Οι μεν επεισόδια, οι δε «εμείς εν τζαι» και η κοινή γνώμη στο ίδιο έργο θεατής…

Για άλλη μια φορά η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται ενώπιον επεισοδίων σε αγωνιστικούς χώρους, από τα οποία και πάλι ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα και την «γλυτώσαμε» με τον τραυματισμό ενός προσώπου, πιο συγκεκριμένα δημοσιογράφου, ο οποίος δέχθηκε αντικείμενα στο κεφάλι, από οπαδούς, στον τελικό του Super Cup στο φούτσαλ, ανάμεσα στην Ομόνοια και στον ΑΠΟΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σοβαρά επεισόδια στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ στο futsal-Τραυματίστηκε δημοσιογράφος (pics)

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα, γίναμε μάρτυρες σε αρκετές περιπτώσεις, επεισοδίων, από τα οποία υπήρξαν τραυματισμοί. Κάποιοι εξ αυτών ήταν, μάλιστα, εξαιρετικά σοβαροί, όπως στην περίπτωση ενός 20χρονου στο ντέρμπι Ανόρθωση-Απόλλωνας, τον περασμένο Απρίλιο.

Από εκείνο το παιχνίδι και μετά καταγράφηκαν αρκετές περιπτώσεις οπαδικής βίας, από τις οποίες υπήρξαν τραυματισμοί. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε εμπρησμός οχημάτων οπαδών του ΑΠΟΕΛ, στο ντέρμπι ανάμεσα στην ομάδα της Λευκωσίας και τον Απόλλωνα, στο Τσίρειο, μια εβδομάδα μετά τα θλιβερά περιστατικά στο Παπαδόπουλος, τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και της Νέας Σαλαμίνας πριν δέκα ημέρες στην Αρένα, όπως και ο τραυματισμός του δημοσιογράφου Ανδρέα Κακουλλή στον αγώνα φούτσαλ μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ.

Σε καμιά από τις πιο πάνω περιπτώσεις, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από οποιονδήποτε, για όσα συνέβησαν. Μάλιστα, σε κάθε περίπτωση, δικαιολογία πάντα υπήρχε από τις Αρχές.

Στην περίπτωση των επεισοδίων ανάμεσα σε Ανόρθωση και Απόλλωνα, επιχείρησαν τεχνηέντως να μετατρέψουν τον τραυματισμό του 20χρονου, που στο μεταξύ νοσηλευόταν στην Εντατική με εγκαύματα στο σώμα του, ως ένα περιστατικό που έλαβε μεγάλη διάσταση χωρίς να χρειάζεται.

Τότε, η Αστυνομία δήλωνε μάλιστα ότι  «ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε αλάνθαστοι, όμως θεωρούμε ότι το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η μεγάλη δημοσιότητα ή ότι έχει κατακριθεί η Αστυνομία με αυτό τον τρόπο από τα ΜΜΕ, θεωρούμε ότι είναι λίγο άδικο γιατί πέραν του τραυματισμού του 20χρονου, που ήταν σε άλλο χώρο, δεν έγινε κάτι άλλο πιο σοβαρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Άδικη η κριτική γιατί πέραν του 20χρονου δεν έγινε κάτι άλλο πιο σοβαρό...»

Μετά από εκείνο το παιχνίδι έγιναν συσκέψεις και λήφθηκαν τεράστια μέτρα, ανάμεσα στα οποία και επόπτευση με ελικόπτερο, για το ντέρμπι Απόλλωνας-ΑΠΟΕΛ, όμως όταν σημειώθηκαν και πάλι έκτροπα, η Αστυνομία σφύριζε αδιάφορα. Το ίδιο ίσχυσε και στα έκτροπα μεταξύ ΑΕΚτζήδων και Σαλαμιναίων στην Αρένα.

Τα «εγώ εν τζαι» συνεχίζονται…

Μετά τα όσα έγιναν στον αγώνα της Τετάρτης, μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, η Αστυνομία έπρεπε και πάλι να πάρει θέση και να εξηγήσει γιατί ένας δημοσιογράφος πήγε στη δουλειά του σώος και αβλαβής, αλλά επέστρεψε στο σπίτι του με σκισμένο κεφάλι.

Το αφήγημα, δυστυχώς, δεν άλλαξε ούτε σε αυτή την περίπτωση, αφού η Αστυνομία επέλεξε και πάλι το δρόμο του «εγώ εν τζαι». Κρίθηκε, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ότι ο συγκεκριμένος αγώνας δεν ήταν υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου τα επεισόδια-«Δεν κρίθηκε υψηλού κινδύνου αγώνας»

Δεδομένου ότι η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα στους δύο αιώνιους αντιπάλους, οι οποίοι έδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν ότι προκαλούν επεισόδια στους μεταξύ τους αγώνες, πώς κρίθηκε ο συγκεκριμένος αγώνας ως χαμηλού κινδύνου;

Από τη στιγμή που επέστρεψαν οι οργανωμένοι οπαδοί στα γήπεδα, ποιος μπορούσε να εγγυηθεί ότι έξω από το γήπεδο δεν θα γινόταν πεδίο μάχης ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει την κατάληξη;

Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι οπαδοί ήταν 600 από τη μια πλευρά και 250 από την άλλη, θέλοντας ενδεχομένως να τονίσει ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν κρίθηκε το παιχνίδι ως υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η ιστορία μας έδειξε, ότι τα επεισόδια εκτυλίσσονται μεταξύ 50 με 100 ανεγκέφαλων, άρα και στην συγκεκριμένη περίπτωση πιθανότατα να καταλήγαμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και της Σαλαμίνας

Τα καμπανάκια χτυπούν από παντού, ας τα ακούσουμε επιτέλους

Κάθε φορά που η κοινή γνώμη τίθεται ενώπιον ενός νέου περιστατικού βίας στους αθλητικούς χώρους χτυπά ένα καμπανάκι, το οποίο ωστόσο δεν ακούει κανείς, μέχρι, ω μη γένοιτο, να καταλήξουμε σε ένα τραγικό περιστατικό, όπως αυτά που είδαμε πολλές φορές σε άλλες χώρες του κόσμου.

Τότε, όμως θα είναι πολύ αργά για όλους και δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν για κανένα και για τίποτα. Είναι καιρός λοιπόν, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, παρά να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί, που έχουν μπει, τόσα και τόσα μέχρι σήμερα και το οποίο είναι έτοιμο να μας πλακώσει ανά πάσα στιγμή.

Ας προσπαθήσουν όσοι προσπαθούν να δικαιολογηθούν, να καταγράψουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους, αφού μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα. Όσο βρίσκονται σε άρνηση, δεν θα αλλάξει τίποτα και ενδεχομένως τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα στο μέλλον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι οργανωμένοι και οι… ανοργάνωτοι-Η ζούγκλα των χούλιγκαν και το VAR που μίλησε

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)