Οι 8 + 3 εξαγγελίες Αναστασιάδη για στήριξη του αθλητισμού-«Στόχος η αναβάθμιση»

Σχεδιασμούς για στήριξη του αθλητισμού όπως και οικονομική στήριξη σε αθλητές και αθλητικούς συλλόγους, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην 48η Γιορτή των Αρίστων, που διοργανώνεται από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την 48η τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών που διοργανώνει η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου», ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι, «δυστυχώς, οι ιδιάζουσες συνθήκες, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοιού, δεν επέτρεψαν φέτος να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Ωστόσο, είμαι ευτυχής που, μέσω του παρόντος μηνύματος, μου δίδεται η ευκαιρία να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμησή μου σε όλους τους αθλητές του τόπου μας για τα υψηλά επίπεδα αγωνιστικότητας, τις επιδόσεις και το υποδειγματικό ήθος που επιδεικνύουν εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα μας». 

Όπως υπογράμμισε ο Ν. Αναστασιάδης, «οι σπουδαίες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις των Κύπριων αθλητών αλλά και τα επιτεύγματα των παραολυμπιονικών και των αθλητών ΑΜΕΑ, μας χάρισαν τα τελευταία χρόνια μοναδικές στιγμές περηφάνιας καταδεικνύοντας τα σημαντικά άλματα που έκανε ο αθλητισμός στον τόπο μας. Αυτόν, άλλωστε, τον στόχο της αναβάθμισης, ανάπτυξης και συνεχούς στήριξης του Κυπριακού αθλητισμού είναι που υπηρετεί η στρατηγική που υιοθετούμε για τον εν λόγω τομέα. 

Σε συνεργασία με τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, και σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζουμε με συνέπεια την υλοποίηση των στοχευμένων σχεδιασμών μας.

Σχεδιασμοί, οι οποίοι ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αφορούν: 

·Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό η οποία συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού προς την πλήρη εναρμόνισή του με την Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική.

·Την ενίσχυση των προγραμμάτων αναπτυξιακού αθλητισμού επιτυγχάνοντας τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή μαθητών στον αγωνιστικό αθλητισμό.

·Την υιοθέτηση του Νέου Σχέδιου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης το οποίο υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημά των αθλητών, πρωταθλητών μας.

·Την αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών.

·Την εντατικοποίηση των ελέγχων των ομοσπονδιών, για την όσο το δυνατόν πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.  Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΚΟΑ έθεσε σε εφαρμογή τον Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης νέων κριτηρίων επιχορήγησης Αθλητικών Οργανισμών στη βάση της χρηστής διοίκησης.

·Την ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναφέρω ότι από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη 62 έργα ύψους πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

·Τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

·Την εφαρμογή σειράς στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. 

Το 2020 χαρακτηρίστηκε από μαζικές ακυρώσεις κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων ανά το παγκόσμιο, με κυριότερη την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Ένα γεγονός το οποίο αποτέλεσε πρωτοφανές πλήγμα για τους αθλητές και τις αθλήτριες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφοροποιήσουν ή ακόμη και να απέχουν από τις προπονητικές τους δραστηριότητες.  

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι αθλητές και οι αθλητικοί σύλλογοι θέσαμε ως προτεραιότητα τη στήριξή τους, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού. 

Σε αυτό το πλαίσιο:

·Τα πλεονάσματα από τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2020, ύψους μισού  εκατομμυρίου ευρώ, κατανεμήθηκαν στα αθλητικά Σωματεία, στη βάση συγκεκριμένων αθλητικών κριτηρίων, με στόχο την οικονομική τους στήριξη.

·Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο, Ειδικό Σχέδιο δαπάνης ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων σε Μη Κερδοσκοπικούς Αθλητικούς Οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Αθλητικό Μητρώο του ΚΟΑ.

· Επιπλέον έχει διατεθεί οικονομική στήριξη που παρεχόταν μέχρι στιγμής, χορηγία ύψους 300 χιλιάδων ευρώ στους αθλητές που θα συμμετέχουν στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Φίλες και φίλοι, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, βραβευόμενοι και βραβευόμενες, Το πείσμα, ο ζήλος και η ευρηματικότητα που επεδείξατε εσείς και οι προπονητές σας για τη συνέχιση των αθλητικών τους δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνει στον καθένα μας ένα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας. Το μήνυμα πως παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, αγωνιζόμενοι με αλληλεγγύη στο τέλος θα βγαίνουμε νικητές. 

Αυτό, άλλωστε, μας δίδαξε και η χρονιά που διανύουμε: Πως δεν πρέπει να σταματούμε, παρά τα όποια εμπόδια, να αγωνιζόμαστε, να δημιουργούμε να υλοποιούμε αλλά και να θέτουμε νέους στόχους. Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους βραβευόμενους, ως επίσης το σύνολο των υποψηφίων στις διάφορες κατηγορίες. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για την άρτια διοργάνωση και καθιέρωση του θεσμού των βραβείων. Ένας θεσμός βασισμένος στις αρχές και αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Εύχομαι σύντομα να ανταπεξέλθουμε και αυτής της δοκιμασίας και στην επόμενη διοργάνωση, όπως και στους αθλητικούς χώρους, να είναι μαζί μας το φίλαθλο κοινό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Επιπλέον ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή στον Σπιλέφσκι
Η διαφωνία του Πουρσαϊτίδη με τον Τιμούρ, ο Ιβάν και η Εθνική Ελλάδος
Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης του EURO U-17-Στις 3 Απριλίου η κλήρωση
Δημητρίου για το ντέρμπι κορυφής-«Tώρα κρίνονται τα πάντα, θα είναι η μεγαλύτερη προσέλευση φέτος»
Δύσκολα επιβιώνει στην Εθνική Ελλάδος ο Πογέτ-Φαβορί για να τον αντικαταστήσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς