ʼρθρο-βόμβα: Σχέδιο διαπλοκής UEFA-ΕΠΟ!

Πανευρωπαϊκή διάσταση παίρνουν τα σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο! Ο πρώην ρεπόρτερ της Guardian και νυν αρθρογράφος του Inside World Football εξηγεί με 1500 λέξεις και... σχεδιαγράμματα τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ UEFA – ΕΠΟ – Ολυμπιακού και το πως αυτή συνδέεται με την απειλή του Grexit. Πρόσωπα-κλειδιά στο άρθρο έχουν ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο και ο νυν γενικός γραμματέας της UEFA και γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα, Θόδωρος Θεοδωρίδης. Ο Σκοτ εξηγεί πως οι δυο τους ανέβηκαν χέρι-χέρι στην ηγεσία του ποδοσφαίρου και την σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από τη συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» στο Champions League -και κατ' επέκταση την υπόθεση του Grexit.
Αναλυτικά το πλήρες άρθρο του Ματ Σκοτ:

«Το τελευταίο ελληνικό ζήτημα δείχνει πώς ο Ινφαντίνο και ο Θεοδωρίδης δεν είναι ιππότες με γυαλιστερές πανοπλίες» (σ.σ. ο τίτλος του άρθρου).

«''Η δημαγωγία δεν ταιριάζει σε ανθρώπους καλλιεργημένους αλλά σε αμαθείς και κακοήθεις''
Αριστοφάνης, Ιππής 191-19.


Φυσικά δεν υπήρχε ποδόσφαιρο πριν από 2,400 χρόνια όταν ο Αριστοφάνης συνέγραψε τα έργα του, πόσω μάλλον μια FIFA ή UEFA. Αν όμως ο αρχαίος σατιρικός ζούσε σήμερα και ήταν όσο δημοφιλής ήταν και τότε, σίγουρα θα χρησιμοποιούσε τις ίδιες λέξεις για να περιγράψει τους ανθρώπους που κυβερνούν το παιχνίδι μας για εμάς, όπως ακριβώς συνήθιζε να περιγράφει την πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Γνωρίζουμε ήδη για όλα τα αδικήματα των ανθρώπων που μέχρι πέρσι κατείχαν τις τρεις υψηλότερες θέσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, τον ομόλογό του στην UEFA, Μισέλ Πλατινί και τον Γενικό Γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε. Και στους τρεις έχουν επιβληθεί πολυετείς ποινές απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Το αν οι ενέργειές τους συνιστούν κακουργηματικές πράξεις, είναι κάτι που στην παρούσα φάση ερευνούν οι ελβετικές Αρχές.

Η μαζική αποχώρησή τους από το ποδόσφαιρο, υποτίθεται ότι θα σήμαινε και την ''κάθαρσις'' του σπορ, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε από τους τραγικούς ποιητές προ του Αριστοφάνη: μια εκκαθάριση των δεινών προκειμένου να έρθουν καλύτερες μέρες. Αυτό ακριβώς είναι κάτι που χρησιμοποίησε και ο Τζιάνι Ινφαντίνο ως άρμα για να γίνει ο νέος πρόεδρος της FIFA και να έρθει ως αναμορφωτής, ως αξιόπιστος, ένας εξαιρετικά μορφωμένος νομικός με ακέραιο χαρακτήρα ο οποίος θα έδινε κουράγιο σε όλους μας.

Είναι τώρα προφανές ότι η αξιοπιστία του Ινφαντίνο που παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, ελέγχεται εξονυχιστικά. Αυτή τη βδομάδα οι ελβετικές Αρχές έκαναν επιδρομή στα γραφεία της UEFA και αυτό δεν συνέβη για όσα έλαβαν χώρα στην ομοσπονδία τις περασμένες έξι εβδομάδες, όταν ο Ινφαντίνο είχε αποχωρήσει για τα γραφεία της FIFA, αλλά για τις δραστηριότητές του τα χρόνια που ήταν Γενικός Γραμματέας και νομικός εκπρόσωπος.

Όπως τώρα έχει καταγραφεί, το όνομα του νυν προέδρου της FIFA περιλαμβάνεται στα ''Panama Papers'' που διέρρευσαν πρόσφατα. Η υπογραφή του Ιφαντίνο βρισκόταν σε έγγραφο το οποίο πουλούσε δικαιώματα μετάδοσης των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε off-shore εταιρεία έναντι 100 χιλ. δολαρίων, η οποία με τη σειρά της τα μεταπουλούσε σε οργανισμό που είχε την ικανότητα να κάνει τη μετάδοση, έναντι τριπλάσιου ποσού.

Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες οι οποίες έχουν καλυφθεί ήδη εκτενώς από το Inside World Football. Επίσης δεν θα αναφερθώ στις προεκτάσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες αποκαλύψεις, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι ο Ινφαντίνο και η UEFA δεν είναι ένοχοι για κατάχρηση εξουσίας και ασχέτως αν η όλη υπόθεση δεν αντανακλά θετικά στον πρόεδρο της FIFA.

Ο ίδιος ο Ινφαντίνο δηλώνει αγανακτισμένος με τη διαρροή και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία, όπως τονίστηκε και σε σχετική ανακοίνωση της FIFA την Τρίτη.

Αν ο Αριστοφάνης ήταν σε θέση να σατιρίσει σήμερα την UEFA, θα είχε δώσει στον Ινφαντίνο το ρόλο του Παφλαγόνα και στον Πλατινί αυτό του Δήμου. Δουλεύοντας επιμελώς στο παρασκήνιο, ήταν η δύναμη πίσω από τον θρόνο, καταφέρνοντας τελικά να ανελιχθεί στο σημαντικότερο εκτελεστικό πόστο, αυτό του Γενικού Γραμματέα και αφότου είχε ήδη φροντίσει να γρασάρει τα πολιτικά γρανάζια για τον ''μπροστινό'' Πλατινί.

Όπως έχω αναλύσει σε αυτή τη στήλη κατά το παρελθόν, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δύναμης καλλιεργήθηκε από την Ελλάδα. Γιατί πριν γίνει το Νο2 του Ινφαντίνο, ο άνθρωπος που είναι τώρα Γενικός Γραμματέας της UEFA, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ήταν ο διευθυντής του τμήματος των εθνικών ομοσπονδιών. Ο ρόλος του Θεοδωρίδη ήταν καταλυτικός στην ανάληψη της προεδρίας της FIFA από τον Ινφαντίνο, με την καμπάνια που σχεδίασε και τις διεθνείς διασυνδέσεις του.

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δεν είναι υπόδειγμα ποδοσφαιρικής αρετής. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και πρώην νομικός κατηγορείται από την ελληνική Δικαιοσύνη για εμπλοκή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση υπό την ηγεσία του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, του μόνιμου πρωταθλητή της χώρας και σταθερού συμμετέχοντα στο Champions League. Όλοι τους αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία. Για να μην μακρηγορώ αφού άλλωστε η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αναλυθεί πλήρως από την ιστοσελίδα, η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League περιλαμβάνει μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων. Και αυτό γιατί ο πατέρας του Θεοδωρίδη, του Γ.Γ. της UEFA, είναι ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού.

Οπότε, τι έχουν να κάνουν όλα αυτά με το ''Panama Leaks''; Λοιπόν, είναι κυρίως θέμα timing. Τη στιγμή που ο Ινφαντίνο πρέπει να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της UEFA, έχει να αντιμετωπίσει και την αμφισβήτηση γύρω από την Ελλάδα, με το θέμα που εμπλέκει εμμέσως τον Θεοδωρίδη με τον Μαρινάκη.

Παρόλο που η ελληνική Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει βγάλει την ετυμηγορία της, η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι η υπόθεση της διαφθοράς και της βίας που παράγει πρέπει να σταματήσει εδώ. Αφότου οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στο γήπεδο κατά την ημιτελικό Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού λόγω μιας φάσης που δεν καταλογίστηκε πέναλτι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παρενέβη και ματαίωσε τη διοργάνωση, απαιτώντας ένα πλήρες πακέτο αλλαγών στο ποδόσφαιρο πριν εξουσιοδοτήσει την επανέναρξή της.

Αντίστοιχα, ο Ινφαντίνο και ο Θεοδωρίδης, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στους οργανισμούς τους απείλησαν αμέσως την ΕΠΟ με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις. Όχι λόγω της διαφθοράς ή της βίας, αλλά για την ''κυβερνητική παρέμβαση'' στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Κάτι που σημαίνει ότι αν τώρα ο Κοντονής δεν αποσύρει την απόφασή του μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου, η ΕΠΟ θα σμίξει με τις ομοσπονδίες της Ινδονησίας και του Κουβέιτ που έχουν ήδη αποκλειστεί.

Οπότε, όλα πλέον έχουν ως εξής:
Ο... κύκλος της διαπλοκής, όπως εξηγείται στο σχεδιάγραμμα του Inside World Football

Θεοδωρίδης (Γ.Γ. UEFA) ---> ανέλαβε την καμπάνια για την εκλογή του ---> Ινφαντίνο (πρόεδρος FIFA) ---> απειλούν με αποκλεισμό την ---> ΕΠΟ
ΕΠΟ ---> διατάχθηκε από τον Κοντονή να ματαιώσει το Κύπελλο
ΕΠΟ + Ολυμπιακός + Βαγγέλης Μαρινάκης ---> κατηγορούνται για σκάνδαλο στημένων αγώνων
Μαρινάκης ---> ιδιοκτήτης Ολυμπιακού + αφεντικό Σάββα Θεοδωρίδη
Σ. Θεοδωρίδης ---> πατέρας Θ. Θεοδωρίδη


Με δεδομένο ότι είναι ο γιος του αντιπροέδρου της ομάδας, η οποία θα επωφεληθεί περισσότερο αν η ελληνική κυβέρνηση ακυρώσει τις πράξεις της για το εγχώριο ποδόσφαιρο, ίσως και να υπάρχει ένα είδος σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στον άνθρωπο ο οποίος, εν μέσω της συνεχιζόμενης απουσίας προέδρου, είναι το πιο υψηλόβαθμο επίσημο στέλεχος της ΟΥΕΦΑ, που απειλεί με τιμωρία την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αλλά αυτό είναι ακριβώς αυτό που η ΟΥΕΦΑ με τον Θεοδωρίδη έχει καταφέρει.

Με δεδομένα αυτά που οφείλει στον Θεοδωρίδη, τον γιο του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, ίσως και να υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων σε ότι αφορά τον Ινφαντίνο που ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάγκης της ΦΙΦΑ απειλεί να επιβάλει αυτή την ποινή στις 15 Απριλίου, αλλά αυτό είναι ακριβώς που σκοπεύει να κάνει.

Κανένας από τους δύο άνδρες δεν έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από τις απόψεις των ομοσπονδιών τους σε ότι αφορά αυτά τα ζητήματα -αντίθετα είναι μπροστάρηδες.

Ο Κοντονής -προς μεγάλη τιμή του- είναι ξεκάθαρα αμετακίνητος παρά την απειλή: «Το πρόβλημα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον γνωστό», είπε απαντώντας στις απειλές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

Αλλά η κακοδιοίκηση, η αδιαφάνεια και η διαφθορά δεν περιορίζονται μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλητηριάζουν την καρδιά της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ για χρόνια. Χρόνια στο οποία ο Ινφαντίνο και ο Θεοδωρίδης, οι άνθρωποι στους οποίους το ποδόσφαιρο αναζητά την κάθαρση της εικόνας τους, ήταν μέσα στα πράγματα.

«Αν η αποφασιστικότητα μου να αποκαταστήσω την φήμη του ποδοσφαίρου ήταν ήδη πολύ σκληρή, τώρα έγινε ακόμα σκληρότερη», είπε ο Ινφαντίνο την Τετάρτη, αποφασισμένος να δείξει με λέξεις ότι είναι ένας άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα.

Αλλά για μένα, η άμυνα του Ινφαντίνο απέναντι στις κατηγορίες στην υπόθεση Panama Papers ήταν πολύ πιο διδακτική: «Όπως δήλωσα και νωρίτερα, ποτέ δεν είχα προσωπικές συναλλαγές με την Cross Trading ούτε με τους ιδιοκτήτες της καθώς η διαδικασία του διαγωνισμούς διεξήχθη από την ομάδα TEAM Marketing για λογαριασμό της ΟΥΕΦΑ», είπε.

Βασικά, αυτός επικαλείται άγνοια. Άραγε θα ανακαλύψουμε μία μέρα, ότι αυτός ο μορφωμένος άνδρας, αυτός ο άνθρωπος με τον υποτιθέμενο ακέραιο χαρακτήρα, είναι ένοχος όχι μόνο της αμάθειάς του, αλλά και της ολοκληρωτικής κακοήθειάς του; Εγώ πάντως ξέρω τι θα σκεφτόταν αυτός ο μεγάλος Έλληνας, ο Αριστοφάνης…»
 
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Το βίντεο της χρονιάς: Ο Τζον Σίνα τα λέει με τον Χάαλαντ φορώντας περούκα και φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι!
Συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Η Μπαρτσελόνα βγάζει στο σφυρί τρεις παίκτες
Κοντά στην έξοδο ο «Ντέιβιντ Μπέκαμ» των 120 εκατομμυρίων, ο Πεπ δεν περιστρέφεται γύρω από παίκτες
Τινάζει την μπάνκα ο πρόεδρος της Πόρτο-«Ο Ολυμπιακός θα δώσει τα 17,5 εκατ. ευρώ για τον Κάρμο»
Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του