Η οδυνηρή διακοπή του πρωταθλήματος και η πρόταση για το 33% των φιλάθλων

Η ομιλία του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Cyta ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.

«Αγαπητοί πρόεδροι και εκπρόσωποι των Σωματείων, κύριε Ανώτατε Εκτελεστικέ Διευθυντή της Cyta Ανδρέα Νεοκλέκους,  αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σας καλωσορίζω στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Cyta περιόδου 2020-2021.

Κάθε νέο Πρωτάθλημα, αποτελεί για όλους μας μια καινούργια πρόκληση. Φέτος, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που προκάλεσαν τη διακοπή των περσινών μας διοργανώσεων.

Υπό τις περιστάσεις που επικρατούσαν τότε, λάβαμε μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη, πρώτα απ΄ όλα την υγεία όλων των εμπλεκομένων αλλά και για να έχουμε τον χρόνο να διασφαλίσουμε  την απρόσκοπτη έναρξη αλλά και ολοκλήρωση των διοργανώσεων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για διακοπή των διοργανώσεων ήταν αποτέλεσμα πάρα πολλών διεργασιών, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη από την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων, σε συνεννόηση πάντοτε με τις αρχές της πολιτείας, στα πλαίσια των μέτρων που είχαν ληφθεί και των διαταγμάτων που βρίσκονταν σε ισχύ στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19.

Είχε προηγηθεί η εκ μέρους της ΚΟΠ ετοιμασία εμπεριστατωμένου ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου το οποίο είχε σταλεί εκ των προτέρων προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, μέσα από το οποίο αναλύονταν με λεπτομέρεια οι ελάχιστες συνθήκες που απαιτούνταν για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, ξεκαθάρισε ότι η επιδημιολογική ομάδα που περιβάλλει την κυβέρνηση, ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του εν λόγω ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου και επέμεινε στην εφαρμογή των διαταγμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί.

Στην τότε απόφαση μας, λάβαμε υπόψη όπως έχω προαναφέρει, την υγεία όλων των εμπλεκομένων, καθώς επίσης, τη μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου από την Κυβέρνηση, τη μη ικανότητα των ομάδων για ικανοποιητική προετοιμασία καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων.

Αυτά, όσον αφορά την απόφαση μας στις 15 Μαϊου για διακοπή των διοργανώσεων.

Πως προχωράμε από εδώ και μπρος.

Πρόσφατα, προχωρήσαμε στη σύσταση ιατρικής ομάδας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό για δημιουργία πρωτοκόλλου το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Το πρωτόκολλο έχει ολοκληρωθεί και σύντομα η επιδημιολογική μας ομάδα θα έχει συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας για να καταλήξουμε στο τελικό πρωτόκολλο το οποίο θα εφαρμόσουμε στις διοργανώσεις μας.

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να αρχίσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες και ελπίζω πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Μπορεί η πανδημία να είναι σε ύφεση στην πατρίδα μας, όμως οι συνέπειες  κυρίως οι οικονομικές, που έχει προκαλέσει και στο ποδόσφαιρο, είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Η ΚΟΠ στηρίζει τα σωματεία της στο βαθμό του δυνατού, όμως και τα ίδια τα σωματεία, είμαι σίγουρος πως θα προσαρμοστούν στις ανάγκες που οι νέες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και στο χώρο του ποδοσφαίρου το απαιτούν.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι χορηγικές συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, όπως η Cyta. Για αυτό, εκφράζω για άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Cyta η οποία παραμένει από τους βασικούς αιμοδότες του ποδοσφαίρου μας.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρω πως ΚΟΠ και CYTA έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν στα συμβόλαια των ομάδων που τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα ανήκουν στην ΚΟΠ για την περίοδο που δεν υπήρχε αγωνιστική δράση λόγω της Πανδημίας.

Η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά θα είναι ξεχωριστή για το Κυπριακό ποδόσφαιρο και για άλλο ένα λόγο. Είναι η χρονιά κατά την οποία θα εφαρμοστεί στο Πρωτάθλημα μας το VAR. Ήδη, έχει γίνει πολλή δουλειά, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των διαιτητών μας στο νέο πρωτάθλημα.

Δυστυχώς, η Πανδημία μας πήρε πίσω όσον αφορά την προσπάθεια για χρήση του VAR από το ξεκίνημα του νέου  πρωταθλήματος. Όμως, αισιοδοξώ πως θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το VAR από τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την έναρξη του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Cyta.

Για τους λόγους που όλοι γνωρίζεται, το νέο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 ομάδων. Θα είναι μια μεταβατική χρονιά προκειμένου να επιστρέψουμε στις 12 ομάδες την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η ποδοσφαιρική χρονιά 2020-2021 θα ολοκληρωθεί για την Κύπρο μας με τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης η οποία μας ανατέθηκε από την UEFA. Όπως όλοι γνωρίζεται, το Μάιο του 2021 θα φιλοξενήσουμε την τελική φάση του UEFA EURO κάτω των 17 ετών.

Είναι μεγάλη τιμή για την ΚΟΠ που η UEFA της εμπιστεύτηκε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα καταστήσει τη χώρα μας ποδοσφαιρικό επίκεντρο της Ευρώπης από τις 6 μέχρι τις 22 Μαΐου.

Με τη συνεργασία όλων, είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε την τελική φάση βάσει των απαιτητικών προδιαγραφών που θέτει η UEFA σε όλα τα επίπεδα.

Λόγω της διοργάνωσης αυτής, είμαστε αναγκασμένοι να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα μας τέλη Απριλίου και περισσότερες λεπτομέρειες για τον προγραμματισμό καθώς και για όλα τα διαδικαστικά, θα σας πει ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ Ανθούλης Μυλωνάς.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις τέσσερις ομάδες μας που θα μας εκπροσωπήσουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την Ομόνοια, την Ανόρθωση, το ΑΠΟΕΛ και το Απόλλωνα.

Ενδεχόμενη, δική τους επιτυχία, αντανακλά γενικότερα στο ποδόσφαιρο  μας, το οποίο εύχομαι πως θα συνεχίσει και στην επόμενη χρονιά να εκπροσωπείται στους ομίλους των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Καλωσορίζουμε στην πρώτη κατηγορία τον Ερμή Αραδίππου και την Καρμιώτισσα και  είμαι σίγουρος πως, με την αγωνιστική τους παρουσία τους, θα συντελέσουν στη διεξαγωγή ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. 

Εύχομαι σε όλους μας να έχουμε υγεία για να απολαύσουμε ένα καλό Πρωτάθλημα, γεμάτο συγκινήσεις και σύντομα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με γεμάτα γήπεδα».

Δειτε Επισης

Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής