«O Μπεργκ μπορεί να είναι κλάψας, αλλά είναι καλός προπονητής»

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta.gr την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ με το δικό του τρόπο.

Ο Ελλαδίτης ρεπόρτερ του Ολυμπιακού, σχολιάζει την πρόκριση των ερυθρόλευκων, την τακτική που ακολούθησε η Ομόνοια, ενώ χαρακτήρισε «κλάψα» τον Μπεργκ.

Αυτούσιο το δημοσίευμα: 

Απολύτως λογικό που οι περισσότεροι στέκονται στον Πέδρο Μαρτίνς για την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βλέπετε, μπορεί να ήταν η πιο εύκολη, σε σχέση με των τελευταίων ετών, πρόκριση, καθότι με ένα μόνο γύρο κι αντίπαλο «στα μέτρα του», όμως πρώτον επιτεύχθηκε κατά την πιο δύσκολη μετάβαση από σεζόν σε σεζόν που είχε ο σύλλογος στη σύγχρονη ιστορία του και δεύτερον είναι η τρίτη συνεχόμενη, και με συνολικά έξι γύρους, για την ομάδα έχοντας στον πάγκο τον Πορτογάλο προπονητή.

Ιστορικά, δεν υπάρχει άλλος προπονητής που να έχει «περάσει» τον Ολυμπιακό μέσα από προκριματικά σε τρεις σεζόν στους ομίλους των Κυπέλλων Ευρώπης! Δύο φορές το είχε κάνει ο Μπάγεβιτς στη διετία 1998-99 (Τσάμπιονς Λιγκ), μία ο Κετσπάγια το 2010 (Τσάμπιονς Λιγκ), μία ο Μπέντο το 2016 (Γιουρόπα Λιγκ) και μία ο Χάσι το 2017 (Τσάμπιονς Λιγκ).

Ο Πέδρο το είχε δείξει από το ξεκίνημα της καριέρας του, ότι το «έχει» αυτό το πράγμα. Μην ξεχνάμε ότι πριν τις έξι σερί προκρίσεις του Ολυμπιακού (κατά σειρά με Λουκέρνη, Μπέρνλι, Βικτόρια Πλίζεν, Μπασάκσεχιρ, Κρασνοντάρ, Ομόνοια), είχε περάσει τόσο τη Μαρίτιμο το 2012 (περνώντας Αστέρα Τρίπολης και Ντίλα Γκόρι), όσο και την Ρίο Άβε το 2014 (περνώντας Γκέτεμποργκ κι Έλφσμποργκ) στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Συνεπώς, έχει δέκα προκρίσεις στις δέκα παρτίδες!!!

Και για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί, ο Μαρτίνς (όχι βέβαια…μόνος του, αλλά με τη βοήθεια όλου του τιμ του Ρέντη, των παικτών και ασφαλώς της διοίκησης) με αυτές τις τρεις προκρίσεις έχει πάει στα ταμεία του Ολυμπιακού πάνω από 75 εκ. Ευρώ, με την είσοδο δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μίας φοράς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!!! Για να μην μπούμε στη διαδικασία να βάλουμε και τα 40 εκ. Ευρώ των μεταγραφών των Τσιμίκα και Ποντένσε στην Αγγλία, ακόμη και του Γκιγιέρμε στο Κατάρ, γιατί θα φτάσουμε στο συγκλονιστικό νούμερο των 115 εκ. Ευρώ! Διότι, η εξέλιξη και των τριών αυτών παικτών, όχι μόνο των δύο πιο νέων, αλλά και του πιο μεγάλου, του Βραζιλιάνου, 100% οφείλεται και στον προπονητή.

Είναι σαφές ότι ο Πέδρο έχει τον τρόπο του! Έχει και τη μεθοδολογία. Αν μελετήσεις τις προκρίσεις, θα το δεις.

Εάν το πρώτο ματς είναι στο Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό, ο Μαρτίνς θα επιτεθεί σφοδρά (!), είτε στο α΄, είτε στο β΄ ημίχρονο και θα πάρει το σκορ πρόκρισης! Με Λουκέρνη 4-0 (3-0 ημίχρονο), με Μπέρνλι 3-1 (2-0 το σκορ στο β΄), με Κρασνοντάρ 4-0 (3-0 το σκορ στο β΄), με Ομόνοια 2-0 (και τα δύο στο β΄)! Και στη ρεβάνς θα κάνει διαχείριση, ανάλογα με τη δυσκολία του αντίπαλου: στη Λουκέρνη 3-1, στην Μπέρνλι 1-1, στην Κρασνοντάρ 2-1, στην Ομόνοια 0-0.

Εάν το πρώτο ματς είναι εκτός έδρας για τον Ολυμπιακό, ο Μαρτίνς θα κοιτάξει πρώτα το μηδέν, ώστε να πάει στη ρεβάνς με το πάνω χέρι! Με Πλίζεν 0-0 στην Τσεχία, με Μπασάκ 1-0 στην Τουρκία. Και στη ρεβάνς θα επιτεθεί δυναμικά στο β΄ ημίχρονο (!): με Πλίζεν 4-0 (0-0 ημίχρονο) και Μπασάκ 2-0 (0-0 ημίχρονο).

Βλέπει δηλαδή κάποιος ότι οι προκρίσεις είναι…κόπια! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος, μία μεθοδολογία από πλευράς προπονητή, αν μη τι άλλο απολύτως επιτυχημένη.

Βλέπεις για παράδειγμα, ότι σε ένα σύνολο 12 αγώνων, η εστία του Ολυμπιακού έχει παραβιαστεί σε μόλις τέσσερα παιχνίδια! Και, προσέξτε: στο ένα με πέναλτι και, κυρίως αυτό, σε άλλα τρία ματς με τελειωμένη την πρόκριση: στη ρεβάνς του 4-0 στο Κράσνονταρ, στη ρεβάνς του 4-0 στη Λουκέρνη και στο 85ο λεπτό στο Μπέρνλι…

Βλέπεις επίσης, ότι μίνιμουμ ένα γκολ θα το σκοράρει η ομάδα-από τα 12 προκριματικά έχει σκοράρει στα δέκα. Και σε αυτά που δεν σκόραρε ήταν στο περσινό 0-0 στην Τσεχία, τέλη Ιούλη…, και χθες στην Κύπρο, που το λες κι εντελώς συγκυριακό που έμεινε στο μηδέν.

Κάπως έτσι, βλέπεις ένα σύνολο γκολ 25-4 σε 12 παιχνίδια! Μέσος όρος σκορ 2-0!

Όχι, δεν λέει κανείς ότι ο Ολυμπιακός αυτή την τριετία σκοτώνει…θηρία στην Ευρώπη. Ίσα ίσα, περνάει ομάδες που σε γενικές γραμμές «πρέπει» να τις περνάει, βάσει της δυναμικής του και του ranking του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως, η συνέπεια του στις προκρίσεις είναι μοναδική! Και είναι και με στιλ: με εννιά νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Δεν μπορεί να…πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός κι ο προπονητής του γιατί απέκλεισαν την Ομόνοια. Είχαν χρέος, καθήκον να την περάσουν, και το έκαναν. Όμως, από την άλλη, μην υποτιμάμε αυτή την πρόκριση. Εγώ το έχω πει και το ξαναλέω: αν η Ομόνοια βρεθεί στη συνέχεια της σεζόν στην πορεία της ΑΕΚ η, του ΠΑΟΚ, οι ελληνικές ομάδες θα δεινοπαθήσουν! Κι ας δούμε αν θα δικαιωθώ…

Ας δούμε τι πραγματικά έγινε στα δύο παιχνίδια: Στο Καραϊσκάκη το αποτέλεσμα ήταν 0-0 έως το 69’, που άνοιξε το σκορ με πέναλτι. Το δε 2-0 έγινε στο 92’…Ακόμη και χθες η κυπριακή ομάδα ήταν ανταγωνιστική για 60 λεπτά, ειδικά στο α΄ ημίχρονο την λες και πιο επικίνδυνη.

Δεν είναι σοβαρή κριτική παιχνιδιού να σταθούμε μόνο στο τι έγινε μετά το 60’, όταν η Ομόνοια όντως δεν άντεξε, ξεφούσκωσε και θα μπορούσε να φάει και τρία γκολ. Δεν έχει νόημα να μένεις μόνο σε μισή ώρα παιχνιδιού. Γιατί στα πρώτα 60 λεπτά η Ομόνοια θα μπορούσε να προηγηθεί στο σκορ, είτε με την κεφαλιά από τη μικρή περιοχή στο κόρνερ, είτε στις περιπτώσεις των σωτήριων τάκλιν των Μπα και Σεμέδο. Στο δε ίδιο διάστημα δηλαδή μέχρι το 60’, ο Ολυμπιακός ναι μεν ήλεγχε το ματς και δεν πιέζονταν αφόρητα, αλλά είχε απειλήσει μόλις δύο φορές, με τον Ελ Αραμπί και τον Ραντζέλοβιτς.

Τώρα που έχουμε δει το έργο, λέμε ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να φύγει με το διπλό και πιθανόν κάνοντας και σκορ. Όμως, αν οι Κύπριοι προηγούνταν στο ημίχρονο με 1-0, που θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί, το β΄ ημίχρονο ίσως να μην ήταν καθόλου εύκολο για τους νταμπλούχους Ελλάδας. Αν μη τι άλλο θα ήταν αγχωτικό, γιατί οι «ερυθρόλευκοι» θα έμπαιναν στην επανάληψη ξέροντας ότι δεχόμενοι ένα ακόμη γκολ θα πήγαιναν στην αγωνία της παράτασης. Η δε Ομόνοια θα είχε εντελώς άλλη ψυχολογία, ξέροντας ότι στην παράταση είχε πάει και στους τρεις προηγούμενους γύρους, με ισάριθμες προκρίσεις.

Κι αυτός ο  Μπεργκ, μπορεί να είναι «κλάψας» με τη διαιτησία, αλλά πρόκειται για καλό προπονητή. Τα διαβάζει καλά τα παιχνίδια-ακόμη και τον τρόπο που κάνει τις πάσες του ο Σεμέδο από πίσω προς τα χαφ του Ολυμπιακού είχε παρατηρήσει κι είχε «κόψει». Και οι αλλαγές του ήταν σωστές-με το που είδε ότι από το 60’ άρχισε η ομάδα του να χάνει στροφές, πέρασε δύο φρέσκους στο 69’.

Κατά τα άλλα, αποδείχθηκε πάλι ότι τα…γούρια δεν πιάνουν στον Ολυμπιακό! Η Ομόνοια, ομάδα με τα πράσινα, έβαλε την…κόκκινη εμφάνιση της απέναντι στον Ολυμπιακό, υποχρεώνοντας τον αντί για τα «ερυθρόλευκα» να παίξει με τα μπλε, γιατί λέει με αυτή την εμφάνιση είχε περάσει τις τρεις προηγούμενες ομάδες…Μου θύμισε τον ΠΑΟΚ, που πέρσι για να εμποδίσει τον Ολυμπιακό να πάει στην Τούμπα με την «γούρικη» στα παιχνίδια του εκεί μέσα μπλε φανέλα, έπαιξε με την αναπληρωματική του εμφάνιση…

Τώρα, επειδή χρωστώ κάτι από χθες για τον διαιτητή: Πανέξυπνος ο Ισπανός. Μέχρι το 65 έπαιζε Ομόνοια. Δεν έδωσε φάουλ υπέρ των Βαλμπουενά, Χολέμπας, Ελ Αραμπί…Έκανε πως δεν είδε το πέναλτι στο τράβηγμα του Χούμποτσαν στον Ελ Αραμπί (δεύτερο πέναλτι που δεν του δίνουν σε δύο ματς με τους Κύπριους)…Το δε οφσάϊντ στην κεφαλιά του Μπα από θέση γκολ ήταν οριακό και με το var αν η μπάλα κατέληγε στα δίκτυα ίσως να μετρούσε…Από το 65’ και μετά ο Ματέου Λαόθ βλέποντας τους Κύπριους να έχουν «παραδώσει», τι γύρισε το χαρτί κι έπαιξε 50-50. Για αν μην πω κιόλας ότι έπαιξε και λίγο Ολυμπιακό.

Αυτοί, όμως, είναι οι έμπειροι κι ξύπνιοι διαιτητές. Ξέρουν πώς θα το πάνε το παιχνίδι…

Άσχετο: Αν δεν περάσουν κι απόψε, δεν θα περάσουν ποτέ. Αρκεί αυτή τη φορά να κάνουν γκολ το πέναλτι. Γενικά να εκμεταλλευθούν την κατάσταση...

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Νίκησε την Ανόρθωση και πιέζει τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ
Επικράτησε της Νέας Σαλαμίνας και έφυγε νικητής από το Δασάκι ο Εθνικός
Η Ανόρθωση υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Παπαδόπουλος»
Το μήνυμα του ΠΑΟΚ για το θάνατο του 15χρονου-«Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή»
ΒΙΝΤΕΟ: Δέχθηκε παφίτικο χαστούκι ο Άρης και πέταξε την τεράστια ευκαιρία για κορυφή
Έντονος ο Σα Πίντο-«Ρώτησα τον διαιτητή για ένα σπρώξιμο του Τομανέ και μου είπε ότι δεν τον κάλεσε το VAR»
Η πρώτη αντίδραση του Αναστασίου μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ
Βασίλισσα στο αιώνιο η Ομόνοια μείωσε στο -5 από την κορυφή και έβαλε σε μπελάδες τον ΑΠΟΕΛ
Με αυτούς παρατάσσονται Πάφος και Άρης στο Στέλιος Κυριακίδης
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Ομόνοια μέσω VAR και το γκολ του Στεπίνσκι που σίγησε το ΓΣΠ