Ο επιμένων... αραβικά!

To 24o Ευαγγέλιο βρήκε τον Γιώργο Δώνη στο Ριάντ και πήρε απαντήσεις που θα συζητηθούν. Ο καλύτερος Έλληνας προπονητής αποκαλύπτεται στον Ευάγγελο Μίχο.
 
Για τον Παναθηναϊκό και το τηλεφώνημα που του έγινε.Για την Αλ Τζαζίρα και τις άλλες τρεις προτάσεις που έχει από Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για τη ρήτρα αποζημίωση και την κόντρα με τον πρίγκιπα - πρόεδρο της Αλ Χιλάλ.

Για το κλάμα και τις... σπασμένες κόκκινες καρδούλες, που ανεβάζουν στο instagram οι πρώην παίκτες του.

Για την απεξάρτηση από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Για τον Κάρλος Εντουάρντο και τον Ολυμπιακό.

Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες ο Γιώργος Δώνης “βίωσε” μια τεράστια επιτυχία (όπως η αναρρίχησή του στην πρώτη 10άδα των κορυφαίων προπονητών στην υφήλιο, κάτι ομολογουμένως που αποτελεί επίτευγμα για Έλληνα κόουτς) και μια ...απόλυση (από την Αλ Χιλάλ)!

Και όμως,όταν τον εντοπίσαμε στο τηλέφωνο το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, λίγο μετά το...τραπέζι που του είχαν παραθέσει-για να τον...ευχαριστήσουν-αρκετοί από τους πρώην παίκτες του στην...Μπαρτσελόνα της Ασίας (η Αλ Χιλάλ είναι από τις ιστορικότερες ομάδες και από τις πιο βαριές φανέλες του ασιατικού ποδοσφαίρου)ο Έλληνας τεχνικός μας ακούστηκε αν όχι χαρούμενος τουλάχιστον...ανακουφισμένος! Και δεν κάναμε λάθος...

“Ηταν η καλύτερη εξέλιξη για μένα αυτό που συνέβη στην Αλ Χιλάλ. Δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση, ο πρόεδρος ήθελε να έχει γνώμη στα αγωνιστικά θέματα. Δεν μου είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο στην καριέρα μου...” εξήγησε ο Γιώργος Δώνης. Στην συνέχεια μας έφερε και κάποια παραδείγματα από την...παρεμβατικότητα του Σαουδάραβα πρίγκιπα – προέδρου που μάλλον κρύβει και έναν...μικρό προπονητή μέσα του. Από το βέτο να μην αλλάξει τερματοφύλακα (παρά τις...επικές γκάφες του, με κορυφαία εκείνη που η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια κοστίζοντας στην Αλ Χιλάλ έναν τελικό) ως τις διαφωνίες του από το σύστημα μέχρι για το αν ο δεξιός μπακ της ομάδας θα απέδιδε καλύτερα ως αμυντικός μέσος!

Για να φτάσουν στην προπόνηση την παραμονή του (τελευταίου του) αγώνα με την Λοκομοτίβ Τασκένδης, όταν ο Δώνης δοκίμασε το 3-5-2, με τον “πρίγκιπα” να το μαθαίνει, να πηγαίνει στο γήπεδο αλλά και μετά το βράδυ στο ξενοδοχείο, προσπαθώντας να πείσει τον κόουτς να το αλλάξει. Μάταιος κόπος βέβαια, ο Δώνης είναι γνωστό...αγύριστο κεφάλι – πόσο μάλλον σε θέματα που θεωρεί πως αποτελούν άβατο για τον προπονητή-με αποτέλεσμα μετά την ισοπαλία και παρότι υπήρχε η ρεβάνς να...φάει το κεφάλι του! Όχι βέβαια πως του κακοφάνηκε κιόλας αφού το γυαλί είχε σπάσει πριν από δύο μήνες αλλά το διαζύγιο δεν βγήκε τότε λόγω...ρήτρας!!

Φευγάτος εδώ και 2 μήνες

Σύμφωνα με τον...αστικό μύθο της Αλ Χιλάλ, ο Δώνης τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε στα όριά του λόγω της συμπεριφοράς του πρίγκηπα-προέδρου. Ήθελε να τα βροντήξει και να φύγει αφού υπήρχαν και προτάσεις από 2 ενδιαφερόμενες ομάδες, μια από το Κατάρ και μια από τα Η.Α.Ε. Τελικά κατάφεραν να τον συγκρατήσουν οι συνεργάτες του (δικό του, ελληνικό, 5μελές τιμ έχει εκεί κάτω) με την δικηγόρο του, με βασικό επιχείρημα την ρήτρα ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το συμβόλαιο του Δώνη με την Αλ Χιλάλ ήταν 2ετες και έληγε το καλοκαίρι του 2017. Η ρήτρα προέβλεπε για όποια πλευρά το έσπαγε την συγκεκριμένη αποζημίωση. Αν ο Δώνης έφευγε και πήγαινε σε άλλη ομάδα θα έπρεπε να καταβάλει στην Αλ Χιλά ένα μύριο. Τώρα θα το εισπράξει αυτός από τον πρίγκηπα πρόεδρό της...

Στην Ελλάδα βέβαια γράφτηκε πως ο Δώνης πήρε αποζημίωση που παραπέμπει σε...τεράστια περιουσία. Μέχρι και ποσό, για 3 εκατ. ευρώ γράφτηκε. Τώρα πως είναι δυνατόν το 2ετες συμβόλαιο του να προβλέπει συνολικές αποδοχές 2,7 εκ. (ο ίδιος πληρώνει όλο το τιμ του) και να αποζημιώθηκε με 3, είναι κάτι που όπως παραδέχτηκε τον... “ξεπερνάει”! Λεπτομέρειες, θα πει κάποιος... Δεν είναι έτσι όμως, αν και πλέον όλα αυτά που συμβαίνουν, λέγονται και γράφονται στην ποδοσφαιρική Ελλάδα δεν...αγγίζουν τον Γιώργο Δώνη.

“Παλαιότερα θα με επηρέαζαν, θα με στεναχωρούσαν, μερικά θα με εξόργιζαν κιόλας. Ακόμη και ως απλό μέλος ενός...τοξικού περιβάλλοντος, που είτε θέλει , είτε δεν θέλει δηλητηριάζεται και ασχολείται. Μετά από την Κύπρο και κυρίως μετά τον 1,5 χρόνο στην Σαουδική Αραβία, τα αντιμετωπίζω τελείως αποστασιοποιημένος. Κάποια τα βρίσκω και...διασκεδαστικά. Συζητάμε με τους συνεργάτες μου και νιώθουμε τυχεροί που βρισκόμαστε τόσο μακρυά, ήρεμοι και... απεξαρτημένοι”!!

10ος στον κόσμο!

Με την Αλ Χιλάλ ο Γιώργος Δώνης έφτασε να δει το όνομά του στην 10η θέση των καλύτερων προπονητών internacional, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «www.coachworldranking.com» που αξιολογεί ανα τακτά χρονικά διαστήματα τούς τεχνικούς ανά τον κόσμο. Πιο πανω απο αυτον βρίσκονται οι Αλέγκρι, Μπλαν, Βαλβέρδε, Μαρθελίνο (Βιγιαρεάλ), Τούχελ, Έμερι, Σιμεόνε, Γκουαρδιόλα και Λουίς Ενρίκε (πρώτος). Κανένας άλλος Έλληνας συνάδελφος του στο παρελθόν δεν βρέθηκε σε αυτή την θέση και πάρα πολύ δύσκολα θα βρεθεί κιόλας στο προσεχές μέλλον.

Πολύ... κλάμα

Για τον Γιώργο Δώνη η Αλ Χιλάλ του έδωσε όμως, για άλλο λόγο... “την μεγαλύτερη χαρά και την μεγαλύτερη στεναχώρια συγχρόνως στην μέχρι τώρα προπονητική μου καριέρα”. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση της ομάδας είδε τους περισσότερους παίκτες του να κλαίνε και η ...επίθεση αγάπης συνεχίστηκε και στις αναρτήσεις τους στα social media (δη στο instagram), με σπασμένες κόκκινες καρδούλες και αποχαιρετισμούς “στον καλύτερο προπονητή που γνωρίσαμε”!! Ο ίδιος τους είπε: “οι πρόεδροι μπορεί να σπάνε τα συμβόλαια, δεν μπορούν όμως, να σπάνε τις μνήμες”.

Με την πλουσιότερη ομάδα της Σαουδικής Αραβίας ο Γιώργος Δώνης πρόλαβε να πανηγυρίσει τρεις τίτλους. Ήταν όμως, μέσα σε όλους τους στόχους : δεν πήγε στον Τελικό του ασιατικού Τσαμπιονς Λιγκ εξαιτίας γκολ που δέχθηκε στο 95΄, έχασε το πρωτάθλημα στον “Τελικό” του Μαρτίου από την Αλ Αχλί (του Φετφατσίδη), παρότι προηγήθηκε (με τον Κάρλος Εντουάρντο) και έπαιζε με παίκτη λιγότερο ενώ αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου τον Απρίλιο από την ίδια ομάδα στην παράταση (3-2). Τουλάχιστον ο Έλληνας κόουτς έχει να λέει πως συμπληρώνοντας 15 μήνες είναι ο μακροβιότερος ξένος προπονητής στην ιστορία της Αλ Χιλάλ.“Η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία έχουν το ρεκόρ σαν προπονητοφάγες - χώρες...” Η ...χρηστική πληροφορία από τον Δώνη, σε κάτι που η Ελλάδα δεν έχει τα (αρνητικά) πρωτεία.

Επόμενος σταθμός Αμπου Ντάμπι ή Κατάρ

Στην Ελλάδα ο Γιώργος Δώνης θα επιστρέψει τέλη Μαΐου. Μπορεί να τελείωσε από την Αλ Χιλάλ αλλά υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία αφού θα πρέπει να τακτοποιηθεί και η τελευταία εκκρεμότητα για να φύγει από την χώρα. Δεν έρχεται όμως, στην Ελλάδα για να μείνει αλλά για να...ξαναφύγει. Επόμενος επαγγελματικός προορισμός του το Αμπού Ντάμπι ή το Κατάρ αφού το “όνομα” που... έφτιαξε στην Αλ Χιλάλ τον έχει κάνει περιζήτητο στον Κόλπο. Ίσως για αυτό είναι τόσο ήρεμος...“Η αλήθεια είναι πως έχω προτάσεις από τέσσερις ομάδες,από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...”παραδέχθηκε ο κορυφαίος Έλληνας κόουτς στο 24ο Ευαγγέλιο.

Όταν επιμείναμε αν το “φαβορί' είναι η Αλ Τζαζίρα(ανήκει στην οικογένεια που έχουν και την Μάντσεστερ Σίτι)το αρχικό...χαμόγελο του Γιώργου ήταν σαν το επιβεβαίωνε αλλά μας απάντησε διπλωματικά: πως η ομάδα του Αμπου Ντάμπι έχει προπονητή. Βέβαια στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ήδη έχουν “τελειώσει” τον (γνωστό μας) Χενκ Τεν Κάτε από τον πάγκο της ...στέλνοντας στην θέση τους τον Γιώργο Δώνη. Το ίδιο δρομολόγιο δηλαδή (Αλ Χιλάλ – Αλ Τζαζίρα) που έκανε πέρσι – με πώληση 11 εκ. Ευρώ - ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Νέβες! Αν καταλήξει πάντως στην Αλ Τζαζίρα (τεχνικός διευθυντής της είναι ο Ιταλός Τζιανλούκα Νάνι – κρατήστε κι αυτό το στοιχείο) ο Δώνης θα έχει παίκτες σταρ όπως ο (πρώην της Ρόμα) Βουτσινιτς και ο (πρώην της Σαλκε) Φαρφάν. Δεν το λες και άσχημα...

