Η ελληνική επανάσταση παίζει... ποδόσφαιρο!

Έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο σχέση με την επανάσταση του 1821; Στα χρόνια εκείνα δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο αλλά η μεγάλη του γένους εθνεγερσία και οι ήρωες της αποτέλεσαν πηγή έμπνεσης για ονόματα ομάδων και γηπέδων σ' όλη την χώρα. 

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη και σήμερα συναντάει κανείς επίθετα που παραπέμπουν σε ήρωες και "παράγοντες" της επανάστασης. Ο Θανάσης Ανδρούτσος παίζει σήμερα στον Ολυμπιακό ενώ στο παρελθόν ο Κυριάκος Ανδρούτσος μεγαλουργούσε με τα χρώματα της Παναχαϊκής. Στην Α'εθνική "συναντά" κανείς τα επίθετα Κανάρης (Ομόνοια), Δεληγιάννης (Εθνικός), Πανουργιάς (Ρόδος), Φραντζής(Παναθηναϊκός) ενώ στη Λάρισα έπαιξε στη δεκαετία του '80 ο Θωμάς Δράμαλης ο οποίος δεν έχει σχέση με  τον Μαχμούτ Πασά Δράμαλη. 

Όλη η Ελλάδα πάντως είναι γεμάτη με ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν κυρίως σε τοπικά πρωταθλήματα και τιμούν τους ήρωες του 1821. Η Α.Ε Καραϊσκάκηςπου ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Άρτα έχει πάρει το όνομα της από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη τον οποίο απεινοκίζει και στο έμβλημα της. 

Η ομάδα από την Άρτα, η οποία είναι για κάποιους η πατρίδα του Καραϊσκάκη, παίζει στη Football League και έχει αξιοπρόσεκτη πορεία. Στο νομό Μαγνησίας και στο Βελεστίνο εδρεύει ο «ΑΣ Ρήγας Φεραίος» ο οποίος έχει πάρει το όνομα του από τον Ρήγα Φεραίο που επηρέασε  τους Έλληνες στα χρόνια προ της Επαναστάσεως με τον «Θούριο» και άλλα έργα του. 

Η ομάδα που ιδρύθηκε το 1926 έχει παίζει στη  Γ' Εθνική ενώ έχει δώσει  και φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ και  με την Β’ ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Στην Βοιωτία έχουμε ποδοσφαιρικό σύλλογο με το όνομα «Υψηλάντης» προς τιμήν του Δημητρίου Υψηλάντηο οποίος πολέμησε γενναία στην περιοχή κατά την διάρκεια της Επανάστασης. 

Στην Κοζάνη υπήρχε επίσης η Αθλητική Ένωση Δημητρίου Υψηλάντη η οποία έπαιξε και στη Δ' εθνική. Στη Φωκίδα συναντάμε τον «ΑΣ Οδυσσέας Ανδρούτσος». Ο σύλλογος έχει έδρα την Γραβιά και πήρε το όνομα του από τον ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσο που πολέμησε με γενναιότητα στην μάχη της Γραβιάς. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1959 και έχει συμμετάσχει και στο παλιό Πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής (2006, Ερασιτεχνικό).

Στη Μεσσηνία ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος ενέπνευσε τους κατοίκους των Δολιανών για να ιδρύσουν το 1921 τον σύλλογο «Νικηταράς ΑΠΣ Δολιανών» ενώ στη Χώρα συναντάμε και τον «ΑΟ Παπαφλέσσας» με έτος ίδρυσης το 1968 και πηγή έμπνευσης τον ήρωα Γρηγόριο Παπαφλέσσα. 

Ο Αθανάσιος Διάκος έχει ...ιδρύσει δυο ομάδες, στη Φωκίδα και στις Σέρρες. Στη  Χίο «γεννήθηκε» το 1958 ο ΑΠΟ Κανάρης Νενήτων ο οποίος έχει συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής και από εκεί έχει ξεπηδήσει ο άσος του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ Δημοσθένης Κάβουρας. Ο σύλλογος πήρε φυσικά το όνομα του από τον ΝαύαρχοΚωσταντίνο Κανάρη. 

Στις Σπέτσες συναντά κανείς τον «ΑΟΣ Μουμπουλίνας» του οποίου οι ιδρυτές τίμησαν την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Στην Εύβοια υπάρχει ο «ΑΟ Μιαούλης Φύλλων» και στην Πάτμο υπάρχει ο ΑΣ "Ξάνθος ο Πάτμιος" που έλκει το όνομα του από τον φιλικό Εμμανουήλ Ξάνθο ενώ ο συναγωνιστής του Νικόλαος Σκουφάς έδωσε το όνομα του στον Σκουφά Κομποτίου στην Άρτα. Επίσης ο ΑΟ Παπανικολής παίζει στην Ερεσό Λέσβου.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε και το γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης".  Ελάχιστα μέτρα μακριά από το σημείο που έχει χτιστεί το γήπεδο σκοτώθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το έτος 1827. Ο μεγάλος στρατηγός της Επαναστάσεως έδωσε το όνομα του στο στάδιο το 1938.

Ένα ακόμη γήπεδο ομάδας Super League φέρει το όνομα ήρωα της Επαναστάσεως είναι εκείνο του Αστέρα Τρίπολης. Το γήπεδο κατασκευάστηκε στην Τρίπολη το 1979 και το 2012 δόθηκε σ’ αυτό το όνομα του «Γέρου του Μοριά» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο οποίος κατατρόπωσε τους Οθωμανούς στην Τριπολιτσά και σ’ άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. 

Από την Τρίπολη στα Γιάννινα εκεί όπου ο ΠΑΣ χρησιμοποιεί ως έδρα τους «Ζωσιμάδες». Οι αδελφοί Ζωσιμά από την Ήπειρο δεν ήταν ήρωες της Επαναστάσεως αλλά ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στήριξαν οικονομικά τον Αγώνα. 

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Το φυλαχτό του πατέρα του Τζολάκη στη διαδικασία των πέναλτι-«Πήραμε μαζί την πρόκριση»
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί
Είπε αντίο στην Ευρώπη o ΠΑΟΚ με κέρδη άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ
Τα highlights από τη μεγαλειώδη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε
Τα χρήματα που πήρε κι αυτά που περιμένει ο Ολυμπιακός στο Conference League
Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης
Μεντιλίμπαρ μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού-«Θέλουμε να πάμε στον τελικό»