Να τι ήταν το μπλε χάπι στην κάλτσα του Μέσι (pics & vid)

Ήταν μόλις το 10ο λεπτό της αναμέτρησης της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό. Με το σκορ στο 0-0 και την Μπαρτσελόνα να προσπαθεί να «σπάσει» την πολυπρόσωπη άμυνα της ελληνικής ομάδας, ο Λιονέλ Μέσι σκύβει, βγάζει από την κάλτσα του ένα χάπι και το βάζει στο στόμα του.

«Όλοι οι ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου λαμβάνουν ενεργειακές ουσίες πριν από τον αγώνα και μετά την προπόνηση. Και γενικά οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες με μεγάλη διάρκεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ειδική μελέτη του ενεργειακού γεύματος που πρέπει να καταναλώσει ο αθλητής. Γι' αυτό άλλωστε και υπάρχουν πολλές φαρμακοτεχνικές μορφές, δηλαδή υγρά, τζελ, χάπια κ.λπ.», εξηγεί στο Reader.gr o Κωνσταντίνος Ι. Νάτσης, Αθλητίατρος, καθηγητής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ακόμη και οι μπάρες δημητριακών ανήκουν στην κατηγορία ενεργειακών γευμάτων.

Βέβαια, όλες οι νόμιμες ουσίες που καταναλώνουν οι αθλητές, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται πριν από τον αγώνα. Είτε αυτές είναι κάποιο παυσίπονο, είτε μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα όπως είναι τα ενεργειακά γεύματα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, κάθε γλυκαντική ουσία που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, έχει και τις δικές της ιδιότητες. «Το μέλι είναι από τα καλύτερα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος σε ένα μεγάλο αγώνα», συμπληρώνει ο κ. Νάτσης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση στις ενεργειακές ουσίες που λαμβάνονται πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα, που ακόμη και οι πιο ειδικοί δεν μπορούν να τα γνωρίζουν όλα. Το μπλε χάπι που συνέλαβε ο φακός να παίρνει ο Μέσι κατά τη διάρκεια του αγώνα, είναι ακόμη μία από τις ουσίες τελευταίας τεχνολογίας με γλυκόζη, η οποία απελευθερώνει ενέργεια στο σώμα και βοηθά τους μύες να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα βοηθάει τον εγκέφαλο να δουλεύει καλύτερα. Άρα συνολικά παρέχει και καλύτερα αντανακλαστικά.

H γλυκόζη είναι η κατεξοχήν «τροφή» των μυών, αλλά και του εγκεφάλου. Ωστόσο, απλά σάκχαρα δεν περιέχει μόνον η ζάχαρη, αλλά και το μέλι και τα φρούτα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και άλλα πρόσθετα σάκχαρα καλό είναι να μη ξεπερνούν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Η αυξημένη κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association), οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν  την ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων σε 9 κ.γ. (ή 150 θερμίδες), και οι γυναίκες σε  6 κ.γ. (ή 100 θερμίδες). Αυτά τα σάκχαρα μπορεί να βρίσκονται επίσης κρυμμένα στα γλυκά, στα ροφήματα, στα αναψυκτικά, σε μπάρες δημητριακών κ.ά.  ‘Οταν χρειάζεστε να τονώσετε άμεσα την ενέργειά σας , φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα αλλά και βιταμίνες π.χ. ξερά φρούτα.  Εκτός εάν είστε αθλητές, οπότε οι διατροφικές ανάγκες διαφοροποιούνται», εξηγεί ο Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος- διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (MSc) στην Κλινική Διατροφή.

Πότε χρειαζόμαστε ενέργεια από τα σάκχαρα 

•Στο πρωινό: Τα σάκχαρα θα δώσουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό σας. Γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε μέλι ή μαρμελάδα στις φρυγανιές και ζάχαρη στον καφέ σας.
•Πριν τη γυμναστική: Μία ώρα πριν αθληθείτε, τροφοδοτήστε τον οργανισμό σας με σάκχαρα, τα οποία παρέχουν στους μυς την απαραίτητη γλυκόζη που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης.
•Όταν είστε κουρασμένοι: Πολύ συχνά το αίσθημα κόπωσης οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Χρειάζεστε σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, φρούτα), που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης. 
•Στο γραφείο: Εάν παραλείψετε το πρωινό γεύμα, φροντίστε να... επανορθώσετε στο γραφείο, τρώγοντας, π.χ., ένα γιαούρτι με μία κουταλιά ζάχαρη ή μέλι. Mε τον τρόπο αυτόν προσλαμβάνετε τα απαραίτητα σάκχαρα που τονώνουν τον οργανισμό σας. 
•Όταν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε: Eάν δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε όσα σας λένε, μπορείτε να ενισχύσετε την ικανότητα συγκέντρωσής σας τρώγοντας ένα μικρό γλυκό. 
•Όταν έχετε στρες: Oι ορμόνες του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τρώγοντας σάκχαρα, αυξάνεται η γλυκόζη του αίματος. 

Ποιά είναι τα φυσικά γλυκαντικά 

Oι φυσικές γλυκαντικές ουσίες προέρχονται από την επεξεργασία φυσικών προϊόντων, όπως είναι το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι και τα φρούτα. 
Λευκή ζάχαρη: Είναι το πλέον επεξεργασμένο σάκχαρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. H άσπρη ζάχαρη είναι το δεύτερο σε βαθμό γλυκύτητας σάκχαρο (το πρώτο είναι η φρουκτόζη και το τρίτο η γλυκόζη). Xρησιμοποιείται στα γλυκά ζαχαροπλαστικής, στα γλυκά του κουταλιού, στις μαρμελάδες, στα ζελέ, στις κονσέρβες λαχανικών (π.χ. καλαμποκιού) και στα ντρέσινγκ (π.χ. στο κέτσαπ). Ένα κουταλάκι ζάχαρη παρέχει 15 θερμίδες.
Ξανθιά ζάχαρη: Aυτή η μορφή ζάχαρης έχει υποστεί λιγότερη βιομηχανική επεξεργασία σε σύγκριση με την άσπρη ζάχαρη. Περιέχει ίχνη από ανόργανα στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο). Συνήθως χρησιμοποιείται στα είδη (μαρμελάδες, μπισκότα κτλ.) που πωλούνται στα καταστήματα υγιεινών τροφίμων. Ένα κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη παρέχει 11 θερμίδες. 
Mαύρη ζάχαρη: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την ξανθιά ζάχαρη, απλώς έχει λίγο περισσότερη μελάσα, γεγονός που της προσδίδει μια κολλώδη υφή. Ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη παρέχει 17 θερμίδες.
Mελάσα: H μελάσα αφαιρείται κατά την επεξεργασία της άσπρης ζάχαρης και είναι παχύρρευστη σαν μέλι. Περιέχει ίχνη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Ένα κουταλάκι μελάσα παρέχει 18 θερμίδες.
Σιρόπι καλαμποκιού: Tο σιρόπι αυτό συνήθως λέγεται γλυκόζη. Eίναι ένα διαυγές και παχύρρευστο υγρό που προέρχεται από την επεξεργασία του καλαμποκιού. Tα σάκχαρα που περιέχει είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σουκρόζη και η μαλτόζη. Συνήθως χρησιμοποιείται στα γλυκά του κουταλιού, στις κονσέρβες λαχανικών και φρούτων, στις κομπόστες και στα ντρέσινγκ. Ένα κουταλάκι σιρόπι καλαμποκιού παρέχει 21 θερμίδες.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη: Tο σιρόπι αυτό έχει υποστεί ειδική επεξεργασία έτσι ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητά του σε φρουκτόζη, το σάκχαρο με τον υψηλότερο βαθμό γλυκύτητας. Συνήθως περιέχεται στα αναψυκτικά, στα παγωτά και στα ζελέ. Ένα κουταλάκι σιροπιού παρέχει 18 θερμίδες.
Φρουκτόζη: Είναι το πιο γλυκό σάκχαρο, γι’ αυτό και απαιτείται μικρότερη ποσότητα σε σχέση με τη ζάχαρη, ώστε να δώσει την ίδια γλυκιά γεύση. Προέρχεται από την επεξεργασία των φρούτων. Είναι λευκή, σε μορφή κρυστάλλων. Συνήθως χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών που χαρακτηρίζονται σαν «λάιτ» ή «για διαβητικούς». Ένα κουταλάκι φρουκτόζη παρέχει 20 θερμίδες. Mέλι: Tο μέλι είναι το μόνο από τα σάκχαρα που μπορεί να παραχθεί (από τις μέλισσες) και να καταναλωθεί αυτούσιο, χωρίς να υποστεί καμία άλλη επεξεργασία. Περιέχει ίχνη αμινοξέων (πρωτεΐνης). Ένα κουταλάκι μέλι παρέχει 21 θερμίδες. 

Πηγή: reader.gr

Δειτε Επισης

Η μεταγραφή της χρονιάς για την Τσέλσι-Πρώτος σκόρερ στην Premier League ο Πάλμερ
Η Βερόνα έκανε επικό comeback κι έφυγε με «χρυσό» βαθμό από το Μπέργκαμο
Έριξε «βόμβα» με Φελίπε Άντερσον η Παλμέιρας (pic)
Οι παίκτες της Τσέλσι... πλακώθηκαν για εκτέλεση πέναλτι-Έξαλλος ο Ποτσετίνο
Τέλος καριέρας για τον Ραούλ Γκαρθία
Καταλήγει σε Τιάγκο Μότα η Γιουβέντους ως αντί-Αλέγκρι
Πήρε εξιτήριο ο Εντικά της Ρόμα
Η Τσέλσι διέλυσε την Έβερτον με show του Πάλμερ
Ματσάρες με φόντο τα ημιτελικά του Champions League
Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε εν ώρα αγώνα και έφυγε από τη ζωή