Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οι δώδεκα αρχές του VAR-Πότε υπάρχει παρέμβαση, ο ρόλος και η τελική απόφαση

  23/09/2021 15:16
Οι δώδεκα αρχές του VAR-Πότε υπάρχει παρέμβαση, ο ρόλος και η τελική απόφαση

Οι δώδεκα αρχές του VAR-Πότε υπάρχει παρέμβαση, ο ρόλος και η τελική απόφαση

  23/09/2021 15:16

Ποικίλες αντιδράσεις έχει φέρει η χρήση του VAR στο κυπριακό ποδόσφαιρο, με το παιχνίδι της Ομόνοιας με τη Δόξα να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου, από τα λάθη τα οποία έγιναν από τους χειριστές που βρίσκονταν στο VAR. 

Μελετώντας λίγο το εγχειρίδιο υλοποίησης για τις Ομοσπονδίες για τη χρήση του VAR, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι βασικός στόχος του VAR είναι η «ελάχιστη παρέμβαση - μέγιστο όφελος» προς αποφυγή συνεχών διακοπών των αγώνων για επανεξετάσεις, αλλά όταν υπάρχουν ξεκάθαρα λάθη αποφάσεων σε καταστάσεις του αγώνα που μπορούν να αλλάξουν και πρέπει να διορθώνονται.

Υπάρχουν δώδεκα βασικές αρχές που είναι θεμελιώδεις για το VAR:

1. Η τεχνολογία βίντεο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διόρθωση ξεκάθαρων σφαλμάτων και για σοβαρά περιστατικά που διέλαθαν της προσοχής των διαιτητών, σε καθορισμένες περιπτώσεις του αγώνα που επιδέχονται αλλαγή σε αποφάσεις: γκολ, πέναλτι/όχι πέναλτι, απευθείας κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτοποίηση (π.χ. ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλει λάθος παίκτη).

2. Η τελική απόφαση θα λαμβάνεται πάντα από τον διαιτητή.

3. Οι Βίντεο Βοηθοί διαιτητές ΒΒΔ (VAR) είναι Διαιτητές αγώνα – κάθε πληροφορία των ΒΒΔ που παρέχεται στον διαιτητή θα αντιμετωπίζεται από τον διαιτητή με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πληροφορίες που λαμβάνει από έναν βοηθό διαιτητή, επιπρόσθετο βοηθό διαιτητή ή τον τέταρτο διαιτητή.

4. Ο διαιτητής πρέπει πάντα να παίρνει μια απόφαση ανεξάρτητα από την ύπαρξη των ΒΒΔ, π.χ. ο διαιτητής δεν επιτρέπεται να δώσει «καμία απόφαση» και να παραπέμψει την κατάσταση στο VAR. Εάν ο διαιτητής αποφασίσει να μην διακόψει τον αγώνα για μία υποτιθέμενη παράβαση, η απόφαση (του να επιτρέψει την συνέχεια του αγώνα) μπορεί να επανεξεταστεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν είναι καθαρό αν μια παράβαση τιμωρείται με παρατήρηση (Κιτρ. Κάρτα) ή με αποβολή (Κοκκ. Κάρτα) ή ποιος παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί, ο διαιτητής μπορεί να συμβουλευθεί το VAR.

5. Η αρχική απόφαση που λαμβάνεται από τον διαιτητή δεν θα αλλάξει εκτός αν η ανασκόπηση του βίντεο δείξει ξεκάθαρα ότι η απόφαση ήταν ξεκάθαρα λανθασμένη.

6. Μόνο ο διαιτητής μπορεί να ξεκινήσει μια επανεξέταση. Ο ΒΒΔ ( και οι άλλοι διαιτητές του αγώνα) μπορούν μόνο, να προτείνουν μια επανεξέταση στον διαιτητή.

7. Όποια και αν είναι η διαδικασία επανεξέτασης , δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου για ταχεία επανεξέταση καθώς η ακρίβεια είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα

8. Οι παίκτες και οι παράγοντες των ομάδων δεν θα πρέπει να περικυκλώνουν τον διαιτητή ή να προσπαθούν να επηρεάσουν όταν μια απόφαση επανεξετάζεται, την διαδικασία επανεξέτασης ή την τελική απόφαση. Παίκτης που χρησιμοποιεί το σήμα της ανασκόπησης θα παρατηρείται με κίτρινη κάρτα.

9. Για την διασφάλιση της διαφάνειας ο διαιτητής κατά την διάρκεια της επανεξέτασης θα πρέπει να παραμένει όσο είναι δυνατόν ‘’ορατός’’.

10. Εάν το παιχνίδι συνεχίζεται μετά από ένα περιστατικό που λίγο αργότερα επανεξετάζεται, οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια που έχει παρθεί ή που απαιτείται κατά την περίοδο μεταξύ του περιστατικού και της επανεξέτασης δεν θα ακυρώνεται. Ακόμα και αν η αρχική απόφαση αλλάξει (εκτός μίας παρατήρησης σε σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης ή αποβολής DOGSO).

11.Υπάρχει μια μέγιστη περίοδος πριν και μετά από ένα περιστατικό το οποίο μπορεί να επανεξεταστεί.

12.Το πρωτόκολλο VAR, όσο περισσότερο γίνεται , συμμορφώνεται με τις αρχές και τη φιλοσοφία των Κανονισμών του Παιχνιδιού.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας