Σαν σήμερα: Ο Παναθηναϊκός στα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών

Ο Παναθηναϊκός έφτασε αήττητος στα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1984-85! Στις 20 Μαρτίου 1985 με την ισοπαλία 2-2 στο ΟΑΚΑ ήρθε η πρόκριση επί της Γκέτεμποργκ που είχε ηττηθεί στη Σουηδία από το «τριφύλλι».
 
Η νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς του «Ούλεβι», με πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για άνετη πρόκριση και οι 75.000 θεατές που κατέκλυσαν τις κερκίδες του ΟΑΚΑ είχαν δημιουργήσει πανηγυρική ατμόσφαιρα.
 
Όμως, η έμπειρη Γκέτεμποργκ του μετέπειτα «τριφυλλοφόρου» τεχνικού, Γκούντερ Μπένγκτσον, αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι», προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ και εν τέλει ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση με 2-2.
 
Μόλις στο 10' ήρθε ο πρώτος αιφνιδιασμός. Ο Νίκος Καρούλιας δεν μπόρεσε να ανακόψει μία εύκολη σέντρα και η μπάλα έφτασε στα πόδια του «αστεριού» της Γκέτεμποργκ, Τόμπιερν Νίλσον, ο οποίος με ψύχραιμο πλασέ «έγραψε» το 0-1. Ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να αντιδράσει, αλλά ένα λεπτό πριν τη λήξη του πρώτου μέρους έφτασε μάλλον απρόσμενα στην ισοφάριση. Ο Γιάννης Βονόρτας έστειλε μάλλον στα τυφλά την μπάλα προς τα εμπρός, ύστερα από φάουλ του Βέλιμιρ Ζάετς, όμως η άμυνα των Σουηδών πιάστηκε στον ύπνο και ο Θανάσης Δημόπουλος με ωραίο πλασέ στην κίνηση διαμόρφωσε το 1-1!
 
Πριν οι «πράσινοι» προλάβουν να ηρεμήσουν, ήρθε η δεύτερη «ψυχρολουσία» στο 53', με το γκολ που πέτυχε από κοντά ο Τορντ Χόλμγκρεν, εκμεταλλευόμενος την αδράνεια της άμυνας του Παναθηναϊκού. Το 1-2 ήταν πλέον σκορ πρόκρισης για την Γκέτεμποργκ, η οποία είχε μεγαλύτερη πείρα στην Ευρώπη, μια και τρία χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και σχεδόν κάθε χρόνο διακρινόταν σε όποια διοργάνωση συμμετείχε. Και πολλοί είχαν σκεφτεί μετά το δεύτερο γκολ, ότι είχε βρει πάλι τον τρόπο να πετύχει τον στόχο της.
Ομως, ο Παναθηναϊκός πήρε τα «ηνία» του αγώνα και στο 77' έφτασε στο πολυπόθητο γκολ με πέναλτι που και πάλι αμφισβητήθηκε. Ο Δημήτρης Σαραβάκος φάνηκε να σπρώχνεται μες στην περιοχή από τον Ντένις Σίλερ και ο Δυτικογερμανός διαιτητής Ροτ έδειξε την άσπρη βούλα. Σίγουρα ήταν... πιο πέναλτι από αυτό του «Ούλεβι», αλλά το χέρι μας στη φωτιά δεν το βάζουμε. Ο «μικρός», πάντως, έκανε το καθήκον του. Έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το 2-2, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το τέλος και χάρισε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό!
 
Το όνειρο του τελικού, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, ήταν ζωντανό. Δεν έμελλε να γίνει πραγματικότητα, μια και η Λίβερπουλ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα ημιτελικά. Σκεφτείτε, πάντως, πόσο θα άλλαζε η ιστορία αν ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να αποκλείσει τους Άγγλους και έπαιζε εκείνος στον τελικό με τη Γιουβέντους...
 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάτσεκ Γκμοχ): Λαφτσής, Λιβαθηνός, Καρούλιας, Κυράστας, Ζάετς, Βονόρτας, Σαραβάκος, Αντωνίου, Μαυρίδης, Γεροθόδωρος, Δημόπουλος (86' Δοντάς)
 
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (Γκούντερ Μπένγκτσον): Τόμπιασον, Σβένσον, Κούλμπεργκ, Λάρσον, Σίλερ, Ρ. Νίλσον, Τ. Χόλμγκρεν, Κάρλσον, Πέτερσον, Γκρεν. Τ. Νίλσον (80' Εκστρεμ).
 
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, στο +4 από τον ΠΑΟ-Έχασαν έδαφος ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός
Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν
ΑΕΚ-Ομόνοια με σούπερ προσφορά στην In2Bet – Ποια θα μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου;