Γιώργος Δώνης: Ο πρώτος Έλληνας που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν

Η σεζόν 1995-1996 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Παναθηναϊκού, εξαιτίας της καταληκτικής πορείας των πράσινων στο Champions League και το αλησμόνητο γκολ του Βαζέχα στην Ολλανδία επί του Άγιαξ, μετά την ασίστ του Γιώργου Δώνη. Οι «πράσινοι» είχαν βρεθεί μια ανάσα από τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το «Τρένο» έκανε μία τρομερή κούρσα από τα δεξιά και έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Πολωνό στράικερ, ο οποίος με ψύχραιμο δεξί πλασέ πρόλαβε τον Φαν ντερ Σαρ, στέλνοντας τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι. Μία φάση που όπως φαίνεται σημάδεψε για πάντα τη ζωή του Δώνη, έστω και αν δεν ήταν εκείνος που πέτυχε το γκολ.

Στις 5 Ιουνίου του 1996, λοιπόν, ο Γιώργος Δώνης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν και έφυγε για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Premier League και την Μπλάκμπερν Ρόβερς.

Μάλιστα ο 26χρονος τότε εξτρέμ, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής, με συμβόλαιο που άγγιξε το 1.1 δις δραχμές (περίπου 4 εκ. ευρώ). Τεράστιο ποσό για την εποχή, μην ξεγελούν τα σημερινά χρήματα που έχουν ξεφύγει για τα καλά, ακόμα και για τους δικούς μας ποδοσφαιριστές, ειδικά εκείνους που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

TO 1995 ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΑ

Προτού μιλήσουμε για τον Δώνη όμως ας θυμηθούμε λίγο τι συνέβη εκείνη την εποχή. Το 1990 ένας άσημος ποδοσφαιριστής, ο  Ζαν Μαρκ Μποσμάν, αγωνιζόταν στο Βέλγιο και την ομάδα της Λιρς. Το συμβόλαιο του ολοκληρώθηκε, όμως δεν μπορούσε να πάρει μεταγραφή σε άλλο σύλλογο, αν πρώτα δεν έδιναν αρκετά χρήματα στην Λιρς για να φύγει.

Ο Μποσμάν, λοιπόν, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργαζομένων και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, ενώ ήταν σε κόντρα με την βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Πέντε χρόνια μετά από σκληρές διαμάχες στις δικαστικές αίθουσες ο Μποσμάν κέρδισε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως ο κάθε εργαζόμενος-ποδοσφαιριστής μπορεί να διαπραγματεύεται ελεύθερα, είτε με τον ίδιο είτε με άλλο σύλλογο όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του εντός Ευρώπης.

Λίγο αργότερα αυτό ίσχυσε και για τους μη κοινοτικούς παίκτες. Αυτός ο άγνωστος ποδοσφαιριστής, άλλαξε τον ποδοσφαιρικό χάρτη...

Ο Ένγκαρ Ντάβιντς ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε χρήση, μετά τον Μποσμάν, αυτού του όρου και έφυγε από τον Άγιαξ με προορισμό την Μίλαν. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η καριέρα του Γιώργου Δώνη στην Αγγλία.

ΤΟ «ΤΡΕΝΟ» ΣΦΥΡΙΞΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
Ο Γιώργος Δώνης υπέγραψε στην Μπλάκμπερν και έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Αυγούστου του 1996 στον αγώνα εναντίον της Τότεναμ, με την ομάδα του να χάνει με 2-0.

Συνολικά ο Δώνης αγωνίστηκε σε 11 αγώνες ως βασικός και 11 ως αλλαγή, ενώ πέτυχε και δυο γκολ με τους Ρόβερς. Το πρώτο του τέρμα ήρθε στο ματς της Μπλάκμπερν με την Έβερτον (έκανε το 1-0 στο 39') και το δεύτερο στο 4-0 επί της Κόβεντρι, με τον Έλληνα εξτρέμ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Στο μέσο της επόμενης σεζόν επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ αυτή τη φορά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και η Χάντερσφιλντ. Η καριέρα του πάντως ολοκληρώθηκε στην Ένωση το 2001 μόλις στα 31 του χρόνια.
Πηγή: sport24.gr

 

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής