«Δεν είναι... μπαμπούλας η UEFA–Αξίζει να προσπαθήσει ο Παναθηναϊκός»

Η επίσκεψη του Γιάννη Αλαφούζου στα γραφεία της UEFA με στόχο την άρση ή αναστολή της ποινής αποκλεισμού του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κυριαρχεί στην ειδησεογραφία των «πρασίνων» τις τελευταίες ημέρες. Λογικό κι αναμενόμενο δεδομένου πως πρόκειται για μια άκρως...καυτή υπόθεση.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει τιμωρήσει – λόγω οικονομικών ατασθαλιών - το «τριφύλλι» με έναν χρόνο αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις σε ορίζοντα τριετίας.

Ποινή που αυτομάτως υποθηκεύει το (ευρωπαϊκό) μέλλον του κλαμπ έως το καλοκαίρι του 2021.

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού ζήτησε ακρόαση από την UEFA με στόχο να πετύχει ανατροπή των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί, γνωρίζοντας πως στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η συμμόρφωση και η βιωσιμότητα των συλλόγων μέσα από την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και όχι η εξόντωσή τους.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς που άπαντες αναμένουν με αγωνία στον οργανισμό του συλλόγου. 

Το SDNA  απευθύνθηκε σε μια...παλιά σειρά της UEFA ζητώντας με βάσει την πολυετή εμπερία που κουβαλά την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με την απόπειρα του Παναθηναϊκού να πάρει «συγχωροχάρτι» από την UEFA και να επιστρέψει σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ο λόγος για τον Μάριο Λευκαρίτη.

Τον Απρίλιο του 2017 ο Κύπριος παράγοντας μετά από 21 χρόνια παρουσίας στο ανώτατο διοικητικό σώμα της UEFA, φτάνοντας μέχρι και τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ ολοκλήρωσε τη θητεία του στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου στο 41ο κογκρέσο της UEFA στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ομόφωνα τα 55 μέλη του κογκρέσου τον ανακήρυξαν ως επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Το SDNA  επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε τα «φώτα» του σχετικά με την…οπτική γωνία από την οποία η UEFA «βλέπει» και αντιμετωπίζει υποθέσεις στις οποίες τα κλαμπ ζητούν άρση ή αναστολή της ποινής τους.

«Τα χρόνια που ήμουν εγώ στην UEFA ο μοναδικός τρόπος που υπήρχε για να διακοπεί η τιμωρία μιας ομάδας ήταν μέσω της εκτελεστικής επιτροπής.

Αφού γινόταν σχετικό αίτημα στην γραμματεία εν συνεχεία αυτό διαβιβαζόταν στα πειθαρχικά όργανα που επέβαλαν την τιμωρία κι αυτά με την σειρά τους εφόσον έκριναν πως συντρέχουν λόγοι θα έστελναν την υπόθεση στην εκτελεστική επιτροπή που θα έπαιρνε την τελική απόφαση.

Τότε δεν υπήρχαν Financial Fair Playκαι τιμωρίες για οικονομικά αδικήματα» τόνισε αρχικά ο κ.Λευκαρίτης και πρόσθεσε σχετικά με το μοναδικό...συγχωροχάρτι που θυμάται επί των δική του ημερών στην πυραμίδα της UEFA.

«Στα 21 χρόνια της παρουσίας μου στην UEFA η μοναδική φορά που η εκτελεστική επιτροπή έδωσε χάρη ήταν στην Ντιναμό Κιέβου για μια υπόθεση διαφθοράς κι αφού η συγκεκριμένη υπόθεση αν θυμάμαι καλά συζητήθηκε 3-4 φορές».

Εν συνεχεία ο Κύπριος άλλοτε παράγοντας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, επεσήμανε πως διαχρονικά η UEFA δεν θέλει να παίζει το ρόλο του…μπαμπούλα.

«Ουδέποτε η UEFA ήθελε να είναι ο…μπαμπούλας των ομάδων. Αυτό που στόχευε πάντα ήταν να βάλει μια τάξη μέσω ενός δραστικού τρόπου και το πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι ομάδες φροντίζουν να είναι συνεπείς σε οικονομικής φύσεως θέματα».

Για την τύχη που θα έχει η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να πετύχει την άρση ή αναστολή της ποινής του, ο πρώην αντιπρόεδρος της UEFA δεν μπήκε στη διαδικασία οποιασδήποτε εκτίμησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο υπογράμμισε πως αξίζει να γίνει η προσπάθεια από πλευράς «πρασίνων».

«Δεν θα ήθελα να κάνω την καμία εκτίμηση. Σίγουρα όμως ο Παναθηναϊκός αξίζει να προσπαθήσει λαμβάνοντας υπόψιν όπως προανέφερα πως η UEFA δεν θέλει να παίζει το ρόλο του…μπαμπούλα των ομάδων».

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν
ΑΕΚ-Ομόνοια με σούπερ προσφορά στην In2Bet – Ποια θα μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου;
Πώς έφτασε στον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννενα και η επόμενη ημέρα
Ντέρμπι με ευρωπαϊκό αέρα στο Φάληρο–Εκτός έδρας δοκιμασίες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό