Δώρο της ΑΕΚ στον Λεβαδειακό

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των… δώρων. Επίσης η ΑΕΚ παραδοσιακά τέτοιες μέρες παθαίνει… πατατράκ. Βάλτε αυτά τα δυο στοιχεία μαζί και θα έχετε την εικόνα όσων έγιναν στο ΟΑΚΑ. Ο Λεβαδειακός πήρε μια σπουδαία νίκη με 2-1, παρότι βρέθηκε να χάνει με 1-0.
Όμως και τα δυο γκολ των φιλοξενούμενων, ήταν από δώρα της άμυνας της ΑΕΚ. Λάθη τραγικά, που επί της ουσίας έδωσαν το σκοράρισμα στο… πιάτο πρώτα στον Τριποτσέρη και μετά στον Ντομοβτσίσκι.
Και από την στιγμή που η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ, δεν βρήκε ποτέ ούτε το κουράγιο, ούτε το καθαρό μυαλό για να αντιδράσει.
Ενδεχομένως το ματς να ήταν πολύ διαφορετικό, αν είχε μετρήσει κανονικά το γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ με τον Γιόχανσον στο 45’ και το οποίο ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ που δεν φάνηκε να υπάρχει. Ωστόσο εκείνο που κυρίως εκμεταλλεύτηκε ο Λεβαδειακός για να φύγει με το «διπλό» από το ΟΑΚΑ, ήταν τα τεράστια λάθη της ΑΕΚ.
 
Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο
Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Βοηθοί: Καλφόγλου (Θεσπρωτίας), Αναστόπουλος (Αρκαδίας)
Γκολ: 17’ Γιόχανσον, 62’ Τριποτσέρης, 70’ Ντομοβτσίσκι
Κάρτες:  20’ Ντομοβτσίσκι, 45’ Νικολάου, 53’ Μουλόπουλος, 77’ Άρθο, 84’ Στάθης
ΑΕΚ (Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Άρθο, Ντίντακ (85’ Σοϊλέδης), Σιμόες, Γιόχανσον, Μπουονανότε (71’ Πλατέλλας), Μπαρμπόσα (71’ Βάργκας), Τζεμπούρ, Αραβίδης.
Λεβαδειακός (Μάντζιος) Τσιντώτας, Μουλόπουλος, Ουον, Τριποτσέρης, Μανωλάς, Νικολάου (87’ Καψάσκης), Στάθης, Γιακουμάκης, Ντομοβτσίσκι(73’ Γιάχιτς), Μίνγκα (46’ Παππάς), Μάντζιος.
 
Με καλή οργάνωση και τον συνήθη ύποπτο
Η αλήθεια είναι πάντως πως με τον τρόπο που ξεκίνησε το ματς, ήταν ενδεχομένως ένα «σημάδι» πως οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή της ΑΕΚ δύσκολη. Και αυτό διότι πριν καν συμπληρωθεί δίλεπτο, ο Λεβαδειακός βρήκε «τρύπα» στην άμυνα της ΑΕΚ και έχασε ένα τετ α τετ. Βεβαίως ήταν η μοναδική φορά που οι φιλοξενούμενοι απείλησαν στο πρώτο ημίχρονο.
Διότι από εκείνο το σημείο και μετά, η ΑΕΚ πάτησε καλύτερα στο γήπεδο και άρχισε να βάζει τον Λεβαδειακό στην περιοχή του. Και οργανωμένα και με υπομονή, έψαξε τρόπο να απειλήσει. Το έκανε για πρώτη φορά στο 9’ μ’ ένα σουτ του Γκάλο εκτός περιοχής που απέκρουσε ο Τσιντώτας και που ο Τζεμπούρ στην επαναφορά δεν μπόρεσε να νικήσει τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων.
Οι φιλοξενούμενοι στο 11' θα μπορούσαν να προηγηθούν αν ο διαιτητής καταλόγιζε το πέναλτι όταν σε ένα παράλληλο γύρισμα του Μάντζιου από τα αριστερά ο Κολοβέτσιος κράτησε τον Έντουιν και τον έριξε κάτω ενώ η μπάλα αναπαύθηκε στην αγκαλιά του Ανέστη.
Η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα στο 17' όταν έκτισε σωστά μια επίθεση, ο Αραβίδης έβγαλε την σέντρα και ο συνήθης ύποπτος Γιόχανσον που για μια ακόμα φορά είχε «πατήσει» περιοχή, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ΑΕΚ έλυσε νωρίς τον γόρδιο δεσμό της κλειστής άμυνας του Λεβαδειακού. Και το έργο της έγινε πολύ πιο εύκολο.
Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά στο δεκάλεπτο διάστημα που πλησίασαν την περιοχή του Ανέστη και πίεσαν, δεν είχαν σωστές επιλογές. Αντίθετα η ΑΕΚ έβγαζε κέφι και ενέργεια στο γήπεδο και κυρίως οργάνωση στο παιχνίδι της.
Έψαξε το δεύτερο γκολ πριν βγει το ημίχρονο. Και την μπάλα την έστειλε και πάλι με τον Γιόχανσον στα δίχτυα στο 45’. Αλλά ο διαιτητής Κομίνης «είδε» επιθετικό φάουλ και ακύρωσε το γκολ, προς έκπληξη όλων και κυρίως του Σουηδού που έψαχνε να βρει τι έκανε. 
 
Δυο γκολ δώρα και μεγάλη ανατροπή
Θεωρητικά, μ’ όσα είχαν συμβεί στο πρώτο ημίχρονο, το δεύτερο θα κυλούσε με την ΑΕΚ να είναι το αφεντικό και να ελέγχει το παιχνίδι. Κάπως έτσι έδειχναν τα πράγματα στο πρώτο τέταρτο και ας μην είχαν οι γηπεδούχοι κάποια μεγάλη φάση και ας μην είχαν ούτε την ενέργεια, ούτε το κέφι του πρώτου ημιχρόνου. Όλα άλλαξαν μέσα σε μια στιγμή.
Ένα γέμισμα στη τυφλά στην περιοχή της ΑΕΚ στο 62’, ο Ανέστης έκανε κακή εκτίμηση της φάσης και η μπάλα στρώθηκε… λουκούμι στον Τριποτσέρη που δεν δυσκολεύτηκε να σκοράρει σε άδειο τέρμα. Οι «κιτρινόμαυροι» πάγωσαν. Και πριν προλάβουν να αντιδράσουν, μετά από μόλις οκτώ λεπτά, ήρθε και δεύτερο κτύπημα.
Ο Μάντζιος έκλεψε την μπάλα από τον Κολοβέτσιο μέσα στην περιοχή, έβγαλε παράλληλη σέντρα στον αφύλακτο Ντομοβτσίσκι που πλάσαρε σε κενό τέρμα. Το ματς είχε έρθει «τούμπα» από το πουθενά. Πλέον εκείνο που η ΑΕΚ χρειαζόταν ήταν ενέργεια και καθαρό μυαλό.
Δεν είχε τίποτα από τα δυο. Και όσες φορές απείλησε στα 20 λεπτά που απέμεναν, είτε με τον Πλατέλλα, είτε με τον Βάργκας, είτε με τον Τζεμπούρ, ήταν εκεί ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού, Τσιντώτας, για να μην επιτρέψει να μπει γκολ.
Οι φιλοξενούμενοι έκλεισαν σωστά τους διαδρόμους και οδήγησαν την ΑΕΚ σε σέντρες απελπισίας στα ψηλά κορμιά του Τριποτσέρη και του Ουόν. Και κάθε προσπάθεια έπεφτε στο κενό. Η ΑΕΚ δεν έφτασε ούτε καν στην ισοφάριση και ο Λεβαδειακός έφυγε με τα χριστουγεννιάτικα δώρα και τους τρεις βαθμούς.
 
Η φάση του αγώνα
Στο 70 λεπτό σε μια φάση που φαίνεται να ελέγχεται απόλυτα από την άμυνα της ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Μάντζιος κλέβει την μπάλα, φτάνει μέχρι και το «κιτρινόμαυρο» τέρμα και σερβίρει σε συμπαίκτη του έτοιμο γκολ. Εκεί όχι μόνο ο Λεβαδειακός πήρε προβάδισμα στο σκορ, αλλά «τελείωσε» και ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.
 
Ο διαιτητής
Ο Κομίνης θα μπορούσε να υποδείξει πέναλτι στο τράβηγμα στο 11' λεπτό ενώ ακύρωσε χωρίς προφανή λόγο το γκολ που πέτυχε ο Γιόχανσον στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Ο Σουηδός στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά και δεν φαίνεται να σπρώχνει τον αμυντικό του Λεβαδειακού, όπως του καταλόγισε ο διαιτητής προκειμένου να μην μετρήσει το γκολ. Ενώ στο ξεκίνημα της φάσης του δεύτερου γκολ του Λεβαδειακού, υπάρχει φάουλ στο κέντρο του γηπέδου πάνω σε παίκτη της ΑΕΚ, που δεν καταλογίζεται
 
Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης
Σπουδαία δουλειά έκανε στο παιχνίδι ο Βαγγέλης Μάντζιος, που κρατούσε μόνος του όλη την ΑΕΚ. Όμως η αλήθεια είναι πως τη νίκη ο Λεβαδειακός την χρωστά σε μεγάλο βαθμό στον Παναγιώτη Τσιντώτα. Ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων έχει κάνει και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο, εξαιρετικές αποκρούσεις.
 
Μας άρεσε
Ο τρόπος που ο Λεβαδειακός αντέδρασε συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ειδικά όταν γύρισε το παιχνίδι ανάποδα. Έπαιξε πολύ έξυπνα, οδήγησε την ΑΕΚ εκεί που ήθελε και κατάφερε με πολύ σωστή οργάνωση στο παιχνίδι του, να κρατήσει το πολύτιμο 2-1 μέχρι και το τελευταίο λεπτό και να φύγει με τη νίκη από το ΟΑΚΑ.
 
Δεν μας άρεσε
Προφανώς και τα παιδικά λάθη της ΑΕΚ, ήταν δώρα στο Λεβαδειακό. Αλλά εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει τον Πογέτ, ήταν το γεγονός πως μετά την ανατροπή του σκορ, οι παίκτες του έδειχναν να μην έχουν τρόπο για να αντιδράσουν. Η ομάδα συνολικά δεν είχε τρόπο να αντιδράσει. Κάτι που φάνηκε και στις ευκαιρίες που δημιούργησε, στο 20άλεπτο που είχε μπροστά της, μετά το 2-1 του Λεβαδειακού.
Πηγή: Sport24.gr
  
 

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη
Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας