Θλίψη στον Δήμο Πάφου για τον θάνατο του Μιχαλάκη Μαραθεύτη

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Μιχαλάκη  Μαραθεύτη, μιας από τις «πιο φωτεινές μορφές της Εκπαίδευσης και των Γραμμάτων της σύγχρονης Κύπρου» όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, τιμώντας τη μνήμη του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου θα εξετάσει σε κατάλληλο χρόνο την απόδοση πρέπουσας τιμής στον εκλιπόντα. 

Ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, γεννήθηκε το 1926 στην Πάφο και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε στα παιδαγωγικά στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Υπηρέτησε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Πάφου από το 1951 μέχρι το 1953 και ακολούθως στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από το 1954 μέχρι το 1959. Τη χρονιά αυτή διορίστηκε καθηγητής και στη συνέχεια  Βοηθός Διευθυντής στη Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Το 1967 διορίστηκε Διευθυντής της Ακαδημίας μέχρι το 1986, χρονιά κατά την οποία αφυπηρέτησε.  

Η επιστημονική κατάρτιση, η πνευματική αντίληψη και το εκπαιδευτικό όραμα του Μιχαλάκη Μαραθεύτη, αποτυπώνονται στο πλούσιο συγγραφικό του έργο φιλολογικού, παιδαγωγικού, ψυχολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, το οποίο άφησε στον τόπο μας ως πνευματική παρακαταθήκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης υπήρξε φλογερός και συνειδητός πατριώτης.  Έλαβε ενεργά μέρος  στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959 και για τη δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε από τους Άγγλους . Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, του οποίου διετέλεσε πρώτος πρόεδρος, ενώ από το 1997 έως το 2005 υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του.

Δειτε Επισης

Σόκαρε τον Απόλλωνα σε νεκρό χρόνο η Πάφος και πέταξε για τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε μέσω VAR ο Απόλλωνας και το γκολ που έφερε την έκρηξη στις κερκίδες
Το respect του Σπιλέφσκι στους Ομονοιάτες-«Όποτε φώναζε ο κόσμος της Ομόνοιας σηκωνόταν η τρίχα μου»
BINTEO: Με σβηστές μηχανές πήρε την πρόκριση στο τελικό η Ομόνοια και πάει να γράψει ιστορία
BINTEO: Το εντυπωσιακό κορεό που έφτιαξαν οι οπαδοί του Απόλλωνα στο ασφυκτικά γεμάτο Άλφαμεγα
BINTEO: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Κακουλλή που τους πέρασε όλους στο ΓΣΠ
Οι ενδεκάδες Απόλλωνα και Πάφου στο κατάμεστο Άλφαμεγα
Αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ανόρθωση-Παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο
Οι ενδεκάδες Ομόνοιας και Άρη στον επαναληπτικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ
Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο Άλφαμεγα-Ανακοίνωσε sold out o Απόλλωνας