Καρντόσο: Όταν κοιτάζω στα αποδυτήρια δεν βλέπω εθνικότητες, τους χρειαζόμαστε όλους

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός της ΑΕΚ:

Αρχικά ο Καρντόσο είπε:

«Μετά το πρώτο παιχνίδι υπήρξε αρκετή συζήτηση και άρθρα στον Τύπο και ακούστηκαν διάφορες υποθέσεις. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Μερικά από τα λόγια μου δεν έγιναν αντιληπτά από όλους μάλλον. Είναι ένα μήνυμα που αφορά και τα επόμενα ματς στην Ευρώπη και ως το τέλος της σεζόν. Αν θυμάστε τη μέρα που έγινε η παρουσίασή μου, είπα ότι έχω έρθει σε μια ομάδα που έχει ξεκάθαρες κάποιες αξίες που για μένα είναι σημαντικές. Έχουμε ένα ενδιαφέρον γκρουπ παικτών, αλλά δεν έχουμε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Μετά το ματς όταν μιλήσαμε για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα ανάμεσά μας έχει να κάνει με όλο αυτό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε ένα σύνολο που να βελτιώνεται συνεχώς ώστε να μπορούμε να φτάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο. Η σεζόν θα είναι δύσκολη, ήδη είναι δύσκολη, και μόνο ένα ισχυρό γκρουπ θα έχει τη δυνατότητα να δώσει τον καλύτερο εαυτό για να κατακτήσουμε τους στόχους της σεζόν. Αυτό δεν ήταν κριτική, ήταν μια δήλωση», και πρόσθεσε:

«Είναι φυσιολογικό μετά από δύο μήνες δουλειάς, με αλλαγές στο ρόστερ, οι παίκτες να αναγνωρίζονται ακόμα μεταξύ τους. Όταν είπα μετά το τέλος του ματς ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτσι και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι πολύ εύκολο για μένα να σας το πω. Είναι αυτό που λέω καθημερινά στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις. Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν κοιτάω τα αποδυτήρια δεν βλέπω εθνικότητες. Βλέπω την απόδοση στην προπόνηση, την καθημερινή δουλειά και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για το καλό της ομάδας. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο με μικρά πράγματα. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο γιατί η ομάδα έχει αρκετούς στόχους να κατακτήσει».

Για το γεγονός ότι το πρώτο ματς είναι χωρίς θεατές στο ΟΑΚΑ και στην Τουρκία θα υπάρχουν 40.000 οπαδοί:

«Γνωρίζω πολύ καλά την ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Πριν τρία χρόνια παίξαμε δύο προκριματικούς εκεί με τη Σαχτάρ απέναντι στην Μπασάκσεχιρ. Τότε είχαμε επιτυχία. Ξέρω πολύ καλά την ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσουμε. Όταν παίζουμε εκτός έδρας παιχνίδι και δεν νιώθω τις αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, σημαίνει σίγουρα ότι δεν παίζουμε καλά. Αυτό που περιμένουμε είναι εκεί ο κόσμος να σφυρίζει και να φωνάζει γιατί αυτό θα σημαίνει ότι η ομάδα μου θα παίζει καλά. Σε εμένα δεν μου αρέσει στα γήπεδα να μην υπάρχει κόσμος. Όσο περισσότερο γεμάτο το γήπεδο, τόσο καλύτερα για μας. Έχουμε έμπειρους παίκτες που δεν θα τους επηρεάσει η ατμόσφαιρα. Η συλλογική προσπάθεια θα είναι αυτή που θα φέρει το τελικό αποτέλεσμα».

Για το γεγονός ότι έγινε αλλαγή ο Λιβάια στο ματς με την Κραϊόβα και η εξήγηση αυτής της κίνησης:

«Συνήθως όταν ετοιμάζω το επόμενο ματς δεν μιλάω για το προηγούμενο. Θα κάνω μια εξαίρεση όμως για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Στο πρώτο ημίχρονο με την Κραϊόβα είχαμε δύο μεγάλες ευκαιρίες να τελειώσουμε το ματς. Ένα δοκάρι και μια ακόμα ευκαιρία με τον Ολιβέιρα που δεν πάσαρε στον Λιβάια. Θα πρέπει να σκεφτούμε την αρχική ενδεκάδα. Βάλαμε τον Κρίστιτσιτς, γνωρίζοντας ότι θα του δίναμε έτσι χρόνο. Θα έχουμε τέσσερα ματς σε 12 μέρες και θα χρειαστούμε όλους τους παίκτες. Οπότε μπορείτε να περιμένετε αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Για τον Νέναντ γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να γίνει αλλαγή καθώς δεν θα τελείωνε το ματς σε καλή κατάσταση. Όσον αφορά την επιθετική γραμμή θέλαμε να δώσουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται στον Ολιβέιρα. Ανάμεσα σε αυτούς είχαμε τρεις παίκτες. Για αυτές τις θέσεις έχουμε διάφορες επιλογές, αλλά μιλάμε για τέσσερις επιλογές. Για τον Μάνταλο, τον Ζεράλντες, τον Βέρντε και τον Λιβάια. Από αυτούς τους τέσσερις ήμουν σίγουρος για τους δύο ότι θα τελείωναν το ματς. Ο Μάνταλος και ο Ζεράλντες γιατί είχαν δουλέψει περισσότερο στην προετοιμασία. Οπότε κάποιος θα έμενε εκτός ενδεκάδας. 

Συνεπώς σκεπτόμενος αυτά και το γεγονός ότι ο Λιβάια βοήθησε πολύ στο πρώτο ματς, αποφάσισα να ξεκινήσω τον Μάρκο και άφησα εκτός τον Βέρντε. Για αυτό έπαιξε ο Ζεράλντες στα δεξιά. Στο δεύτερο μέρος έπρεπε να κάνω αλλαγή τον Κρίστιτσιτς, δυστυχώς έπρεπε να αφήσω μια αλλαγή για το τέλος του ματς, αλλά προηγουμένως έπρεπε να αλλάξω είτε τον Μάρκο είτε τον Νέλσον. Εκείνη τη στιγμή υποφέραμε, έπρεπε να είχαμε πολλά τρεξίματα και η θέση του επιθετικού είναι εκείνη που τρέχει λιγότερο. Για αυτό αποφάσισα να αφήσω τον Ολιβέιρα μέσα, να βγάλω έξω τον Λιβάια και να βάλω στο κέντρο τον Ζεράλντες και τον Βέρντε στα δεξιά. Στο τέλος είχαμε 11 χιλιόμετρα από τον Μάνταλο και άλλα τόσα από τον Ζεράλντες. Ο Βέρντε δεν μπόρεσε να τελειώσει τις φάσεις, αλλά αυτή ήταν η επιλογή που έκανα εκείνη τη στιγμή. Ο Βέρντε κατάλαβε πολύ καλά το ματς, γιατί αυτό που εξηγώ τώρα του το εξήγησα μετά το ματς. Δεν μπορούσε να βγάλει 90λεπτο. Του είπα ότι ίσως ήταν ο πιο σημαντικός παίκτης στο ματς. Τον ρώτησα γιατί έκλαψε και μου είπε όχι για τον ίδιο αλλά για μένα γιατί ήξερε ότι μπορούσε να ικανοποιήσει το πλάνο και δεν τα κατάφερε. Αυτό που του είπα ότι για την προσπάθεια που έκανε εγώ δεν θα τιμωρήσω κανέναν για μια ευκαιρία. Δεν υπάρχει ιεραρχία μέσα στα αποδυτήρια. Χρειαζόμαστε όλους έτοιμους σε κάθε ματς. Άλλες φορές κάποιοι μπορεί να είναι πιο σημαντικοί, άλλες λιγότερο σημαντικοί αλλά τους χρειαζόμαστε όλους. Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Σβάρνας στην αρχή της σεζόν θα ξεκινούσε βασικός. Και τα πάει μια χαρά. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω συμπτώσεων. Δυστυχώς ο Τσιγκρίνσκι είχε προβλήματα στην προετοιμασία, ο Οικονόμου δεν αισθάνεται άνετα να παίξει στην αριστερή πλευρά. Έτσι ο Σβάρνας έπαιξε καλά και κράτησε τη θέση του. Αύριο παίζουμε άλλο παιχνίδι και τους χρειαζόμαστε όλους».

Για το κατά πόσο θεωρεί την ομάδα του έτοιμη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ματς με την Τράμπζονσπορ λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα φιλοσοφία που περνάει:

«Το ματς αυτό έχει 180 λεπτά. Αν παίξουμε άσχημα και περάσουμε θα είμαστε χαρούμενοι. Δεν είναι αυτό που θέλω αλλά το αποτέλεσμα σε αυτά τα ματς είναι σημαντικό. Πρέπει να καταλάβουμε απέναντι σε ποια ομάδα παίζουμε. Πρέπει να σεβαστούμε τον αντίπαλο. Είναι ένα πολύ δυνατό κλαμπ, από ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα, με ισχυρό οικονομικό επίπεδο. Αυτή τη βδομάδα είδαμε τον Στάριτζ να πηγαίνει εκεί. Παίκτες από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες πηγαίνουν εκεί. Αλλά ο σεβασμός μέσα στο γήπεδο έχει να κάνει με το να ξεχνάς τα ονόματα, τα χρώματα και τις εθνικότητες και να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας. Έχω προσωπικά παραδείγματα που ξεπεράσανε τον εαυτό τους στα αθλήματα. Όταν μιλάμε για εμπειρία πρέπει να προσέχουμε γιατί έχω αρκετή εμπειρία σε αυτές τις διοργανώσεις. Η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει αυτά τα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ομαδικό πνεύμα. Η ομάδα που θα το κάνει αυτό για το 180 λεπτά θα μπορέσει να προκριθεί. Θα πρέπει να παίξουμε στο ανώτατο όριο σε κάθε ματς, να μειώσουμε τα ατομικά λάθη και μαζί να είμαστε πιο δυνατοί από τον αντίπαλο».

Για το αν οι επιλογές του διαφοροποιούνται από τη στιγμή που τα ματς με την Τράμπζονσπορ είναι διαφορετικά σε σχέση με την Κραϊόβα:

«Προφανώς και είναι διαφορετικό όταν παίζεις εντός τον πρώτο αγώνα. Όσον αφορά αυτόν τον προκριματικό είναι πιο δύσκολο. Πρέπει να καταλάβουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ματς με τον καλύτερο τρόπο. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται και στα δικά μας αποδυτήρια. Όσον αφορά τη φιλοδοξία που υπάρχει μέσα σε αυτά, στη διοίκηση και σε μένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ώστε να είμαστε πιστοί στο πλάνο μας, να περιορίσουμε τις πιθανότητες των αντιπάλων να παίζουν ελεύθερα, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες μας και έτσι θεωρώ πως και στα δύο ματς θα παίξουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να είμαστε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Τίποτα δεν περιμένω να είναι εύκολο. Προσδοκώ μια καλή τακτική τοποθέτηση, να είμαστε επιθετικοί στην αμυντική ικανότητα για να περιορίσουμε τον αντίπαλο κι αν είμαστε σε αυτό το επίπεδο όλα μπορούν να συμβούν».

Για το αν το φιλικό με την Μπασάκσεχιρ βοηθάει ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με την Τράμπζονσπορ:

«Είναι δύο ομάδες που ανήκουν στην πρώτη πεντάδα του τουρκικού πρωταθλήματος και στο top 5 των δυνατών τουρκικών ομάδων. Όσον αφορά την τακτική οι δύο ομάδες είναι διαφορετικές οπότε το ένα παιχνίδι δεν έχει να κάνει με το άλλο. Είναι δυνατές ομάδες, αλλά με διαφορετικές φιλοσοφίες και φυσικά τα παιχνίδια γίνονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες».

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Το μήνυμα του ΠΑΟΚ για το θάνατο του 15χρονου-«Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή»
Επιστρέφει στους πάγκους ο Μανόλο Χιμένεθ-Συμφωνία με ομάδα της Παραγουάης
Αρχίζουν οι μάχες για την παραμονή στην Ελλάδα
Αναβλήθηκε το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός
«Ελπίζω να βρεθούμε στον τελικό με ΠΑΟΚ, στόχος του Μαρινάκη η ευρωπαϊκή καταξίωση του Ολυμπιακού»
Το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού, Φενέρμπαχτσε
Το προφίλ της Κλαμπ Μπριζ-Έμεινε πίσω εγχώρια αλλά... δεν χαρίζεται στην Ευρώπη
Με Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός, με Μπριζ ο ΠΑΟΚ-Tα ζευγάρια των προημιτελικών του Conference
Τι έκανες ρε Κουλιεράκη; Τον ξεχώρισε η UEFA, ματς καριέρας από τον αμυντικό του ΠΑΟΚ
Σενάρια για Αλμέιδα τέλος-Νέος προπονητής της Λάτσιο ο Τούντορ