Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης μετά τη σύσκεψη για τη διαφθορά

Σειρά ομόφωνων αποφάσεων που διαλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον καταρτισμό ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, την αύξηση των μελών της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τις καταγγελίες για χειραγωγημένους αγώνες και την κωδικοποίηση των εισηγήσεων των πολιτικών κομμάτων ώστε αυτές να αξιολογηθούν σε νέα συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα περίπου δύο μηνών από σήμερα, ανακοίνωσε ο Υπουργός  Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης.
 
Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον κ. Σαββίδη ήταν το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού και σε αυτήν συμμετείχαν τα πολιτικά κόμματα, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού και η ηγεσία της Αστυνομίας.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης την οποία χαρακτήρισε ως μακράν αλλά εξαιρετικά εποικοδομητική, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαιτέρως ευτυχής «γιατί σε αυτή τη σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση σκοπών και στόχων, όπως και η επιθυμία να βοηθήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την Κυβέρνηση, στον βαθμό που μπορούμε, για να καθαρίσουμε αυτό το ‘απόστημα’ στο κυπριακό ποδόσφαιρο».
 
Ως εκ τούτου, λάβαμε κάποιες αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:
 
«1. Η ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας που διερευνά τις καταγγελίες για χειραγωγημένους αγώνες θα ενισχυθεί με τη μετάθεση σήμερα επιπλέον ανακριτών, έτσι ώστε ένα σύνολο δεκατριών ατόμων να ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις. Η απόφαση αυτή είναι μια έμπρακτη κίνηση εκ μέρους της ηγεσίας της Αστυνομίας, για να μπορέσει να γίνει η σωστή διερεύνηση των αυξημένων καταγγελιών που έρχονται στα χέρια μας.
 
2. Έχουμε συμφωνήσει ότι υπάρχει πλήρης στήριξη από όλα τα κόμματα στη νεοστελεχωθείσα Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, η οποία έχει ένα τεράστιο καθήκον και ένα τεράστιο έργο που θα πρέπει και μπορεί να επιτελέσει, και υπάρχει πλήρης βούληση από πλευράς Επιτροπής για να το πράξει. Υπάρχουν τεράστια εργαλεία στον περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο του 2017 και υπάρχει η πλήρης στήριξη από όλα τα Κόμματα, για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα της, ώστε η Επιτροπή μα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο.
 
3. Αποφασίσαμε όπως προβούμε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον καταρτισμό ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας. Επί τούτου, θα υποβάλλω εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον συνάδελφο μου Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, το οποίο είναι η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια κοινή ενοποιημένη νομοθεσία, η οποία θα αφορά σε όλα τα θέματα του αθλητισμού.
 
4. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε ότι θα συσταθεί μία τεχνική επιτροπή από στελέχη των κομμάτων και από αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ενδεχομένως κι άλλων Υπηρεσιών, η οποία θα αρχίσει αμέσως δουλεία με σκοπό να συγκεντρώσει όλες τις εισηγήσεις που έχουν τα κόμματα – και λέχθηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης και ευχαριστώ τα κόμματα γι’ αυτό.
 
Οι εισηγήσεις θα κωδικοποιηθούν, θα συγκεντρωθούν σε ένα έγγραφο και θα υποβληθούν σε νέα συνεδρία, η οποία αποφασίσαμε ότι θα συγκληθεί, σε αυτήν τη σύνθεση που συνήλθε σήμερα, σε περίπου δύο μήνες, ώστε να ξανασυζητήσουμε και να δούμε πώς προχωρούμε με όλα αυτά τα θέματα και τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα.» 
 
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων για τη σημερινή συνάντηση και χαίρομαι, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα για πλήρη ομοφωνία ολόκληρης της κοινωνίας για πάταξη αυτού του σοβαρού προβλήματος, είπε εν κατακλείδι ο κ. Σαββίδης.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ενήμερος για την πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας όπως γνωρίζετε. Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας για να μην δημιουργούμε την εντύπωση ότι η οποιαδήποτε υποψία ή οποιαδήποτε ποινική υπόθεση εκκρεμεί εναντίον κάποιου ισοδυναμεί με καταδίκη του. Είμαι ενήμερος, όμως θα σας πω ότι για να αποφασιστεί η σύλληψη κάποιου ατόμου, για να αποφασιστεί η προσωποκράτηση κάποιου ατόμου και για να καταχωρηθεί υπόθεση εναντίον κάποιου ατόμου πρέπει να ικανοποιηθούν αυτοί που πρέπει να ικανοποιηθούν στη βάση ότι υπάρχει κάποιου είδους μαρτυρία. Εάν αυτή η μαρτυρία ή υποψία καταλήξει σε καταδίκη, είναι κάτι άλλο το οποίο θα φανεί στην πορεία. Αλλά ας μην εστιάζουμε μόνο σε αυτό, το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και η σημερινή σύσκεψη σκοπό είχε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση και να κτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό επιδιώκουμε κι αυτό συμμερίζονται και όλες οι πολιτικές δυνάμεις», απάντησε.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τον ΔΗΣΥ οι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Γεωργίου, από πλευράς ΑΚΕΛ ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος  Άντρος Κυπριανού και ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Δαμιανός, από την ΕΔΕΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου και ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος Μορφάκης Σολομωνίδης, από τη Συμμαχία Πολιτών οι Ανδρέας Θεμιστοκλέους και Αχιλλέας Μαλαχουρίδης, από το Κίνημα Αλληλεγγύη ο Γιώργος Παπαδόπουλος, από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η Έφη Ξάνθου και ο Χάρης Ιωσηφίδης, από το ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη και από τη ΔΗΠΑ οι Αντώνης Ρουσάκης και Γιαννάκης Ιωάννου.
 
Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού Αντρέας Παπαχαραλάμπους και Νίκος Καρτακούλλης αντίστοιχα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης και ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου.
 

Δειτε Επισης

Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής