Κόλαφος το πόρισμα για το Ομόνοια-Δόξα, πιθανές πειθαρχικές ευθύνες σε διαιτητές
11:04 - 11 Ιανουαρίου 2022
Καίει τη διαιτητική ομάδα του αγώνα Ομόνοια-Δόξα, το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, το οποίο εντοπίζει πιθανές, στους διαιτητές, για την περιβόητη φάση με το πέναλτι που κέρδισε η Ομόνοια, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.
Μάλιστα, η Επιτροπή Δεοντολογίας κάνει λόγω για αλλοίωση αποτελέσματος, καθώς δεν εξετάστηκε η φάση που προηγήθηκε του πέναλτι και στην οποία, όπως συμπεραίνουν, προηγήθηκε φάουλ στον τερματοφύλακα της Δόξας, Νταμιάν Σισκόφσκι.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή θα ενημερώσει τα αρμόδια όργανα, τα οποία πρέπει να επιληφθούν επί των αποτελεσμάτων του πορίσματος.
«Διαπιστώθηκε αλλοίωση αποτελέσματος»
Στις παρατηρήσεις της, τις οποίες και κοινοποιεί στο πόρισμα, η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει υιοθετήσει στο σύνολό του το Πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών και ότι από οπτικοακουστικό υλικό, έγινε λεπτομερής ανάλυση όλων των επίμαχων φάσεων και «διαπιστώθηκαν κάποια διαιτητικά λάθη, εναντίον, κάποτε της μίας ομάδας και κάποτε της άλλης».
Στα Συμπεράσματα του Πορίσματος καταγράφεται, όπως αναφέρει η Επιτροπή, ότι δεν διαπιστώνεται υπόνοια για ύπαρξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και ειδικότερα για χειραγώγηση του αγώνα, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκειά του και ότι στην φάση του 90΄, «διαπιστώνεται η ξεκάθαρη παράλειψη από την διαιτητική ομάδα, η οποία οδήγησε σε αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα».
Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα και φάσεις, «διαπιστώνεται μη τήρηση του Πρωτοκόλλου του VAR, με την χρήση πολλών διαλόγων, παροτρύνσεων και συνομιλιών μεταξύ της διαιτητικής ομάδας (και του VAR) σε φάσεις που δεν έπρεπε να ελεγχθούν από το VAR».
Η Επιτροπή περαιτέρω αναφέρει ότι οι Ερευνώντες Λειτουργοί προέβησαν σε ακόμη μία, πολύ σημαντική διαπίστωση «ότι δεν φυλάττονταν όλοι οι διάλογοι της ενδοεπικοινωνίας, αλλά μόνο αποσπάσματα αυτών».
«Θεωρούμε το πιο πάνω, ως ανεπίτρεπτο, καθότι εμποδίζει και επηρεάζει δυσμενώς την σφαιρική εξέταση ενός αγώνα. Η Επιτροπή θα προβεί άμεσα σε παρέμβαση προς την Κ.Ο.Π. για αλλαγή αυτής της πρακτικής, εφόσον η ίδια πάντοτε, στα πλαίσια έρευνας, θα αιτηθεί να λαμβάνει όλους τους διαλόγους. Επί τούτου, επειδή είναι εν γνώσει μας ότι πολλά Σωματεία ζητούν να εφοδιαστούν με τους εν λόγω διαλόγους, αναφέρουμε ότι το θέμα αυτό ήτοι, το κατά πόσο, η ΚΟΠ έχει τέτοια υποχρέωση, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αλλά στην πρακτική και τους κανονισμούς της ΚΟΠ», αναφέρει η Επιτροπή.
Aυτούσιο το πόρισμα
Η διαιτητική ομάδα του αγώνα:
Διαιτητής: Κωνσταντίνος Φελλάς.
Α’ Βοηθός: Νίκος Εγγλέζου.
Β’ Βοηθός: Χρίστος Ε. Χρίστου.
4ος: Δημήτρης Κουμή.
VAR: Γιώργος Νικολάου.
AVAR: Μιχάλης Σωτηρίου.
Παρατηρητής Διαιτησίας: Κώστας Θεοδότου.
Στο μεταξύ, σε ότι αφορά καταγγελία της ΑΕΛ που επίσης εξετάστηκε χθες βράδυ, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στις 20/12/2021, η ΑΕΛ με σχετική επιστολή της προς την Επιτροπή, προέβη σε καταγγελία ισχυριζόμενη την ύπαρξη «κυκλώματος» διαιτητών και επώνυμη αναφορά σε πρόσωπα και, επιπρόσθετα αμφισβητώντας τον τρόπο λειτουργίας της ΚΟΠ σχετικά με την παράδοση της ενδοεπικοινωνίας του VAR στα σωματεία που επιθυμούν.
«Η Επιτροπή, εξετάζοντας την εν λόγω καταγγελία, λόγω της σοβαρότητας, έκρινε απαραίτητο όπως καλέσει την ΑΕΛ να παράσχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που προέβαλλε. Η ΑΕΛ, μέχρι και τις 5/1/2022 που δόθηκε σχετική προθεσμία για να ανταποκριθεί στο αίτημα, δεν αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο, έτσι η Επιτροπή θεωρεί ότι, η πιο πάνω καταγγελία έχει εγκαταλειφθεί», αναφέρεται.