Δεν χτύπησε το... τηλέφωνο από ΠΑΟ

Στην Ελλάδα, πάλι, με το που “χαιρέτησε” από την Αλ Χιλάλ γράφτηκε πως την...επόμενη ώρα δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Παναθηναϊκό. Για το ...καλοκαίρι (που έρχεται)! Του το είπα, δεν...κρατήθηκα. Πρώτη αντίδραση του Γιώργου Δώνη; Ένα μειδίαμα...Δεύτερη; “Τι θέλεις να σου απαντήσω; Δεν σου είπα προηγουμένως την άποψή μου για αυτά που γράφονται στην Ελλάδα; Όχι δεν με πήρε κανένας τηλέφωνο από τον ΠΑΟ. Δεν υπάρχει άλλωστε και λόγος...”! Και στα καπάκια ή...τρίτη αντίδραση επί του συγκεκριμένου θέματος. “Ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή και από ο τι γνωρίζω θα έχει και την νέα σεζόν τον ίδιο, δηλαδή τον Στραματσόνι...Ο κύριος Αλαφούζος στηρίζει μέχρι τέλους τον εκάστοτε προπονητή του και το έχει αποδείξει. Είτε αυτό κάποιοι το θεωρούν καλό, είτε κακό...”!! Κάτι πρέπει να έχει...αντιληφθεί για την εκτίμηση- εμπιστοσύνη που δείχνει ο Γιάννης Αλαφούζος στον Ιταλό κοουτς ο Γιώργος Δώνης αφού με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού μιλάνε ( τουλάχιστον όταν τον επισκέφθηκε ο Έλληνας τεχνικός στο Γραφείο του τον περασμένο Γενάρη , κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, για το θέμα του γιου του, Χρήστου)...

Περί Κάρλος Εντουάρντο

Γενικότερα πάντως για την επόμενη 5ετια της καριέρας του τα προπονητικά σχέδια του Γιώργου Δώνη δεν προβλέπουν επιστροφή στην Ελλάδα. Για ένα ή δυο χρόνια θα συνεχίσει στο Κόλπο, όχι ξανά στην Σαουδική Αραβία αλλά στα Εμιράτα ή το Κατάρ. Μετά θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του, δηλαδή να δουλέψει σε ευρωπαϊκή ομάδα. Ο ίδιος πιστεύει πως θα προκύψει πρόταση μελλοντικά από την αγγλική Τσαμπιονσιπ ενώ δεν θα μας κάνει εντύπωση αν βρει στην Ιταλία ή το Βέλγιο. Ελβετία-Αυστρία δεν τον ενδιαφέρει να δουλέψει σε ομάδα ενώ γνωρίζει καλά πως Γαλλία και Ολλανδία αποτελούν “προπονητικά γκέτο” όπου πολύ δύσκολα ...μπαίνεις. Παρεμπιπτόντως κάποιοι που γνωρίζουν καλά τον Δώνη μεταξύ αστείου και σοβαρού λένε ότι όταν γυρίσει στην Ελλάδα δεν θα θα το κάνει ως προπονητής αλλά ως ιδιοκτήτης ομάδας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μάλλον θα προτιμούσε αυτή να είναι η αγαπημένη του Λάρισα...

Για το φινάλε αφήσαμε να ρωτήσουμε τον Γιώργο Δώνη αν πιστεύει πως ο Κάρλος Εντουάρντο μπορεί να έρθει στον Ολυμπιακό λόγω...Μάρκο Σίλβα που τον ξέρει και τον θέλει. “Σχεδόν το αποκλείω. Η Αλ Χιλάλ δεν τον δίνει δανεικό και στο ταμείο της αν τον πουλήσει θέλει να βάλει μίνιμουμ δέκα εκατομμύρια. Πάντως ο Κάρλος μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Μάρκο Σίλβα. Είναι όντως μεγάλος παίκτης...”!




Πηγή: www.sport24.gr
 

Δειτε Επισης

Ο Κουέστα έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία του Άρη
Φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, στο +4 από τον ΠΑΟ-Έχασαν έδαφος ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός
Αλλαγές στο πρόγραμμα της Super League - Ορίστηκε φινάλε στις 19 Μαΐου, επηρεάζεται ο τελικός κυπέλλου
Με τον κόσμο της στο Καραϊσκάκης η Άστον Βίλα-Tόσα εισιτήρια πήρε για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό
Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν