Κατακρίθηκε και λοιδορήθηκε όσο κανείς, όμως άντεξε και τώρα σηκώνει την κούπα

Κατακρίθηκε όσο λίγοι, πάλεψε όσο κανείς στο Κολόσσι, του προσάφθηκαν πολλά περισσότερα απ' όσα έπρεπε, τ' άκουσε πολλές φορές από τον κόσμο του Απόλλωνα και στο τέλος το πείσμα του να οδηγήσει την ομάδα της καρδιάς του σε ένα πρωτάθλημα, τον δικαίωσε. 

Ο λόγος για τον Νίκο Κίρζη, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια στο διοικητικό θώκο του Απόλλωνα, τον οποίο ανέλαβε το 2012, κατακτώντας τρία κύπελλα, τα δύο εκ των οποίων απέναντι στον ΑΠΟΕΛ και ένα απέναντι στην συμπολίτιδά ΑΕΛ, ενώ σήκωσε επίσης και δύο Super Cup, ενώ έβαλε την ομάδα και τέσσερις φορές σε ομίλους, τις περισσότερες από κάθε άλλη κυπριακή ομάδα, πλην του ΑΠΟΕΛ.

Με την άφιξη του Κίρζη στη διοίκησή του, ο Απόλλωνας άλλαξε ρώτα και την τελευταία δεκαετία με εξαίρεση μία δύο χρονιές κυνηγούσε κάθε χρόνο τον τίτλο του πρωταθλήματος, που τόσο πολύ ήθελε ο κόσμος, ο ίδιος, αλλά και άπαντες στο στρατόπεδο των γαλάζιων. 

Παρόλα αυτά, όσο κι αν προσπαθούσε, δεν τα κατάφερνε. Άλλοτε το έχανε λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος, άλλοτε στο τελευταίο παιχνίδι και μια φορά, δύο λεπτά πριν το τέλος του πρωταθλήματος. 

Ο Νίκος Κίρζης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κατηγορήθηκε ότι δεν θέλει να κατακτήσει η ομάδα του το πρωτάθλημα, ενώ κάθε φορά που ερχόταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεχόταν έντονη κριτική. Σε πολλές περιπτώσεις κάλεσε διασκέψεις Τύπου και ξέσπασε, ενώ απομάκρυνε από το πλευρό του, πριν από περίπου δύο χρόνια τον στενό συνεργάτη του, Πέτρο Κονναφή, αφού πολλοι θεωρούσαν ότι εκείνος φέρνει τους παίκτες στον εκάστοτε προπονητή και πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν την νοοτροπία του νικητή, άρα δεν έχουν ούτε θέση στο Κολόσσι. 

Γύρω από το όνομά του, κτίστηκε παράλληλα μια ταμπέλα που έγραφε «looser», με αυτούς που δεν τον ήθελαν στον Απόλλωνα, να περιμένουν το τέλος της κάθε χρονιάς για να τον κατακρίνουν. Φέτος, μετά την κατάκτηση του τίτλου, μπορεί να πάρει εκείνη την βαριά ταμπέλα και να την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Για να φθάσει μέχρι εκεί έπρεπε να πάρει σημαντικά ρίσκα. 

Η απόφαση για αλλαγή

 Το χαμένο πρωτάθλημα του 2021, από την Ομόνοια, ίσως να κόστισε όσο κανένα άλλο στον πρόεδρο του Απόλλωνα, ο οποίος παρά την κριτική που και πάλι δεχόταν, πείσμωσε ακόμα περισσότερο και αποφάσισε να πάρει ακαριαίες αποφάσεις για το καλό της ομάδας του. 

Η πόρτα εξόδου άνοιξε από τον προπονητή Γιάννη Πετράκη κι έκλεισε όταν έφυγαν οι περισσότεροι παίκτες που οδήγησαν τον Απόλλωνα σε κατακτήσεις κυπέλλων. Παράλληλα όμως, πάρθηκε κι άλλη μια σημαντική απόφαση, που είχε να κάνει με τον νέο προπονητή. 

Ο Κίρζης, πίστεψε στην… μοίρα του Απόλλωνα, πως για να πάρει πρωτάθλημα πρέπει να δώσει τα κλειδιά σε Γερμανό προπονητή και προσέλαβε τον άγνωστο για πολλούς, στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου, Αλεξάνταρ Τσόρνιγκερ. 

Έφερε όσους παίκτες του υπέδειξε ο Γερμανός, παρότι πολλοί για τους οπαδούς μπορεί να ήταν άγνωστοι και επίσης να προκλήθηκαν αντιδράσεις, ενώ με την έναρξη του πρωταθλήματος είδε την ομάδα του να ρολάρει και να ανεβαίνει νωρίς νωρίς στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Το τρένο και τα μουρμουρητά

Το τρένο του Απόλλωνα κάλπαζε προς τον τίτλο, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος. 

Ήταν σε εκείνο το παιχνίδι με την ΠΑΕΕΚ στο Μακάρειο, όταν ο Απόλλωνας κατάφερε να ισοφαρίσει στο τελευταίο λεπτό και να πάρει το βαθμό της ισοπαλίας, Μετά από εκείνο το παιχνίδι, η ομάδα της Λεμεσού έπαιζε με την Ανόρθωση στην έδρα της και ήθελε να κλεισει τον πρώτο γύρο με νίκη, μπαίνοντας στα play off ως ακλόνητο φαβορί, ωστόσο παρότι προηγήθηκε με 2-0, παρ' ολίγον να χάσει το παιχνίδι στο τέλος, όμως σώθηκε από την απόκρουση του Γιοβάνοβιτς στο πέναλτι του Ουάρντα και έμεινε το 2-2. 

Τα πρώτα σύννεφα, παρότι η ομάδα ήταν στο συν επτά από τους διώκτες της, άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται, όπως και τα μουρμουρητά από κάποιους κακοπροαίρετους.  

Οι πέντε συνεχόμενες ισοπαλίες στον πρώτο γύρο των play off φούντωσαν εκείνα τα μαύρα σύννεφα και στο μυαλό πολλών φίλων του Απόλλωνα άρχισε να καλλιεργείται ο φόβος ότι το πρωτάθλημα θα χανόταν και πάλι. Μετά από την ήττα από την Πάφο με 0-2 στην 6η αγωνιστική και τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για απομάκρυνση του Τσόρνιγκερ σταμάτησαν γιατί ο Κίρζης βγήκε μπροστά.  

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, δεν προσέτρεξε να αφήσει οποιονδήποτε εκτός ευθυνών, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά παράλληλα έστειλε μήνυμα συσπείρωσης στους Απολλωνίστες.

«Όλοι είμαστε απογοητευμένοι... Έχουμε τέσσερα ματς μπροστά μας, δεν είναι η ώρα να μοιραλατρούμε. Το μόνο που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και πως να στηρίξουμε αυτή την ομάδα», ήταν μερικά από τα λόγια του σε εκείνες τις δηλώσεις.

Έχουμε συζητήσει, είπε, «με όλο το προπονητικό τιμ, θα γίνουν συναντήσεις και με παίκτες και με όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα δημοσιοποιήσω, είναι εσωτερικά θέματα, για το πως θα επανέλθουμε στις καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα.  Και ο προπονητής και όλοι είναι στο... στόχαστρο, αλλά είναι ο ίδιος ο κόουτς και οι παίκτες που οδήγησαν την ομάδα στην κορυφή».

Ο κ. Κίρζης έκλεισε τις δηλώσεις του με την εξής ατάκα, «πρέπει να κάνουμε υπομονή τώρα που είναι τα δύσκολα... Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας και να δουλέψουμε. Δεν είναι η ώρα να ρίχνουμε ευθύνη στον Α, στον Β΄ και στον Γ...»

Αμέσως τα λόγια του έπιασαν τόπο. Εισακούστηκε από τον κόσμο, ενώ έκανε και κάποιες ενέργειες για να τονώσει το ηθικό των ποδοσφαιριστών στο Κολόσσι. Η επόμενη αγωνιστική έβρισκε τον Απόλλωνα να κοντράρεται με την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος και η ομάδα της Λεμεσού πήρε την ισοπαλία στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης και κινδύνευσε να χάσει την πρώτη θέση, έπειτα από πάρα πολλούς μήνες, όμως ο ΑΠΟΕΛ δεν κέρδισε την ΑΕΚ. Τα μουρμουρητά δεν επέστρεψαν και με τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο, ο Απόλλωνας έπαιζε ένα αγώνα ζωής και θανάτου. 

Τα κατάφερε και κάπου εκεί κλείδωσε τον τίτλο. Ο Νίκος Κίρζης, στο παιχνίδι με τον Άρη δικαιώθηκε για τις επιλογές του το περασμένο καλοκαίρι και πλέον ατενίζει το μέλλον του Απόλλωνα με μεγάλη αισιοδοξία, ιδίως από τη στιγμή που έχει εξασφαλισμένη θέση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Άνω κάτω η Μπριζ-Έφυγε ο Ολσεν από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία
Με δύο εκπλήξεις η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπριζ
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού κόντρα στη Φενέρμπαχτσε
Πήρε θέση η ΕΠΟ-«Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής»
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Η FIFA ενημέρωσε και επίσημα πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα