Η απόρριψη που δέχθηκε ο Μπερνάρντ και η μαθητεία του δίπλα στον Ροναλντίνιο

Ο Παναθηναϊκός καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταγραφή του, από άποψη ονόματος πάντα, την τελευταία δεκαετία. Ο Μπερνάρντ μπορεί να αγωνίζεται από πέρυσι στην Αλ Σαρίγια, αλλά είναι ένας παίκτης που συνεχίζει να κάνει γκελ στην μεταγραφική αγορά λόγω της ποιότητάς του. Το έργο του «τριφυλλιού» είναι σίγουρα δύσκολο, όμως το όφελος που θα έχει αν καταφέρει να υλοποιήσει μία τέτοια κίνηση θα είναι τεράστιο και πολλαπλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παλεύει για την εξαιρετική και δύσκολη περίπτωση του Μπερνάρντ o Παναθηναϊκός

Το μειονέκτημα του ύψους του Μπερνάρντ και το υπέρμετρο ταλέντο του

Γεννήθηκε στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1992 και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών στην Κομερσιάλ EC ντο Μπαρέιρο όπου έμεινε για εννέα χρόνια. Μετά ήρθε στο κατώφλι του η Ατλέτικο Μινέιρο, μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, την πρόταση της οποίας φυσικά και δεν αρνήθηκε. Εκεί πήγε το 2006 και έμεινε για επτά χρόνια εκτοξεύοντας την καριέρα του και γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας της ομάδας.

Τα πράγματα ξεκίνησαν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ' ότι περίμενε ο Μπερνάρντ. Βλέπετε ενώ όλοι αναγνώριζαν το ταλέντο του, πολλοί άνθρωποι στην ομάδα, μεταξύ των οποίων και ο τότε διευθυντής της, Αντρέ Φιγκεϊρέδο, ήταν αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντί του, καθώς πίστευαν πως δεν θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω στην καριέρα του λόγω ύψους. Αυτή η «προκατάληψη», όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται, τον οδήγησε δύο φορές εκτός ομάδας το 2008 και το 2009, όμως πάντα το περίσσειο ταλέντο του τον βοηθούσε να επιστρέφει και να ξεπεράσει τα εμπόδια που του έθεταν.

Το 2010 δόθηκε δανεικός στην Ντεμοκράτα και γύρισε πίσω θριαμβευτής αφού σκόραρε 14 γκολ σε 16 παιχνίδια και επέστρεψε ουσιαστικά για να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στην Ατλέτικο Παραναένσε στις 21 Μαΐου του 2011, όταν μπήκε ως αλλαγή στην θέση του Τορό, αγωνιζόμενος μάλιστα ως δεξιός μπακ αντί για αριστερός εξτρέμ, θέση στην οποία αργότερα έκανε θραύση.

Την αμέσως επόμενη χρονιά (2011-2012) έπαιξε σε 36 ματς και τελείωσε τη σεζόν με double double (11 γκολ και 12 ασίστ) ενώ την μεθεπόμενη κατέκτησε το Copa Libertadores με την Ατλέτικο Μινέιρο έχοντας τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε 11 παιχνίδια. Η σεζόν του αυτή τον βοήθησε να κερδίσει και την πρώτη του κλήση στην εθνική Βραζιλίας (14 συμ. 1 γκολ) με την οποία πανηγύρισε και την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2013.Μάλιστα εκείνη τη σεζόν υπήρξε συμπαίκτης και με τον Ροναλντίνιο, η συνύπαρξη με τον οποίο, αλλά και οι συμβουλές του, βοήθησαν πολύ τον Μπερνάρντ να απογειώσει το παιχνίδι του.

Η μεταγραφή-ρεκόρ στην Σαχτάρ, ο πόλεμος και η επιλογή του από την Έβερτον 

Η σεζόν 2012-2013 έμελλε να είναι η τελευταία του Βραζιλιάνου εξτρέμ στην Ατλέτικο Μινέιρο, αφού η πρόταση ύψους 25 εκατ. ευρώ που έφτασε από την Σαχτάρ Ντόνετσκ δεν άφησε περιθώρια άρνησης στην βραζιλιάνικη ομάδα. Κάπως έτσι ο Μπερνάρντ έγινε η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της, όντας παραπάνω από τα διπλά λεφτά από την δεύτερη.

Παρ' ότι ο πατέρας και ο ατζέντης έλεγαν πως εκείνος ήθελε να πάει στην Πόρτο, πρόταση από τους «δράκους» δεν έφτασε ποτέ στην Βραζιλία. Έτσι, η επιλογή του Ντόνετσκ ήταν μονόδρομος και διόλου άσχημη, αφού η βραζιλιάνικη παροικία που είχε η Σαχτάρ, αλλά και οι συνθήκες εργασίας που προσέφερε, βοηθούσαν τους ποδοσφαιριστές από την λατινική Αμερική να φτάσουν στο πικ τους.

Όμως, η έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς άλλαξε λίγο τα πράγματα, αφού και η ομάδα αναγκάστηκε να «ξεσπιτωθεί» και να εγκαταλείψει τις άρτιες εγκαταστάσεις της μετακομίζοντας στο Λβιβ, ενώ παράλληλα υπήρχε και φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι με την κατάσταση. Στην παρουσία του εκεί κέρδισε τρία πρωταθλήματα, τρία Κύπελλο Ουκρανίας, αλλά τρία Σούπερ Καπ πραγματοποιώντας 156 συμμετοχές κατά τις οποίες σκόραρε 28 γκολ κι έδωσε 35 ασίστ.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις αυτή την πενταετία του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Premier League, αφού τα βρήκε με την Έβερτον υπογράφοντας ένα τετραετές συμβόλαιο που θα του απέφερε περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα χρήματα που πήρε ήταν πολλά, αφού μετακόμισε στο Λίβερπουλ με ελεύθερη μεταγραφή, μιας και το συμβόλαιό του με την Σαχτάρ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018. Μάλιστα, ο προπονητής που βρισκόταν τότε στον πάγκο των «ζαχαρωτών» και τον επέλεξε ήταν ο Μάρκο Σίλβα, γνωστός μας από την θητεία του στον Ολυμπιακό.

Δυστυχώς εκεί τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Την πρώτη του σεζόν έπαιξε αρκετά (36 παιχνίδια), όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (2 γκολ και 4 ασίστ). Η φυγή του Πορτογάλου κόουτς τον Δεκέμβριο του 2019 οδήγησε στην σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου του Βραζιλιάνου στην Έβερτον και τελικά στην αποχώρησή του ενάμιση χρόνο μετά, ένα χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιό του.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Αλ Σαρίγια των ΗΑΕ με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών. Στην περσινή σεζόν, που ήταν και η πρώτη του εκεί, είχε αρκετά καλή παρουσία παίζοντας σε 31 παιχνίδια στα οποία σημείωσε έξι τέρματα κι έδωσε πέντε ασίστ βοηθώντας την ομάδα του να τερματίσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Όμως, ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν ταιριάζει στις φιλοδοξίες του. Μην ξεχνάμε πως ακόμη είναι 29 ετών. Μπορεί η Αλ Σαρίγια να του έδωσε διέξοδο, όταν ήθελε να φύγει από την Έβερτον κι ένα πολύ καλό συμβόλαιο, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να πείσει έναν ποδοσφαιριστή με τόσο ταλέντο να μείνει σε μία τέτοια χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάπως έτσι ο Μπερνάρντ έχει φέτος εκδηλώσει τάσεις φυγής, αφού δεν θέλει να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του με τους Άραβες και να μείνει εκεί και για τον δεύτερο χρόνο του. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή και να αποκτήσει έναν παίκτη που θα προσφέρει τεράστια ποιότητα στο ρόστερ του, αλλά και πολύ θέαμα στην Λεωφόρο, αφού η ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός είναι το δυνατό σημείο του και τα προσόντα του στον τομέα αυτό εντυπωσιακά.

Το αν θα καταφέρουν οι «πράσινοι» να φέρουν τον βραχύσωμο βιρτουόζο εξτρέμ στην ομάδα τους είναι άγνωστο, το σίγουρο είναι όμως πως όταν έχεις, έστω και λίγες, πιθανότητες να αποκτήσεις έναν τέτοιο παίκτη, δεν χάνεις την ευκαιρία να προσπαθήσεις διεκδικώντας τες στο έπακρο.

Πηγή: gazzetta

Δειτε Επισης

Εκτέλεσε την Πόρτο και έκλεισε ραντεβού με τον Ολυμπιακό για την ευρω-κούπα η Μίλαν
Πάει πίσω το πρωτάθλημα, προς αναβολή ο τελικός του Κυπέλλου στην Ελλάδα
Respect και στους τρεις, αξίζετε να το ζείτε!
Ανάμεσα στους κορυφαίους-Υποψήφιος για MVP της εβδομάδας στο Conference League ο Τζολάκης
Μασούρας: Για όλα αυτά τα χαμένα ματς του Ολυμπιακού στο 90’, για τη Γιουβέντους, τον Τζέραρντ, το Ριαθόρ
Μαρινάκης σε Φορτούνη: Θα πάτε για πολλά εκατομμύρια εσείς
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
BINTEO: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του μετά από τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες