Κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός, έκανε τα… εύκολα δύσκολα αλλά πήρε το ντέρμπι!

Καρδιοχτύπησε στο τέλος, αλλά ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη που δικαιούταν βάση εμφάνισης των δύο αντιπάλων στο ντέρμπι, επικρατώντας με 2-1 της ΑΕΚ στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στο Ολυμπιακό στάδιο, ως φιλοξενούμενος.

Οι «πράσινοι» δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα για περίπου 70 λεπτά, παίρνοντας μάλιστα προβάδισμα δύο τερμάτων αμφότερα από το πρώτο ημίχρονο, με τον Μακέντα να σκοράρει στο 34’, φτάνοντας τα τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ ο Κουρμπέλης έκανε… σεφτέ για φέτος και μαζί το 0-2 στο δεύτερο λεπτό του επιπλέον χρόνου.

Μάλιστα, υπήρξαν και χαμένες ευκαιρίες από πλευράς τους για μεγαλύτερο σκορ, με πιο χαρακτηριστική του Χατζηγιοβάνη.

Αντιθέτως, η «Ένωση» που αντιμετώπισε… χίλια μύρια προβλήματα στα μετόπισθέν της, με τους Βασιλαντωνόπουλο και Ινσούα να ταλαιπωρούνται, αλλά και δημιουργικά έδειξε εγκλωβισμένη, έκανε αισθητή την παρουσία της μόνο στο τελευταίο κομμάτι του ματς...

Όταν και πραγματοποίησε την απέλπιδα προσπάθεια. Καταφέρνοντας να μειώσει με τον Ολιβέιρα να βρίσκει δίχτυα για πρώτη φορά στην Super League, στο 87’, ενώ θα μπορούσε να «κλέψει» και τον βαθμό, αλλά ο Διούδης αρχικά και ο Σένκεφελντ στη συνέχεια «έσωσαν» το 2-2, δύο λεπτά μετά!

Έτσι, ο μεν Παναθηναϊκός πήρε μια «μεγάλη» νίκη που τόσο είχε ανάγκη, ενώ παράλληλα επαλήθευσε την ανοδική του τάση, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 15 πόντους.

Η δε ΑΕΚ, σε συνδυασμό με τις «κακές» ευρωπαϊκές της ήττες, πιστοποίησε ότι διανύει… κακό φεγγάρι, μένοντας τέταρτη μεν, αλλά με 19 βαθμούς και γνώρισε την πρώτη της εντός έδρας ήττα από τον σημερινό της αντίπαλο μετά από 3,5 χρόνια.

Πώς ξεκίνησαν:
Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με 4-2-3-1 και τον Τσιντώτα κάτω από τα γκολπόστ, τους Βασιλαντωνόπουλο, Σβάρνα, Νεντελτσιάρου, Ινσούα σε ευθεία στην άμυνα, ενώ Κρίστιτσιτς και Σάκχοφ αγωνίστηκαν ως «κόφτες», με τους Τάνκοβιτς-Λιβάγια στα άκρα και τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ανσαριφάρντ, που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη παρατάχθηκε για πρώτη φορά με 4-3-3, δηλαδή με τον Διούδη στο τέρμα, τους Σάντσες, Σένκεφελντ, Πούγγουρα και Ζαγαρίτη τετράδα στα μετόπισθεν, ενώ Αλεξανδρόπουλος. Κουρμπέλης και Μαουρίσιο ήταν οι τρεις του άξονα, με τους Βιγιαφάνιες και Χατζηγιοβάνη στα δύο «φτερά» και τον Μακέντα μοναδικό προωθημένο.

Το ματς:
Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μπήκε με διάθεση για πίεση ψηλά, έχοντας τον Αλεξανδρόπουλο πρώτο να… πέφτει στην μπάλα προκειμένου να δυσκολεύσει την ανάπτυξη του αντιπάλου του, αλλά και εμφανή στόχευση στην δεξιά πλευρά του.

Είναι ενδεικτικό ότι, στα πρώτα λεπτά, το «τριφύλλι» έκανε τρεις επιθέσεις από εκεί, με τους Ζαγαρίτη και Βιγιαφάνιες να… ταλαιπωρούν τον Βασιλαντωνόπουλο, αλλά τον Μαουρίσιο να αστοχεί εξ επαφής, βρίσκοντας την μπάλα με το στήθος, στο 3’!

Κι ενώ προηγουμένως ο Μακέντα δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας, από πάσα του Ζαγαρίτη, με τον Ιταλό να ψάχνει στο 12’ τον επερχόμενο Μαουρίσιο, αλλά τον δεύτερο επίσης να μην βρίσκει μπάλα…

Μετά το πρώτο 15λεπτο, η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, ανέκτησε την κυκλοφορία της μπάλας και έφτανε πιο εύκολα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, παρότι δεν έκανε την κλασική ευκαιρία για γκολ.

Ο Μάνταλος έφτασε… πιο κοντά στο να απειλήσει, στο 21’, αλλά ο Σάντσες πρόλαβε και δεν του επέτρεψε να σουτάρει μέσα από την περιοχή, ενώ είχε προηγηθεί μια ατομική ενέργεια του Λιβάγια, τρία λεπτά πριν, με τον Διούδη να διώχνει στην κλειστή του γωνία!

Από το ημίωρο και μετά, ο Παναθηναϊκός πίεσε εκ νέου κι αφού «προειδοποίησε» με τους Σάντσες και Αλεξανδρόπουλο, «χτύπησε» στο 34ο λεπτό, με τον Μακέντα να παίρνει την ωραία ασίστ του Χατζηγιοβάνη που… ξεφορτώθηκε τον Νεντελτσιάρου και «σέρβιρε» στον Ιταλό ο οποίος νίκησε τον Τσιντώτα, για το 0-1!

Μάλιστα, τέσσερα λεπτά, οι «πράσινοι» έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να βάλουν τις βάσεις για τη νίκη, καθώς από νέα λάθος εκτίμηση του Ινσούα ο Χατζηγιοβάνης βγήκε απέναντι από τον Τσιντώτα αλλά σούταρε πάνω του…

Ωστόσο, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, μετά από μια ακόμα κατά μέτωπο επίθεση του Ζαγαρίτη στον Βασιλαντωνόπουλο από αριστερά και το γύρισμά του στην «καρδιά» της περιοχής, ο Κουρμπέλης έστειλε την μπάλα με φαλτσαριστό σουτ πρώτα στο δεξί δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Τσιντώτα, κάνοντας το 0-2!

Στην ανάπαυλα, ο Μάσιμο Καρέρα άλλαξε την δεξιά πλευρά της «Ένωσης», βάζοντας Παουλίνιο και Λιβάι Γκαρσία αντί των Βασιλαντωνόπουλου και Τάνκοβιτς αντίστοιχα, αλλά και πάλι η ομάδα του δυσκολεύθηκε να βρει χώρους και να απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διαχειριστεί σωστά το υπέρ του προβάδισμα, κρατώντας σωστές αποστάσεις στις γραμμές και παίζοντας κυρίως με αντεπιθέσεις.

Ο Καρέρα γύρισε το σύστημα της ΑΕΚ σε 4-4-2 στο 66ο λεπτό, βάζοντας τον Ολιβέιρα δίπλα στον Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης, μήπως και αλλάξει την… μοίρα της ομάδας του, αλλά χωρίς επιτυχία.

Αφού στο 73’, από την συστημένη σέντρα του Λιβάι Γκαρσία για το κεφάλι του Ανσαριφάρντ, ο οποίος ωστόσο αστόχησε, όντας αμαρκάριστος! Ενώ πέντε λεπτά μετά από μια ατομική ενέργεια και σουτ του Μάνταλου ο Διούδης επενέβη αποτελεσματικά, διώχνοντας σε κόρνερ…

Ο Λάζλο Μπόλονι από την πλευρά του, έβγαλε νωρίτερα τον τραυματία Βιγιαφάνιες και τον Μακέντα, χωρίς ωστόσο να αλλάξει προσέγγιση, με τους Καρλίτος και Αγιούμπ να καλύπτουν αντίστροφα τις ίδιες θέσεις και την ομάδα του πάντως να οπισθοχωρεί σταδιακά.

Κι ενώ όλα έδειχναν ένα… σβηστό 0-2, ο Παουλίνιο σέντραρε από δεξιά, ο Πούγγουρας που μόλις είχε μπει στο ματς δεν εκτίμησε σωστά τη φάση, δίνοντας την ευκαιρία στον Ολιβέιρα να σκοράρει ένα από τα ευκολότερα γκολ της καριέρας του, μειώνοντας σε 1-2, στο 87’!

Ενώ, δύο λεπτά μετά, ο Μαχαίρας μπήκε ολομόναχος από τα αριστερά, έκανε το γύρισμα με τον Διούδη να διώχνει αρχικά και στη συνέχεια τον Σένκεφελντ να διώχνει σε κόρνερ προ του Λιβάγια…

Τελικά, το 1-2 διατηρήθηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Πελίτο, με τους φιλοξενούμενους να φτάνουν σε μια υπερπολύτιμη αλλά και δίκαιη βάση της συνολικής εικόνας του αγώνα νίκη, έστω και αν την έκανε πιο δύσκολη απ’ ότι φαινόταν.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Βασιλαντωνόπουλος (46’ Παουλίνιο), Σβάρνας, Νεντελτσιάρου (82’ Χνιντ), Ινσούα, Κρίστιτσιτς, Σάκχοφ (66’ Ολιβέιρα), Τάνκοβιτς (46’ Λιβάι Γκαρσία), Μάνταλος, Λιβάγια, Ανσαριφάρντ (82’ Μαχαίρας).

Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι): Διούδης, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Ζαγαρίτης, Αλεξανδρόπουλος (86’ Πούγγουρας), Κουρμπέλης, Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες (70’ Καρλίτος), Μακέντα (71’ Αγιούμπ), Χατζηγιοβάνης (87’ Χουάνκαρ).

Διαιτητής: Ιρφάν Πελίτο (Βοσνία).

Διαιτητής VAR: Κλάι Ρούπερτι (Ολλανδία).

Δειτε Επισης

Λήξη συναγερμού-Η UEFA ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα θετικό δείγμα Έλληνα»-Τι δηλώνει ο πρόεδρος του οργανισμού αντιντόπινγκ
UEFA για τα επεισόδια στο Μπριζ-ΠΑΟΚ: «Θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα περιστατικά στο Βέλγιο»
Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ Έλληνας διεθνής στον αγώνα με τη Γεωργία
Ανακοίνωσε sold out ο ΠΑΟΚ και προειδοποιεί με διά βίου αποκλεισμού όσους μεταπωλούν εισιτήρια
Η UEFA ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα για την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπριζ
Στο Πανθεσσαλικό στις 18 Μάϊου ο τελικός κυπέλλου-Η ενημέρωση της ΕΠΟ
Τζέκο για τη ρεβάνς με Ολυμπιακό-«Σταθείτε δίπλα μας την Πέμπτη, ακόμη και στα λάθη μας»
Ζήτησε συγνώμη για την ήττα από τον Ολυμπιακό ο Σογιουντσού-«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Ο Κοτάρσκι κράτησε τον ΠΑΟΚ στο κόλπο και η Τούμπα θα κρίνει το όνειρο!