Τα εκατομμύρια του ΚΟΑ, οι μαύρες τρύπες και τα τρεξίματα πριν έρθει ο… Τιμούρ

Tην κατάσταση που επικρατεί, το επίπεδο αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητικό κόσμο της Κύπρου, σχολίασε μεταξύ άλλων σε εφ' όλης συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, o πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Κύριο αλλά και διαχρονικό πρόβλημα επίσης, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του αθλητισμού, όπως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα οποία χρήζουν άμεσης  βελτίωσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης. 

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, στάθηκε επίσης στις προτεραιότητες και στα θέματα που συνάντησε στον διοικητικό θώκο του Οργανισμού, με το δελτίο υγείας του Φράνσις Ουζόχο, όπως και η κάρτα φιλάθλου, να ήταν από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι και ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης βρέθηκε ενώπιον τους. 

Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου ο κ. Μιχαηλίδης, δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει παράλληλα και το κυπριακό ποδόσφαιρο, για να παραθέσει τη δική του εκτίμηση για το VAR, που βρίσκεται πλέον στην ποδοσφαιρική μας ζωή. Καταλήγοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, παραθέτει την προσωπική του φιλοδοξία για τα εναπομείναντα δυο χρόνια στον διοικητικό θώκο του Οργανισμού. 

-Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο αθλητικός κόσμος της Κύπρου;

Αισθάνομαι ότι ο αθλητισμός βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Θέλω μέσω εσάς να στείλω το μήνυμα ότι όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος θέλουμε να ασχολείται με τον αθλητισμό, όλων των ηλικιών. Έχουμε ένα υπέροχο πρόγραμμα στον ΚΟΑ, ‘Ο αθλητισμός για όλους’, που κυριολεκτικά έτσι είναι. Αγκαλιάζει από μικρά παιδιά, μέχρι τρίτη ηλικία. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει και να εγγραφεί στις κατηγορίες που ενδιαφέρετε και είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθηθούν πάρα πολλοί. Επιπρόσθετα, θέλουμε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, με όποιο άθλημα και αν τους αρέσει. Εμείς δεν κάνουμε διάκριση στον ΚΟΑ, με τα αθλήματα, οπόταν νιώθω την ανάγκη να πω ότι αν έχουμε πολλά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουμε πολλούς αθλητές υψηλής απόδοσης. Εμείς αισθανόμαστε μια ικανοποίηση, παρόλο που υπάρχουν αρκετά προβλήματα και θέλουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατό περισσότερα.

-Είναι αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν κάποια θέματα στον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις…

Οι εγκαταστάσεις είναι όντως ένα πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε. Εάν σου πω ότι εμείς κληρονομήσαμε το πρόβλημα, αυτό είναι αχρείαστο, γιατί ο ΚΟΑ είναι μια σκυτάλη. Παραδίδουμε τη σκυτάλη στον επόμενο, τρέχει και τη δίνει στον παρακάτω. Οπόταν έχουμε υποχρέωση τα προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας, να προσπαθούμε να τα επιλύουμε, για να μην βρει ο επόμενος άλλα προβλήματα. Με τα γήπεδα, βρήκαμε για τον στίβο για παράδειγμα, το ΓΣΠ, το ΓΣΖ, το Παφιακό και το Τσίρειο με άθλιο ταρτάν. Που θα πάνε οι αθλητές μας να προπονηθούν με αυτά, στον πλανήτη Άρη; Κατά συνέπεια βάλαμε ένα προγραμματισμό να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αφού ζητήσαμε από την ΚΟΕΑΣ μια κατηγοριοποίηση για το τι αισθάνονται και τι πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα και προχωρήσαμε με το ΓΣΠ.

Ευλογώντας λίγο τα γένια μας, μπορώ να πω ότι τρέξαμε ένα εκατοστάρη και φτιάξαμε το ταρτάν του Τσιρείου για να μην χάναμε και την επικείμενη διοργάνωση, η οποία έγινε μάλιστα και ανεβήκαμε κιόλας κατηγορία από την Γ’ στη Β’ και πέρασε στο ντούκου. Δηλαδή αν το χάναμε αυτό το τουρνουά θα μας κρεμάζατε και σε ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα. Κάναμε ένα τρομερό αγώνα δρόμου, πληρώσαμε λεφτά δημόσιο χρήμα μαζί με τον ΓΣΟ και την ΚΟΕΑΣ, αλλά πέρασε στο ντούκου σαν να μην έγινε.

Στο ΓΣΠ τώρα ξεκινήσαμε από την αρχή για να διορθώσουμε τα κενά που διαπίστωσε η αναθεωρητική αρχή, ούτως ώστε να το κατακυρώσουμε από την αρχή. Μετά έχει μια σειρά το Παφιακό και το ΓΣΖ, τα έχουμε βάλει μέσα στο 2022’-23’, ούτως ώστε όλα τα στάδια αυτά μαζί με την επιδιόρθωση που έγινε στο Τσίρειο,  να φτιαχτούν και να μην έχουμε πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς να πάρεις μαγικό ραβδί και να πεις ταρτάν εδώ φτιάχτου μόνος. Είμαστε δημόσιος οργανισμός, χρειάζονται προσφορές, αξιολόγηση των προσφορών, αναθεωρητική αρχή και αυτό είναι ένα πρόβλημα η αλήθεια για τις δημόσιες προσφορές, που κάποιοι άλλοι πρέπει να επιλύσουν γιατί η αναθεωρητική αρχή, ένας χρήσιμος, ανεξάρτητος θεσμός είναι εκεί, αλλά πολλά έργα μένουν στάσιμα λόγω αυτών των προσφυγών.

-Ποιες προτεραιότητες καταφέρατε να επιλύσετε αναλαμβάνοντας τον διοικητικό θώκο του ΚΟΑ, σημειώνοντας επίσης ορισμένα προβλήματα που συναντήσατε, όπως τα δελτία υγεία και η κάρτα φιλάθλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε μόλις ξεκινήσαμε ήταν το θέμα Ουζόχο, κάτι που μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ για μήνες, καθώς ασχολούμασταν αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Όμως, ουδέν καλό αμιγές κακού, αυτό το ταλαίπωρο ζήτημα, μας υποχρέωσε να τελειοποιήσουμε το σύστημα της έκδοσης δελτίων υγείας. Και το έχουμε κάνει. Είναι πλήρως μηχανοποιημένο και μόλις φέρεις τα χαρτιά, παίρνεις τα ανάλογα μηνύματα στο κινητό. Οι γιατροί αξιολογούν μόνο στις εγκαταστάσεις του ΚΟΑ. Προηγουμένως τα χαρτιά ταξίδευαν να πάνε στους γιατρούς, να πάρουν σφραγίδα από τον ένα γιατρό στον άλλο κτλ. Η αξιολόγηση γίνεται εδώ. Δεν φεύγει χαρτί από τον ΚΟΑ. Οπόταν αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε και μας ταρακούνησε, μας έφερε μια μεγάλη βελτίωση σε αυτό το θέμα.

Το άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε, ήταν η κάρτα φιλάθλου. Η κάρτα είναι μια νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, εμείς είμαστε ένας δημόσιος οργανισμός που εφαρμόζει η κυβερνητική πολιτική αλλά και εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Επειδή μας λένε πάρα πολλοί, καταργήστε την, αλλάξετε την ή οτιδήποτε, εμείς απλά είμαστε ένας οργανισμός που εφαρμόζει τη νομοθεσία. Εάν η νομοθεσία αλλάξει με κάποιο τρόπο, εμείς είμαστε εδώ να το πετύχουμε, παρόλο που δεχόμαστε πολλή κριτική γι’ αυτό το θέμα.

Οι υποδομές μας απασχολούν επίσης πάρα πολύ, πέραν του στίβου, θέλουμε υποδομές και για τον κόσμο. Στο εξωτερικό, όπου και σπούδασα, είναι εκεί τα πάρκα που πάει ο κόσμος να τρέξει και να γυμναστεί. Εδώ δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια δυστυχώς και το έχουμε αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό, παίρνοντας όργανα σε διάφορους δήμους και κοινότητες, στο υπαίθριο και γυμνάζεται ο κόσμος αλλά δεν είναι δική μας δουλειά αυτό, αλλά των κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, τρέξαμε πάρα πολύ το πρόγραμμα του κοινωνικού αθλητισμού, κάναμε αρκετά γήπεδα φούτσαλ και μπάσκετ σε κοινότητες, ούτως ώστε να κρατήσουμε τον κόσμο στις κοινότητες και να μην φεύγει. Με αυτό τον τρόπο δώσαμε μια διέξοδο στο να αθλείται ο κόσμος. Ένα σημαντικό πράγμα που έχουμε στα σκαριά, είναι ο σχεδιασμός προοπτικής. Γιατί υπάρχει ο σχεδιασμός υψηλής επίδοσης και ταλέντων αλλά δεν έχουμε τον σχεδιασμό προοπτικής. Δυστυχώς, δεν παίρνουν τίποτα τα παιδιά. Ο σχεδιασμός αυτός σε ένα μήνα θα είναι έτοιμος να τον ανακοινώσουμε και πρόσφατα έχουμε πάρει δυο σημαντικές αποφάσεις επίσης. Για τη δημιουργία εθνικού αθλητικού κέντρου στίβου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο, που λείπει από τη χώρα μας. Η σκέψη μας είναι στη μέση Λευκωσίας και Λεμεσού, ούτως ώστε να είναι κεντρική η τοποθεσία και να βολεύει όλες τις επαρχίες και να είναι εκεί όλες οι ανέσεις. Και να μπορούν εκεί όλες οι ηλικίες να προπονούνται, να γυμνάζονται και να μένουν ακόμη εκεί σε ξενώνες.

Πήραμε επίσης την απόφαση να γίνει ένα μουσείο ΚΟΑ, που δεν υπάρχει. Είναι μεγάλο κρίμα και έλλειψη. Έχουμε τεράστιο όγκο εκθεμάτων και υλικού που θα βάλουμε στο μουσείο. Οπόταν βγαίνουμε τώρα σε διαγωνισμό για να προσλάβουμε ένα μουσειολόγο που θα μας βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα και θα ζητήσουμε, αφού συσταθεί μια επιτροπή, από εν ενεργεία αθλητές και παράγοντες, να μας δώσουν ότι επιθυμούν, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα απαραίτητο μουσείο της ανώτατης αθλητικής αρχής του τόπου.

-Είστε ένας άνθρωπος που έζησε στο πετσί του το κυπριακό ποδόσφαιρο, τι είναι αυτό που σας πληγώνει σήμερα από την εικόνα που παρουσιάζει…

Το νούμερο ένα είναι ότι δεν καταφέραμε ακόμη να διώξουμε την προκατάληψη και το νούμερο δυο είναι ότι δεν καταφέραμε να καθαρίσουμε εντελώς το ποδόσφαιρό μας. Δυστυχώς, υπάρχουν σκιές ακόμη, οι οποίες ταλαιπωρούν το άθλημα και πρέπει να το παραδεχτούμε. Το VAR για παράδειγμα, έχει κάνει πιο δίκαιο το ποδόσφαιρο και εγώ έχω δηλώσει μάλιστα ότι αν υπήρχε το VAR επί ημερών μου όταν ήμουν προπονητής, εκατό τοις εκατό θα είχα δυο πρωταθλήματα και ακόμη δυο κύπελλα. Παρ’ όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, θεωρώ ότι το VAR είναι ένα μέσο που θα βοηθήσει τους διαιτητές και τη δικαιοσύνη. Η Ομοσπονδία έχει κάνει αρκετά βήματα και όταν λέμε Ομοσπονδία εννοώ τα ίδια τα σωματεία. Τα οποία, δεν μπορούν να βγάζουν την ουρά τους έξω όταν θεωρούν ότι αδικούνται ή μια απόφαση δεν τους αρέσει. Νιώθω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο το ποδόσφαιρο μας. Φέτος είναι δώδεκα, την άλλη χρονιά δεκατέσσερεις, την μεθεπόμενη μπορεί να πάμε δεκαοκτώ, μπορεί να το κάνουμε και εικοσιέξι για να βολευόμαστε όλοι. Δεν γίνεται. Το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει ένα αριθμό και μια συνοχή για να ξέρει ο καθένας που πατάει και προς τα πού οδεύει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Τα σωματεία και πρόεδροι, που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα, να καθίσουν κάτω και να βελτιώσουν αυτή τη κατάσταση.

-Βελτίωση χρήζουν επίσης και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, καθώς προπονητές όπως και ο Τιμούρ Κετσπάγια, συχνά εκφράζουν σφοδρά παράπονα για την εικόνα τους…

Ο Τιμούρ είναι φίλος μας εδώ στο Μακάρειο… Όποτε έρχεται κάνουμε τα πάντα και τρέχουμε μια βδομάδα προηγουμένως για να τα έχουμε όλα έτοιμα. Ο αγωνιστικός χώρος των δυο ποδοσφαιρικών γηπέδων που ανήκουν στον ΚΟΑ, το Μακάρειο και το Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο, είναι άριστος, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα, εδώ στο Μακάρειο, έχουν πρόβλημα οι εγκαταστάσεις, ο χώρος των αποδυτηρίων και άλλες εγκαταστάσεις. Είναι ένα γέρικο γήπεδο, πολλών δεκαετιών. Το διατηρούμε και το συντηρούμε γιατί μέσα αγωνίζονται τρεις προσφυγικές ομάδες. Μια λύση θα ήταν να κλείσει ή να πέσει κάτω το γήπεδο, να κτιστεί κάτι άλλο, να γίνει ένα μικρότερο γήπεδο χωρητικότητας 5.000 για να εξυπηρετεί τον κόσμο του, αλλά δεν μπορούμε να προσφυγοποιήσουμε για δεύτερη φορά τις ομάδες μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Κατά συνέπεια, εμείς σαν δημόσιος οργανισμός έχουμε αυτές τις σκέψεις. Αν ήταν ιδιωτικός ο οργανισμός και ήταν το γήπεδο δικό μας, ξέραμε τον τρόπο να το διορθώσουμε. Για παράδειγμα κάποιοι φίλοι μου λένε το ρολόι εκεί στο Μακάρειο σταμάτησε και δείχνει την ίδια ώρα. Χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά, τετραψήφιος αριθμός για να φτιαχτεί. Οπότε είπαμε εμείς δεν αξίζει τον κόπο να ξοδέψουμε δημόσιο χρήμα.

Ο ΚΟΑ διαχειρίζεται μερικά εκατομμύρια δημοσίου χρήματος. Είναι ιερό αυτό το χρήμα και πρέπει να το διαχειριζόμαστε σωστά. Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε δώσε εκεί, δώσε εδώ για να μην φωνάζει ο ένας και ο άλλος, αλλά δεν γίνεται. Είναι χρήμα που πρέπει να το διαχειριζόμαστε νούσιμα, γιατί ανήκει σε όλους μας αυτό το χρήμα και δεν είναι ιδιωτική περιουσία. Τώρα για τα κλειστά γήπεδα του ΚΟΑ, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Όμως έπασχε το σύστημα από έλλειψη συντήρησης. Για παράδειγμα στο Σπύρος Κυπριανού στη Λεμεσό, έβαζαν κουβάδες γιατί έσταζε η οροφή. Δεν γινόταν η κατάλληλη συντήρηση. Πληρώσαμε 600.000 ευρώ και φτιάξαμε την οροφή και κάναμε ένα συμβόλαιο συντήρησης για τα επόμενα επτά χρόνια. Έχουμε επίσης το στολίδι του Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό, ένα πραγματικό διαμάντι, κλειστό εδώ και πάρα πολλούς μήνες γιατί είχε πρόβλημα συντήρησης. Εμείς βγήκαμε προσφορές, μετά άλλαξε ο προγραμματισμός, τώρα έχουμε κατακυρώσει την προσφορά του μελετητή, το 2022 θα τελειώσει και θα έχουμε μέσα συντήρηση για δέκα χρόνια. Υπάρχουν παντού προβλήματα συντήρησης. Βάζουμε τώρα ένα πλάνο μακροχρόνιας συντήρησης ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα κλειστά στη διάθεση μας. Κάνουμε μια καλή διαχείριση των χώρων του Οργανισμού, με τα όλα αυτά τα προβλήματα. Σίγουρα, κανείς δεν είναι αλάνθαστος, με τα λάθη μας φυσικά.

-Ποια είναι η συνέχεια για τον Ανδρέα Μιχαηλίδη…

Εμένα με τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο με αυτόν το πολύ τιμητικό διορισμό, ως Πρόεδρος του ΚΟΑ. Ήμουν στη Βουλή, έχασα την επανεκλογή μου το 2016 για δεκαπέντε ψήφους, κέρδισε τρεις προσφυγές στο Ανώτατο και μια αναφορά του Προέδρου και δεν δικαιώθηκα. Με διόρισε εδώ ο Πρόεδρος αμισθί και αυτό θέλω να το τονίσω, γιατί ο κόσμος μου λέει βολεύτηκες εκεί. Βολεύτηκα με ένα τιμητικό διορισμό αλλά είναι αμισθί η θέση αυτή. Με επαναδιόρισε πρόσφατα με την αλλαγή του συμβουλίου, οπόταν έχω δυόμιση χρόνια μπροστά μαζί με τους συνεργάτες μου στο διοικητικό συμβούλιο, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω.

Μια και μόνο φιλοδοξία έχω. Ο αθλητισμός είναι εδώ, θέλω να τον πάρουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Αν πω ότι θα κάνει άλματα, θα είναι ψέματα. Αν καταφέρουμε όμως αυτή την πενταετία να φτιάξουμε όλα αυτά με τις υποδομές και τις συντηρήσεις θα είναι σημαντικό. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους αθλητές και τα παιδιά. Έχουμε πολύ καλούς αθλητές που αγαπούν το άθλημα. Πάω στο κολυμβητήριο Λεμεσού για επίσκεψη και βλέπω 200 παιδιά εκεί και προπονούνται και είναι σαν να παίρνω μάννα από τον ουρανό. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας να πάρουμε τον αθλητισμό μας ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν θα κερδίσουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν θα κερδίσουμε τους Κοινοπολιτειακούς και τους Παγκόσμιους αλλά θα πάρουμε κάποια μετάλλια γιατί κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με την ΚΟΕ, την ΚΕΠΕ, την ΚΟΕΑΣ και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, που έχουμε άριστες σχέσεις με όλους. Νομίζω ότι ο ΚΟΑ κάνει σιγά σιγά αλλά σταθερά βήματα μπροστά…

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια