Με τρεις σωματοφύλακες η ΑΕΚ 2-1 την Ξάνθη

Σούπερ μπάλα η ΑΕΚ δεν έπαιξε και πάλι. Όμως για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι μέσα στο 2016, έκανε άψογα την δουλειά της και κυρίως πήρε και πάλι αυτό που ήθελε. Αυτή την φορά κέρδισε με 2-1 την Ξάνθη, χάρη σε τρεις σωματοφύλακες. Τον Αραβίδη και τον Μπαρμπόζα που πέτυχαν το έκτο τους γκολ στο πρωτάθλημα και οδηγούν χεράκι – χεράκι την κούρσα των σκόρερ της ΑΕΚ, αλλά και τον Ανέστη που απέκρουσε το πέναλτι της Ξάνθης.
Πάντως για μια ακόμα φορά, ο Γκουστάβο Πογέτ έδειξε πως πάνω απ’ όλα είναι το (θετικό) αποτέλεσμα και δεν δίστασε να παίξει και μέσα στο ΟΑΚΑ σύστημα με τρεις στόπερ στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Όσο για την Ξάνθη, το πάλεψε το ματς, αλλά όταν έχασε το πέναλτι, έχασε και την πίστη της πως έπαιρνε κάτι θετικό.
 
Η ταυτότητα του αγώνα
ΑΕΚ (Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Κορδέρο, Μάνταλος (71’ Γιόχανσον), Μπαρμπόζα (79’ Τζεμπούρ), Βάργκας (71’ Κολοβέτσιος), Αραβίδης.
ΞΑΝΘΗ (Λουτσέτσκου): Τσενάμο, Μπέρτος, Γούτας (29’ Καρυπίδης), Λισγάρας, Γουάλας, Φλίσκας, Λουσέρο, Νιέτο (70’ Ντιμιτρόφ), Βασιλακάκης, Ερέα (58’ Καπετάνος), Σολτάνι.
Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο
Διαιτητής: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου).
Βοηθοί: Μπαλτάς, Κουράκης.
Γκολ: 10’ Αραβίδης, 17’ Σολτάνι, 53’ Μπαρμπόσα.
Κάρτες:  36’ Βασιλακάκης, 48’ Νιέτο, 57’ Σολτάνι, 81’ Ντίντακ, 83’ Αραβίδης, 85’ Λισγάρας.
 
Το παιχνίδι
Μέχρι το 17 λεπτό στο ΟΑΚΑ, είχαν μπει δυο γκολ, υπήρχε μια φάση που η ΑΕΚ «φωνάζει» για πέναλτι και ακόμα δυο φάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό το φουριόζικο ξεκίνημα προμήνυε ματς τρελού ρυθμού και από τις δυο ομάδες. Φευ όμως. Η Ξάνθη από την στιγμή που ισοφάρισε το γρήγορο γκολ που δέχθηκε, «ταμπουρώθηκε» πίσω από την σέντρα. Και η ΑΕΚ προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να κτίσει επιθέσεις, αλλά δεν έκανε αυτό που της είχε βγει στο πρώτο δεκάλεπτο. Όταν δηλαδή στο 9 λεπτό βγήκε κάθετη στον Αραβίδη αλλά εκείνος δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ίσως και λόγω της επαφής που είχε πάνω στην κίνηση με τον Γούτα. Και όταν στο 10 λεπτό, ο Μάνταλος βρήκε χώρο για να σουτάρει, ο Τσέναμο απέκρουσε αλλά δεν μπλόκαρε και ο Αραβίδης εξ επαφής βρήκε δίχτυα. Η ΑΕΚ δεν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, η Ξάνθη πήρε μέτρα, απείλησε στο 13’ και στο 17’ ισοφάρισε όταν ο Ντίντακ δεν μπόρεσε να σταματήσει την σέντρα του Νιέτο και ο Σολτάνι με σουτ στην κίνηση σκόραρε.
Από εκείνο το σημείο, η Ξάνθη οργανώθηκε και πάλι με όλους τους παίκτες πίσω από την σέντρα και έκλεισαν όλους τους χώρους. Η ΑΕΚ έψαξε επιθέσεις και από τα άκρα και από τον άξονα. Αλλά δεν έβρισκε τρόπο να απειλήσει. Ούτε καν από στημένες φάσεις. Μετά το γκολ του Αραβίδη, η επόμενη καλή φάση έγινε στο 32’ και πάλι από τον διεθνή επιθετικό. Έφυγε στην πλάτη της άμυνας, στο πλασέ του νικήθηκε από τον Τσέναμο ο οποίος έπεσε στη συνέχεια πάνω στον Αραβίδη. Χωρίς να φαίνεται να υπάρχει παράβαση. Πάντως η ΑΕΚ προσπάθησε να πιέσει στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου όμως, χωρίς επιτυχία.
Μπαρμπόζα και Ανέστης
Σχεδόν με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η ΑΕΚ κατάφερε να βρει γκολ. Ο Βάργκας αφού πρώτα απείλησε μ’ ένα σουτ έξω από την περιοχή στο 48’, στο 53’ έβγαλε κάθετη στον Μπαρμπόζα, που με δυνατό διαγώνιο σουτ σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Αυτό το σχετικά γρήγορο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, έδινε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να διαχειριστεί το ματς από θέση οδηγού. Άλλωστε μέχρι εκείνη την στιγμή, είχε την απόλυτη κατοχή της μπάλας. Ο Λουτσέσκου έριξε στο γήπεδο τον Καπετάνο και δικαιώθηκε. Ένα λάθος στην λειτουργία της άμυνας της ΑΕΚ στο 63’ οδήγησαν σε πέναλτι υπέρ της Ξάνθης. Ο Νιέτο έστησε την μπάλα στην λευκή βούλα, αλλά ο Ανέστης «φώναξε» δυνατά «παρών». Απέκρουσε το πέναλτι και κράτησε το προβάδισμα για την ΑΕΚ. Ο Πογέτ από τον πάγκο αντέδρασε σχεδόν άμεσα από τον πάγκο. Έριξε στο γήπεδο και τον Γιόχανσον και τον Κολοβέτσιο και γύρισε το σύστημα σ’ ένα 5-4-1. Επί της ουσίας για να «σφραγίσει» τα μετόπισθεν.
Ωστόσο η αλήθεια είναι πως η Ξάνθη μετά το χαμένο πέναλτι, έδειχνε να μην έχει τα κουράγια να ψάξει για κάτι περισσότερο. Παρόλα αυτά ήταν οι φιλοξενούμενοι αυτοί που έχασαν στο 90’ μεγάλη ευκαιρία για ισοφάριση, με κεφαλιά άουτ του Βασιλακάκη. Πάντως ήταν η μοναδική φορά που η άμυνα της ΑΕΚ απειλήθηκε από τότε που ο Πογέτ άλλαξε το σύστημα. Και για μια ακόμα φορά, αυτή η αλλαγή… σχήματος, έδωσε στην Ένωση τρεις βαθμούς.
 
Η φάση του αγώνα
Περίπου στο ίδιο λεπτό που έκανε ο Ανέστης το λάθος στο ματς με τον Λεβαδειακό, σ’ αυτό το παιχνίδι έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ απέκρουσε το πέναλτι του Νιέτο και κράτησε το προβάδισμα 2-1 της ομάδας του, σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού.
 
Ο διαιτητής
Η ΑΕΚ ζήτησε δυο πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο. Από τα δυο, μόνο στην πρώτη περίπτωση υπάρχει υποψία παράβασης σε σπρώξιμο πάνω στην κίνηση του Αραβίδη. Στο δεύτερο ο Κουκουλάκης έχει δίκιο. Ένα πέναλτι ζήτησε και η Ξάνθη στο πρώτο ημίχρονο. Αλλά στο τράβηγμα της φανέλας του Γουάλας, ο παίκτης πέφτει προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Κουκουλάκης έδωσε πέναλτι υπέρ της Ξάνθης σε μια φάση που ο Λαμπρόπουλος φαίνεται να σπρώχνει τον Καπετάνο.
 
Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης
Μπορεί ο Αραβίδης και ο Μπαρμπόζα να πέτυχαν τα γκολ, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, ο πολυτιμότερος παίκτης του ματς ήταν ο Γιάννης Ανέστης. Το πέναλτι που απέκρουσε ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, ήταν αυτό που επί της ουσίας έκρινε το νικητή στο παιχνίδι.
 
Μας άρεσε
Ο Χρήστος Αραβίδης δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο να τρέχει και να κυνηγά μπάλες ακόμα και σε φάσεις που έδειχναν χαμένες. Ουσιαστικά από ένα τέτοιο… κυνήγι χαμένης φάσεις, ο Αραβίδης πέτυχε το πρώτο γκολ. Ενώ γενικώς ήταν ο παίκτης που είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή συνολικά στο παιχνίδι. Κυρίως λόγω του πάθους του.
 
Δεν μας άρεσε
Η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν προβληματική. Ειδικά το κέντρο της άμυνας. Αποδείχθηκε λάθος επιλογή του Πογέτ να κρατήσει εκτός βασικής ενδεκάδας τον Κολοβέτσιο. Όπως επίσης αποδείχθηκε και λάθος το γεγονός πως ο Ουρουγουανός τεχνικός της ΑΕΚ, εμπιστεύτηκε και πάλι τον Άρθο, που διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος.
Πηγή: Sport24.gr  

Δειτε Επισης

BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Το φυλαχτό του πατέρα του Τζολάκη στη διαδικασία των πέναλτι-«Πήραμε μαζί την πρόκριση»
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί
Είπε αντίο στην Ευρώπη o ΠΑΟΚ με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
Τα highlights από τη μεγαλειώδη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε
Τα χρήματα που πήρε κι αυτά που περιμένει ο Ολυμπιακός στο Conference League
Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης
Μεντιλίμπαρ μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού-«Θέλουμε να πάμε στον τελικό»
ΒΙΝΤΕΟ: Υποδοχή ηρώων για τους παίκτες του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση-Αποθέωση για Τζολάκη
Μαρινάκης: Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου μέσα στην Πόλη