Υποταγή της ΑΕΚ στην Ολλανδία, ήττα 3-0 από τον ʼγιαξ

Η ΑΕΚ επέστρεψε στους ομίλους του Champions League μετά από 12 χρόνια, αλλά γνώρισε βαριά ήττα (0-3) από τον Άγιαξ στην Ολλανδία. Η Ένωση περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, στο πρώτο ματς των ομίλων του θεσμού, και έχασε εύκολα. Και τα τρία τέρματα σημειώθηκαν στο β' μέρος, τα δύο σημειώθηκαν από τον αριστερό μπακ Νικολάς Ταγλιαφίκο.

Πάμε να δούμε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από τον αγώνα στη Johan Cruijff ArenA.

1. ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΕΝΤΕ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκίνησε τον αγώνα στη Johan Cruijff ArenA με τέσσερις παίκτες στα μετόπισθεν και τον στόπερ Ούρος Τσόσιτς, δεξιό μπακ. Αυτό όμως σε φάση επίθεσης, καθώς ο Μπακάκης έβγαινε μπροστά και γινόταν εξτρέμ. Όταν η ΑΕΚ αμυνόταν, ο Τσόσιτς έπαιζε δίπλα σε Οικονόμου και Λαμπρόπουλο και ο Μπακάκης επέστρεφε στο δεξί άκρο της άμυνας.

Οι τέσσερις στην άμυνα, δηλαδή, γίνονταν πέντε, με αριστερό μπακ τον Χουλτ. Ο Άγιαξ επιχειρούσε στο πρώτο μέρος να διασπάσει την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα της Ένωσης από αριστερά, με τον Τάντιτς και τα ανεβάσματα του Ταγλιαφίκο. Παλικαρίσιο πρώτο 45λεπτο για το σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη, που κράτησε στην πίεση που άσκησαν οι Ολλανδοί, κυρίως στα πρώτα 20 λεπτά, αποφεύγοντας τα σοβαρά λάθη που θα μπορούσαν να κοστίσουν.

2. ΞΕΘΑΡΡΕΨΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 20ΛΕΠΤΟ

Το βαρύ πυροβολικό του Άγιαξ, ο 35χρονος Κλάας Γιαν Χούντελααρ, εξουδετερώθηκε σε απόλυτο βαθμό από τους Λαμπρόπουλο και Οικονόμου. Ο φορ του Αίαντα κατέστη ανέφικτο να κάνει αισθητή την παρουσία του, παρά τις προσπάθειες των Τάντιτς και Νέρες να τον τροφοδοτήσουν. Η ΑΕΚ, που δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα και την έχανε ύστερα από 2-3 πάσες, άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο μετά το πρώτο 20λεπτο και αφού νωρίτερα, στο 14' είχε απειλήσει με κεφαλιά του Σιμόες.

Στο μισάωρο η κατοχή μπάλας ήταν 68% υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι ωστόσο ολοκλήρωσαν το 45λεπτο χωρίς τελική εντός περιοχής, ενώ έχουν 12 κατά μέσο όρο στα πέντε εφετινά παιχνίδια πρωταθλήματος. Οι πλαγιοκοπήσεις των εξτρέμ του Άγιαξ μπορεί σε μερικές στιγμές να προκάλεσαν... καρδιοχτύπι, αλλά η άμυνα του Δικεφάλου ήταν εξαιρετική και αλάνθαστη. Τι άλλο είδαμε στο πρώτο μέρος; Έναν πολύ καλό Κλωναρίδη ο οποίος κουβάλησε μπάλα και προσπαθούσε να φύγει ταχύτατα στην αντεπίθεση, όπως στο 27', όταν πέρασε στον μαχητικό Πόνσε, το σουτ του οποίου κόντραρε.

3. ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ Ο,ΤΙ ΕΧΤΙΣΕ ΣΤΟ Α'

Για 45 λεπτά παρακολουθήσαμε μια σταθερή ΑΕΚ να περιορίζει τον Άγιαξ και να μην του επιτρέπει να παραβιάσει την εστία του Μπάρκα, παίζοντας αμυντικό ποδόσφαιρο, προσπαθώντας να χτυπήσει σε αντεπίθεση. Το ξεκίνημα του β' μέρους, ωστόσο, ήταν το χειρότερο δυνατό. Η Ένωση "γκρέμισε" πολύ γρήγορα, ό,τι έχτισε με κόπο. Μόλις στο πρώτο λεπτό της επανάληψης ο Αργεντινός αριστερός μπακ Ταγλιαφίκο βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας, ο Οικονόμου τον κάλυπτε και ο Νοτιοαμερικανός με πλασέ στην κίνηση "εκτέλεσε" τον Μπάρκα (1-0). Μια φάση βέβαια στην οποία αδράνησε όλη η άμυνα, που ξέχασε τον διεθνή ακραίο αμυντικό και τον άφησε σε θέση για γκολ.

Αν, μάλιστα, δεν είχε πραγματοποιήσει τρομερή ενστικτώδη επέμβαση ο Μπάρκας λίγο μετά, στο 57, ο ίδιος παίκτης που βρέθηκε πάλι σε θέση φορ, θα είχε σημειώσει και δεύτερο τέρμα. Βρέθηκε όμως σε φοβερή μέρα ο Ταγλιαφίκο, και στο 90' κάνοντας σέντρα - σουτ, "κρέμασε" τον Μπάρκα για το 3-0.

4. ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΕΚ, ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΞ

Η ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος ήταν αγνώριστη. Υποταγή στον Άγιαξ, ο οποίος κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Όχι ότι πραγματοποίησε κλασικές ευκαιρίες, αν εξαιρεθεί αυτή του Ταγλιαφίκο, αλλά περιόρισε την Ένωση στο μισό γήπεδο. Δεν της επέτρεψε να κρατήσει μπάλα και όταν αυτό πήγε να συμβεί, λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να την ξανακερδίσουν οι Ολλανδοί. Η ΑΕΚ δεν έκανε καμία ευκαιρία στο β΄μέρος. Η μόνη στιγμή που θα θυμόμαστε, είναι η ωραία προσπάθεια του Μάνταλου να φύγει στην αντεπίθεση με την καταπληκτική ντρίμπλα στον Ντε Γιονγκ.

5. Ο ΦΑΝ ΝΤΕ ΜΠΕΕΚ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΕΡΙ

Ο Χούντελααρ που δεν έκανε καλό παιχνίδι, αντικαταστάθηκε στο 62' από τον Φαν ντε Μπέεκ. Ο 21χρονος μέσος ήταν ο ποδοσφαιριστής που έβαλε οριστικά τέλος στο αήττητο σερί 14 αγώνων της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Στο 77' ο Σιμόες έχασε φθηνά τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο Τάντιτς από δεξιά έβγαλε τη σέντρα και ο αφύλαχτος διεθνής Ολλανδός με τρομερό πλασέ στην κίνηση έκανε το 2-0. Εκεί είχαν πλέον όλα τελειώσει. Ακολούθησε και το τρίτο τέρμα από τον Ταγλιαφίκο στο 90'. Ένα κακό βράδυ για την ΑΕΚ, μια πολύ άσχημη πρεμιέρα στην επιστροφή της στους ομίλους του Champions League.

 

Γήπεδο: Johan Cruijff ArenA

Διαιτητής: Carlos Del Cerro (Ισπανία)

Βοηθοί:  Juan Yuste, Roberto Alonso (Ισπανία)

4ος: Abraham Alvarez Canton (Ισπανία)



ΑΓΙΑΞ (Έρικ Τεν Χαγκ): Ονανά, Μαζράουι, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταγλιαφίκο, Ζιγιές, Σένε, Έιτινγκ, Νέρες (77' Ντόλμπεργκ), Χούντελααρ (62' Φαν ντε Μπέεκ), Τάντιτς

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Τσόσιτς, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (61' Αλέφ), Σιμόες, Κλωναρίδης, Μπακάκης (70' Γιαννιώτας), Μάνταλος, Πόνσε (81΄Γιακουμάκης).

 

Γκολ: 46', 90' Ταγλιαφίκο, 77' Φαν ντε Μπέεκ

Κάρτες: 74' Ντε Γιονγκ, 75' Ζιγιές, 72' Αλέφ - 74' Μάνταλος

 

Πηγή: www.sport24.gr

Δειτε Επισης

Εκτέλεσε την Πόρτο και έκλεισε ραντεβού με τον Ολυμπιακό για την ευρω-κούπα η Μίλαν
Πάει πίσω το πρωτάθλημα, προς αναβολή ο τελικός του Κυπέλλου στην Ελλάδα
Respect και στους τρεις, αξίζετε να το ζείτε!
Ανάμεσα στους κορυφαίους-Υποψήφιος για MVP της εβδομάδας στο Conference League ο Τζολάκης
Μασούρας: Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’, για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ
Μαρινάκης σε Φορτούνη: Θα πάτε για πολλά εκατομμύρια εσείς
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού