν ήμουν πιο μακριά δεν θα αντιδρούσα έτσι. Το σκέφτομαι και ντρέπομαι. Αν δεν είχε άλλους συμπαίκτες δίπλα μου, θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Μετά δεν πίστευα τι έκανα. Το ρεζίλι ήταν που έμεινα μια νύχτα υπό κράτηση».
 
Όπως είχε αναφέρει ο Κόκος Ηλία, χρόνια μετά το περιστατικό, συναντήθηκε με τον κ. Καραϊσκάκη σε αγώνα κάτω των 17 ετών στη Λεμεσό. Ο διαιτητής τον πλησίασε, του μίλησε και εκείνος δεν τον κατάλαβε. Όπως ανέφερε ο Κόκος Ηλία, «ο κ. Καραϊσκάκης είναι πολύ καλός άνθρωπος».
 
Ο τετραετής αποκλεισμός του Ερανοσιάν
Μια υπόθεση πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες που απασχόλησαν κατά καιρούς τη Δικαιοσύνη, η οποία επιλύθηκε στα αθλητικά Δικαστήρια, ήταν η χορήγηση απαγορευμένων φαρμάκων από τον προπονητή του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας Έντουαρντ Ερανοσιάν, στους ποδοσφαιριστές της ομάδας του την περίοδο 2008-2009.
 
Ο κ. Ερανοσιάν, εντοπίστηκε μετά την καταγγελία των ποδοσφαιριστών της ομάδας της Πέγειας Κάρλος Μάρκες και Λιονέλ Μεδέιρος, οι οποίοι ανέφεραν στους ανακριτές της υπόθεσης ότι ο προπονητής τους, τους έδινε δύο χάπια πριν από κάθε παιχνίδι που αγωνίζονταν ως βασικοί.
 
Στις καταθέσεις τους, οι Μάρκες και Μεδέιρος είχαν υποστηρίξει ότι πέραν των βιταμινών και πρωτεϊνών που έπαιρναν πριν τα παιχνίδια, ο κ. Ερανοσιάν τους έδινε δύο χάπια, τα οποία όπως τους έλεγε ήταν καφεΐνη.
Ο μεν Μάρκες είχε λάβει τα σκευάσματα 8-9 φορές, ενώ ο Μεδέιρος τρεις φορές.
 
Από την πλευρά του, ο Έντουαρντ Ερανοσιάν παραδέχθηκε ότι τα σκευάσματα τα έφερνε από τη Βουλγαρία και ήταν χάπια τα οποία δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του.
 
Στον Ερανοσιάν επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα για δύο χρόνια και στη συνέχεια αυξήθηκε από το Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) σε τέσσερα χρόνια.
 
Στους δύο ποδοσφαιριστές επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα για δύο χρόνια, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε σε ένα χρόνο.
 
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τον αγώνα της Ανόρθωσης με τoν ΑΠΟΠ Κινύρα, ο οποίος διεξήχθη στις 31/10/2008 στο Αντώνης Παπαδόπουλος, το οποίο βρήκε νικήτρια την Ανόρθωση με 2-0.
 
Η δικαστική μάχη Ανόρθωσης-Παντελή
Μια άλλη μεγάλη ιστορία που πέρασε από χίλια μύρια κύματα, ήταν αυτή ανάμεσα στον Ανδρέα Παντελή και την Ανόρθωση Αμμοχώστου.
 
Ο Παντελή, ήταν πρόεδρος της ομάδας το 2009, όταν η Ανόρθωση βρέθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίγο πριν το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, ανάμεσα σε Ανόρθωση και Βέρντερ Βρέμης, είχαν προκύψει κάποιες δηλώσεις για υπεξαίρεση χρημάτων από τον πρόεδρο της ομάδας Ανδρέα Παντελή, με την υπόθεση να οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η Ανόρθωση διεκδίκησε το ποσό των 340 χιλιάδων ευρώ από τον πρώην πρόεδρο της, ωστόσο κατά τη διάρκεια της δίκης ο Παντελή αποδέχθηκε την έκδοση απόφασης εναντίον του. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο επιδίκασε όπως το ποσό αποπληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις των 37,777 ευρώ για εννέα χρόνια, οι οποίες θα ξεκινούσαν από την 1η Ιουνίου 2013.
 
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Παντελή επέστρεψε στο διοικητικό θώκο της Ανόρθωσης και πιο συγκεκριμένα το 2017, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, έφυγε ξανά με τη νέα διοίκηση να τον καταγγέλλει για απόσπαση χρημάτων από τα ταμεία της ομάδας.
Αφού η διάδοχη κατάσταση, με την επιστροφή του Χρήστου Πουλλαΐδη σε ενεργό ρόλο και του Ευγένιου Χαμπουλλά στη θέση του εκτελεστικού Προέδρου της εταιρείας, έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία, προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία για την υπόθεση, οι έρευνες για την οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
 
Η Αλκή στη δίκη της Δρομολαξιάς μέσω… Λίλλη
Το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, ήταν μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τα Δικαστήρια την προηγούμενη δεκαετία, με κεντρικό πρόσωπο, τον πρόεδρο της Αλκής Νίκο Λίλλη, ο οποίος ήταν αρχικά κατηγορούμενος στην υπόθεση και με την παραδοχή του στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας.
 
Το σκάνδαλο, αφορούσε την αγορά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, το οποίο αγοράστηκε αρχικά από εταιρεία του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη έναντι περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ και πουλήθηκε στην ΑΤΗΚ, περίπου στο δεκαπλάσιο.
 
Για τη διαδικασία, ο κ. Λίλλης υποστήριξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις μετά από επαφές του με άλλα πρόσωπα, ότι θα τον βοηθούσαν με αντάλλαγμα την εξόφληση οφειλών πολιτειακών αξιωματούχων του κράτους, έναντι του σωματείου Αλκή, ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
 
Στην κατάθεσή του, ο κ. Λίλλης ανέφερε ότι «μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγοραπωλησία του τεμαχίου στη Δρομολαξιά, ο Βενιζέλος Ζαννέττος του ζήτησε επίμονα να εξοφλήσει τα δάνεια της Αλκής, δίνοντας του μάλιστα και «μία λίστα» με διάφορες ΣΠΕ στις οποίες έγιναν δάνεια».
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο επιταγές ύψους 350 χιλιάδων για δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και 234 χιλιάδων ευρώ για δάνεια σε διάφορες ΣΠΕ, λέγοντας μάλιστα πως «δεν γνώριζα ότι οι δύο επιταγές κατέληξαν στα ταμεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το δάνειο της Αλκής δεν πληρώθηκε και ακόμα και σήμερα το οίκημα του Σωματείου είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν είχα ενημέρωση για τα πραγματικά δάνεια που έγιναν για την Αλκή, ούτε και ποια δάνεια εξοφλήθηκαν με τις επιταγές που έδωσα. Δεν μπορείς να δίνεις ένα εκατομμύριο ευρώ και το Σωματείο της Αλκής, της ομάδας σου να μην εξοφλείται». 
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι, «σε όποια συνάντηση είχα με τον Βενιζέλο Ζαννέττο και την Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας ήταν το κύριο θέμα και συνεχόμενη απαίτηση, δηλαδή να εξοφληθούν τα δάνεια που έγιναν για την Αλκή, δεδομένου ότι ήταν και δική μου δέσμευση. Μόλις πήρα προκαταβολή από τη CYTA, ο Βενιζέλος Ζαννέττος ήταν επιτακτικός στο να πληρώσω τα δάνεια αμέσως».
 
Ο Νίκος Λίλλης, κρίθηκε αξιόπιστος μάρτυρας από το Δικαστήριο και για την υπόθεση καταδικάστηκαν πέντε πρόσωπα. 
 
Η διαμάχη Μιλτή-Χριστόφια και στη μέση η Ομόνοια
Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, οδήγησε το 2010 την Ομόνοια στο πρωτάθλημα, όντας ο πρόεδρος της ομάδας επί διακυβέρνησης του αποθανόντα σήμερα, Δημήτρη Χριστόφια.
 
Οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν στην πορεία, με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου να καταθέτει αγωγή σε βάρος του Δημήτρη Χριστόφια το 2016, ζητώντας το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, το ποσό των 21 εκατομμυρίων αφορούσε σε χρήματα που έδωσε ο κ. Νεοφύτου στην Ομόνοια Λευκωσίας.
Η υπόθεση χωρίστηκε σε τρία συνολικά μέρη. Πέραν της Ομόνοιας, τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με τις οικοδομικές εργασίες στο Κελλάκι για το εξοχικό του Δημήτρη Χριστόφια και στο σπίτι του στη Μακεδονίτισσα, αλλά και έξοδα για την προεκλογική εκστρατεία του Χριστόφια το 2007.
 
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Νεοφύτου ενώπιον Δικαστηρίου, σε ότι αφορά την Ομόνοια, κατέβαλε το ποσό των €21.606.000.
 
Ισχυρίστηκε επίσης ότι, «περί τα τέλη του 2011 η Ομόνοια χρειαζόταν 2 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να περάσει τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ για τον Δεκέμβριο, χωρίς να τις επιβληθούν κυρώσεις. Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα πάντα με τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, του τηλεφώνησε και του είπε να πάει στη Λεμεσό, να βρει τον εκτελεστικό διευθυντή της Russian Commercial Bank, κύριο Ζιμάριν, ο οποίος θα μου έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια».
 
Τελικά, το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η RCB να κινήσει αγωγή στον Μιλτιάδη Νεοφύτου.
 
Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε επίσης ότι η εμπλοκή του Δημήτρη Χριστόφια στα της Ομόνοιας ήταν έντονη, λέγοντας «ασχολείτο και με τα πιο μικρά πράγματα εντός της ομάδας. Δεν άφηνε να πέσει τίποτα. Η έγνοια του ήταν να παίρνει τρόπαια η Ομόνοια για να το εκμεταλλευτεί πολιτικά». 
 
«Πως γίνετε να ασχολούμαι τόσο πολύ και να μην ήμουν ποτέ μέλος του σωματείου της Ομόνοιας; Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ σοβαρότερες δουλειές» είχε απαντήσει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση του ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Ακόμα, ο κ. Νεοφύτου είχε πει πως «η Ομόνοια δεν πήγαινε καλά και ο Χριστόφιας ήταν θορυβημένος γιατί ο κόσμος του ΑΚΕΛ είχε φτάσει σε απελπισία και θα έπρεπε να βγει να πανηγυρίσει όπως πανηγύριζε ο κόσμος της Ανόρθωσης και ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ. Ήθελε εξάλλου να ευχαριστήσει τον κόσμο του ΑΚΕΛ για την εκλογή του με μια δυνατή Ομόνοια που θα κέρδιζε τίτλους. Έπρεπε με κάθε τίμημα να πρωταγωνιστήσει η Ομόνοια και για τον σκοπό αυτό έκανε μεταγραφές ποδοσφαιριστών προσφέροντας υπέρογκα ποσά χρημάτων, όπως €600.000 τον χρόνο για τον Γιάννη Οκκά, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου και τον Λούα-Λούα. Το ύψος του ποσού που δαπανήθηκε για τους τελευταίους δύο, δεν το θυμάται. Υψηλά ποσά χρημάτων βρίσκονταν επίσης και στα συμβόλαια των Γιώργου Εφραίμ και Στάθη Αλωνεύτη».
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε χαρακτηρίσει τις αναφορές Μιλτιάδη Νεοφύτου για την Ομόνοια κουραφέξαλα και ψέματα. «Τάχατες μόλις εκλέγηκα τον κάλεσα και του είπα ‘ξέρεις εάν δεν πάει καλά η Ομόνοια χάνουμε τη δεύτερη θητεία’, αυτά είναι κουραφέξαλα και ψέματα».
 
Είπε επίσης, ότι ο κ. Νεοφύτου σπαταλούσε αλόγιστα χρήματα τα οποία φόρτωσε στη συνέχεια στην Ομόνοια.
Τελικά, η αγωγή του Μιλτιάδη Νεοφύτου αποσύρθηκε λίγο πριν την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός.
 
Το αμαυρωμένο ντέρμπι του Τσιρείου
Ήταν 18 Οκτωβρίου 2015. Ο Απόλλωνας υποδεχόταν την Ανόρθωση για τον πρώτο γύρο του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο ωστόσο δεν ξεκίνησε ποτέ και αμαυρώθηκε από επεισόδια ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα και οπαδούς της Ανόρθωσης.
Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οπαδοί της Ανόρθωσης εισέβαλαν στο γήπεδο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι προκλήθηκαν από τον Γιώργο Μερκή. Η κίνηση οπαδού της Ανόρθωσης να αρπάξει από τη φανέλα τον Μερκή, ήταν η αιτία για να μετατραπεί το γήπεδο σε ρινγκ. Στα επεισόδια πέραν του Μερκή συμμετείχαν οι Φώτης Παπουλής και Ροτζέριο Τουράμ, αλλά και ο Σοφρώνης Αυγουστή.
Δύο μέρες αργότερα, η Αστυνομία ζήτησε την κράτηση των τριών ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα, με το Δικαστήριο να μην την θεωρεί απαραίτητη. Ως εκ τούτου οι ποδοσφαιριστές κατηγορήθηκαν γραπτώς για τα αδικήματα της οχλαγωγίας, της συμπλοκής και της επίθεσης σε αθλητικό χώρο και της χρησιμοποίησης και ρίψης επικινδύνων αντικειμένων σε αθλητικό χώρο.
Τελικά σε δίκη οδηγήθηκαν οι Μερκής, Παπουλής και Αυγουστή, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενοχή στα αδικήματα που αντιμετώπιζαν. Στους τρεις επιβλήθηκε ως ποινή χρηματικό πρόστιμο, με το Δικαστήριο να λαμβάνει υπόψιν του το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές και ο τότε βοηθός προπονητής του Απόλλωνα είχαν προκληθεί από οπαδούς της Ανόρθωσης.
 
To φιάσκο με Ουζόχο στο… τέρμα
Άλλη μια πολύκροτη υπόθεση, η οποία συντάραξε τα θεμέλια του κυπριακού ποδοσφαίρου, ήταν η υπόθεση Ουζόχο.
 
Ο Νιγηριανός τερματοφύλακας ανακοινώθηκε από την Ανόρθωση στις 31 Ιανουαρίου 2019 και δύο μέρες αργότερα έκανε ντεμπούτο με τον φοίνικα στο στήθος κόντρα στον Απόλλωνα. Με την απόδοσή του και τις σπουδαίες αποκρούσεις του, κατάφερε να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.
 
Στις 4 Ιανουαρίου, ο Απόλλωνας προχωρά με έφεση κατά του κύρους του αγώνα, καταγγέλλοντας παράλληλα την Ανόρθωση για παράτυπη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή, υποστηρίζοντας ότι το δελτίο υγείας του ποδοσφαιριστή ήταν πλαστό.
 
Στην υπόθεση ενεπλάκη η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου γύρω από τα δελτία υγείας.
Σε κατάθεση του, ο Ουζόχο είχε αναφέρει στους ανακριτές ότι την ώρα που εκδιδόταν το δελτίο υγείας του, εκείνος βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Κύπρο.
 
Μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες στον αναπληρωτή πρόεδρο της Ανόρθωσης, Κυριακό Γιάγκου, αφού εναντίον του προέκυψαν στοιχεία ότι τα δείγματα από τις εξετάσεις που έγιναν στον Ουζόχο δεν ανήκαν πραγματικά στον Νιγηριανό, αλλά στον ποδοσφαιριστή Νίκολα Στεφανέλι.
 
O κ. Γιάγκου τέθηκε υπό τριήμερη κράτηση για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της εξασφάλισης πλαστής υπογραφής με ψευδείς παραστάσεις. Ακολούθησαν άλλες δύο συλλήψεις, μιας 36χρονης η οποία εργαζόταν στο γραφείο του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας Αθλητών (ΑΣΥΑ) που έχει να κάνει με τα Δελτία Υγείας του ΚΟΑ. Συνελήφθη επίσης και ο 41χρονος συζύγου της, ο οποίος παρέλαβε από την οικία του Κυριακού Γιάγκου τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή για να μην εντοπιστεί από την Αστυνομία. Σημειώνεται ότι ο 41χρονος και η 36χρονη ήταν γείτονες του κ. Γιάγκου.
 
Η Ανόρθωση από την πλευρά της, προσπάθησε να αντιδράσει ως προς τους χειρισμούς του ΚΟΑ στην εν λόγω υπόθεση και με επιστολή της ισχυρίστηκε ότι ο φάκελος με τα ιατρικά στοιχεία του Ουζόχο είχε μεταφερθεί στη Λεμεσό από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΚΟΑ όπου έτυχε αλλοιώσεων.
Την πύλη του ΤΑΕ Αρχηγείου, πέρασε μάλιστα ο πρόεδρος της ομάδας της Αμμοχώστου, ο οποίος έδωσε κατάθεση στους ανακριτές.
 
Τελικά, η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, με τον Κυριακό Γιάγκου να παραδέχεται ενοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
 
Στις 29 Οκτωβρίου 2019, το Δικαστήριο επέβαλε στον κ. Γιάγκου ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή. Παράλληλα ο κ. Γιάγκου μετατράπηκε σε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της Ανόρθωσης, η οποία δικάζεται ως νομικό πρόσωπο για την υπόθεση.
 
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ενοχή στην υπόθεση και είχαν ζητήσει όπως απαλλαγούν από την υπόθεση.
 
Σημειώνεται ότι το παιχνίδι κατοχυρώθηκε στον Απόλλωνα με σκορ 0-3, ενώ από την ομάδα της Αμμοχώστου αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί.
 
Οι καταγγελίες Παναγή που έστειλαν στο εδώλιο τον Αργυρου
Μοναδική υπόθεση που οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου στο πρόσφατο παρελθόν και αφορούσε παρόμοια αδικήματα με αυτά που διερευνώνται για την υπόθεση Μασιά-Κωνσταντίνου, ήταν η υπόθεση Αργυρού, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό. Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν ο διαιτητής Μάριος Παναγή, κατηγόρησε τον πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού για χειραγώγηση αγώνων το 2012, μεταξύ Εθνικού Άχνας-Ένωσης και Ένωσης-Άρη.

Μετά τις καταγγελίες του Μάριου Παναγή, οι Αρχές συνέλαβαν τον Αργυρού και τον έθεσαν υπό τριήμερη κράτηση, ενώ η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, με τον κ. Αργυρού, να κατηγορείται για αδικήματα που αφορούσαν διέγερση για την αποδοχή ωφελήματος με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και συναλλαγές με αντιπροσώπους.
Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ήταν ο Μάριος Παναγή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Μιχάλης Αργυρού μετά από επιθυμία του Γιώργου Κούμα, ο οποίος ήταν τότε αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ, είχε μεσολαβήσει για να οριστεί διαιτητής στο παιχνίδι Ένωσης-Άρη.
Αφού αρνήθηκε να αναλάβει τη διαιτησία του παιχνιδιού, όπως είχε πει ο Μάριος Παναγή, άρχοντας της αναμέτρησης ορίστηκε ο Βασίλης Δημητρίου.
 
Τον περασμένο Ιανουάριο, το Δικαστήριο αθώωσε με απόφαση του, τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια