Ο... διάδοχος του Μπεκενμπάουερ απειλεί την ΑΕΚ

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι η ΑΕΚ να επιστρέψει και τυπικά στην γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τους ομίλους του Champions League. Η πρώτη υπέρβαση που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι ποδοσφαιριστές του Μαρίνου Ουζουνίδη μία ομάδα-θρύλος, ο Άγιαξ.
 
Τέσσερις φορές θριαμβευτής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο «Αίαντας» είναι μαζί με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μίλαν και Λίβερπουλ μία από τις προνομιούχες ομάδες που έχουν το αυθεντικό τρόπαιο στο μουσείο τους στο Άμστερνταμ, λόγω της δυναστείας στις αρχές της δεκαετίας του '70 με τους τρεις συνεχόμενους τίτλους.
 
Η νέα εποχή του Άγιαξ των τελευταίων χρόνων περιλαμβάνει στροφή στο «εγχώριο προϊόν», τις Ακαδημίες που ανέκαθεν τον έβγαζαν ασπροπρόσωπο. Κι όμως, το κορυφαίο ταλέντο που αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην κορυφαία ολλανδική ομάδα, δεν είναι... ατόφιο, αλλά προέρχεται από άλλο σύλλογο, την Βίλεμ, από όπου τον «αλίευσε» ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Μάρκ Όφερμαρς.
 
Ο λόγος φυσικά για τον Φρένκι Ντε Γιονγκ, τον ποδοσφαιριστή για τον οποίο μόλις πριν από μερικούς μήνες η Μπαρτσελόνα... ξεροστάλιαζε. Σε ηλικία 21 ετών, ο διεθνής πλέον κεντρικός μέσος μετράει το απόλυτο συμμετοχών στην φετινή σεζόν για τον Άγιαξ, όντας ο «ιθύνων νους» της ομάδας του Έρικ Τεν Χαγκ. Στην βάση του άξονα στο περίφημο ολλανδικό 4-3-3, ο Ντε Γιονγκ έχει τον ρόλο του εξαριού από το οποίο «χτίζεται» το παιχνίδι.

Παίκτης του Άγιαξ από το καλοκαίρι του 2016, ο Ντε Γιονγκ αρχικά στελεχώνει την δεύτερη ομάδα. Στους άνδρες πήρε το ευρωπαϊκό «βάπτισμα του πυρός» κόντρα στον... Παναθηναϊκό! Παιχνίδι των ομίλων του Europa League και ο 19χρονος τότε χαφ αγωνίζεται για 22 λεπτά στις 24 Νοεμβρίου. Η σεζόν κύλησε με τον Άγιαξ να φτάνει ως τον τελικό της διοργάνωσης και τον ίδιο να μετρά σκόρπιες συμμετοχές.
 
Την περασμένη σεζόν έκανε το ξεπέταγμά του. Από νωρίς έγινε αποδέκτης διθυραμβικών κριτικών. Αφορμή στάθηκε ένα ντέρμπι με την Αϊντχόφεν τον Δεκέμβριο. Δεν έβαλε κάποιο γκολ, δεν έκανε κάποια ντρίπλα. Πέτυχε το ακριβώς αντίστροφο αλλά πιθανώς και πιο σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, την απλότητα.
 
«Φέρνει τόση ηρεμία και πάντα έχει την πρόθεση να "σπρώξει" το παιχνίδι μπροστά, κάτι που δημιουργεί χώρο για τους άλλους ποδοσφαιριστές. Ο Φρένκι έχει εκπληκτική ικανότητα στην πάσα. Δεν μπορείς να το μάθεις αυτό, έχει απλώς απίστευτη ποιότητα. Ήταν το κλειδί για την επιτυχία» έλεγε μετά το θρίαμβο του Άγιαξ ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ.
 
Όπου θρίαμβος νίκη με 3-0, στην οποία ο Ντε Γιονγκ είχε μία ασίστ, μεστό παιχνίδι και συνέβαλε στην διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν.
 
Σύμφωνα τον τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης και άλλοτε προπονητή του ΠΑΟΚ, Άριε Χάαν, το δείγμα ήταν εξαιρετικό και η παρομοίωση έμοιαζε με... ιεροσυλία. «Νομίζω ότι είναι αποκάλυψη. Πραγματικά τον απόλαυσα κόντρα στην PSV. Τώρα, μπορεί να γελάσετε αλλά νομίζω ότι είναι μία καλύτερη εκδοχή του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο κόσμος πρέπει να το ερμηνεύσει κατάλληλα. Αυτό που πραγματικά εννοώ πως έχει επίσης ταχύτητα και πασάρει εύκολα. Αυτό συνιστά ένα τεράστιο όπλο».
 
Για ένα έθνος με τάσεις εγωισμού αλλά και... ναρκισσισμού όπως οι Ολλανδοί, δεν άργησαν οι συγκρίσεις με άλλοτε αστέρια των «οράνιε». Εξάλλου, ο Ντε Γιονγκ προσέφερε την φρέσκια ελπίδα σε μία ομάδα η οποία απουσίασε από το πρόσφατο Μουντιάλ!
 
«Είναι μία παλαιάς κοπής "σκούπα" με στάση και ισορροπία όπως εκείνη του Γκούλιτ, με την διορατικότητα και την ευφυΐα του Ράικαρντ, με τον ρυθμό και την ακρίβεια του Ρόμπεν».

Αν και υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαμορφωμένη εικόνα του Ντε Γιονγκ, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής της σύγχρονης εποχής στου οποίου το αγωνιστικό στυλ προσιδιάζει. «Μοιάζει με τον Σέρζιο Μπούσκετς στον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι νέος, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχει σπουδαία συνδρομή στην Μπαρτσελόνα. Παρουσιάζεται σαν ένα απίστευτο ταλέντο. Είναι ένας παίκτης που πραγματικά αξίζει να παρακολουθείς. Το προφίλ του είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Μπαρτσελόνα. Ένας πολύ ικανός τεχνικά παίκτης, που θέλει να δουλέψει για την ομάδα, αλλά πάνω από όλα έχει αρκετό ταλέντο».
 
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τσάβι. Ο εμβληματικός πρώην αρχηγός των «μπλαουγκράνα» κατέθεσε την άποψή του για τον Ντε Γιονγκ. Οι... ευλογίες του έπεισαν την Μπαρτσελόνα να τον κυνηγήσει το περασμένο καλοκαίρι. Η προσφορά των 30 εκατομμυρίων ευρώ απορρίφθηκε ασυζητητί από τον Άγιαξ. Δεν μπορούσε να αποχωριστεί και άλλο αστέρι μετά τον Τζάστιν Κλάιφερτ. Ανάλογη και η τύχη της μεγαλύτερης πρότασης από την Τότεναμ.
 
Ένας παίκτης με ωριμότητα, εκπληκτική ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, δεξιοτεχνία στο να «σπάει» το πρέσινγκ του αντιπάλου και να δημιουργεί με ασφάλεια το παιχνίδι από την άμυνα σε ηλικία μόλις 21 ετών, αποτελεί ένα εξαίσιο πακέτο. Μέχρι και τον Μπαπέ εντυπωσίασε, ώστε στον πρόσφατο αγώνα με την Γαλλία για το Nations League ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν να ζητήσει ενθύμιο την φανέλα του.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί κάποια στιγμή στο πλευρό του Μέσι. Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να βιαστεί για να πραγματοποιήσει τον στόχο του. Η ΑΕΚ στάθηκε άτυχη γιατί η... συνάντησή μαζί του έγινε την φετινή σεζόν. Του χρόνου, αν οι δύο ομάδες τεθούν και πάλι αντιμέτωπες, φαντάζει απίθανο ο Ντε Γιονγκ να παραμένει στο Άμστερνταμ.
 
Αργά ή γρήγορα το ταλέντο του θα φύγει για άλλες πολιτείες. Απόψε ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να τον περιορίσουν. Δύσκολη αποστολή, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη να αυξήσουν τις ελπίδες τους για ένα θετικό αποτέλεσμα στην «Johan Cruijff Arena».
 

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Στην Άστον Βίλα μέχρι το 2027 ο Έμερι
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρώπης-Νίκησαν τη Μίλαν και έγραψαν ιστορία
Απίστευτο και όμως αληθινό-Η Μπασακσεχίρ έστησε προτομή στον Πέλκα στα social media (pic)
Σειρήνες από Πορτογαλία για Κωνσταντίνο Τζολάκη
O Oλυμπιακός Πειραιώς διεκδικεί το Youth League απέναντι στη Μίλαν
ΑΕΚ-Ομόνοια με σούπερ προσφορά στην In2Bet – Ποια θα μείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου;
Πώς έφτασε στον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννενα και η επόμενη ημέρα
Ντέρμπι με ευρωπαϊκό αέρα στο Φάληρο–Εκτός έδρας δοκιμασίες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό
Εκτέλεσε την Πόρτο και έκλεισε ραντεβού με τον Ολυμπιακό για την ευρω-κούπα η Μίλαν