Καθάρισε τη Μολδαβία με ηγέτη τον Φορτούνη η Ελλάδα

Αποστολή εξετελέσθη για την Εθνική Ελλάδος, που κέρδισε στο Κισινάου με 2-0 και πλέον μετρά αντίστροφα για τον «τελικό» με τους Σλοβένους, όπου την Τετάρτη με νίκη θα τερματίσει στην κορυφή του ομίλου και θα πάρει το «εισιτήριο» της ανόδου. Όσο για το αποψινό ματς με τους Μολδαβούς ήταν πολύ καλή, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, έβγαλε φάσεις και το γκολ του Φορτούνη ήταν χάρμα ιδέσθαι.

Ο Φαν'τ Σχιπ επέλεξε σχηματισμό 4-2-3-1 και ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο στο τέρμα, τους Μαυρία, Χατζηδιάκο,Τζαβέλλα,Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Ζέκα, Μπουχαλάκης στον άξονα (6αρο-8άρια), τον Λημνιό στο δεξί φτερό, τον Φορτούνη στο αριστερό και τον Μπακασέτας πίσω από τον φορ Παυλίδη.
 
ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ 80%
Σέντρα στο ματς και δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να αντιληφθούμε όλοι τι θα δούμε στη συνέχεια. Οι 11 γηπεδούχοι από την αρχή έμεναν πίσω από την μπάλα, ο αγώνας παίζονταν στο δικό τους μισό και η «γαλανόλευκη» διατηρούσε την κατοχή σε ποσοστό 80% και άνω.
 
Έτσι έφτανε με ευκολία μέχρι το επιθετικό της 1/3 και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή, αλλά και ιδανική τελική πάσα για να «ξεκλειδώσεις» την αντίπαλη άμυνα.

Επί χάρτου ο Φορτούνης ξεκίνησε στο αριστερό φτερό, αλλά συνέκλινε στον άξονα και έδινε όλη την πλευρά στον Τσιμίκα, όπως έκανε και ο Τζόλης στο πρόσφατο φιλικό με την Κύπρο, κάτι που προφανώς αποτελεί εντολή του Φαν'τ Σχιπ. Για αυτό και δεν προκάλεσε έκπληξη όταν στο 11' βρέθηκε από τη δεξιά πλευρά σε θέση φορ, ο Μπακασέτας του έκανε εξαιρετική κάθετη, εκείνος την υποδέχθηκε, αλλά ο Ναμάσκο τον νίκησε στο μεταξύ τους τετ α τετ. Λίγο αργότερα (15') ο αρχηγός πλάσαρε άουτ μέσα από τα καρέ των γηπεδούχων ύστερα από «στρώσιμο» του Παυλίδη και η Ελλάδα κυριαρχούσε.

ΓΚΟΛΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Μόνο για 2-3 φάσεις μεταξύ 15' και 20' απώλεσε την ηρεμία της και επέτρεψε στους Μολδαβούς να «γεμίσουν» ορισμένες φορές στα καρέ του Βλαχοδήμου και έκτοτε οι διεθνείς έγιναν ξανά τα «αφεντικά». Με build up από την άμυνα ώστε οι γηπεδούχοι να βγουν από το καβούκι τους και να δημιουργηθούν χώροι, η αναμέτρηση κυλούσε γύρω και έξω από τα καρέ των Μολδαβών. Μέχρι που φτάσαμε στο 33'. Ο Μπακασέτας υποδέχθηκε τότε την μπάλα σχετικά μακριά από τα καρέ του Ναμάσκο, ξεμαρκαρίστηκε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ από δύο αντιπάλους του και «έστρωσε» στον Φορτούνη, που την κουβάλησε για λίγα μέτρα και με μία ΟΒΙΔΑ, ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ σουτ, έναν ΚΕΡΑΥΝΟ την έστειλε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει πρώην πορτιέρε του Λεβαδειακού. Ο 29χρονος σημείωσε ένα γκολ για ΟΣΚΑΡ και απλούστευσε το έργο των διεθνών .

ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ/ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ Part 3 ΚΑΙ 0-2
Πλέον οι Μολδαβοί καλούνταν να αφήσουν το «ταμπούρι», αλλά υπήρχε εύλογη διαφορά ποιότητας και λίγο αργότερα (41') ουσιαστικά «τελείωσε» το ματς. Ο Μπουχαλάκης οργάνωσε και έβγαλε ωραία τον Τσιμίκα σε θέση εξτρέμ για τη σέντρα, οι γηπεδούχοι απομάκρυναν αλλά ο Φορτούνης έγινε κάτοχος της μπάλας και μεταβίβασε ωραία/έξυπνα στον Μπακασέτα, που την έστειλε... συστημένη στη γωνία του 34χρονου αντίπαλου γκολκίπερ για το 2-0.

Ετσι το part 3 της συνεργασίας των δύο στο πρώτο 45λεπτο απέφερε ακόμη ένα γκολ (είχαν «βρεθεί» στην ευκαιρία του 11', στο 0-1 του 33΄και εκ νέου στο 0-2) και όλα ήταν ιδανικά. Στο 43' ο Τσιμίκας «φλέρταρε» με το 3-0 αλλά ο Ναμάσκο απέκρουσε την τελική του μετά από προσωπική του επέλαση και η ανάπαυλα βρήκε την «γαλανόλευκη» να έχει σκοράρει δις και να μετρά ισάριθμες «καθαρές» φάσεις.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ
Με γνώμονα τα παραπάνω στο δεύτερο μισό η «γαλανόλευκη» έβαλε τον όρο «διαχείριση» στο λεξιλόγιό της και λογικά, αφού ακολουθεί ο «τελικός» με τη Σλοβενία. Ο Τσιμίκας βγήκε να πάρει ανάσες, ο Φορτούνης επειδή ήταν στο όριο των καρτών και η «γαλανόλευκη» δεν είχε ανάλογη ενέργεια με το πρώτο μισό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως «επέτρεψε» στους Μολδαβούς να σκεφτούν καν πως υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ξαναμπούν στο ματς. Απλά η κατοχή μπάλας για την Ελλάδα είχε πλέον «πέσει» στα επίπεδα του 65% με 70%.

Παρόλα αυτά οι διεθνείς «φλέρταραν» και με άλλα γκολ, αφού αρκετές φορές επισκέφθηκαν με αξιώσεις τα καρέ των γηπεδούχων. Στο το 55' η συνεργασία, No 4 παρακαλώ, των Μπακασέτα, Φορτούνη έβγαλε τον τελευταίο απέναντι από τον Ναμάσκο που όμως είπε «όχι» στον άσο του Ολυμπιακού, ενώ στην τελευταία φάση της αναμέτρησης ο Χατζηγιοβάννης έβγαλε ωραία τον Γιακουμάκη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ωστόσο ο πρώην γκολκίπερ του Λεβαδειακού αντέδρασε και πάλι σωστά. Ετσι το 2-0 παρέμεινε και τώρα την Τετάρτη έχουμε μπροστά μας τον μεγάλο «τελικό» με τους Σλοβένους.

MVP: Οι Φορτούνης και Μπακασέτας έκαναν άνω-κάτω την άμυνα των Μολδαβών και από κοινού «πρωταγωνίστησαν» σε 4 φάσεις, εκ των οποίων οι 2 ήταν τα γκολ. Στο 1-0 ο αρχηγός «δημιούργησε» και ο 29χρονος «εκτέλεσε», στο 2-0 οι ρόλοι αντιστράφηκαν, ενώ στο 11' και το 55' ο «Μπάκα» έφτιαξε τις ευκαιρίες του Φορτούνη, που ελέω Ναμάσκο (κυρίως η πρώτη) δεν έγιναν γκολ. Ηταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ.

Στο ύψος του: Η Ελλάδα ήταν πάρα πολύ καλή και όλοι οι διεθνείς ανταποκρίθηκαν πλήρως. Οι Μολδαβοί δεν έκαναν «υποψία» φάσης, κάτι που πιστώνεται η τετράδα της άμυνας και κυρίως οι στόπερ, από τα άκρα υπήρχε ανάπτυξη/διάθεση, ενώ οι Ζέκα, Μπουχαλάκης «κυριάρχησαν» στον άξονα. Ενα κλικ πιο δραστήριοι οι δύο τελευταίοι και ο Τσιμίκας, αλλά το τονίζουμε όλοι ήταν πάρα πολύ καλοί.

Αδύναμος κρίκος: Οι Μολδαβοί δεν κατάφεραν να κοιτάξουν στα μάτια τους διεθνείς. Ο Ναμάσκο ξεχώρισε για λογιαριασμό τους και όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν κάτω του μετρίου.

Η γκάφα: Οι γηπεδούχοι στο πρώτο ημίχρονο αδυνατούσαν να κρατήσουν μπάλα, καθώς η Ελλάδα πρέσαρε ψηλά, σωστά και κυρίως αποτελεσματικά. Εκεί οφείλεται το γεγονός πως στο συγκεκριμένο διάστημα η «γαλανόλευκη» κυριάρχησε ολοκληρωτικά μέσα στο γήπεδο.

Το «στραγάλι»: Χωρίς προβλήματα έβγαλε ο Φραν Γιόβιτς το ματς. Αλλωστε τον «βοήθησε» αφού δεν είχε τη μεγάλη φάση, για εκείνον ή τους βοηθούς του.

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Πάρα πολύ καλή η «γαλανόλευκη», έβαλε την μπάλα κάτω, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, και δημιούργησε φάσεις, ενώ ο Βλαχοδήμος είναι ζήτημα αν έκανε, σε όλον τον αγώνα 10-12 επαφές με την μπάλα. Δικαιότατη νίκη και τώρα «βλέπει» Σλοβενία.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Ναμάσκο, Πόσματς, Άρμας, Λ. Ζάρνταν, Ρέαμπτσιουκ, Τσεμποτάρου (46' Επουρεάνου), Ιονίτα (83' Μπότσιουκ), Ράτα (63' Τούρτσαν), Τσότσιουκ (46' Καιμάκοβ), Σπατάρου, Νταμασκάν (71' Ντάμασκαν).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Τζαβέλλας, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας (62' Κυριακόπουλος), Μπουχαλάκης, Ζέκα, Φορτούνης (65΄Τζόλης), Μπακασέτας, Λημνιός (79' Χατζηγιοβάννης), Παυλίδης(79' Γιακουμάκης).

Η βαθμολογία
1. Σλοβενία 13 (8-1)
2. Ελλάδα 11 (6-1)
3. Κόσσοβο 2 (3-6)
4. Μολδαβία 1 (1-10)

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18/11)
Ελλάδα - Σλοβενία
Κόσοβο - Μολδαβία
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη
Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας