Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ψάχνοντας τη λογική για τον ορισμό των ξένων διαιτητών

Στέλιος Περικλέους   22/02/2020 09:33
Ψάχνοντας τη λογική για τον ορισμό των ξένων διαιτητών

Ψάχνοντας τη λογική για τον ορισμό των ξένων διαιτητών

Στέλιος Περικλέους   22/02/2020 09:33
Μέχρι στιγμής με τις διαιτησίες των ξένων σφυρίχτρων, όλα κυλούν ομαλά, ωστόσο μετά και τη χθεσινή (21/02) ανακοίνωση της ΚΟΠ για τους ρεφ της αγωνιστικής, δημιουργούνται ερωτήματα στο φίλαθλο κοινό.

Ρίχνοντας μια ματιά βλέπουμε πως σε δύο από τα έξι ματς της 21ης αγωνιστικής, θα υπάρχουν ξένοι διαιτητές. Το πρώτο παιχνίδι είναι το Ολυμπιακός-ΑΕΛ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη μάχη της πρώτης εξάδας, ενώ το δεύτερο είναι το παιχνίδι ανάμεσα στον Εθνικό και την Ανόρθωση.

Η Ομοσπονδία με βάση την κρισιμότητα ενός αγώνα, όπως ανακοινώθηκε, θα επιστρατεύει ξένους διαιτητές. Στην επερχόμενη αγωνιστική υπάρχει άλλος ένας σημαντικός αγώνας στην Αρένα μεταξύ ΑΕΚ και Σαλαμίνας, οι οποίες θα κονταροχτυπηθούν για την είσοδο τους στην εξάδα. Ωστόσο, στον συγκεκριμένο αγώνα, ο διαιτητής θα είναι ο Λεόντιος Τράττος.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη αγωνιστική ορίστηκαν ξένοι διαιτητές σε τρεις αγώνες. Αναντίρρητα, δεν υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι στο πρόγραμμα, ωστόσο εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα ως προς το σκεπτικό και τα κριτήρια γύρω από τις αποφάσεις για τα παιχνίδια που θα διαιτητεύσουν ξένοι διαιτητές.
 
Με ποια κριτήρια αποφασίζει η Ομοσπονδία αναφορικά με τον ορισμό των ξένων διαιτητών; Αν κρίνει κάποιος με βάση τα βαθμολογικά δεδομένα, γιατί παραδείγματος χάριν ορίστηκε στο Εθνικός-Ανόρθωση και όχι στο Ομόνοια-Ένωση; Αμφότερες Ανόρθωση και Ομόνοια διεκδικούν τον τίτλο και Εθνικός και Ένωση δίνουν μάχη για τη σωτηρία τους.
 
Μπορεί να πει κάποιος ότι διορίστηκε ξένος διαιτητής στο Ολυμπιακός-ΑΕΛ, διότι η ΑΕΛ φώναζε για πολλές αγωνιστικές για τη διαιτησία. Το ίδιο έντονα όμως φωνάζει και η Ομόνοια, της οποίας ο προπονητής της, άφησε αιχμές ακόμα και στην τελευταία αγωνιστική. Άρα ούτε με βάση το «ποιος φωνάζει» γίνονται οι ορισμοί.
 
Αναμφίβολα ο ορισμός των ξένων διαιτητών αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση που κάθε εβδομάδα καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι της ΚΟΠ, όμως αν υπήρχε μια κοινή γραμμή και ένας οδικός χάρτης βάσει του οποίου γίνονται οι ορισμοί, θα ήταν όλοι, ομάδες και ομοσπονδία, πιο ήρεμοι.
 
Από τη στιγμή όμως που οι ορισμοί γίνονται επιλεκτικά και όχι στη βάση κάποιου γραμμένου ή άγραφου κανόνα, η μουρμούρα και η δυσαρέσκεια ανάμεσα σε οπαδούς και παράγοντες θα αυξάνεται. Κάποιοι μάλιστα προτείνουν ως εναλλακτική λύση τον διορισμό ξένων σφυρίχτρων σε όλους τους αγώνες, κάτι τέτοιο ωστόσο μοιάζει ανέφικτο, αφενός λόγω του ολοκληρωτικού παραγκωνισμού των Κύπριων διαιτητών και αφετέρου λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας ξένων διαιτητών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας