Εφιαλτική βραδιά για Διούδη και... Μπέμπεκ

Το χειρότερο βράδυ του Σωκράτη Διούδη από τη μέρα που φόρεσε την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στο... χειρότερο ματς και ο εφιάλτης Μπέμπεκ που εκτέθηκε από το VAR. Γράφει ο Κώστας Μανωλιουδάκης.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των ντέρμπι των «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου που ένας τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού έχει τόσο καθοριστική επίδραση σ’ ένα αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη φορά που είχε τόσο μεγάλη αρνητική επίδραση σ’ ένα αποτέλεσμα. Διότι έχουμε δει αρκετούς «κίπερ» των πράσινων στο παρελθόν να κάνουν σπουδαίες εμφανίσεις σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. 

Ο Σωκράτης Διούδης έζησε έναν εφιάλτη την Κυριακή στο Φάληρο και πραγματοποίησε τη χειρότερή του εμφάνιση από την ημέρα που φόρεσε την πράσινη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, στο… χειρότερο δυνατό ματς.

Ο Διούδης έχει κρατήσει πολλάκις τον Παναθηναϊκό όρθιο τη φετινή σεζόν και όχι μόνο, υπήρξε Κέρβερος κάτω από τα δοκάρια απέναντι Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, κόντρα στον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης» και σε άλλα ματς με μικρότερους θεωρητικά αντιπάλους, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών επιλογών του Τζον Φαν’ Σχιπ στην Εθνική ομάδα. Η αξία του συνεπώς δεν κρίνεται από μία κακή βραδιά. Οχι του Διούδη μόνο, αλλά οποιουδήποτε αθλητή. 

Συμβαίνει και στους καλύτερους τερματοφύλακες να έχουν κακή απόδοση και να μην τους πάει τίποτα σ’ ένα βράδυ, αλλά σε αυτού του είδους τα ντέρμπι, που αποτελούν τη μητέρα των μαχών του ποδοσφαίρου μας, αποκτά φυσιολογικά μεγαλύτερη βαρύτητα. 

Στο γκολ της ισοφάρισης του Χασάν στο 45+3’ (1-1) ο επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν μεν αφύλαχτος στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η κεφαλιά του ήταν αδύναμη και η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του και κατέληξε στα δίχτυα. Αυτό το γκολ και η ξεκάθαρη ευθύνη που φέρει ο Διούδης, φάνηκε ότι τον επηρέασε στο μάξιμουμ ψυχολογικά και στην υπόλοιπη διάρκεια του ντέρμπι.

Στο 60’ ήταν  τυχερός που ο Χασάν βρίσκει τη μπάλα με το χέρι στην άστοχη έξοδο που πραγματοποίησε και το γκολ του Ελ Αραμπί ακυρώθηκε σωστά από τον διαιτητή. Αλλά στο 72’, η άστοχη έξοδος που πραγματοποίησε, στοίχισε ακριβά στο τριφύλλι με το δεύτερο γκολ του Χασάν που έκρινε ουσιαστικά τον νικητή του ντέρμπι (2-1). Εξι λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποβολή του Πούγγουρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα που δυσχέρανε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό, με τον Καρλίτος να χάσει σπουδαία ευκαιρία στο 88’ για την ισοφάριση και τον Σα να μπλοκάρει θεαματικά.  

Ετσι όπως εξελίχθηκε το ντέρμπι, ουδείς δικαιούται να ψέξει την τακτική προσέγγιση του ματς από προπονητικής πλευράς ή την προσπάθεια των υπολοίπων πράσινων στο χορτάρι. Το 4-2-2-2 που διατήρησε ο Μπόλονι έως το 39’ (τότε το μετέτρεψε σε 4-2-3-1) του βγήκε εκ του αποτελέσματος. Πρώτον διότι με αυτό το σχηματισμό ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 0-1 και δεύτερον διότι ανάγκασε τον Μαρτίνς να αλλάξει το σύστημά του σε 4-4-2 από το 36’ και μετά.

Το τριφύλλι πάλεψε, ήταν ανταγωνιστικό στη μεγαλύτερη διάρκεια, οι τακτικές προσαρμογές του Μπόλονι ήταν οι ενδεδειγμένες στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και οι αλλαγές των προσώπων με εξαίρεση ίσως τον Ενγκμπακοτό σε ρόλο κεντρικού μέσου,  αλλά η θέση του τερματοφύλακα και η βραδιά που θα βρίσκεται αυτός που υπερασπίζεται την εστία είναι κομβική. Ενίοτε και καθοριστική για το αποτέλεσμα. 

Εξυπακούεται ότι ο Παναθηναϊκός έχασε ταυτόχρονα πολύτιμο έδαφος στη μάχη για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αλλά ακόμα δεν είμαστε ούτε στα μέσα της διαδρομής των πλέι οφ και υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Τίποτα δεν χάθηκε. 

Είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια η διαχείριση της ήττας και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ανάληψης της ευθύνης από τον ίδιο τον Διούδη μετά το τέλος του ματς. 

«Θα σταθώ στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου όπου μετά από ένα δικό μου λάθος προέκυψε η ισοφάριση. Φέτος έχω βοηθήσει την ομάδα αρκετές φορές, αλλά για το συγκεκριμένο ματς θα ήθελα να αναλάβω την ευθύνη για την ήττα. Οχι τόσο για το λάθος που έκανα, γιατί συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, αλλά για το χρονικό σημείο που μπήκε το συγκεκριμένο γκολ και μας έκοψε τα πόδια». Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, δεν είναι τένις. Λάθη, άλλωστε, δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. 

*Κίτρινη κάρτα για θέατρο στον Μακέντα αντί για πέναλτι μαρς, μπροστά στα μάτια του. Γκολ του Ελ Αραμπί αντί για καραμπινάτο χέρι του Χασάν. Γκολ του Ελ Αραμπί αντί για (ένα μέτρο) οφ σάιντ του Φορτούνη. Ο Κροάτης Μπέμπεκ τα έβλεπε όλα ερυθρόλευκα και το VAR του έδειχνε την αλήθεια. Σε άλλες σκοτεινές, μαύρες και άραχλες εποχές, θα ήταν απλώς Κυριακή. 

Δειτε Επισης

Πάει πίσω το πρωτάθλημα, προς αναβολή ο τελικός του Κυπέλλου στην Ελλάδα
Respect και στους τρεις, αξίζετε να το ζείτε!
Ανάμεσα στους κορυφαίους-Υποψήφιος για MVP της εβδομάδας στο Conference League ο Τζολάκης
Μασούρας: Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’, για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ
Μαρινάκης σε Φορτούνη: Θα πάτε για πολλά εκατομμύρια εσείς
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού