Όταν το κυπριακό πρωτάθλημα διακόπηκε ξανά με πρώτη την Ομόνοια

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί αποσβολωμένη η κοινωνία τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία που ξέσπασε, με τον κορωνοϊό. 

Ανεπηρέαστος φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει και ο ποδοσφαιρικός κόσμος, για τον οποίο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης αποφασίστηκε η ολιγοήμερη αναβολή του. Έτσι, και στο κυπριακό πρωτάθλημα, αποφασίστηκε η αναβολή του μέχρι τις 31 Μαρτίου, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά, με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, αναβολή ή καλύτερα διακοπή στο κυπριακό πρωτάθλημα, είχαμε ξανά στο 1963-64, με τις δικοινοτικές ταραχές, όπου και διεξαγόταν η 26η έκδοση της Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου της Κύπρου.

Λόγω των διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο λοιπόν, τον Δεκέμβριο του 1963, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, στις 28 Δεκεμβρίου 1963 αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στον βαθμολογικό πίνακα πρώτη ήταν όπως και σήμερα η Ομόνοια, συγκατοικώντας με τον ΑΠΟΕΛ με 18 βαθμούς.

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος την ημέρα της διακοπής ήταν:

Θέση Ομάδα Α. Ν. Ι. Η. Γκολ Β.
Υ. Κ.
1 Ομόνοια 6 6 0 0 13 2 18
2 ΑΠΟΕΛ 7 5 1 1 18 7 18
3 Νέα Σαλαμίνα 7 4 2 1 16 10 17
4 Απόλλων 8 3 3 2 6 7 17
5 Ανόρθωση 7 3 1 3 7 10 14
6 Ολυμπιακός 7 1 4 2 13 12 13
7 ΕΠΑ 7 3 0 4 7 13 13
8 ΑΕΛ 7 2 1 4 11 13 12
9 Αλκή 7 1 1 5 13 18 10
10 Πεζοπορικός 6 1 2 3 10 14 10
11 Άρης 7 1 1 5 2 10 10

Το σύστημα βαθμολόγησης που ίσχυε ήταν: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=2 βαθμοί, Ήττα=1 βαθμός

Κανόνες βαθμολογίας: 1ος Βαθμοί, 2ος Αναλογία τερμάτων (Η αναλογία τερμάτων προέκυπτε από το γινόμενο γκολ κατά x 100 διαιρεμένου με τον αριθμό των γκολ υπέρ. Η ομάδα με το μικρότερο αποτέλεσμα είχε την καλύτερη αναλογία τερμάτων οπόταν καταλάμβανε υψηλότερη θέση στη βαθμολογία).

Η επόμενη χρόνια που βρήκε για πρώτη φορά κυπελλούχο την Ομόνοια

Το πρωτάθλημα αυτό είχε πάλι τις ιδιαιτερότητες του αφού διήρκεσε μόνο εξήμισι μήνες. Οι δικοινοτικές συγκρούσεις συνεχίζονταν και η πιθανότητα τουρκικής εισβολής ήταν πέρα για πέρα ορατή. Έτσι η ΚΟΠ θέλοντας να σταματήσει την αδράνεια της προηγούμενης χρονιάς προκήρυξε πρωτάθλημα με την ονομασία «ειδικό». Ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε μέσα Νοεμβρίου και τελείωσε στις 30 Μαΐου.

Λόγω των πολιτικών καταστάσεων και της δημιουργίας της Εθνικής Φρουράς είχε ξεκινήσει η στρατολόγηση των νέων του τόπου για πρώτη φορά  και θεωρείτο μια εξέλιξη στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου. Αναπόφευκτα η κατάσταση αυτή επηρέασε την πρωταγωνιστική πορεία της Ομόνοιας αφού ένας μεγάλος αριθμός ταλαντούχων ποδοσφαιριστών της είχαν στρατολογηθεί με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσέρχονται στις προπονήσεις και πολλές φορές δεν μπορούσαν να δίνουν το παρών τους ούτε στους αγώνες.

Οι συνέπειες ήταν αναμενόμενες, η ομάδα έχασε τη σταθερότητα και την ανωτερότητα της αφού αναγκάστηκε το σωματείο να χρησιμοποιεί αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Η Ομόνοια κατάφερε παρά την ταλαιπωρία του πρωταθλήματος να στεφθεί για πρώτη φορά κυπελλούχος. Στον μεγάλο τελικό ο Κύπριος τεχνικός Ανδρέας Παύλου είχε όλους τους βασικούς ποδοσφαιριστές στη διάθεση του και η Ομόνοια με φανταστική εμφάνιση κέρδισε τον Απόλλωνα με 5-1. Σκόρερ ο Γιάννος Κούκου, Αντωνάκης Γρηγορίου (2), Μελής Άσπρου και Κόκος Χριστοφόρου. Η ομάδα έφτασε στον τελικό αποκλείοντας την ΑΕΛ (2-1), τον Ολυμπιακό (1-0) και την Αλκή (3-0). 

Τουρκοανταρσία 1963-1964

Μόλις τρία χρόνια μετά την ανεξαρτησία και με αφορμή την πρόθεση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τροποποίηση ορισμένων Άρθρων του Συντάγματος, με σκοπό την ομαλότερη λειτουργία του, τα Χριστούγεννα του 1963 οι τουρκοκύπριοι ξεσηκώθηκαν βίαια εναντίον των ελληνοκυπρίων. Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά από τη Λευκωσία και σύντομα εξελίχθηκαν σε διακοινοτικές ένοπλες συγκρούσεις που επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ως αποτέλεσμα των διακοινοτικών ταραχών, οι τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από τη διακυβέρνηση και εφαρμόζοντας το σχέδιο της μετακίνησης του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στα βόρεια, κατάφεραν τελικά να μοιράσουν τη Λευκωσία στα δυο με τη λεγόμενη πράσινη γραμμή, θέτοντας με εύσχημο τρόπο τις βάσεις της διχοτομικής τους πολιτικής.

Δειτε Επισης

Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου