Η επιστολή των ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ στην EΠΟ για τις εκλογές

Η ΕΠΟ δημοσιοποίησε όλη την επιστολή των ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, που κάνει λόγο για κυρώσεις λόγω κρατικών παρεμβάσεων στο θέμα των εκλογών.

Όπως ανέφερε επίσημα η ΕΠΟ για το θέμα, υπήρξε από την Τρίτη επιστολή-απάντηση των ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, σε επίσημη ενημέρωσή τους από την Ομοσπονδία αναφορικά με την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών, η οποία παραβιάζει την απόφαση για ορισμό της τακτικής εκλογικής ΓΣ της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2020, βάσει του καταστατικού της Ομοσπονδίας, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές επισημαίνουν ότι «είναι ανένδοτες ότι οι αρχαιρεσίες της ΕΠΟ πρέπει να παραμείνουν απαλλαγμένες από οποιαδήποτε αθέμιτη παρέμβαση και υπενθυμίζουν ότι η αδυναμία συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως αυτές προβλέπονται τόσο στο Καταστατικό της ΦΙΦΑ όσο και της ΟΥΕΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ, ακόμα και αν η επιρροή τρίτων δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας».

Οι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ζητούν από την ΕΠΟ να δρομολογήσει άμεσα την επικοινωνία με την Κυβέρνηση για «τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΠΟ» και αναμένουν περαιτέρω ενημέρωση.

Η επιστολή στα ελληνικά:

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Πρόεδρο

κ. Ευάγγελο Γραμμένο

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Κατάσταση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Παραπέμπουμε στην αλληλογραφία σας της 31ης Ιουλίου 2020 σε σχέση με την εκλογική διαδικασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Πιο συγκεκριμένα, κατανοούμε ότι κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 29 Ιουλίου 2020 τροπολογία στον αθλητικό νόμο, η οποία απαιτεί από όλες τις ελληνικές αθλητικές Ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΟ, να διεξάγουν τις εκλογές των εκτελεστικών τους οργάνων εντός των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτος.

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να συγκαλέσει έκτακτη εκλογική Γενική Συνέλευση στις 9 Οκτωβρίου 2020. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΕΠΟ και, εξ όσων γνωρίζουμε, τις οικείες διατάξεις της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας που ίσχυαν κατά τον χρόνο εκείνο.

Η εφαρμογή της νεοεισαχθείσης τροπολογίας στον αθλητικό νόμο αφενός θα υποχρέωνε την ΕΠΟ να τροποποιήσει το δικό της Καταστατικό και τους κανονισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους των Θερινών

Ολυμπιακών Αγώνων, ήτοι το 2020. Αφετέρου θα είχε αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να διεξάγει αρχαιρεσίες στις 9 Οκτωβρίου 2020 είχε ληφθεί πριν την ψήφιση του νέου νόμου. Κατά συνέπεια, η ΕΠΟ αυτή τη στιγμή

βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική αβεβαιότητα, η οποία πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας διαφανούς, ανεξάρτητης και δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας.

Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ προβληματίζονται σοβαρά με το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων και συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν στην ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, οι οποίες θέτουν τη λειτουργία των υποθέσεων της Ομοσπονδίας σε αστάθεια και αβεβαιότητα. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ είναι ανένδοτες ότι οι αρχαιρεσίες της ΕΠΟ πρέπει να παραμείνουν απαλλαγμένες από οποιαδήποτε αθέμιτη παρέμβαση. 

Στο πλαίσιο αυτό, και όπως ήδη επισημαίνεται στην επιστολή της 29ης Ιουλίου 2020 την οποία υπογράφει ο διορισμένος παρατηρητής και σύμβουλος στην ΕΠΟ, κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δίνουν εκ νέου έμφαση στο ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. i) και άρθρο 19 του Καταστατικού της ΦΙΦΑ και άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της ΟΥΕΦΑ, οι εθνικές Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να χειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη παρέμβαση από τρίτους. Η αδυναμία συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως αυτές προβλέπονται τόσο στο Καταστατικό της ΦΙΦΑ όσο και της ΟΥΕΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ, ακόμα και αν η επιρροή τρίτων δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας.

Εν όψει της κατάστασης αυτής, οι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ σας παρακαλούν όπως γνωστοποιήσετε το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής στους οικείους αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και όπως συζητήσετε με τις αρχές τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΠΟ. Αναμένουμε να μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα των συζητήσεων το αργότερο μέχρι τις 26 Αυγούστου 2020.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας επί των ανωτέρω, παραμένουμε στην πλήρη διάθεσή σας σε περίπτωση που απαιτείτε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή συνδρομή και προσβλέπουμε στην άμεση ενημέρωση εκ μέρους σας.

Μετά τιμής,

ΦΙΦΑ

[υπογραφή]

Ματίας Γκράφστρομ

ΟΥΕΦΑ

[υπογραφή]

Κέβιν Λαμούρ

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

κοιν.:

- Χέρμπερτ Χούμπελ, Παρατηρητής και σύμβουλος διορισμένος από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στην

ΕΠΟ

- Πετρ Φούσεκ, Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας διορισμένος από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στην

ΕΠΟ

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Εκτέλεσε την Πόρτο και έκλεισε ραντεβού με τον Ολυμπιακό για την ευρω-κούπα η Μίλαν
Πάει πίσω το πρωτάθλημα, προς αναβολή ο τελικός του Κυπέλλου στην Ελλάδα
Respect και στους τρεις, αξίζετε να το ζείτε!
Ανάμεσα στους κορυφαίους-Υποψήφιος για MVP της εβδομάδας στο Conference League ο Τζολάκης
Μασούρας: Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’, για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ
Μαρινάκης σε Φορτούνη: Θα πάτε για πολλά εκατομμύρια εσείς
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες