Η… κόκκινη για αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου, η ομόφωνη θέση ομάδων και η εξαίρεση

Κόκκινη γραμμή στην οποιαδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην κάρτα φιλάθλου, τράβηξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, η οποία εξετάζει την πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, με την οποία εισηγείται τη δημιουργία κάρτα μέλους, που θα εκδίδεται από τα σωματεία αντί από τον ΚΟΑ, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οργανωμένων οπαδών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή τους στα γήπεδα. 

Σε τοποθέτηση της η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ανέφερε πως η εφαρμογή της κάρτας συνέβαλε στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, τονίζοντας πως «οι αριθμοί μιλούν», προσθέτοντας πως «το μέτρο ήταν αποτελεσματικό και έχει υιοθετηθεί από φιλάθλους». 

Όπως ανέφερε, εκδόθηκαν 130 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου, σημειώνοντας πως «αυτό που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε, δεν μπορεί παρά να παρά να παραμείνει, ωστόσο είμαστε πάντοτε έτοιμοι μέσα από τις εμπειρίες για βελτίωση και εκεί που υπάρχουν κενά να τα βελτιώσουμε», ωστόσο ξεκαθάρισε πως «οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να τύχουν συγκατάθεσης της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων. Μπορούμε να φέρουμε νομοσχέδιο όλοι μαζί για να καταλήξουμε, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική νόμου». 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου, στάθηκε σε νομικά ζητήματα που προκύπτουν, αναφέροντας πως «δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ότι δεν μπορούν να κρατούν αρχεία οι ομάδες, είναι στη βάση το Νόμο», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της, πως «τώρα περνούν από τρία μέρη για να πάνε στο αρχείο τα στοιχεία, όταν θα περνούν από δέκα δεν θα υπάρχει κίνδυνος διαρροής;». 

Επίσης, η κ. Λοϊζίδου θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρξε καμία διαρροή από το μητρώο του ΚΟΑ, όπως είχε αναφερθεί από τους οργανωμένους οπαδούς, σημειώνοντας πως υπήρξε έλλειψη τεχνικών υποδομών από δύο ομάδες και τον ανάδοχο και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. 

Οι τοποθετήσεις των ομάδων 

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ευγένιος Χαμπουλλάς είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αυτοκαταργείται επειδή οι συντεταγμένες αυτής της νομοθεσίας έχουν αποτύχει. «Έχουν αποτύχει ακόμη και στους πιο απλούς χειρισμούς. Είχαμε διαρροές προσωπικών δεδομένων. Είχαμε περιπτώσεις όπου οι συλλήψεις ατόμων που παρεκτράπηκαν δεν έγιναν σε ασυνεννοησία μεταξύ Αστυνομίας και ΚΟΑ. Οπαδοί ανάρτησαν πανό με προσβλητικά σχόλια εις βάρος της Αμμοχώστου. Έχουμε δει τη βία να μεταφέρεται εκτός αγωνιστικών χώρων. Θυμίζω την δολοφονική απόπειρα εναντίον του λεωφορείου της Ανόρθωσης από νυχτοβάτες».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «έχουμε επιτύχει να κρατούμε τους οργανωμένους εκτός γηπέδων. Eμείς θέλουμε τους οργανωμένους στα γήπεδα νοουμένου ότι συμπεριφέρονται κόσμια. Έχουν αλλάξει οι καιροί όπου οι οργανωμένοι δεν ήταν σε συνεννόηση με τις ομάδες. Ναι να υιοθετήσουμε τη πρόταση του Ευσταθίου για να δημιουργήσουμε το δικό μας μητρώο, αλλά θα πρέπει η διαχείριση από το κεντρικό αρχείο του ΚΟΑ να καταργηθεί. Είναι λες και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια αυτών που αντιτίθενται. Δεν αντιλαμβάνομαι τον σκοπό της δημιουργίας νέου μητρώου και διατήρησης του παλιού. Η Αστυνομία και ο ΚΟΑ οφείλουν να πουν ένα Mea culpa».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης, ανέφερε πως «πάγια θέση μας ήταν η μη εφαρμογή της κάρτας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει εφαρμογή. Είμαστε υπέρ της κατάργησης. Βλέπουμε περισσότερη βία εκτός αντί εντός γηπέδων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου του Απόλλωνα, Ξενοφών Χαραλάμπους, τάχθηκε κατά της κάρτας φιλάθλου, σημειώνοντας ότι, «πάγια θέση μας ήταν η πάταξη κάθε μορφής βίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους οργανωμένους φιλάθλους μας. Ήμασταν ενάντια στην κάρτα, λόγω των κακών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση. Πόσες συλλήψεις έγιναν μετά τα επεισόδια; Σκοπός των σωματείων δεν είναι η αστυνόμευση και να κάνουμε τη δουλειά της πολιτείας. Είμαστε αντίθετοι με την τροποποίηση».

Εκ μέρους της ομάδας της ΑΕΚ, υπογραμμίστηκε ότι «ήταν επιτυχής η εφαρμογής κάρτας φιλάθλους, όσο και αν κάποιοι δεν το θέλουν. Εφαρμόσαμε ταυτοποίηση στο γήπεδό μας για να μην μπαίνει κάποιος και να αλωνίζει. Δεν χρειάζεται δεύτερο αρχείο. Αν έγιναν λάθη να μπουν περισσότερες δικλείδες».

Επιπρόσθετα, από την πλευρά της Ομόνοιας και δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας, Ανδρέα Δημητρίου, εκφράστηκε η θέση ότι, «δεν βρίσκουμε επιχειρήματα γιατί να γίνει τροποποίηση αφού επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του κόσμου. Τοποθετούμαστε για την τροποποίηση κι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την κάρτα».

Από τη δική του πλευρά ο Θεόδωρος Αντωνίου της ΑΕΛ, υπογράμμισε ότι «από την αρχή ήμασταν κατά της κάρτας και αυτό που γίνεται σήμερα καθυστέρησε πολύ. Έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα αυτή η συζήτηση».

Οι θέσεις των οργανωμένων οπαδών 

Την πρόταση Ευσταθίου για τροποποίηση της κάρτας φιλάθλου χαιρέτησαν την ίδια ώρα οι οπαδοί του Απόλλωνα, οι οποίοι εξέφρασαν τη θέση τους ότι η κάρτα μπορεί να μείνει στα σωματεία, ωστόσο η θέση τους είναι η πλήρη κατάργηση της.

Παράλληλα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της κάρτας, ωστόσο οι οπαδοί των γαλαζοκιτρίνων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση, καθώς είναι η θέση τους πως θα πρέπει να καταργηθεί η κάρτα φιλάθλου. 

Οι οπαδοί της Ομόνοιας επίσης, σημείωσαν ότι «δεν πέτυχε η κάρτα ενάντια στον νόμο και η πρόταση Ευσταθίου δεν θα επιλύσει το πρόβλημα». 

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν