Νίκη και ωραίο θέαμα από την ΑΕΚ στο 3-0 με την Καλλονή

Ο Γκουστάβο Πογέτ υλοποίησε και στο πρωτάθλημα την σκέψη του για ένα σχήμα με δυο επιθετικούς και η ΑΕΚ βρήκε τρόπο να γίνει φουλ επιθετική. Κέρδισε την Καλλονή με 3-0 και θα μπορούσε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, να είχε πετύχει άλλα τόσα γκολ.

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το κλειδί για την εύκολη νίκη (και το θέαμα) της ΑΕΚ ήταν το ασφυκτικό πρέσινγκ, στο οποίο η Καλλονή δεν είχε καμία απάντηση.

Πάντως η Ένωση έκανε για πρώτη φορά στην φετινή σεζόν τρεις συνεχόμενες νίκες, ενώ στα τελευταία τρία ματς στο ΟΑΚΑ έχει πετύχει 11 γκολ, χωρίς να δεχθεί κανένα.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)

Βοηθοί: Γκάγκας (Λάρισας), Δίπλαρης (Καρδίτσας)

Γκολ: 6’ Τζεμπούρ, 19’ Αραβίδης, 62’ Αραβίδης

Κάρτες: 38’ Γιόχανσον

ΑΕΚ (Πογέτ): Μπαρόχα, Κολοβέτσιος, Άρθο, Γκάλο, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (89’ Κορδέρο), Μπουονανότε, Πλατέλλας (63’ Βάργκας), Αραβίδης, Τζεμπούρ (76’ Μάνταλος).

ΚΑΛΛΟΝΗ (Θεοδωρίδης): Χογκ, Τσαμπούρης, Βαλιός, Αντέτζο (65’ Ουκά), Γιορέντε (84’ Ευαγγελιδάκης), Κεϊτά, Χιντασέλι (65’ Ξυδάς), Γεωργίου, Καλτσάς, Σαμπά, Μανούσος.

Δυο φορ, δυο γκολ

Ο Πογέτ αποφάσισε τελικά να διατηρήσει το σχήμα που δοκίμασε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη στο ματς κυπέλλου. Ένα σύστημα με δυο φορ, που έμοιαζε με 4-4-2, αλλά περισσότερο ήταν 4-1-3-2, καθώς ο Γιόχανσον έπαιζε πολύ πιο μπροστά από τον μοναδικό επί της ουσίας αμυντικό μέσο, που ήταν ο Σιμόες. Και το σχήμα αυτό, που είχε και την εντολή από τον Πογέτ, για συνεχές πρέσινγκ στους παίκτες της Καλλονής, έδειχνε να λειτουργεί.

Κυρίως διότι οι φιλοξενούμενοι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα με το πρέσινγκ. Στο 5’ από κλέψιμο της μπάλας, οι παίκτες της ΑΕΚ έβγαλαν συνδυασμό από αριστερά που κατέληξε σε σέντρα του Γιόχανσον και κεφαλιά στα δίχτυα του Τζεμπούρ. Και στο 19’, πάλι οι «κιτρινόμαυροι» έκλεψαν μετά από πρέσινγκ και ήταν ο Ντίντακ αυτός που έβγαλε την σέντρα και ο Αραβίδης εκείνος που έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Με λίγα λόγια, στο σχήμα με τα δυο φορ, τα δυο γκολ της ΑΕΚ ήρθαν από τα δυο φορ (Τζεμπούρ, Αραβίδης).

Ωστόσο το κλειδί για την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, ήταν να αφήνει χώρους στην Καλλονή και να εκμεταλλεύεται το πρέσινγκ και κυρίως την εντυπωσιακά πληθωρική παρουσία του Γιόχανσον. Γενικώς η ομάδα του Πογέτ στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξε έξυπνα την Καλλονή και κυρίως αποτελεσματικά. Γι αυτό άλλωστε και πήγαν οι δυο ομαδες στην ανάπαυλα, με την ΑΕΚ να έχει ασφαλές προβάδισμα με δυο γκολ.

Με φουλ τις (επιθετικές) μηχανές

Πάντως οι γηπεδούχοι μπήκαν στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο με διάθεση να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον δείκτη του σκορ. Άλλωστε η Καλλονή έδειχνε να μην μπορεί να βρει απαντήσεις, στο πρέσινγκ των παικτών της ΑΕΚ.

Οι φιλοξενούμενοι έχαναν την κατοχή και οι γηπεδούχοι έκαναν επιθέσεις κατά… κύματα. Πίεσε η ΑΕΚ και στο 62’ μετά από σέντρα του Γκάλο, ο Αραβίδης με μονοκόμματο σουτ, έκανε το 3-0. Η Καλλονή εξακολουθούσε να μην βρίσκει τρόπο να κυκλοφορήσει σωστά την ΑΕΚ και να κτίσει επιθέσεις. Αλλά ακόμα και δυο ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν από στημένες φάσεις, οι αμυντικοί της ΑΕΚ, μια ο Ντίντακ και μια ο Γκάλο, έδιωξαν πάνω στην γραμμή.

Από την άλλη μεριά οι γηπεδούχοι είχαν στο φουλ τις επιθετικές τους μηχανές. Μάλιστα ο Πογέτ φρόντισε να φρεσκάρει την ομάδα από τον πάγκο. Έβαλε πρώτα τον Βάργκας και μετά τον Μάνταλο. Και έστω και αν πρώτα ο Αραβίδης, μετά ο Βάργκας και στην συνέχεια ο Μάνταλος βρέθηκαν σε θέση βολής, η ΑΕΚ δεν βρήκε το τέταρτο γκολ.

Ενώ στις καθυστερήσεις του ματς, ακόμα και ο (διάβολος στο ματς) Μπουονανότε αστόχησε, σε σουτ εξ επαφής. Και παρόλο που και ο Πογέτ από τον πάγκο το ζητούσε και ο κόσμος από τις εξέδρες, το παιχνίδι έμεινε στο 3-0.

Η φάση του αγώνα

Το γκολ του Τζεμπούρ ήταν όλα τα… λεφτά στο ματς. Αφενός διότι ήρθε μόλις στο 5λεπτό και επί της ουσίας άλλαξε με το ξεκίνημα του παιχνιδιού, όλες τις ισορροπίες. Αφετέρου διότι ήταν αποτέλεσμα και καλής δουλειάς στο πρέσινγκ, αλλά και εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στους παίκτες της ΑΕΚ.

Ο διαιτητής

Τα έκανε ολίγον… θάλασσα στο δεύτερο ημίχρονο του ματς ο Τζήλος. Στο 49’ ο Τσαμπούρης κλώτσησε και τράβηξε τον Τζεμπούρ μέσα στην περιοχή και τον «γκρέμισε», αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι. Ενώ δέκα λεπτά αργότερα, υπήρξε μια ακόμα φάση μέσα στην περιοχή και πάλι με πρωταγωνιστή τον Τσαμπούρη και με τον Μπουονανότε να πέφτει στο έδαφος από μαρκάρισμα. Ενώ υπήρχαν και δυνατά μαρκαρίσματα, που ο Τζήλος δεν τα τιμωρούσε ούτε με φάουλ.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Σούπερ ματς έκανε για μια ακόμα φορά ο Γιάκομπ Γιόχανσον και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στη νίκη της ΑΕΚ. Όμως στο… νήμα τον τίτλο του πολυτιμότερου, τον κερδίζει ο Χρήστος Αραβίδης. Κυρίως για την αποτελεσματικότητα του διεθνή επιθετικού, ο οποίος πέτυχε τα δυο από τα τρια γκολ της νίκης της ΑΕΚ.  

Μας άρεσε

Η προσήλωση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στο πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου, την οποία προφανώς είχε δουλέψει και είχε ζητήσει ο Πογέτ. Ακομα και παίκτες άκρως επιθετικογενείς, όπως ο Μπουονανότε, κυνηγούσαν όλες τις φάσεις και όλες τις μπάλες. Και αυτό το ασφυκτικό πρέσινγκ, ήταν το βασικό συστατικό για την συνταγή της εύκολης νίκης που πέτυχε η ΑΕΚ.

Δεν μας άρεσε

Ο τρόπος που η Καλλονή αντέδρασε στο πρεσάρισμα των παικτών της ΑΕΚ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πολύ κακή κυκλοφορία της μπάλας και δεν μπορούσαν να κρατήσουν την κατοχή. Έχαναν πολύ εύκολα την μπάλα και έδιναν στην ΑΕΚ δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Μάταια ο Κεϊτά πάλευε μόνος του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.  
 
Πηγή: sport24.gr

Δειτε Επισης

Τινάζει την μπάνκα ο πρόεδρος της Πόρτο-«Ο Ολυμπιακός θα δώσει τα 17,5 εκατ. ευρώ για τον Κάρμο»
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη