Γερμανία: Η Μέρκελ φεύγει, η κάρτα φιλάθλου έρχεται

Η διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (κι ακολούθως, ενδεχομένως πριν το 2021, και στην καγκελαρία) και η έξαρση της βίας στα γήπεδα είναι τα δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες τον γερμανικό Τύπο.

Το πρώτο προέκυψε μετά τη νέα εκλογική συντριβή του κόμματος της Μέρκελ στις εκλογές (της Έσσης) και την ανακοίνωσή της πως τον προσεχή Δεκέμβριο δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία. Το δεύτερο προέκυψε μετά τα εκτεταμένα και εξαιρετικά βίαια επεισόδια χούλιγκανς της Χέρτα με αστυνομικούς στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ», όπου οι πρωτευουσιάνοι φιλοξενήθηκαν από την Ντόρτμουντ.
 
Το σκηνικό
Όλα ξεκίνησαν όταν οπαδοί της Χέρτα που ανήκουν στο κλαμπ “Hauptstadtmafia” (μαφία της πρωτεύουσας) άναψαν βεγγαλικά για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Όταν η αστυνομία επιχείρησε να τους πάρει το τεράστιο πανό που είχαν αναρτήσει (με τον φόβο ότι υπό την κάλυψή του θα προέβαιναν και σε άλλες αξιόποινες πράξεις), περίπου 20 εξ αυτών πήδησαν από το πλέγμα στο εσωτερικό του γηπέδου και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, μεταξύ άλλων με πλαστικά κοντάρια.

Η μάχη κράτησε σχεδόν ένα δεκάλεπτο. Στην ανάπαυλα περίπου 100 οπαδοί της Χέρτα διέλυσαν τις τουαλέτες και πέταξαν στους αστυνομικούς κεραμικά, διαλυμένες πόρτες και πυροτεχνήματα. Απολογισμός: 60 τραυματίες, 35 εκ των οποίων από το σπρέι πιπεριού της αστυνομίας, δέκα ένεκα των αναθυμιάσεων από τα βεγγαλικά.
 
Το πρόβλημα
Η Χέρτα χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σκηνικά βίας κατά της αστυνομίας και δήλωσε έτοιμη να κάνει τα πάντα για την ταυτοποίηση των υπευθύνων. Η αφαίρεση του πανό συμβάλλει στην ταυτοποίηση (μέσω συστήματος παρακολούθησης) όσων ήταν στην κερκίδα των φιλοξενουμένων, ωστόσο στο χώρο των εκτεταμένων επεισοδίων οι χούλιγκανς είχαν καλυμμένα (με κουκούλες και μαντίλια) τα πρόσωπά τους και πολύ δύσκολα θα γίνει η αναγνώρισή τους, μολονότι το βίντεο είναι τελευταίας τεχνολογίας.
 
Οι εισηγήσεις
Η BILD άνοιξε την κουβέντα περί επαναφοράς των μαζικών ποινών (κλείσιμο κερκίδων, ακόμη και γηπέδων) που είχαν καταργηθεί το καλοκαίρι του 2017 ως τιμωρία πολλών αθώων θεατών, ενώ χθες ακούστηκε για πρώτη φορά από πολιτικό πρώτης γραμμής η εισήγηση για προσωποποιημένα εισιτήρια.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε πιο επαγγελματικούς τους ελέγχους στις θύρες των γηπέδων και αν χρειαζόμαστε προσωποποιημένα εισιτήρια στους αγώνες υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Χέρμπερτ Ρόιλ, Υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Όταν οι οπαδοί καταφέρνουν διαρκώς να περνούν μέσα στα γήπεδα πυροτεχνήματα με το κιλό, έχω τις αμφιβολίες μου για το αν ο έλεγχος εισόδου γίνεται με την απαραίτητη σοβαρότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα μεταλλικά κοντάρια σημαιών, με τα οποία χτυπήθηκαν οι υπάλληλοι της αστυνομίας», συμπλήρωσε.
 

Δειτε Επισης

Υποβιβάστηκε μετά από 35 χρόνια η Φίτεσε-Δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών αδειοδότησης
Η Γιουβέντους «έσωσε» στο φινάλε το βαθμό στη Σαρδηνία, νίκη για Λάτσιο
Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League