Δεν έδωσε στοιχεία για στημένα ο Τορναρίτης, εξετάζεται η διαδικασία διαιτητών

Πεδίο για περαιτέρω εξέταση της διαδικασίας και των κριτηρίων στον ορισμό διαιτητών σε συγκεκριμένους αγώνες, με τρόπο που να επιτρέπεται η χειραγώγηση αγώνων, βρίσκει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, μετά τα όσα κατέθεσε ο Χριστόφορος Τορναρίτης, ο οποίος ωστόσο δεν προσκόμισε οποιαδήποτε στοιχεία σε σχέση με τους ισχυρισμούς του για στημένους αγώνες. 

Ο γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής ώστε να καταθέσει αναφορικά με τα όσα δημόσια κατάγγελλε, όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΔΟΞΑΣ, Κώστα Χριστοδούλου, ο οποίος ωστόσο άλλαξε στάση σε σχέση με τις δημόσιες του δηλώσεις, αναφέροντας πως τα όσα ανέφερε περί συμμορίας, πολιτικής παρέμβασης πίσω από την συνεργασία Κωστένογλου και ότι «κάποιοι θέλουν να στείλουν υποβάθμιση μία από τις δύο ομάδες, Δόξα ή Ολυμπιακό», ειπώθηκαν γιατί βρισκόταν σε κατάσταση κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, ενώ δεν είχε γνώσεις για να τα στοιχειοθετήσει.

Σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, ανέφερε πως από τη μια ο Τορναρίτης δεν προσκόμισε στοιχεία σε σχέση με τους ισχυρισμούς του για την χειραγώγηση των αγώνων Εθνικού-Ολυμπιακού και Εθνικού-Ομόνοιας, ενώ έδωσε έμφαση και παρέθεσε λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαδικασίες για τους διαιτητές. 

Από την άλλη, σε ότι αφορά τον Καραβίδα, η Επιτροπή, μετά και την αλλαγή στάσης του, αποστέλλει τον φάκελο στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού όπως υποδεικνύει πιθανόν να αποτελούν παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, κάτι που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να ανοιχτεί σε βάρος του ποινική υπόθεση. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά τις δημόσιες δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφορου Τορναρίτη, Αρχηγού Ποδοσφαιρικού Τμήματος του Ολυμπιακού Λευκωσίας και Κώστα Χριστοδούλου, Προέδρου του Σωματείου Δόξα Κατωκοπιάς, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού προβαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

1.   Δηλώσεις κ. Χριστόφορου Τορναρίτη.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Τορναρίτη, αυτός προσκλήθηκε στη Συνεδρία της Επιτροπής που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022. Ο κ. Τορναρίτης ανταποκρίθηκε θετικά στην προφορική πρόσκληση της Επιτροπής και παρέστη στην εν λόγω συνεδρία μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ολυμπιακού κ. Αλέξη Μαυρομμάτη. Κατά τη συνεδρία ερωτήθηκαν για τις εν λόγω δηλώσεις και η Επιτροπή, κατέγραψε τις τοποθετήσεις τους, ενώ εφοδίασαν την Επιτροπή με γραπτό υπόμνημα. Ξεκαθαρίζεται όμως, ότι δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε καταγγελία στην Επιτροπή.

Μετά την αξιολόγηση των τοποθετήσεων τους, η Επιτροπή ανακοινώνει τα ακόλουθα:

(α) Ισχυρισμοί για χειραγώγηση του αγώνα Εθνικού-Ολυμπιακού:

Δεν δόθηκαν οποιαδήποτε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

(β) Ισχυρισμοί για χειραγώγηση του επικείμενου αγώνα Εθνικού-Ομόνοιας, που είχε διακοπεί:

Δεν δόθηκαν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν την πιο πάνω τοποθέτηση.

(γ) Ισχυρισμοί για λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία και κριτήρια στον ορισμό διαιτητών σε συγκεκριμένους αγώνες, με τρόπο που να επιτρέπεται η χειραγώγηση αγώνων:

Στο πιο πάνω θέμα, οι κ.κ. Τορναρίτης και Μαυρομμάτης, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση και παρέθεσαν λεπτομέρειες. Η Επιτροπή κρίνει ότι, τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της, παρέχουν πεδίο για περαιτέρω εξέταση του θέματος, το οποίο η Επιτροπή θα παρακολουθεί και εάν χρειαστεί, θα γίνει δική της παρέμβαση.

2.   Δηλώσεις κ. Κώστα Χριστοδούλου.

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω πρόσωπα, ο κ. Χριστοδούλου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής, και ως εκ τούτου εκδόθηκε και του παραδόθηκε Κλήση για Παροχή Πληροφοριών με βάση τις εξουσίες που παρέχονται στην Επιτροπή, δυνάμει του Νόμου.

Κατόπιν της πιο πάνω εξέλιξης, ο κ. Χριστοδούλου παρέστη στη χθεσινή Συνεδρία της Επιτροπής και ερωτήθηκε για τις δημόσιες δηλώσεις του σε σχέση με τα κάτωθι θέματα:

(α) ότι «όλη η Κύπρος ξέρει ότι υπάρχει συμμορία στο παλάτι»,

(β) ότι «ο Κωστένογλου ήρθε με πολιτική παρέμβαση»,

(γ) ότι κάποιοι θέλουν να στείλουν υποβάθμιση μία από τις δύο ομάδες, Δόξα ή Ολυμπιακό.

Κατά την ψεσινή Συνεδρία της Επιτροπής, υπήρχε και στενογράφος για καταγραφή των πρακτικών. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι όλα όσα είχε δηλώσει, τα είπε σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, ενώ δεν είχε γνώσεις για να τα στοιχειοθετήσει.

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη η Επιτροπή, αποφάσισε όπως οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου, σε συσχετισμό με τις ψεσινές, ενώπιον της Επιτροπής, πιθανόν να αποτελούν παράβαση των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, εξού και αποφασίστηκε όπως αποσταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τις δικές του ενέργειες.

3.   Δημόσιες δηλώσεις αθλητικών παραγόντων.

Ως γενικό σχόλιο, η Επιτροπή αναφέρει ότι, δημόσιες δηλώσεις αθλητικών παραγόντων, με τις οποίες καλούν την Επιτροπή να παρέμβει, δεν αποτελούν καταγγελίες. Ο τρόπος που υποβάλλονται οι καταγγελίες, προνοείται από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Επιτροπής και οποιοσδήποτε μπορεί να τον πληροφορηθεί αφού αποταθεί στην Επιτροπή, είτε τηλεφωνικώς στον αριθμό 22897205, είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση info@cess.com.cy .

Σε αντίθεση όμως από τις καταγγελίες, οι οποίες με βάση τη σχετική νομοθεσία, τυγχάνουν χειρισμού με πάσα εχεμύθεια, δημόσιες δηλώσεις αθλητικών παραγόντων με ισχυρισμούς για διαφθορά και χειραγώγηση, θα προκαλούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Επιτροπής εφόσον οι ίδιοι οι αθλητικοί παράγοντες τις εξέθεσαν δημοσίως. Τονίζεται, επί τούτου, η υποχρέωση, εφόσον κάποιος κληθεί ενώπιον της Επιτροπής, να καταθέσει οτιδήποτε γνωρίζει για αυτά που είχε δηλώσει δημοσίως».

Δειτε Επισης

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»
Η ανάλυση της ΚΟΠ για τα πέναλτι που κέρδισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και Πάφος