Τα δεδομένα για ΑΕΚ και Ορλάντο Σα

Και ξαφνικά... ένα φλερτ από τα παλιά. Ο 27χρονος Πορτογάλος επιθετικός, Ορλάντο Σα, το καλοκαίρι ήταν το μεγάλο μεταγραφικό σίριαλ της ΑΕΚ (μαζί με αυτό του Ντιέγκο Μπουονανότε) ωστόσο η κατάληξη δεν ήταν επιτυχής όπως αυτή του "ενάνο".

Ο Σα πήρε το δρόμο για την Αγγλία καθώς η Ρέντινγκ ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Λέγκια Βαρσοβίας, ομάδα στην οποία ανήκε ο Πορτογάλος, το καλοκαίρι. Και ξαφνικά, εκ νέου, το όνομα του Πορτογάλου φορ για την Ένωση. Αυτή τη φορά στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...  
Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογέτ, ενημερώθηκε ότι ο Πορτογάλος ήταν ο υπ' αριθμόν 1 στόχος της ομάδας για την κορυφή της επίθεσης κατά την περασμένη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Ο Ουρουγουανός γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά την αγγλική πραγματικότητα.

Εδώ και 19 χρόνια στο Νησί ξέρει κάθε σπιθαμή του ποδοσφαίρου της χώρας. Όταν ο Ορλάντο Σα έπαιζε στη Φούλαμ, ο Πογέτ ήταν προπονητής της Μπράιτον. Στην εκκίνηση της φετινής χρονιάς που ο Ορλάντο Σα αγωνιζόταν με τη Ρέντινγκ, ο Πογέτ ήταν σχολιαστής αγώνων του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κι έχει και πλήρη και απολύτως θετική άποψη.

Ο Πογέτ είναι, άλλωστε, αυτός που τις περισσότερες φορές κάνει το "ψηστήρι" στον Ορλάντο Σα.
 
Ο ενδιάμεσος "κρίκος"
Όπως είπαμε ο Πογέτ γνωρίζει τον Ορλάντο Σα, όπως και καθετί που κινείται στην Αγγλία και στο ποδόσφαιρο αυτής. Όταν υπάρχει και κοινός γνωστός, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι ο Στιβ Κλαρκ, μέχρι πρότινος τεχνικός του Πορτογάλου φορ στη Ρέντινγκ.

Πως γνωρίζονται, όμως, Πογέτ και Κλαρκ; Ο Ουρουγουανός με τον Σκωτσέζο υπήρξαν συμπαίκτες για μια σεζόν (1997-1998) στην Τσέλσι κι έχουν συναντηθεί ως αντίπαλοι προπονητές. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός και η γνώμη του Κλαρκ για τον Σα, μέτρησε στον Πογέτ.

Η σούπερ pole position και ο "κρίσιμος" μήνας
Πάμε ξανά στον Ορλάντο Σα της Ρέντινγκ. Ο Πορτογάλος ήταν διστακτικός από την αρχή να πάει στην Αγγλία. Όχι λόγω ομάδας, εξάλλου η Championship δεν είναι κάποιο ασήμαντο πρωτάθλημα. Αλλά, δεν ήταν ενθουσιασμένος με τη χώρα. Δεν ταιριάζουν όλοι, παντού. Και είναι φανερό προτιμούσε μια χώρα που θα είχε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με την Πορτογαλία, παρά το μουντό τυπικό βρετανικό καιρό. Η Ρέντινγκ, ωστόσο, ικανοποίησε υλικά τη Λέγκια και πήρε το δρόμο για το Νησί.

Ξεκινά σούπερ τη χρονιά. Με 90λεπτο στο πρώτο ματς, με πλήρεις συμμετοχές, με το πρώτο του γκολ κόντρα στην Μπρέντφορντ (29/8) και το πρώτο του χατ-τρικ κόντρα στην Ίπσουιτς (11/9). Όλα κυλούν ιδανικά για τον Πορτογάλο στο Μπερκσαϊρ. Εκτός από τον τελευταίο μήνα.
Δεν είναι στην αποστολή για τα ματς με Πρέστον και Χαλ (12 και 16/12 αντίστοιχα), μένει στον πάγκο στο ματς με την Μπλάκμπερν (20/12), παίζει ένα τέταρτο στο ματς με τη Γουλβς, στον πάγκο στο ματς με την Μπρέντφορντ, βασικός στο ματς με την Μπρίστολ, στον πάγκο με την Ντέρμπι.

Όπως και να 'χει, σε 20 συμμετοχές σε Championship, FA Cup και League Cup έχει πέντε γκολ και δύο ασίστς. Ένα από τα γκολ, κόντρα στη Φούλαμ, πρώην του ομάδα.

Θέλει να φύγει
Είναι φανερό ότι ο ποδοσφαιριστής δεν λειτουργεί αυτόνομα, ειδικά από τη στιγμή που έχει και οικογένεια μαζί του. Ο Ορλάντο Σα ήξερε και ο ίδιος, ότι η Αγγλία δεν ήταν ο ιδανικός προορισμός. Το ξέρει και η οικογένειά του. Το ξέρει και η ποδοσφαιρική του οικογένεια. Η Ρέντινγκ. Όλοι γνωρίζουν ότι ο πιο ταλαντούχος επιθετικός της ομάδας και μεταγραφή του καλοκαιριού, δεν περνά καλά στο Μπέρκσαϊρ.

Η Ρέντινγκ που "κλωτσά"
Μόνο εύκολη δεν είναι η απόκτηση του Ορλάντο Σα από την ΑΕΚ. Όχι ανέφικτη, αλλά όχι και εύκολη. Η Ρέντινγκ πλήρωσε 1.320.000 ευρώ το καλοκαίρι στη Λέγκια. Ο Πορτογάλος είναι περουσιακό της στοιχείο. Και δεν πρόκειται να τον αφήσει έτσι. Η ΑΕΚ μπορεί να ελπίζει στο δανεισμό του Πορτογάλου, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι μπορεί να ζητήσουν οι Άγγλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον αφήσουν να φύγει, χωρίς να ικανοποιηθούν οικονομικά.

Τα "ατού" της ΑΕΚ είναι δύο: Γκουστάβο Πογέτ, και ο Ορλάντο Σα που θέλει να... φύγει.
 
Η εγγύηση που λέγεται Ορλάντο Σα
Διακαής πόθος. Η αριθμητική παίζει το δικό της ρόλο στο ποδόσφαιρο και δείχνει ότι ο 27χρονος Πορτογάλος φορ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με προτέρα θητεία σε Μπράγκα, Πόρτο, Νασιονάλ, Φούλαμ, ΑΕΛ (Κύπρος) και Λέγκια ο Ορλάντο Σα δείχνει ότι έχει το γκολ.

Καλύτερος παίκτης της χρονιάς (2012/2013) στην Κύπρο, καλύτερος παίκτης της χρονιάς (2013/2014) στο πολωνικό πρωτάθλημα αλλά και καλύτερος παίκτης φυσικά της ομάδας του, Λέγκια, την ίδια χρονιά. Με τη Λέγκια κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Αλλά και ουκ ολίγες φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της Championship κατά την τρέχουσα σεζόν, με τη φανέλα της Ρέντινγκ.

Έχει κληθεί τρεις φορές στην εθνική Πορτογαλίας, με τον ομοσπονδιακό τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, να εγκωμιάζει την απόδοσή του.
 

Δειτε Επισης

Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν
ΑΕΚ-Ομόνοια με σούπερ προσφορά στην In2Bet – Ποια θα μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου;
Πώς έφτασε στον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννενα και η επόμενη ημέρα