Όταν ο Κόντης έπαθε έμφραγμα στον ΑΠΟΕΛ-«Ένιωθα ότι με πατούσε ελέφαντας...»

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν μέσα στο γήπεδο στον αγώνα ανάμεσα σε Δανία και Φιλανδία για το EURO. Οι γιατροί έδωσαν τη δική τους μάχη για να επαναφέρουν τον ποδοσφαιριστή, ενώ όλοι οι φίλαθλοι στο γήπεδο έκλαιγαν και προσεύχονταν βλέποντας τους γιατρούς να κάνουν μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή στον Έρικσεν που δεν είχε τις αισθήσεις του και όσο περνούσαν τα λεπτά τόσο κορυφωνόταν και η αγωνία. Τελικά ο διεθνής Δανός μέσος Κρίστιαν Έρικσεν, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και όπως ανακοίνωσε η UEFA και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας ο Κρίστιαν Έρικσεν ανέκτησε τις αισθήσεις του και η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο για τον Κρίστιαν Έρικσεν, βαδίζει προς το τέλος του...

Παρόμοιας φύσης περιστατικά έχουμε βιώσει και στον δικό μας ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου, με το περιστατικό του Χρήστου Κόντη, να είναι αυτό που μας έρχεται πρώτο στη μνήμη. Ήταν Αύγουστος του 2011, όταν ο Ελλαδίτης αμυντικός του ΑΠΟΕΛ, αισθανόταν ενοχλήσεις στο στήθος του μετά από έναν αγώνα και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο της Λεμεσού. Οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό και έτσι εκείνος επέστρεψε σπίτι του. Η δυσφορία συνεχίστηκε όμως, και ο Χρήστος Κόντης εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως υπέστη έμφραγμα. Αμέσως υπεβλήθη σε στεφανιογραφία και μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο για επέμβαση. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Κόντης ξεπέρασε το κίνδυνο, αλλά έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα...

«Πολύ απλά, έπαθα έμφραγμα. Παρότι δεν κάπνιζα, δεν έπινα, δεν είχα πίεση και έτρωγα υγιεινά. Ουσιαστικά, η εξήγηση που μου δόθηκε τότε από τους γιατρούς ήταν πως λόγω του έντονου στρες προέκυψε το πρόβλημα στην καρδιά. Όλοι στις αρτηρίες μας έχουμε κάποιες αθηρωματικές πλάκες, δηλαδή κάποια σημεία που πιάνουν λίγη ‘μάκα’. Σαν έναν σωλήνα που έχει πιάσει λίγη βρωμιά. Κι όταν στρεσάρεσαι, οι αρτηρίες κάνουν συσπάσεις. Οπότε, σε κάποια σύσπαση, μία από τις αθηρωματικές πλάκες έφυγε από το τοίχωμα, μπήκε στο αίμα και έγινε θρόμβος. Κι ο θρόμβος πήγε και μπλόκαρε την κεντρική αρτηρία», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο παρελθόν ο Χρήστος Κόντης. 

«Μου έλεγαν όλοι πως ήμουν κάτασπρος, δεν ήξερα τι έχω πάθει»

«Εμένα είχε αρχίσει να μου δίνει σημάδια μερικές ημέρες πριν. Συγκεκριμένα, την Κυριακή πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ Λάρνακας, ένιωσα ένα κάψιμο στο στήθος. Το είπα στον γιατρό και μου είπε πως θα το παρακολουθήσουμε. Πήγα κανονικά στο ξενοδοχείο, έφαγα, κοιμήθηκα κανονικά και θεώρησα πως ήταν απλά ένα κρύωμα. Πάμε στο γήπεδο, αρχίζω το ζέσταμα και αισθάνομαι ξανά τον ίδιο πόνο. Το λέω στο ημίχρονο στον γιατρό και μου λέει πως όταν τελειώσει το παιχνίδι θα το δούμε αναλυτικά.

Τελειώνει το παιχνίδι, φέρνουμε ισοπαλία 0-0, έχω παίξει μέτρια, είμαι μέσα στα νεύρα, πάω στο flash interview και μου λένε όλοι πως έχω γίνει κάτασπρος. Πηγαίνω στο νοσοκομείο, κάνω καρδιογράφημα, το οποίο είναι καθαρό και επιστρέφω σπίτι μου. Την ώρα που μιλάω με τον πατέρα μου μέσω Skype, αρχίζω να ιδρώνω, του ζητάω να το κλείσουμε γιατί δεν αισθάνομαι καλά και ξαφνικά νιώθω ένα μούδιασμα και μία αίσθηση σαν να σε πατάει ελέφαντας στο στήθος. Δεν ήξερα τι έχω πάθει. Δεν μου πήγε το μυαλό στο έμφραγμα γιατί σκεφτόμουν πως είμαι αθλητής.

Φωνάζω τη γυναίκα μου και καλούμε τον γιατρό στο σπίτι. Το θετικό ήταν πως είχα τις αισθήσεις μου. Κι αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως είχα μεγάλες αρτηρίες λόγω του αθλητισμού και ο θρόμβος δεν έφραξε ολοκληρωτικά την κεντρική αρτηρία. Πήγα στο νοσοκομείο, μου έκαναν θρομβόλυση, μου έσπασαν τον θρόμβο και την επόμενη ημέρα έκανα το στεφανιαίο stent. Ευτυχώς δεν μου έμεινε κάποιο κουσούρι. Διότι, συνήθως, το έμφραγμα σου αφήνει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά. Νεκρώνει ένα κομμάτι της και λειτουργεί στο 60-70%. Όμως, ήμουν τυχερός».

Το πρόβλημα υγείας που ανάγκασε τον Μποαβεντούρα να πει αντίο στην Ανόρθωση

Τον Σεπτέμβρη του 2012 είχε προκαλέσει επίσης σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου, το πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε στον Ουίλιαμ Μποαβεντούρα και τον ανάγκασε λίγο διάστημα αργότερα να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. 

Ο άσος της Ανόρθωσης υπέστη ελαφρύ έμφραγμα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί έγιναν εξετάσεις και τελικά υποβλήθηκε σε καθετηριασμό, όπου καταδείχθηκε μικρή αγγειακή βλάβη. Ο 32χρονος είχε παραμείνει κλινήρης ενώ οι γιατροί του είχαν εισηγηθεί να τερματίσει άμεσα την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η ομάδα της Αμμοχώστου, είχε γράψει τότε, «ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Γουίλιαμ Μποαβεντούρα μετά από ενοχλήσεις που ένιωσε, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα έγινε καθετηριασμός όπου καταδείχθηκε μικρή αγγειακή βλάβη. Ο ποδοσφαιριστής μας έλαβε και λαμβάνει τη δέουσα θεραπεία. Τις επόμενες μέρες θα γίνει ο δέοντας έλεγχος που θα καταδείξει την πορεία της αποκατάστασης της υγείας του. Είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός που συγκλόνισε και συγκίνησε ολόκληρη την οικογένεια της Ανόρθωσης, η οποία εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Γουίλιαμ Μποαβεντούρα και να είναι σίγουρος πως όλοι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εξάρα η ΑΪΚ Στοκχόλμης κόντρα στη Νορκόπινγκ, δύο γκολ ο Πίττας
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τα παιχνίδια του δεύτερο γκρουπ
Ο Φανιέρος πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσό στον έρανο της Ανόρθωσης εις μνήμη του πατέρα του
H συμφωνία του Ουάρντα με τη Δόξα, τα ψυχολογικά προβλήματα και οι 150 χιλιάδες
Εννέα χρόνια αήττητος ο ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ κόντρα στην ΑΕΚ
Η υπόσχεση του Μπεν Σιμόν, οι δύο νίκες επί του ΑΠΟΕΛ και οι πιθανές επιστροφές
Κλήση για προπονήσεις της Εθνικής Γυναικών ενόψει Γεωργίας
Το συγκινητικό μήνυμα των οπαδών της Πάφου για τον Νάσο-«Αυτό το κύπελλο το θέλουμε και για σένα»
Η Ανόρθωση έβγαλε σε δημοπρασία συλλεκτική μπάλα με υπογραφές από τους κορυφαίους παίκτες της
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες