Σημαντική ανισότητα ανάμεσα σε αθλητές και αθλήτριες διαπιστώθηκαν σε Ημερίδα για τον αθλητισμό

Σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν κατά την Ημερίδα για την Ισότητα των Φύλων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Ημερίδα είχε τίτλο «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό: Ανοίγοντας τον Δρόμο».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κύρια ομιλήτρια ήταν η Ανδρούλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό – Όνειρο ή πραγματικότητα;».
 
Η κα. Βασιλείου, αφού ανέφερε περιπτώσεις όπου είχε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ανισότητας στο χώρο που δραστηριοποιήθηκε στην Ε.Ε., τόνισε ότι «τα δεδομένα δείχνουν σημαντική ανισότητα, αλλά και μεγάλο περιθώριο δράσης για βελτίωση της κατάστασης». Ακολούθως, εισηγήθηκε διάφορες ενέργειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, όπως η προσέλκυση γυναικών στην άθληση, η αύξηση της αμοιβής, η περισσότερη προβολή του γυναικείου αθλητισμού από τα ΜΜΕ και η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη διακυβέρνηση του αθλητισμού.
 
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό Σπύρος Νεοφυτίδης.
 
Κλείνοντας την ημερίδα, ο κ. Νεοφυτίδης, είπε ότι τα δύο πρόσφατα περιστατικά που αφορούσαν έλλειψη ισότητας στον αθλητισμό, αυτό της Εθνικής Γυναικών στο ποδόσφαιρο και της ομάδας πετοσφαίρισης θηλέων του Λυκείου Πέτρου και Παύλου, αποτέλεσαν το έναυσμα ώστε μία από τις προτάσεις της Επιτροπής Αθλητισμού προς τη Βουλή, να είναι η θεσμοθέτηση κανονισμών ή νομοθεσίας, η οποία θα διασφαλίζει την ισότητα των γυναικών και την ίση μεταχείριση των φύλων στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα.
 
Μέσα από την Ημερίδα αναδείχθηκαν τα πιο κάτω συμπεράσματα, τα οποία θα ενδυναμώσουν και θα οριστικοποιήσουν την πρόταση της Επιτροπής Αθλητισμού προς την Βουλή: Η αρχής της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Στη διάσταση της «Κοινωνικής Ευθύνης», οι Κυπριακές Ομοσπονδίες πήραν τη χαμηλότερη βαθμολογία. Το Δ.Σ. της ΚΟΠ, το ανώτατο σώμα ποδοσφαίρου στην Κύπρο, αποτελείται από 19 μέλη, όλοι άντρες. Εκτός αυτού, η ΚΟΠ έχει και ειδική Επιτροπή που ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο, η οποία επίσης αποτελείται μόνο από άντρες. Ανισότητα στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών προκύπτει ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα.

Επίσης, τα δεδομένα από τις αθλητικές ομοσπονδίες από δύο έρευνες καταδεικνύουν πως οι άντρες καταλαμβάνουν ψηλότερες θέσεις από τον αναμενόμενο μέσο όρο, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα κέντρων λήψης αποφάσεων. Στο σχεδιασμό του ΚΟΑ για το 2018, δεν γίνεται κανένας απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα σε αθλητή και αθλήτρια.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια