Έστησαν 44 ματς στην Κύπρο-«Ατζέντηδες κλείνουν fake φιλικά και φεύγουν… κύριοι»

Σοβαρά προβλήματα στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου, κατέδειξε η πρόσφατη Ευρωπαϊκή έρευνα με θέμα την «Πρόληψη Στημένων Αγώνων», με τη χώρα μας, να φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έχοντας τα περισσότερα παιχνίδια που κρίθηκαν ύποπτα με παράνομη χειραγώγηση. Η εν λόγω έρευνα που ασχολήθηκε με 250 συνολικά αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2016-2020, εστιάζει συγκεκριμένα στους στημένους αγώνες σε φιλικό ή μη επίσημο επίπεδο και είναι κάτι που αποτελεί ανοικτό πεδίο δράσης σε όσους «στήνουν» ποδοσφαιρικούς αγώνες, λόγω του ότι αυτή η κατηγορία αγώνων δεν είναι ρυθμισμένη.

Αλγεινή εντύπωση, προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 44 ύποπτα φιλικά ή ανεπίσημα παιχνίδια στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρο Νεοφυτίδη, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ανέφερε ότι «δεν είναι όλα μεταξύ κυπριακών ομάδων, αλλά είναι αγώνες από ομάδες Α χώρας με ομάδες Β χώρας, που διεξήχθησαν σε Γ χώρα, η οποία είναι η Κύπρος. Σε αυτό το σημείο, εμπλέκονται και οι tourist agents, όπου κάποιοι δημιουργούν αυτά τα τουρνουά και μπορεί να επιχορηγούν κιόλας μερικές ομάδες για να συμμετέχουν σε αυτά τα τουρνουά και να έρχονται δωρεάν ή με πολύ χαμηλές τιμές και μπαίνουν και match agents στην υπόθεση, δηλαδή ατζέντηδες, οι οποίοι κλείνουν τα φιλικά παιχνίδια για τις ομάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν οι περιπτώσεις συνολικά 700 ποδοσφαιριστών της Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, όπου διαφάνηκε ότι περισσότερό από το ένα τέταρτο των ποδοσφαιριστών (26.5%) είχαν παίξει σε φιλικό αγώνα τον οποίο υποψιάζονταν ως χειραγωγημένο. Ακόμη, περισσότερο από το ένα τέταρτο (26.3%) των προσεγγίσεων για να στηθεί ένας φιλικός αγώνας έγιναν από παράγοντες των σωματείων, ενώ 15% έγινε από άλλους παίκτες. Επίσης, οι παράγοντες των σωματείων ήταν σε ποσοστό 19% ως υποκινητές της χειραγώγησης φιλικών αγώνων και ήταν οι κύριοι επωφελούμενοι των προσεγγίσεων σε ποσοστό σε 26.3%.

Όπως υπέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, μετά και από τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας, «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος χειρισμού της κατάστασης από μέρους της Ομοσπονδίας μας. Είναι ξεκάθαρο ότι η απουσία αποτελεσματικών κανονισμών, ιδιαίτερα για τα φιλικά παιχνίδια και ο ανύπαρκτος έλεγχός τους, επιτρέπει την ανάπτυξη της χειραγώγησης των φιλικών αγώνων. Πρέπει να γίνεται επίσης έλεγχος των Data Scout από μέρους της Ομοσπονδίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος τους πάνω στο θέμα της χειραγώγησης, ιδιαίτερα των φιλικών αγώνων και πρέπει η Κυβέρνηση επιτέλους να επιχορηγήσει τα επιμορφωτικά προγράμματα της ενημέρωσης που γίνονται από τους συνδέσμους και ιδιαίτερα από τον ΠΑΣΠ. Τρανό παράδειγμα, είναι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου το Υφυπουργείο Αθλητισμού, επιχορήγησε το Red Button και το εφάρμοσε για όλα τα αθλήματα, για πρόληψη. Στην Κύπρο δυστυχώς, η Κυβέρνηση και η πολιτεία, δεν ασχολείται καν και ούτε μπήκε στον κόπο να επενδύσει και να ενισχύσει τα προγράμματα του Συνδέσμου. Ήμαστε δυστυχώς χρόνια πίσω πάνω σε αυτά τα θέματα σε σύγκριση με άλλες χώρες, γι’ αυτό και ήμαστε σχεδόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, σε διαφθορά και μέσα σε αυτά τα προβλήματα».

Φιγουράρει το σκάνδαλο με τους Ρουμάνος διαιτητές στην Πάφο

Το σκάνδαλο που ξέσπασε περί τα μέσα του Ιανουαρίου του 2017 με το κύκλωμα των Ρουμάνων διαιτητών που έδρασαν και στην Κύπρο, διαιτητεύοντας φιλικούς αγώνες ανάμεσα σε ομάδες που ήλθαν στο νησί μας για προετοιμασία, φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στην εν λόγω έρευνα.  Υπενθυμίζεται, ότι είχαν παρουσιαστεί στην Κύπρο ως Βούλγαροι ή Σλοβένοι, ενώ στην Τουρκία πλάσαραν τους εαυτούς τους ως Τούρκους και άλλες φορές ως Άγγλους.

«Είναι εις γνώση μας αυτοί οι αγώνες γιατί είναι καταγεγραμμένοι μάλιστα στις πιο επίσημες Αρχές της Ευρώπης, όπως είναι η IBIA, International Betting Integrity Association, η Sportradar και η Interpoll. Όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο που έγινε το 2017 στην Πάφο με το τουρνουά και τους διαιτητές, όπου ήρθαν οι ομάδες και αντί να είναι Βούλγαροι οι διαιτητές, στο τέλος καταλήξαμε να έχουμε ένα κύκλωμα με πρώην Ρουμάνους ποδοσφαιριστές, που έκαναν τους διαιτητές και έσβηναν τα παιχνίδια για ένα δικό τους κύκλωμα. Το θέμα δεν αφορά μόνο κυπριακές ομάδες, αλλά και ξένες ομάδες».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την έρευνα των φιλικών ή μη επίσημων αγώνων, από τις 55 Ομοσπονδίες, ανταποκρίθηκαν οι 21 Ομοσπονδίες. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφυτίδη, «οι άλλες 34 Ομοσπονδίες δεν απάντησαν, γιατί δεν ζητούν τίποτα προφανώς και δεν τους ενδιαφέρει ούτε πότε και που θα παίξουν αυτές οι ομάδες που κάνουν τα φιλικά παιχνίδια γιατί δεν είναι επίσημοι οι αγώνες».

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και την εξάλειψη των ύποπτων αγώνων για χειραγώγηση, ο ΠΑΣΠ έχει εφαρμόσει το Red Button, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Νεοφυτίδης, όλα αυτά είναι με την οικονομική επιβάρυνση του ίδιου του Συνδέσμου. «Μέσα από το Red Button, υπάρχουν στοιχεία και καταγγελίες για φιλικά παιχνίδια τα τελευταία τρία χρόνια, που τα έχει στην κατοχή της η Επιτροπή Δεοντολογίας. Από εκεί και πέρα θα εφαρμόσουμε μια νέα καμπάνια με τον κώδικα δεοντολογίας που αφορά τους κανονισμούς της χειραγώγησης των αγώνων προς τα μέλη, την οποία θα την ανανεώσουμε και για τη νέα χρονιά. Αξιοσημείωτο, είναι ότι όλα αυτά είναι χωρίς τη βοήθεια του κράτους και χωρίς την επιχορήγηση ούτε και ενός σεντ και είναι ντροπή για το κράτος, αυτό το γεγονός. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ΠΑΣΠ, επιβαρύνεται όλα τα έξοδα του Red Button, από μόνος του. Όλες οι Κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιχορήγησαν το Red Button και η Κυβέρνηση η δική μας, μας κοροϊδεύει».

 

Δειτε Επισης

Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»