Η UEFA απέδειξε πως το Financial Fair Play άλλαξε το ποδόσφαιρο

Η νέα έκθεση της UEFA για τα οικονομικά στοιχεία του 2017 αναφορικά με τα 710 πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας στην Ευρώπη, ανέδειξε την Premier League ως την πλουσιότερη Λίγκα, ενώ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα, ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης! Εκρηκτική άνοδος των εσόδων για όλες τις ομάδες μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, βελτιώνοντας τους αριθμούς του 2008 κατά 70%! 

Το Club Licensing Benchmarking φανέρωσε πως στο σύνολό τους, όλα τα ποδοσφαιρικά κλαμπ των πρώτων κατηγοριών των πρωταθλημάτων της Γηραιάς ηπείρου κατέγραψαν έσοδα 20,11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παραπάνω από το 1/4 αυτού του ποσού πήγε στις ομάδες της Premier League, εκεί όπου τα ταμεία γέμισαν στο σύνολό τους με 5,3 δισεκατομμύρια, σε αντίθεση με τις La Liga (2,9 δισεκατομμύρια ευρώ), Bundesliga (2,8 δισ.ευρώ), Serie A (2,2 δισ.ευρώ) και Ligue1 (1,6 δισ.).

Μάλιστα, μέσα στο 2017 και για πρώτη φορά στα χρονικά, οι 20 σύλλογοι της Premier League παρουσίασαν κέρδος στο φινάλε του οικονομικού έτους 2017!

Τεράστιος παράγοντας γι' αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικά τα πλούσια συμβόλαια που έχουν υπογραφεί στο κομμάτι της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, εντοπίζει κανείς τους ακριβότερους μισθούς παικτών, αν και η υποτίμηση της λίρας έχει μειώσει τη διαφορά από τις Ισπανία και Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το 2016 η Premier League είχε πληρώσει 2,2 φορές τους μισθούς του ισπανικού πρωταθλήματος, αυτή η τιμή έπεσε στο 1,7 για το 2017.

«Από τη ζημιά των 186 εκατομμυρίων που είχαν παρουσιάσει οι σύλλογοι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016, τα αγγλικά κλαμπ έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κέρδους 549 εκατομμυρίων το 2017, έπειτα και από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα» ανέφερε το σχετικό report της UEFA.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 πλουσιότερες ομάδες, συμπεριλαμβάνονται 13 αγγλικές και κορυφαία όλων είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέσα στο 2017 παρουσίασε έσοδα 676 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1 εκατομμύριο τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ, ενώ, μέσα στη 10άδα και σύμφωνα με το European Footballing Landscape της UEFA, βρίσκονται από το Νησί οι Μάντσεστερ Σίτι (5η), Άρσεναλ (7η), Λίβερπουλ (8η) και Τσέλσι (9η).

Σε βάθος δεκαετίας, από το 2008 έως και το 2017, υπήρξε άνοδος της τάξης του 77% στα έσοδα των κλαμπ, από τα 11,4 δισ.ευρώ στα 20,1 δισεκατομμύρια! Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως το Financial Fair Play όντως επηρέασε το ποδόσφαιρο και έκανε μόνιμες τις σκέψεις για εξισορρόπηση των δαπανών και προσεκτικές κινήσεις στο οικονομικό τοπίο. Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων...

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Νέες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό για τον ήδη τιμωρημένο Τονάλι
Το είδωλο της Αγγλίας που άνοιξε τον δρόμο για το ποδόσφαιρο γυναικών κρεμάει τα παπούτσια της
Ο Ντάνι Άλβες διοργάνωσε πάρτι μετά την αποφυλάκιση του για τα γενέθλια του πατέρα του
Ρούντιγκερ για την σύνδεση του με τον ISIS-«Δεν επιτρέπω να με χαρακτηρίζουν ισλαμιστή»
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Ο Ράτκλιφ... έχρισε τον Γκαρνάτσο ηγέτη του μέλλοντος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Απασφάλισε κατά των Άλβες και Ρομπίνιο ο Φελίπε Μέλο-«Αν το έκαναν στην κόρη μου, δεν νομίζω να ήμουν εδώ»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Μπλεξίματα για τον Ρίντιγκερ-Toν συνδέουν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS
Θέα στον Τάμεση, σεφ με αστέρια Michelin και πισίνα-Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο γήπεδο της Φούλαμ προκαλεί ίλιγγο