Η πρόσληψη Ρόκα και η κανονικότητα στην επιλογή

Τελικά, ο νέος τεχνικός διευθυντής δεν ανακοινώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως προέκυπτε το τελευταίο διάστημα από το ρεπορτάζ αλλά το βράδυ της Παρασκευής, περίπου ένα μήνα μετά την λανθασμένη απόλυση του Νίκου Νταμπίζα, τον οποίο ακόμη κάποιοι βλέπουν στον... ύπνο τους, του χρεώνουν καθετί αρνητικό και δεν μπορούν να δουν(γιατί δεν ξέρουν) τα θετικά της δουλειάς του. Πάλι καλά που έστω και αργά ο πρώην τεχνικός διευθυντής κατάλαβε πως παίζεται το έργο.

Το Τριφύλλι, λοιπόν, έκλεισε άμεσα ένα πολύ σημαντικό κενό στην λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχοντας ψάξει αρκετά και σοβαρά στην αγορά για τον εκλεκτό. Η επίσπευση της τελικής απόφασης προέκυψε από μία πολύ απλή αλλαγή δεδομένων:

Ο εξαρχής πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού έβαλε στον εαυτό του την ένδειξη ᾽᾽διαθέσιμος᾽᾽, εντυπωσίασε με τις γνώσεις και το σκεπτικό του στο ραντεβού που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα και όλα τα υπόλοιπα ήταν εύκολα για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Ναι, ο Τσάβι Ρόκα είχε αρνηθεί αρχικά το ενδεχόμενο να συζητήσει με την ΠΑΕ. Όχι επειδή είχε... πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό αλλά εξαιτίας της αλλαγής πλεύσης στην επαγγελματική του ιδιότητα τον τελευταίο χρόνο. Ένα γραφείο μάνατζερ και μια συνεργασία με την Μπαρτσελόνα ήταν τα αντικείμενα εργασίας του Ισπανού μετά την διετία στην Σαμπατέλ και μια σούπερ επιτυχημένη τετραετία στην Κύπρο και την ΑΕΚ Λάρνακας. 

Η δουλειά του, όμως, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ήταν μία και ξεκάθαρη. Τεχνικός διευθυντής. Μάλιστα κατά καιρούς έχει διδάξει στην συγκεκριμένη σχολή στην Ισπανία, έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια, την τεχνογνωσία να κάνει αυτή την δουλειά. Δεν είναι ούτε ένας άνθρωπος που έγινε γνωστός ως μάνατζερ, δεν είναι ούτε ένας παλαίμαχος που με το ζόρι πρέπει να πάρει ένα πόστο χωρίς να έχει τα απαιτούμενα εφόδια, δεν είναι κάποιος τυχαίος με το πρότζεκτ που αναλαμβάνει. Μην απορείτε με τις αναφορές, τα έχουμε δει όλα τα παραπάνω στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια.

Από την στιγμή που ο Ρόκα ζύγισε τα δεδομένα και πείστηκε από το πλάνο που υπάρχει στον Παναθηναϊκό, έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων και έκρινε πως αυτή η ευκαιρία, ήταν πολύ μεγάλη για να την αφήσει να πάει χαμένη. Γιατί σε όποια κατάσταση και αν είναι ο Παναθηναϊκός, είναι πάντα ο Παναθηναϊκός και η πρόκληση της επιστροφής στην κανονικότητα είναι πάντα τεράστια για κάθε άνθρωπο του ποδοσφαίρου που έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

Επί της ουσίας τώρα. 

Ο Ρόκα είχε μια καταπληκτική τετραετία στην ΑΕΚ Λάρνακας. Άλλαξε ολοκληρωτικά το status του κλαμπ με τις επιλογές του, με μία ομάδα της δυναμικής του Ατρομήτου, κατάφερε να κάνει πρωταθλητισμό, να κοιτάξει στα ίσια ένα μεγαθήριο με πολλαπλάσιο μπάτζετ όπως ο ΑΠΟΕΛ και υπό άλλες συνθήκες θα είχε γράψει ιστορία. 

Η παρουσία του στην Λάρνακα πήγε επίπεδα μπροστά την ΑΕΚ, το Κύπελλο του 2018 ήταν το επιστέγασμα της δουλειάς του και δεν υπάρχει κανείς από τον σύλλογο που θα μιλήσει με άσχημα λόγια για τον Καταλανό τεχνικό διευθυντή.

Στην Λάρνακα οι μεταγραφικές του επιλογές ήταν σχεδόν εξ᾽ολοκλήρου από την ισπανική αγορά, η αναλογία Ισπανών και γηγενών στην ενδεκάδα παράπεμπε σε σύλλογο της Segunda Division, παρόλα αυτά το ποδόσφαιρο που απέδιδε η ομάδα ήταν εξαιρετικό, όπως πολύ καλές ήταν και οι επιλογές προπονητών.

Ο Ρόκα προσαρμόστηκε στις συνθήκες που συνάντησε στην ΑΕΚ και έκρινε πως ο πιο ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία ήταν η... ισπανοποίηση του ρόστερ.

Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να φάνει πολύ χρήσιμος στον Παναθηναϊκό, καθώς αρκετές από τις επιλογές του ήταν... to the point. Με λίγα χρήματα, έδειξε ικανός να πετύχει λαχεία. Προσοχή! Δεν είναι μάγος. Κανείς με 200 χιλιάρικα ταβάνι δεν μπορεί να έχει 10 στους 10. Το άριστο είναι το 5 και αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε. Με τόσα λίγα χρήματα δεν γίνεται, είναι απίθανο να σου βγουν όλοι. Για κάθε Μπεκ, υπάρχει ένας Σένκεφελντ, για κάθε Μολό υπάρχει ένας Περέα. Έτσι είναι.

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε έναν τεχνικό διευθυντή που να έχει διαχειριστεί με επιτυχία μικρό μπάτζετ. Ο Ρόκα καλύπτει απόλυτα αυτή την συνθήκη.

Τι γίνεται, όμως, στο θέμα των ακαδημιών; Ο Ρόκα δεν αξιοποίησε καθόλου τις ακαδημίες, γιατί στην ΑΕΚ Λάρνακας το επίπεδο ήταν πάρα πολύ χαμηλό. Καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό που έχει δεκάδες ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα του στις μικρές εθνικές ομάδες!

Ως γνήσιο τέκνο της Μπαρτσελόνα και της νοοτροπίας των Καταλανών, ο Ρόκα ξεκάθαρισε στους ανθρώπους του Τριφυλλιού, πως το ιδανικότερο πρότζεκτ για την φιλοσοφία του, είναι αυτὀ που τρέχει ο Παναθηναϊκός και έχει ως κεντρικό άξονα τα τμήματα υποδομής.

Μάλιστα ρώτησε και ενημερώθηκε για το πόσους παίκτες έχουν οι ακαδημίες στις Εθνικές ομάδες, για τις συνθήκες που επικρατούν και πραγματικά εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο του Τριφυλλιού σε αυτό το κομμάτι, ένα δεδομένο που του δίνει την ευκαιρία να δουλέψει ολοκληρωτικά στο μοντέλο που και εκείνος θεωρεί σωστό.

Το αν θα πετύχει στον Παναθηναϊκό, βέβαια, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, την οποία θα μας την δείξει το μέλλον και δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Αρκεί βέβαια να του δοθεί χρόνος, χώρος και όλες οι απαιτούμενες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Μακάρι στην ΠΑΕ να έχουν μάθει από χοντρά λάθη του παρελθόντος.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, όμως, είναι το εξής:

Ο Παναθηναϊκός χειρίστηκε με απόλυτη σοβαρότητα το θέμα της αντικατάστασης του Νίκου Νταμπίζα. Όπως ακριβώς αρμόζει στην θέση. Χτένισε την αγορά, φακέλωσε πάνω από εκατό υποψηφίους και εξαρχής είχε θέσει συγκεκριμένα κριτήρια στην αναζήτηση. Και βάσει αυτών έφτασε στην τελική επιλογή. Ο Ρόκα έχει 100% το πακέτο που είχαν ως προαπαιτούμενο οι άνθρωποι του συλλόγου. Και ενα συν ακόμη, το γεγονός πως έχει δουλέψει σε ένα περιβάλλον, σχεδόν όμοιο με το ελληνικό.

Θα πει κανείς, ᾽᾽μα καλά για τα αυτονόητα μας μιλάς᾽᾽; Ναι για τα αυτονόητα. Αυτά είναι πάντα τα πιο δύσκολα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, αυτά είναι πάντα τα πιο δύσκολα στον Παναθηναϊκό.

Ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει ή όχι ο Ρόκα, ο σύλλογος προχώρησε στην πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή μέσα από μια σοβαρή διαδικασία, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος για μια ΠΑΕ που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από νοοτροπίες μπακάλικου και αποφάσεις στο.. πόδι κατά το παρελθόν.

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