Το κοουτσάρισμα του Δώνη κάνει τη διαφορά

Η παρουσία στο γήπεδο δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείς πράγματα που δεν μπορείς από την τηλεόραση. Βλέπεις τις κινήσεις των παικτών όταν βρίσκονται μακριά από τη μπάλα, τις αντιδράσεις των προπονητών, την εφαρμογή της διαγωνίου από τους διαιτητές.

Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Λεβαδειακό ο Γιώργος Δώνης αιφνιδίασε χρησιμοποιώντας στην ενδεκάδα τον Ηλία Χατζηθεοδωρίδη. Ο λόγος αναδείχτηκε μετά από λίγο: ο Χατζηθεοδωρίδης ντούμπλαρε τον Ινσούα στο μαρκάρισμα του Σαβαντόγκο, του πιο επικίνδυνου αντίπαλου επιθετικού. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σαβαντόγκο να μην φανεί καθόλου.

Γύρω στο 25', ο Μάντζιος ως... παλιά καραβάνα, πήρε χαμπάρι το τρικ του Δώνη και έστειλε τον Σαβαντόγκο στην απέναντι πλευρά, για να πέφτει πάνω στον Γιόχανσον, αφού ο Χατζηγιοβάνης έμενε πιο ψηλά. Ο Δώνης αντέδρασε άμεσα και άλλαξε πλευρές στους εξτρέμ του, ο Χατζηθεοδωρίδης ακολούθησε τον Σαβαντόγκο και η εξουδετέρωση συνεχίστηκε...

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Πως ο Δώνης μέχρι στιγμής αποδεικνύεται εκτός από καλός προπονητής και ικανός κόουτς. "Διαβάζει" τα παιχνίδια, στήνει την ενδεκάδα του προσαρμοσμένη στον αντίπαλο, για να τον χτυπήσει στα μειονεκτήματα του και να περιορίσει τα δυνατά του σημεία και παρεμβαίνει στη ροή της αναμέτρησης όταν κάτι στραβώνει.

Ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να διαθέτει στην τεχνική ηγεσία του έναν άνθρωπο ο οποίος ήθελε όσο κανείς άλλος τη δουλειά, έχει ζήσει το Σύλλογο ως πρωταγωνιστή και γνωρίζει τις απαιτήσεις του, αρέσκεται να αναδεικνύει μικρούς, είναι επαρκής προπονητής και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, κοουτσάρει αποτελεσματικά.

Φυσικά, σίγουρα θα υπάρξουν παιχνίδια που το σχέδιο του Δώνη δεν θα λειτουργήσει ή οι αλλαγές του δεν θα πετύχουν το σκοπό τους. Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο πως όσο σωστά και να δουλεύει ένας επαγγελματίας, ο απρόβλεπτος παράγοντας ή ένας καλύτερος (και πιο τυχερός) αντίπαλος θα τον νικήσει.

Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο προπονητής του βοηθά την ομάδα όταν χρειάζεται. Στις τέσσερις αγωνιστικές έως τώρα, όταν ο Παναθηναϊκός έχασε τον έλεγχο, ο Δώνης παρενέβη από τον πάγκο και επανέφερε την ισορροπία. Το ίδιο συνέβη απέναντι στον Λεβαδειακό, αφού οι αλλαγές του Δώνη στο δεύτερο ημίχρονο ξανακέρδισαν τη μάχη στη χαμένη αρχικά μεσαία γραμμή...

Κυρίως,  η δουλειά του Δώνη φάνηκε στις φάσεις των γκολ... Οι πάσες, οι κινήσεις, ο συγχρονισμός, όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Παρακολουθήστε το ριπλέι στο δεύτερο γκολ... Ο Ινσούα "σκάβει" στον Χατζηγιοβάνη γιατί ξέρει ότι θα φύγει στον κενό χώρο, ο Χατζηγιοβάνης μπαίνει στην περιοχή και χωρίς να δει καλά-καλά, γυρνάει παράλληλα τη μπάλα, ξέροντας ότι θα έχει ακολουθήσει συμπαίκτης του... Ήταν ο Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος εξ' επαφής στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Όπως σε κάθε παιχνίδι του Παναθηναϊκού, υπήρξαν τα points που ξεχώρισαν. Για πάμε να τα καταγράψουμε:

* Τέσσερα παιχνίδια, 10 γκολ, εφτά διαφορετικοί σκόρερ, πρώτος σκόρερ ο δεξιός μπακ Γιόχανσον, τρίτη συνεχόμενη "τριάρα". Παραγωγική ομάδα, Λερναία Ύδρα στο σκοράρισμα, παίρνει λύσεις από πολλούς ο Δώνης. Το μόνο που χωλαίνει είναι η βαθμολογική συγκομιδή, αφού 4Χ3=6 και όχι 12 λόγω της ποινής...

* Ο Δώνης επέλεξε τον Μακέντα διότι με το στυλ που εφαρμόζει, ήθελε έναν επιθετικό ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει. Ο Μακέντα δεν είναι "κίλερ", αλλά συνεργάζεται πιο εύκολα με τους υπόλοιπους απ' ότι θα συνδυαζόταν ένας "βαρύς φορ". Ο Ιταλός έδωσε ένα δείγμα στη φάση του 3-0 με την πάσα-τακουνάκι στον Γιόχανσον, ο οποίος τελείωσε εξαιρετικά το τετ-α-τετ. Φυσικά, για να πετύχει ο Μακέντα, πρέπει οι συμπαίκτες του να συνεχίσουν όπως άρχισαν.

* Στην αρχή του καλοκαιριού ήταν κοινή παραδοχή ότι ο Παναθηναϊκός είχε έλλειμμα ποιότητας στο ρόστερ. Στην πράξη, αυτό δεν έχει φανεί καθόλου... Χωρίς να έχει ενσωματωθεί ο Μακέντα, με τον Μουνιέ τραυματία και τον Άλτμαν εκτός κάδρου μέχρι τον Νοέμβριο, ο Δώνης βρήκε λύσεις από τους μικρούς και άντε να τους αφήσει έξω...

* Μπήκε πολύς κόσμος και μετά τα πρώτα λεπτά και η συνολική προσέλευση ξεπέρασε τους 20.000 θεατές. Όμως, εκτός από την ποσότητα, μετράει και η ποιότητα. Μπαμπάδες με τα παιδιά τους (και μαμάδες σε λίγες περιπτώσεις) ήρθαν στο ΟΑΚΑ και το Facebook γέμισε με όμορφες φωτογραφίες. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη να ενισχύσει αυτόν τον δεσμό και φέτος είναι μία καλή ευκαιρία.

* Το ΟΑΚΑ δεν έχει την αίσθηση του "Απόστολος Νικολαΐδης", είναι αχανές αλλά για τον Παναθηναϊκό είναι οικείο. Όταν ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός, μπορεί να προσελκύσει κόσμο και να το μετατρέψει σε έδρα. Διότι το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο, είναι η ομάδα.

* Ξεκάθαρα, ο MVP του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής είναι ο Χατζηγιοβάνης. Ένα γκολ, δύο κερδισμένα πέναλτι και ένα που δεν του δόθηκε στην Ξάνθη και τρεις ασίστ. Ωριμότητα στις επιλογές του, ικανός στο "ένας με έναν", αστείρευτες δυνάμεις και με περισσότερη αυτοπεποίθηση μετά από κάθε ματς. Άλλος ποδοσφαιριστής σε σχέση με πέρυσι.

* Αθόρυβα σε σχέση με τους μικρούς που μονοπωλούν την επικαιρότητα, οι Διούδης και Κολοβέτσιος κερδίζουν τα δικά τους προσωπικά στοιχήματα. Δύο παίκτες που όταν πρωτοεμφανίστηκαν έδειχναν να έχουν τα φόντα για μεγάλα πράγματα, στην πορεία δεν τα κατάφεραν, αλλά τώρα έχουν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στον Παναθηναϊκό. Ο Διούδης αντέχει τη φανέλα με το νούμερο 1 και ο Κολοβέτσιος ηγείται με επάρκεια της άμυνας.

Δειτε Επισης

Πάει πίσω το πρωτάθλημα, προς αναβολή ο τελικός του Κυπέλλου στην Ελλάδα
Respect και στους τρεις, αξίζετε να το ζείτε!
Ανάμεσα στους κορυφαίους-Υποψήφιος για MVP της εβδομάδας στο Conference League ο Τζολάκης
Μασούρας: Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’, για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ
Μαρινάκης σε Φορτούνη: Θα πάτε για πολλά εκατομμύρια εσείς
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού